dinosaurus spaarpot van een glazen pot

Hoe maak je een spaarpot?

Al eerder schreef ik samen met Adrianne een blog met leuke gratis tips om je kinderen te vermaken tijdens de zomervakantie. Vaste gastblogger Eline schreef hier een leuk vervolg op: maak samen een mooie spaarpot. Dat is nuttig én leuk!

Een spaarpot kan gemaakt worden met de spullen die je in huis hebt liggen. Daarnaast is het mooi upcycle project door hergebruik van materialen die anders worden weggegooid (namelijk een glazen pot). Daarnaast gebruiken je kinderen hun handen en creativiteit in combinatie met het concept sparen. Ideaal dus. Als je kind echt fanatiek is kan deze de spaarpotten ook nog gaan verkopen voor zijn of haar eigen spaarpot te vullen! 🙂

Spaarpotten heb je in vele soorten en maten. Het maken van een spaarpot houdt de gemoederen op de Facebookgroep van Meer geld, minder stress regelmatig bezig. Hoe maak je nou spaarpotjes? Doe je dat online of heb je echte potjes thuis staan? De meeste budgetteerders hebben een combinatie van digitale potjes en ouderwetse fysieke potjes (of enveloppen).

Met deze spaarpot DIY kan jouw spaarpot aanpassen aan jouw wensen (alleen voor online versie heb je meer nodig dan een glazen potje). 😉

Eerst volgt het stappenplan en onderaan staan de tips om jouw spaarpot te customizen naar jouw wensen.

Hoe maak je zelf een spaarpot?

In principe is deze uitleg aan te passen aan elke leeftijd. Kleine kinderen kunnen hun eigen label maken voor hun persoonlijke spaarpot. Oudere kinderen kunnen de gehele spaarpot in hun eentje maken. Het moeilijkste onderdeel is het hanteren van een hamer.

Benodigdheden:

 • Een glazen pot
 • Priem of dikke spijker
 • Klauwhamer
 • Glasverf of andere versiering (zie ‘tips’)

Stappenplan:

 1. Hamer een reeks gaatjes in deksel zodat er een spleet ontstaat. Het gemakkelijkste doe je dit door de deksel op een houten blokje te leggen (dat in de deksel past). Je timmert er vervolgens vanaf de mooie buitenkant een dikke spijker of priem in.

 1. Buig de puntjes aan de onderkant van de deksel naar buiten met de klauw van de hamer. Daarna hamer je ze plat.

 1. Versier het potje met (glas)verf en laat drogen.

Ik heb glasverf gebruikt omdat ik dat had gevonden bij de Action en die zomaar in mijn mandje was gevallen. Toen moest ik er natuurlijk iets mee doen! 🙂

Mijn kleuter (liefhebber van dinosaurussen) vindt het erg leuk om door de pot heen te kunnen kijken naar hoeveel muntjes hij al heeft.

Tips 2 customize

 • Wil je niet de inhoud kunnen zien, omdat je dat verleidelijk vind? Verf dan de hele pot met een dekkende acrylverf in plaats van een tekening met glasverf.
 • Wil je de spaarpot niet kunnen openen vanwege de verleiding? Lijm dan de deksel vast.
 • Heb je hele kleine kinderen die nog niet met verf kunnen omgaan? Laat ze dan een mooie tekening maken en plak die als label met lijmstift of plakband om de pot. Je kunt het bijvoorbeeld afplakken met breed plakplastic. Of… plak de tekening aan de binnenkant.
 • En uiteraard kan je de spaarpot versieren of beschrijven zodat hij aansluit bij jouw spaardoel!

Veel spaarplezier!

Dit is een gastblog van Eline van Mama in Limburg en de webshop Mergendise. Zij schrijft op regelmatige basis blogs voor Meer geld, minder stress. Ze heeft drie kinderen: eentje van 5 jaar, eentje van net 3, en baby van een paar weken.  

PS: Meer upcyclen? Misschien is het boek Upcycling iets voor je! Vol met ideeën om iets moois te maken van afval. Ik had het pas uit de bibliotheek en ben er helemaal fan van.

This Article Has 3 Comments
 1. Bouk schreef:

  Ik heb vorig jaar de 52 weken challenge gedaan en had daarvoor een hele mooie pot gemaakt. Glazen pot met verf helemaal ingekleurd (verf had ik nog staan), toen uit een aantal oude gekregen tijdschriften heerlijke vakantieplaatjes geknipt en die op de pot geplakt, op het dekseltje een paar siersteentjes en mijn “tropische spaarpot” was klaar! Ik draai gewoon het dekseltje eraf om het geld erin te gooien. Nu dient de pot als “overschot van boodschappengeld” en gaan we er met ons 5jes aan het eind van het jaar lekker van uit eten…. Volgend jaar weer een ander doel!

  • Sjoukje schreef:

   Dat is ook leuk zeg! Ik zat zelf te denken aan schoolbordverf waarop je het doel kunt schrijven. Maar plaatjes erop plakken is ook een goed idee inderdaad.

Geef een reactie