ZZP’er Zaterdag met Yvette Wouters van Zoete Moed

Pindakaas met brood zoete moed

Elke zaterdag plaats ik een interview met een ZZP’er. Dit zijn interviews met uiteenlopende mensen die één ding gemeen hebben: ze werken voor zichzelf. Soms volledig en soms naast een baan in loondienst. Soms zijn ze net begonnen, soms zijn ze al langer bezig. In alle gevallen geven ze ons een inkijkje in hun eigen bedrijf. Waarom zijn ze voor zichzelf begonnen? Wat doen ze precies? Hoe werven ze klanten? Hoe regelen ze hun zaken? In totaal heb ik 40 vragen gesteld, en iedereen kiest zelf welke hij of zij beantwoordt. Het doel hiervan: anderen inspireren om voor zichzelf te beginnen (of juist niet!).

Vandaag weer een bijzonder verhaal! Yvette Wouters gaat met haar bedrijf Zoete Moed een nieuwe fase in, komende week opent ze namelijk een eigen vestiging in Tilburg. En wat een enthousiasme! Ik word er helemaal blij van. Zeker omdat ze een chronische ziekte heeft, is haar nieuwe bestaan een grote uitdaging. Lees je mee?

Achtergrond

Hoe heet je bedrijf?

Zoete Moed. Ik houd enorm van zoet en ik wil altijd moedig zijn. Het houden van zoet is al begonnen toen ik als kind met mijn moeder appeltaart mocht maken, dit recept gebruik ik nu nog steeds. De moed komt van het toch doorzetten, ook al ben je chronisch ziek.

(Ik heb MCTD, is een auto-immuunziekte, waarbij het bindweefsel is aangetast. Bij een auto-immuunziekte is het onderscheid tussen lichaamsvreemd en lichaamseigen verstoord geraakt, waardoor er sneller ontstekingen ontstaan.)

yvette zoete moedWat voor bedrijf heb je ?

Zoete Moed is een bedrijf dat heerlijke lekkernijen maakt voor alle gelegenheden.

Mijn visie voor het opzetten van Zoete Moed is voornamelijk het zalig zondigen en gezond genieten. Als ik naar mensen kijk, die één van mijn creaties proeven en ik zie de blik in hun ogen van het genieten, dan word ik helemaal blij. Deze passie is zo groot geworden, dat ik heb besloten er mijn werk van te maken. Bakken maakt me rustig, geeft me heel veel plezier en voldoening. En de mensen zien die mijn creaties proeven en er van genieten is de kers op mijn taart. Kortom, ik word er heel gelukkig van!

Gezondheid is voor mij ook belangrijk. Ik wil graag gezond eten en ben me gaan verdiepen in gezond eten met een lekkere smaak. Wat als een hobby thuis in de keuken is begonnen, is nu uitgegroeid tot een “echt” bedrijf. Heel binnenkort open ik een “eigen kleine bakkerij” aan de Piushaven van Tilburg. Hier maak en verkoop ik mijn producten. Sommige van mijn producten worden ook op andere locaties verkocht.

Opstarten

Sinds wanneer bestaat je bedrijf? 

Het moment dat ik in mijn keuken begon met bakken is eigenlijk de oorsprong. Dat zal een jaar of 10 geleden zijn. Door mijn studie (Food Design and Innovation – aan de HAS in Den Bosch) is het concept Zoete Moed serieuzer geworden. Na mijn studie ben ik gaan werken als accountmanager voor een organisatie in kookboeken en tafelgerei, en deed ik in het weekend Zoete Moed er bij.

In de avonduren ben ik producten gaan ontwikkelen, zoals pindakaas. Ik kwam in contact met een conceptstore en daar wilden ze graag mijn product opnemen in het assortiment. Het werd zo goed ontvangen dat ik de keuze, om Zoete Moed echt van start te laten gaan, heb vervroegd. Nu in 2017 heb ik mijn baan opgezegd en ga ik me volledig storten op mijn passie. De ervaring opgedaan in mijn baan heeft me enorm versterkt. Het hebben van een “eigen zaak” heb ik altijd een eng idee gevonden maar nu ik het heb doorgezet, merk ik dat het nog steeds een uitdaging is maar dat het kan!

Waarom ben je voor jezelf begonnen?

Mijn passie voor bakken werd de laatste tijd zo groot dat ik er veel over na ging denken wat ik er mee zou kunnen.  Op het moment dat je geconfronteerd wordt met een chronische beperking, pak je het leven anders op. Je probeert het positief in te zien, accepteert veel en je leert je eigen grenzen kennen. Ik ben eigenwijs en ik overschrijd deze grenzen regelmatig. Deze ziekte belemmerde mij in eerste instantie om mijn droom na te jagen. Stichting Hoezo Anders (stichting die jongeren met een beperking inspireert om hun dromen na te volgen) heeft me geholpen met leuke en inspirerende gesprekken om toch door te zetten.

Via Hoezo Anders ben ik in contact gekomen met de Bart de Graaff Foundation, een stichting die jongeren helpt een droom te verwezenlijken. Zij hebben me verkozen tot Bikkel van 2017. Hier ben ik echt super blij mee en nog meer overtuigd dat ik het kan!

Er zullen momenten komen dat ik twijfel, die heeft iedereen. Maar er zullen ook momenten zijn waar ik met veel trots naar kan terugkijken. Ik probeer mezelf op zoveel mogelijk dingen voor te bereiden, maar niemand geeft je van te voren op een briefje mee hoe je onderneming zal lopen. Tot nu toe heb ik nog nergens spijt van! Ja, misschien spijt dat ik het gewoon veel eerder had moeten doen. Het voelt namelijk onwijs goed.

Wie is jouw grootste inspiratiebron geweest?

Zonder enige twijfel is mijn moeder en haar appeltaart mijn grootste inspiratiebron. Als kind mocht ik meehelpen op een trapje voor het aanrecht. Ik herinner me de momenten van ons samen met blozende wangen, ruikend naar pas gebakken appeltaart.

Een weekendje voor de TV, wegdromen bij Donna Hay is ook zeker niet verkeerd! Een geweldige vrouw die de ambacht weet over te brengen.

Een taart elke dag, zorgt voor een mooie glimlach!

Hoe heb je je voorbereid op het starten van je bedrijf?

Het inschrijven voor de competitie Bikkel van het jaar van de Bart de Graaff foundation brengt met zich mee dat er een ondernemingsplan wordt geschreven. Mijn ouders zijn beide ondernemende mensen dus dit heb ik van hen meegekregen,  zij helpen mij altijd waar ze kunnen maar laten me ook mijn eigen fouten maken zodat ik er van kan leren.

Wat ik erg inspirerend vond, is het bezoeken van de startersdag van de Kamer van Koophandel. Er worden op deze dag heel veel tips en tools uitgereikt die je kunnen helpen en je ontmoet er gelijkgestemde mensen waardoor je leuke en nuttige contacten op kunt doen.

Heb je je ingeschreven bij de KvK?

Ja! Ik ging met een blij en opgewonden gevoel mezelf inschrijven bij de KvK. Je krijgt een flesje champagne mee na inschrijving en ik had er helemaal zin in om samen met mijn vriend de fles open te maken en te proosten. De champagne viel tegen en de inschrijving stelde niet zo veel voor, dus het was een beetje een anti-climax. Daarna komt er een envelop in je brievenbus met de officiële papieren en dan staat het zwart op wit en had ik een echte happy feeling.

Heb je ook  nog een andere baan naast je bedrijf?

Ik heb geprobeerd om naast mijn fulltime baan Zoete Moed als hobby er bij te doen. De hobby werd eigenlijk binnen een korte tijd zo groot dat ik er steeds meer tijd in moest steken en die ontbrak mij omdat ik fulltime werkte.

Het bakken bracht mij meer voldoening en daardoor heb ik de keuze gemaakt om te stoppen met mijn baan. De opluchting toen ik al mijn tijd aan Zoete Moed kon gaan wijden was enorm.

Hoeveel uur per week werk je aan je eigen bedrijf?

Een eigen bedrijf is geen 9 tot 5 baan. Omdat de passie zo groot is merk je niet dat je er zo veel tijd in stopt. Toch heb ik ook tijd voor mijn privéleven en kan ik me goed afsluiten van Zoete Moed. Meestal na een afspraak met vriendinnen heb ik weer nieuwe energie en kan ik me weer in alles wat Zoete Moed is verliezen.

Financiën in kaart

Heb je een bedrijfsbankrekening?

Ik heb een zakelijke rekening bij de Rabobank. Gezien mijn vaste rekeningen daar ook lopen, en ik zeer tevreden ben over de service, leek het mij net zo makkelijk. Omdat veel mensen bij mij pinnen, en diverse bedrijven geld overmaken, moest ik over op een zakelijke rekening. Veel particuliere rekeningen hebben kleine lettertjes, waarbij je geen zakelijke overschrijvingen mag doen.

Wat keer je jezelf als maandsalaris uit?

Zoals het er nu uit ziet, keer ik mezelf binnen een jaar tussen de € 1000 en de € 1500 per maand uit. De opstart is voor iedereen een dure tijd met een hoop bijkomende kosten. Deze worden in de eerste periode terug verdiend. Daarnaast heb ik natuurlijk privé ook vaste lasten die betaald moeten worden.

Wanneer er na 6 maanden nog geen of niet voldoende omzet is behaald, wil ik opnieuw mijn plan doornemen om te zien of er wijzigingen aangebracht moeten worden.

Hoe regel je je financiën en belastingen?

Ik heb gekozen voor een boekhouder, De Groene Boekhouder in Tilburg, omdat het financiële gedeelte niet mijn sterkte kant is (laat mij maar gewoon taarten bakken!). Momenteel doe ik ontzettend veel met Excel, een prettig programma om alles bij te houden. Sinds kort heb ik daar het programma SNELSTART bij. Super handig om je eigen boekhouding te doen, met een beetje hulp van de boekhouder.

Is jouw bedrijf afhankelijk van de seizoenen?

Gelegenheden waar taart bij komt kijken is niet gebonden aan een seizoen. De vakantieperiode zal rustiger zijn maar dan kan ik ook mijn batterij weer opladen. De Piushaven is opkomend en wordt steeds drukker bezocht. Samen met een andere ondernemer zal ik zowel in de zomer als in de winter leuke evenementen gaan organiseren.  Dit moet ervoor zorgen dat er geen seizoen gebonden is aan het bezoeken van de winkel.

Hoe regel je je toekomstige financiën?

Ik wil eerst eens beginnen met mijn bedrijf en als het goed op poten staat dan ga ik me richten op dit soort vraagstukken. Er is zoveel keus op dat gebied, dat ik me daar over ga laten informeren.

Aandacht voor je bedrijf Zoete Moed

Hoe maak je reclame voor je bedrijf?

Reclame is enorm belangrijk. Ik merk dat veel klanten van mij mooie foto’s plaatsen waardoor er veel mensen geïnspireerd worden en bij mij terecht komen.
De website van Zoete Moed is met behulp van mijn neef, Olivier Wouters, opgezet in WordPress. Een programma waarbij ik heel makkelijk een basis opzet kon kiezen die je zelf indeelt met mooie foto’s, teksten en noem maar op! Super makkelijk en ik had nooit gedacht dit zelf zo voor elkaar te krijgen. Maar, waar een wil is, is een weg!

Ik ben sinds kort pas actief met Facebook en Instagram, omdat dit voorheen niet mijn ding was. Foto’s zijn enorm belangrijk om mensen lekker te maken, maar “food”-foto’s maken is een kunst. Daarvoor maak ik gebruik van een goede vriendin, Lieke Klijn, met haar bedrijf Klijne Krabbels. Zij is een jonge vormgeefster en enorm creatief! Kijk maar naar mijn huisstijl, waar ik enorm blij mee ben! Daarnaast maakt ze prachtige foto’s van mijn taarten die ik kan gebruiken voor mijn reclame op social media.
De foto’s van de taarten worden straks uitgebreid en daar komen dan ook de foto’s van de winkel bij te staan.

Hoe gaat de verkoop?

Sinds januari 2016 ben ik wat meer actief aan het bakken. De allereerste klant was TIEN in Tilburg. Een supergave winkel waarbij de taarten erg goed passen. Daarnaast lever ik elke week de taart van Yvette aan Villa Pastorie. Dat is elke week weer een nieuwe taart.

Hoe ziet je assortiment eruit?

Naast de taarten heb ik een eigen lijn met pindakaas in diverse smaken. Deze wordt op meerdere plekken in Tilburg verkocht. Onder andere elke week vers bij Luc’s notenbar, De Leyhoeve en de KaasZaak. Daarbij heb ik wekelijks losse bestellingen voor verjaardagen of bijzondere gelegenheden. Het hoeft tegenwoordig geen feest meer te zijn om taart te eten.  De taart van Zoete Moed zorgt tenslotte voor een glimlach op je toet!

Ik hoop het in de winkel dagelijks hele taarten, maar ook flink losse taartpunten te kunnen verkopen. De winkel is geopend van dinsdag tot en met zaterdag, maar niet getreurd, want afhalen op zondag blijft een mogelijkheid! Als mensen op zondag jarig zijn, kunnen ze op afspraak de taart vers op zondag op komen halen. Wat is er nou niet lekkerder dan een verse taart op je eigen verjaardag!

Waarom verkoop je juist deze producten?

Mijn eerste woordje was eten, en ik ben een enorme zoetekauw! Elke avond neem ik wat zoets, om die suikerspiegel op peil te houden. Het liefst natuurlijk mijn eigen gebakken lekkernijen. Het geeft mij enorm veel voldoening, om ook anderen te laten genieten van deze lekkernijen.

En ja, mijn grootste verslaving, Pindakaas! Wie is daar nou niet groot mee geworden? Het maken van mijn eigen pindakaas is voortgekomen uit het feit dat er zoveel rotzooi zit in kant en klaar broodbeleg. Dit is nergens voor nodig! Toen ben ik zelf gaan experimenteren met puur, geroosterde pinda’s. Heerlijk! Deze pindakaas is een gezond beleg voor jong en oud.

Pas op, want het is verslavend lekker!

Hoe stel je je assortiment samen?

Simpelweg door te bakken wat ik lekker vind, maar ook inspelen op de trends. Gezond eten is goed, maar het moet ook leuk zijn!

Wat voor soort klanten heb je?

Momenteel heb ik veel particuliere klanten, maar in de toekomst hoop ik het aantal bedrijfsklanten te laten groeien. Dit zorgt voor meer vastigheid.

Hoe vind je nieuwe klanten?

Mijn nieuwe klanten vind ik door goede reclame op Facebook, Instagram, maar vooral door mond-tot-mond-reclame. Als ik zie hoeveel klanten TIEN in Tilburg mij al heeft opgebracht! Ze zijn daar in aanraking gekomen met de superverslavende cheesecake en willen deze dan voor een verjaardag of speciale gelegenheid bestellen. Dan worden ze doorgestuurd naar mij, en deze klanten zijn ook vaak blijvers!

Daarnaast sta ik wel eens op markten of food-evenementen en dan kun je de mensen laten proeven en beleven. Dit werkt altijd! Als je zelf al enthousiast bent dan volgt de rest vanzelf. Nu vind ik het zelf heel erg leuk om te praten over eten en lekkere dingen. Dan ben je al snel in contact met mensen. Als ze dan weten waar je passie en drive vandaan komt hebben ze daar veel respect voor.

Komen jouw klanten meestal terug?

Dit is een lastige vraag, maar ik zie steeds vaker bekende gezichten. Klanten die net als ik verslaafd zijn aan de gezonde pindakaas, of meiden die de cheesecake bij TIEN zo lekker vinden en een hele voor zichzelf willen! Eigenlijk probeer ik mijn klanten te enthousiasmeren over mijn passie en het authentieke karakter van de lekkernijen. Na ontvangst van de bestelling informeer ik bij de klant of alles naar wens is geweest. Ik vind het ook erg prettig als klanten eerlijk zijn. Het maakt mijn dag helemaal goed als er dan leuke reacties uit voort komen!

In de winkel ben je meer in contact met je klanten en doe je tijdens het bakken je verhaal. De taarten worden vers bereid voor de neus van de klant. De geur, een hapje proeven en hopelijk zijn ze dan allemaal verkocht! 

Samenwerken met anderen

Werk je samen met iemand anders?

 Zoals ik al vertelde, werk ik samen met Lieke Klijn van Klijne krabbels. Een ontzettend creatieve vormgeefster die voor mij foto’s maakt, flyers maakt, etiketten, huisstijl en ga zo maar door. Een leuke samenwerking waarbij 2 jonge ondernemers elkaar helpen. Via haar ben ik ook weer bij leuke nieuwe adressen terecht gekomen voor mijn taarten.

Personeel wil ik voorlopig nog niet aan beginnen. Dat schijnt een andere tak van sport te zijn! Om te beginnen doe ik het zelf, daarom ben ik uiteindelijk ook gestopt met werken. En als het teveel wordt heb ik een lieve moeder die ontzettend graag bakt en een vriendin uit de patisserie die niet kan wachten om mij te helpen! Dat komt de komende tijd wel goed.

Stel het gaat harder dan verwacht, dan zou ik misschien een stagiaire nemen vanuit de patisserie opleiding. Iemand die een passie heeft voor het vak en zelf ook een ondernemer zou willen worden.

Heb je veel contacten met andere ondernemers?

Naast de 13 andere Bikkels van de Bart de Graaff Foundation, waar ik ontzettend veel contact mee heb, maak ik gebruik van mijn netwerk. Dit zijn veel jonge ondernemers die op diverse vlakken een bedrijf hebben opgezet. Op deze manier heb ik veel gratis publiciteit gekregen, zoals een leuke advertentie op Tilburg.com.

Toekomstplannen voor Zoete Moed

Wat is je toekomstdroom voor je bedrijf?

Mijn droom is om uiteindelijk een eigen pand te hebben. Een ruime bakkerij waar de mensen ook een kopje koffie of thee kunnen drinken. Ik hoop dit binnen nu en 3 jaar te kunnen realiseren.

Daarnaast zou ik het heel leuk vinden als Zoete Moed niet alleen in Tilburg bekendheid krijgt, maar ook buiten Tilburg gezien wordt!  Bijvoorbeeld door de pindakaas ook buiten Brabant te verkopen. Hoe meer fans hoe beter! Lekker en gezond door het leven.

Wat wil je nog meer over je bedrijf vertellen?

Zoete Moed is mijn passie en mijn droom die nu werkelijkheid wordt. Met alle plezier ga ik straks bakken aan de Piushaven. Zoveel mogelijk mensen blij maken met een taart of andere lekkernijen! Van suikervrij en verantwoord tot onweerstaanbare guilty pleasures! Iedereen moet kunnen genieten van zoetigheid. Alle taarten, lekkernijen en de pindakaas worden met de hand bereid zonder kleur- en of smaakstoffen. Elke taart of cake heeft zo zijn eigen authentieke karakter. Een scheurtje in de taart is puur natuur en daar doet de smaak zeker niet aan af. Naast de taarten wordt er ook een speciale dag in de week aandacht gegeven aan de pindakaas. Een verse-pindakaas-dag waarbij je alle smaken kunt proeven en zelfs nieuwe smaken kunt bedenken.

Heb je tips voor anderen?

Als je een passie hebt, zet de stap en volg je hart, die zit altijd op de goede plek. Het geeft een ontzettend goed gevoel als je ineens mag doen wat je leuk vind! Vraag anderen om advies, maar breng jezelf niet aan het twijfelen!

Bedankt!

Bedankt Yvette voor deze leuke antwoorden! Allemaal naar Tilburg nu hè, voor die heerlijke taarten!

Volgende week is Sanne den Hartog van SHARP Support aan het woord. Zij is virtual assistent en helpt ondernemers aan meer vrije tijd. Ook weer een heel interessante kijk op werken en ondernemen!

 

Sjoukje

Op de blog Meer geld, minder stress help ik jou met praktische oplossingen voor al je geld(zorgen). Vroeger was ik projectleider en communicatiemanager bij een grote verzekeraar en daarvoor bij een grote bank. De kennis die ik daar heb opgedaan zet ik nu als fulltime blogger graag in om jou te helpen met je geldzaken. Ik schrijf van alles en nog wat over hoe je je geldzaken het beste kunt regelen. Zodat je meer geld overhoudt voor leuke dingen.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: