En… wissel jij van zorgverzekering? (mét nieuw praktijkvoorbeeld)

zorgwens

Zodra je de tv of radio aan zet, komt er een reclame van een zorgverzekering voorbij. En zodra je mijn blog opent... gaat het hier ook bijna alleen nog maar over. Sorry 🙂 Maar je kunt echt zoveel besparen door de juiste verzekering te kiezen. Maar hoe doe je dat? Het lijkt allemaal zo ingewikkeld! Er zijn ook iets van 60.000 polisvarianten, las ik ergens. Die kun je toch onmogelijk allemaal met elkaar vergelijken.

Op mijn Facebook-groep krijg ik er veel vragen over, sterker nog, het is de meest gestelde vraag van het moment. Daarom leek het me leuk om nog een echt praktijkvoorbeeld uit te werken: die van Sanne.

De fysiotherapie en nachtbeugel van Sanne

Toen Sanne afgelopen week aan de slag wilde met haar zorgverzekering, zag ze al snel door de bomen het bos niet meer. Ze zocht iets met fysiotherapie, eventueel vergoeding voor een nachtbeugel tegen het tandenknarsen, en ook nog alternatieve geneeswijzen voor haar kinderen. Haar man heeft vooral behoefte aan een goede tandartsverzekering, zo blijkt uit het behandeloverzicht dat hij voor volgend jaar al gekregen heeft. Een mooie uitdaging dus!

Op dit moment zit Sanne bij De Friesland, en daar is ze tevreden over. Als ze daar niet weg hoeft, is dat dus wel prettig. Uit het eerdere voorbeeld van Anneloes weet ik al dat fysiotherapie daar heel uitgebreid vergoed wordt. Maar hoe zit het met de rest?

Eerst de zorgvragen op een rij

Sanne heeft behoefte aan de volgende zorg in 2018:

  • 24 behandelingen fysiotherapie (schatting natuurlijk, maar je moet ergens vanuit gaan)
  • een nachtbeugel voor haar zelf (inclusief aanmeten)
  • 10 behandelingen bij een homeopaat voor haar kinderen (eveneens een schatting)
  • uitgebreide tandzorg voor haar man

De kosten voor de zorg

De kosten voor deze zorgwensen kunnen we met behulp van wat standaardtarieven op internet en al bekende gegevens zo uitrekenen.

  • Fysiotherapie: € 540
  • Nachtbeugel: € 150
  • Homeopaat: eerste behandeling € 60, latere behandelingen € 45
  • Tandzorg man: ongeveer € 500

Welke verzekering sluit het beste aan?

Volgens Independer heeft Delta Lloyd de beste verzekering voor Sanne. Deze vergelijken we met de door Independer als nummer 2 aangewezen verzekering, Stad Holland, en met haar voorkeursverzekering De Friesland. Tot slot zetten we er ook nog de goedkoopste verzekering naast, van Anderzorg, zonder aanvullende vergoedingen, om te zien of het wel zin heeft om aanvullend te verzekeren.

VergoedingenFrieslandDelta LloydStad HollandAnderzorg
Fysiotherapieonbeperkt27 behandelingen36 behandelingengeen
NachtbeugelTot € 250eenmalig - 100%Tot € 750 eenmalig, techniekkosten 80%100% (maar nooit meer dan € 500,- p.jr.)geen
Alternatieve geneeswijzen100%, max. € 45,- p. dag, max. € 800,- p.jr.100%, max. € 50,- p. dag, max. € 600,- p.jr.100%, max. € 500,- p.jr.geen

De vergoedingen voor de gewenste behandelingen zet ik onder elkaar. Eerst voor Sanne en de kinderen. Haar man zoeken we later los uit. Die heeft geen behoefte aan aanvullende verzekeringen op ander gebied, dus dan zou het zonde zijn om die voor hem ook af te sluiten.

De uitkomst

Daarna tel ik alle kosten op. Eerst de maandpremies en dan de eigen bijdrage per zorgwens. Dan blijkt al snel dat De Friesland voor Sanne duurder is dan Delta Lloyd. En ook dat het inderdaad slim is om aanvullend te verzekeren. Zonder de aanvullende vergoedingen is ze nog veel meer geld kwijt.

zorgwens

En de tandzorg van haar man?

Voor de man van Sanne zijn we snel klaar. Die hoeft geen aanvullende verzekering, behalve een goede tandartsverzekering die tot € 500 volledig vergoedt. De goedkoopste verzekering voor hem (met minimaal eigen risico) is van FBTO en komt op € 133 per maand.

Dit artikel bevat afbeeldingen van Shutterstock.com en affiliate links. Als jij via deze links iets koopt, krijg ik een kleine vergoeding. Ik beveel alleen producten en diensten aan die ik zelf getest heb, en waar ik voor 100% achter sta.

Sjoukje

Op de blog Meer geld, minder stress help ik jou met praktische oplossingen voor al je geld(zorgen). Vroeger was ik projectleider en communicatiemanager bij een grote verzekeraar en daarvoor bij een grote bank. De kennis die ik daar heb opgedaan zet ik nu als fulltime blogger graag in om jou te helpen met je geldzaken. Ik schrijf van alles en nog wat over hoe je je geldzaken het beste kunt regelen. Zodat je meer geld overhoudt voor leuke dingen.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: