Hoe maak je een spaarpot?

Spaarpot

Al eerder schreef ik samen met Adrianne een blog met leuke gratis tips om je kinderen te vermaken tijdens de zomervakantie. Vaste gastblogger Eline schreef hier een leuk vervolg op: maak samen een mooie spaarpot. Dat is nuttig én leuk!

Een spaarpot kan gemaakt worden met de spullen die je in huis hebt liggen. Daarnaast is het mooi upcycle project door hergebruik van materialen die anders worden weggegooid (namelijk een glazen pot). Daarnaast gebruiken je kinderen hun handen en creativiteit in combinatie met het concept sparen. Ideaal dus. Als je kind echt fanatiek is kan deze de spaarpotten ook nog gaan verkopen voor zijn of haar eigen spaarpot te vullen! 🙂

Spaarpotten heb je in vele soorten en maten. Het maken van een spaarpot houdt de gemoederen op de Facebookgroep van Meer geld, minder stress regelmatig bezig. Hoe maak je nou spaarpotjes?

Doe je dat online of heb je echte potjes thuis staan? De meeste budgetteerders hebben een combinatie van digitale potjes en ouderwetse fysieke potjes (of enveloppen).

Maak zelf een spaarpot!

Met deze spaarpot DIY kan jouw spaarpot aanpassen aan jouw wensen (alleen voor online versie heb je meer nodig dan een glazen potje). 😉

Eerst volgt het stappenplan en onderaan staan de tips om jouw spaarpot te customizen naar jouw wensen.

Meer upcyclen? Misschien is het boek Upcycling iets voor je! Vol met ideeën om iets moois te maken van afval. Ik had het pas uit de bibliotheek en ben er helemaal fan van.

Hoe doe je dat?

In principe is deze uitleg aan te passen aan elke leeftijd. Kleine kinderen kunnen hun eigen label maken voor hun persoonlijke spaarpot. Oudere kinderen kunnen de gehele spaarpot in hun eentje maken. Het moeilijkste onderdeel is het hanteren van een hamer.

Benodigdheden:

 • Een glazen pot
 • Priem of dikke spijker
 • Klauwhamer
 • Glasverf of andere versiering (zie ‘tips’)

Stappenplan:

 1. Hamer een reeks gaatjes in deksel zodat er een spleet ontstaat. Het gemakkelijkste doe je dit door de deksel op een houten blokje te leggen (dat in de deksel past). Je timmert er vervolgens vanaf de mooie buitenkant een dikke spijker of priem in.

 1. Buig de puntjes aan de onderkant van de deksel naar buiten met de klauw van de hamer. Daarna hamer je ze plat.

 1. Versier het potje met (glas)verf en laat drogen.

Ik heb glasverf gebruikt omdat ik dat had gevonden bij de Action en die zomaar in mijn mandje was gevallen. Toen moest ik er natuurlijk iets mee doen! 🙂

Mijn kleuter (liefhebber van dinosaurussen) vindt het erg leuk om door de pot heen te kunnen kijken naar hoeveel muntjes hij al heeft.

Tips 2 customize

 • Wil je niet de inhoud kunnen zien, omdat je dat verleidelijk vind? Verf dan de hele pot met een dekkende acrylverf in plaats van een tekening met glasverf.
 • Wil je de spaarpot niet kunnen openen vanwege de verleiding? Lijm dan de deksel vast.
 • Heb je hele kleine kinderen die nog niet met verf kunnen omgaan? Laat ze dan een mooie tekening maken en plak die als label met lijmstift of plakband om de pot. Je kunt het bijvoorbeeld afplakken met breed plakplastic. Of… plak de tekening aan de binnenkant.
 • En uiteraard kan je de spaarpot versieren of beschrijven zodat hij aansluit bij jouw spaardoel!

Veel spaarplezier!

Helemaal gemotiveerd om spaarpotjes te maken?

Ga ook digitaal aan de slag. Hoe? Dat lees je in het bericht Sparen, afschrijven en voorzien: hoe je altijd geld genoeg hebt.

Bij de meeste banken kun je gratis spaarpotjes aanmaken. Zelf ben ik groot fan van Knab, omdat je daar onbeperkt rekeningen kunt openen en spaarpotjes kunt aanmaken. Als je nu online  een rekening bij Knab opent, krijg je € 50 cadeau. En… kun je het de eerste 3 maanden gratis proberen.

*Disclaimer: Dit artikel bevat mogelijk affiliate links. Dit betekent dat als ik een kleine commissie ontvang als jij via één van deze links iets aanschaft. Dit kost jou niets extra’s. Ik beveel alleen producten en diensten aan die ik zelf ook gebruik en waar ik voor 100% achter sta. Daarnaast bevat dit artikel afbeeldingen van Shutterstock.com

Sjoukje

Op de blog Meer geld, minder stress help ik jou met praktische oplossingen voor al je geld(zorgen). Vroeger was ik projectleider en communicatiemanager bij een grote verzekeraar en daarvoor bij een grote bank. De kennis die ik daar heb opgedaan zet ik nu als fulltime blogger graag in om jou te helpen met je geldzaken. Ik schrijf van alles en nog wat over hoe je je geldzaken het beste kunt regelen. Zodat je meer geld overhoudt voor leuke dingen.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: