Water besparen: wat levert het op?

Net zoals in veel huizen gebruikelijk is, is onze verwarmingsketel op zolder en de douche op de eerste verdieping. Ik sta dus, net als veel mensen, ’s morgens altijd eerst een paar minuten kostbaar drinkwater door de afvoer te spoelen voordat ik onder de douche stap. Best wel zonde, als je erover nadenkt. Tegen mijn kinderen brul ik altijd dat ze de kraan dicht sneller dicht moeten doen, als ze handen wassen, tanden poetsen, et cetera. Overblijfseltje van mijn eigen jeugd denk ik, mijn ouders hielden ook niet zo van water verspillen. 

Nu had ik bedacht (of eigenlijk ergens gelezen, maar ik weet niet meer waar) dat je dat water natuurlijk ook op kan vangen om te hergebruiken, bijvoorbeeld om de planten water te geven of de wc door te spoelen. Dat sta ik nu braaf al een paar weken te doen, maar ik vroeg me vanmorgen ineens af wat het eigenlijk precies op zou leveren. Natuurlijk winst voor het milieu, maar gezien het thema van deze blog leek het me ook wel interessant om de financiële winst eens in kaart te brengen.

Water besparenWat kost water per jaar?
Op de website van Dunea staat het volgende rekenvoorbeeld:

 2016

 1 persoon

 2 personen

 3 personen

 4 personen

 €1,04 x  50 m3 p.p per jaar

 52,00

 104,00

 156,00

 208,00

 Waterbelasting (BoL) €0,335 per m3

 16,75

 33,50

 50,25

 67,00

 Vastrecht huishouden (1,5 m3 / uur)

 61,18

 61,18

61,18

 61,18

 Totaal exclusief BTW

 129,93

 198,68

 267,43

336,18

 6% BTW

 7,80

 11,92

 16,05

 20,17

 Voor een heel jaar – inclusief BTW

137,73

 210,60

 283,48

 356,35

Onze waterrekening is iets voordeliger: wij verbruiken met zijn vieren zo’n 115 m³ per jaar. En dat terwijl we elke ochtend minimaal 8 liter koud water nodeloos wegspoelen.

Stel nou dat ik het komende jaar elke dag dat emmertje vul, dan bespaar ik dus 365 keer 8 liter , ofwel bijna 3000 liter = 3 m³. En dat levert dus (1,04+0,335)*3*1,06= € 4,37 per jaar op. Wow. Dat valt tegen.


ligbadHet bad
Misschien dan maar wat minder in bad? We laten ons bad gemiddeld 2 keer per week vollopen. Even ervan uitgaande dat we een gemiddeld bad hebben, en daar ook een normale hoeveelheid water in laten lopen, dan kost dat zo’n 150 liter per keer. Dat is dan 15600 liter per jaar, ofwel 15,6 m³. En dat kost dus zo’n 18 euro voor een heel jaar badgenot. Zeker omdat we de kinderen vaak samen danwel om en om in hetzelfde water zetten, zal het niet echt een besparing opleveren als we ze in plaats daarvan onder de douche zetten.

De wasmachine
Een gemiddelde wasmachine gebruikt zo’n 45 tot 50 liter water per keer, afhankelijk van het model, aldus de website van onze eigen Samsung-wasmachine. Onze wasmachine draait gemiddeld zo’n 4 keer per week. Als we nou eens heel erg ons best doen, en hem een keertje minder vaak gebruiken, dan scheelt dat dus zo’n 50 wasbeurten, oftewel 2500 liter per jaar, oftewel 2,5 m³. En dat levert dus (1,04 +0,335)*2,5*1,06= € 3,64 per jaar. Ook al geen enorme winst dus. Er is wel veel winst te halen door kouder te wassen, lees ik op de site van Milieu Centraal. Op 90 graden wassen kost 7 keer zoveel als op 15 graden wassen. Nu kan onze wasmachine dat niet, maar ook 30 graden is al een heel verbetering (en beter voor je kleren ook natuurlijk).

De afwasmachine
Onze afwasmachine gebruikt ongeveer 14 liter per keer, en die draait gemiddeld 7 dagen per week. Als we daar 6 van zouden maken, zouden het zo’n 700 liter schelen, nog niet eens 1 m³ dus… Dat ga ik niet eens uitrekenen, dat schiet echt niet op.

Totale besparing
Conclusie: heel veel kosten besparen door nog zuiniger om te gaan met ons water, zit er waarschijnlijk niet in. Alles bij elkaar opgeteld, kom ik, als we heel erg ons best doen, op maximaal € 10 per jaar. Dat is dus nog geen euro per maand, oftewel niet echt de moeite waard. Ja ja, wel voor het milieu, wees gerust, die emmertjes zal ik braaf blijven vullen.

Ik zal me binnenkort eens verdiepen in de winst van energiebesparing. Dat levert zeker weten meer op!

Wat doen jullie om water te besparen? En met welke reden?

 

This Article Has 21 Comments
 1. Marie schreef:

  Ik heb een kennis en die gebruikt het bad water, douchewater voor de wamachine. Het spoelwater van de wasmachine om de wc door te spoelen. Het afwaswater wordt gebruikt om het stoepje te schrobben en ze vangt het regenwater op voor de planten.
  Zij moet wel elk dubbeltje 3 keer om omdraaien dus een tientje per jaar is voor haar veel.

 2. VeggieMo schreef:

  In ons vorige huis was ik meer bezig met water besparen dan hier. Ik van self wel het eerste water bij het douchen op. De mannen niet, voor die geote kerels is het een stuk onhandiger met die emmer erbij.
  Onze douche hier is een ouderwetse mengkraan. Kost meer water, maar wat een fijn gevoel die harde douchestralen 🙂 Die luxe gun ik me. Verder zitten er twee wc’s hier in huis zonder spoelonderbreking. Vervangen is duur en we willen er sowieso andere toiletten in zetten, maar pas als het water in ons dorp niet meer zo keihard is. En daar wordt aan gewerkt.
  We verbruiken ongeveer 140 of 150 kub voor vier volwassenen, dus op zich nog best netjes.

 3. lis schreef:

  verbruik vorig jaar was 130 kuub, verbruikskosten 130 euro, met twee volwassenen en drie kleine kinderen (peuter, dreumes en baby). douchen met een emmer erbij en daar dan mee door het huis gaan zeulen zie ik echt niet zitten… wat je zegt, voor die besparing van maximaal 10 euro per jaar…
  ik heb bij de verbouwing gepuzzeld of we een waterreservoir kwijt konden waar badwater opgeslagen kon worden als toiletwatervoorraad, maar kon hier alleen in de kruipruimte, en dan vergt het weer een elektrische pomp die al gauw meer € verbruikt aan energie dan dat hij oplevert aan waterbesparing.

 4. Lonneke schreef:

  Leuke blog! Wat goed dat je dat eens allemaal een keer uitgezocht hebt. Ik verbaas me er altijd over dat iets dat in de wereld zo schaars aan het worden is bij ons zo goedkoop uit de kraan komt. Petje af dat je toch probeert te besparen, ook al levert het financieel nauwelijks iets op.

 5. Maartje schreef:

  Wij letten er niet eens heel veel op, maar verbruiken met twee volwassen nog geen 50 kuub per jaar. We zijn op ruim het dubbele ingeschat dus krijgen een mooi bedrag terug komende maand. Hopelijk houden we het vol om weinig water te verbruiken, maar ik ga inderdaad niet met emmertjes zeulen. Ik ben erg benieuwd naar je elecktriciteit / gas besparingstips aangezien dat een veel grotere kostenpost is.

  • meergeldminderstress schreef:

   Dat is echt heel netjes! En een lekker spaarpotje inderdaad 🙂 Ik ben het aan het uitwerken, ik denk dat ik die blog over maximaal 2 weken publiceer. Bedankt voor je reactie!

 6. Jolanda schreef:

  Ware het niet dat minder water gebruiken ook minder gas betekend omdat het niet warm hoeft te worden. Maar dan wordt de berekening wel
  complex

  • meergeldminderstress schreef:

   🙂 Ja, dat klopt. Overigens ook weer niet helemaal, want het koude water dat eerst uit de douche spoelt, vang ik juist op omdat het nog niet verwarmd is. Maar voor het bad heb je zeker gelijk. Ik zal eens gaan zoeken of iemand dat al eens uitgerekend heeft, wat het kost om een bad op te warmen.

 7. nadasurf schreef:

  Blogje gemist maar hier 6 personen 50 m3 🙂 en spoelen wc met zeer weinig water dat vindt ik erg zonde !!!

  Water opvangen met emmers of dergelijk beginnen wij niet aan.

 8. Onderzoeker van water schreef:

  Water is in Nederland erg goed geregeld en streng gereguleerd en door indirecte subsidies ook erg goedkoop.

  Voordeel: zo blijft water goed beschikbaar voor iedereen en krijg je geen gekke fratsen zoals in andere landen waar de waterbedrijven geprivatiseerd zijn zonder strenge regelgeving en torenhoge prijzen (Portugal). En in Nederland wordt het water zo goed gezuiverd en op zo’n milieuvriendelijk mogelijke manier dat er al decenia geen chloor meer wordt toegepast. Iets wat je wel proeft als je in andere landen uit de kraan drinkt. Nederland staat in de top 10 in de ranglijsten van beste waterkwaliteit ter wereld voor een zeer goede prijs.

  Nadeel dat het zo goedkoop is, dan loont het naast het voordeel van het milieu niet financieel waardoor we best wel veel water verbruiken.

  • meergeldminderstress schreef:

   Dank je voor je uitgebreide reactie! Leerzaam, leuk dat je dit eronder hebt gezet.
   Voor het milieu zou het zeker beter zijn als het wat duurder zou zijn…

 9. Bianca schreef:

  Totaal ben ik door zuiniger om te gaan met water v 24 euro naar 10 euro per maand gegaan ,wat water betreft ,dat is toch een leuk bedrag per jaar en alle beetjes helpen..misschien kan je het op fie manier bekijken? En de mensen motiveren? Superleuke blogs schrijf je! Groetjes bianca

 10. […] als je het mij vraagt, juist omdat het daardoor zo weinig motiveert om de kraan dicht te laten. Ik heb vorig jaar eens uitgerekend dat als ik echt enorm mijn best zou doen, ik hooguit een tientje per jaar zou kunnen besparen op de […]

 11. Jack Obus schreef:

  Douchen staand in een ronde kunststof teil van 42 liter. Is eigenlijk een wasmand. Ik wou eigenlijk de groene wasteil van de Ikea hebben van nog geen 6 euro. Die is rechthoekig met afgeronde hoeken.

 12. […] rekende al eens uit dat geld besparen door water te besparen op zich weinig oplevert. Maar, en dat is veel belangrijker, de milieuwinst is er natuurlijk wel! […]

Geef een reactie