ZZP’er Zaterdag met Merel Lamboo van We Like Living

Merel Lamboo - © Saskia Beek Fotografie

Vanaf deze week plaats ik elke zaterdag een interview met een ZZP’er. Dit zijn interviews met uiteenlopende mensen die één ding gemeen hebben: ze werken voor zichzelf. Soms volledig en soms naast een baan in loondienst. Soms zijn ze net begonnen, soms zijn ze al langer bezig. In alle gevallen geven ze ons een inkijkje in hun eigen bedrijf. Waarom zijn ze voor zichzelf begonnen? Wat doen ze precies? Hoe werven ze klanten? Hoe regelen ze hun zaken? In totaal heb ik 40 vragen gesteld, en iedereen kiest zelf welke hij of zij beantwoordt. Het doel hiervan: anderen inspireren om voor zichzelf te beginnen (of juist niet!).

Vandaag is Merel Lamboo van We Like Living aan het woord.

Achtergrond

logo_welikelivingHoe heet je bedrijf?

We Like Living Productions

Waarom heb je voor deze naam gekozen?

Ik had eerst de website/blog naam We Like Living bedacht en gekocht en ben daarna gaan uitbreiden. Vond het wel mooi onder dezelfde noemer passen, “We Like Living” is echt mijn levensmotto: ik houd van het leven en wil graag alleen dingen (zo ook met werk) doen die het leven leuk maken.

Wat voor bedrijf heb je?

Ik werk een dag in de week als freelance tekstschrijver en vertaler. Ik zou het liefst geld gaan verdienen met mijn blog, maar ben er nog niet helemaal uit hoe ik dat kan doen!

Waarom ben je voor jezelf begonnen?

De vrijheid van zelf je dag in delen, van grotendeels kunnen doen wat je leuk vindt, van niet gebonden zijn aan een vaste werkplek of zeurderige collega’s… YES PLEASE.

Opstarten

Sinds wanneer bestaat je bedrijf?

Officieel sinds 1 januari 2016. En ik werk er sinds eind april 2016 in verband met het aflopen van mijn fulltime contract bij mijn vorige werkgever.

Hoe heb je je voorbereid op het starten van je bedrijf?

Hmmm… Nauwelijks. Ik ben een keer naar de KvK gegaan en ben toen weer weggestuurd omdat ik volgens de mevrouw achter de balie “niet wist waar ik aan begon”. Dus een paar weken later ben ik met een ander verhaal terug gegaan… Toen heb ik me aangemeld bij freelancer.nl en ben ik nog actiever begonnen met bloggen. Verder heb ik nauwelijks voorbereid, ik had in het begin geluk met wat opdrachten vanuit familie en vrienden.

Heb je een businessplan gemaakt?

Nope.

Heb je ook nog een andere baan naast je bedrijf?

Ja, ik werk 32u in loondienst – wel als tekstschrijver.

Hoeveel uur per week werk je aan/in je eigen bedrijf?

Alle overige uren – komt neer op zo’n 15 uur in de week.

merel-lamboo-5167

© Saskia Beek Fotografie

Financiën in kaart

Heb je een bedrijfsbankrekening? Zo ja, bij welke bank & waarom daar?

Ja, bij de Rabobank. Daar zit ik al jaren als particulier, puur gemak.

Wat is je verwachte jaaromzet in 2016?

Geen idee.

Wat keer je jezelf als maandsalaris uit?

Niets, ik investeer momenteel alles in het laten groeien van mijn blog. Ik heb bijvoorbeeld een goede camera gekocht. En ik adverteer op Facebook. Dat kan omdat ik in loondienst prima verdien.

Hoe regel je je financiën?

Nu nog zelf, maar wil wel graag een accountant in de hand nemen.

Doe je elk kwartaal BTW-aangifte?

Jep. Dat doe je maar één keer niet 😉

Aandacht voor je bedrijf

Hoe maak je reclame voor je bedrijf?

Ik maak met name reclame op Facebook voor mijn blog. Voor mijn tekstwerk maak ik geen reclame omdat ik daar uiteindelijk niet in wil werken.

Heb je een blog?

Ja: We like Living

Maak je gebruik van Facebook om klanten te werven?

Nee, maar je kunt me wel makkelijk vinden! Zowel onder mijn eigen naam als onder We Like Living heb ik een ‘bedrijfspagina’.

Heb je een zakelijk Twitter-account?

Ja, je kunt me vinden onder @welikeliving

Hoe gaat de verkoop?

Hoeveel klanten heb je? (tot nu toe gehad in 2016)

5

Wat voor soort klanten heb je?

Bedrijven, vooral MKB.

Hoe vind je nieuwe klanten?

Via via of via freelancer.nl

Hoe zorg je ervoor dat ze vaker terugkomen?

Door goede kwaliteit te leveren en een persoonlijke band op te bouwen.

Verkoop je meerdere producten of diensten?

Ik lever nu twee diensten: tekst en vertaalwerk. Naar gelang van wat ik kan en leuk vind, stel ik mijn assortiment samen.

Toekomstplannen

this-feeling

Wat is je toekomstdroom voor je bedrijf?

Dat het bestaat uit vele onderdelen; een goed lopend blog, een uitgeverij, een evenementenorganisatie en een soort datingbureau voor coaches en coachees. Zelf wil ik graag boeken schrijven en uitbrengen en de rest van mijn leven op zoek naar verhalen van mensen die het leven zo leuk mogelijk maken voor zichzelf en voor een ander.

Hoe ziet jouw bedrijf er over 10 jaar uit?

Hopelijk zoals hierboven beschreven! Zo niet, dan in ieder geval als een blog waarmee geld binnenkomt en we leuke evenementen kunnen organiseren. En dan wil ik zeker wel minimaal twee bestsellers hebben uitgebracht!

Meer weten?

Bedankt voor je leuke antwoorden Merel!

Wil je meer weten over haar bedrijf? Bezoek dan Merel’s site: We like Living. Ook mee doen met deze serie? Laat het me weten in de comments!

Volgende week is het woord aan Krista Bakker van KristaCoachesOnline.

© Saskia Beek Fotografie

© Saskia Beek Fotografie

Alle hierin gebruikte foto’s zijn van Saskia Beek.  

Sjoukje

Op de blog Meer geld, minder stress help ik jou met praktische oplossingen voor al je geld(zorgen). Vroeger was ik projectleider en communicatiemanager bij een grote verzekeraar en daarvoor bij een grote bank. De kennis die ik daar heb opgedaan zet ik nu als fulltime blogger graag in om jou te helpen met je geldzaken. Ik schrijf van alles en nog wat over hoe je je geldzaken het beste kunt regelen. Zodat je meer geld overhoudt voor leuke dingen.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment:

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.