Voor jezelf beginnen? Waar en hoe begin je?

Voor jezelf beginnen - be your own boss sign on a road

Pas fietste ik langs een molen, en ineens realiseerde ik me hoe gelukkig ik ben. 11 jaar geleden fietste ik dagelijks langs dat punt op weg naar mijn werk. Destijds was ik net aan met mijn nieuwe baan begonnen. En ook toen al wilde ik heel graag voor mezelf beginnen, maar ik wist niet hoe en waarin. Ik had gewoon geen idee waar ik moest beginnen. En toen ik die baan vond, gaf ik mijn droom op en fietste ik dagelijks langs die molen naar kantoor.

Baby’s en crisis

En elke keer als ik langs diezelfde oude molen kwam, realiseerde ik me dat. Dat het leven anders was dan je soms zou willen. En op een gegeven moment raakte ik eraan gewend. Rond die tijd brak de crisis uit. En kreeg ik baby’s. En was ik stiekem dolgelukkig dat ik zat waar ik zat.

I made it!

Toen ik pas weer langs die molen fietste, nu niet meer op weg naar mijn werk, maar op weg naar mijn klant, werd ik ineens zo blij. “I made it!” schoot door mijn hoofd. En ik deed stiekem een rondedansje, nou ja, voor zover mogelijk op de fiets.

Hoe ben ik daar gekomen?

Het is inmiddels alweer ruim twee jaar geleden dat ik mijn eigen bedrijf begon. Destijds was ik nog erg zoekende wat ik precies moest doen en waar ik heen wilde. Vooral het vinden van klanten vond ik een enorme uitdaging. En daarnaast ook de combinatie van dingen die ik graag deed: aan de ene kant advies geven bij grote bedrijven, en aan de andere kant lekker schrijven en gewoon mensen helpen met hun geldzaken.

Zoveel vragen!

Zeker in het begin had ik ontzettend veel vragen, en liep ik tegen veel dingen aan. Formele dingen, zoals: wanneer moet ik me inschrijven voor de KvK? En hoe werkt het nu precies met die aangiftebelasting? Maar ook hele belangrijke meer intern gerichte vragen, over hoe ik nu precies mijn dienstverlening moest vormgeven. Wat wilde ik nu eigenlijk aan wie verkopen? En waarom dit wel en iets anders toch liever niet? Ik wist eigenlijk ook niet veel over hoe mijn klanten in elkaar zaten. Om nog maar te zwijgen over hoe ik die nou kon bereiken.

En nu zoveel antwoorden

Nu  dik twee jaar later heb ik een bloeiende onderneming, zoals dat zo mooi heet. Ik heb een hele mooie modus gevonden tussen schrijven, coachen en projecten managen. En alhoewel het niet makkelijk was, en is, ben ik zo ontzettend blij dat ik deze stap gezet heb! De vrijheid, de creativiteit, en de mogelijkheden! Het is echt heel fijn om zelf te kunnen bepalen wat je wil, wanneer je dat wil en welke kant je op gaat.

Natuurlijk ben ik nog steeds aan het leren, elke dag weer. Maar al die onzekerheden uit de begindagen heb ik achter me kunnen laten. Inmiddels geniet ik van de onzekerheden die dit bestaan met zich mee brengt. Er is altijd wel een leuke nieuwe uitdaging om mijn tanden in te zetten.

Elke dag een stukje

Elke reis van 1000 mijl begint met de eerste stap, zeggen ze toch wel eens? Dat geldt voor ondernemen ook. Als je kijkt naar waar je naar toe wil, dan lijkt het soms onmogelijk ver weg. Als je echter elke dag een stukje doet, kom je veel dichterbij dan dat je gisteren was.

Na twee jaar ondernemen kan ik dat in ieder geval duidelijk beamen. Ik ben nu al dik voorbij het doel dat ik mezelf destijds gesteld had om binnen drie jaar te bereiken. Mijn nieuwe doelen lijken nu nog onoverkomelijk ver weg. Maar door er elke dag weer iets voor te doen weet ik dat ik onderweg ben.

Voor mezelf beginnen is het grootste cadeau geweest dat ik mezelf ooit gegeven heb.

Kan ik jou helpen jouw droom waar te maken?

Kriebelt het bij jou ook? Overweeg jij ook om voor jezelf te beginnen? Zou jij ook het liefst de stap zetten? En jezelf zo'n groot cadeau geven? Maar twijfel je of het wel echt wat voor je is, omdat je zo van zekerheid houdt? Of omdat je omgeving dat vindt?

Of misschien heb je al de eerste stappen gezet en loop je tegen hetzelfde aan als ik in het begin: weet je gewoon niet waar je moet beginnen? En hoe? En wat? En wie?

Op Profbloggers heb ik trainingen over dit onderwerp. Kom gerust even langs.

Sjoukje

Op de blog Meer geld, minder stress help ik jou met praktische oplossingen voor al je geld(zorgen). Vroeger was ik projectleider en communicatiemanager bij een grote verzekeraar en daarvoor bij een grote bank. De kennis die ik daar heb opgedaan zet ik nu als fulltime blogger graag in om jou te helpen met je geldzaken. Ik schrijf van alles en nog wat over hoe je je geldzaken het beste kunt regelen. Zodat je meer geld overhoudt voor leuke dingen.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: