Zorgvergelijker

Wil jij weten wat de beste zorgverzekering is voor jou? Volg dan dit handige stappenplan en vind direct jouw beste en goedkoopste alternatief.

Stap 1: Schrijf alle verwachte zorg op

Heb je een bril nodig? Of last van je tanden? Moet je naar de dermatoloog? De fysiotherapeut? Of wil je graag gebruik maken van alternatieve geneeswijzen?

Schrijf eerst eens alle zorg die je nodig hebt op. En schrijf daarachter op of de kosten binnen de basisverzekering vallen of binnen de aanvullende verzekering.

Zo valt een dermatoloog bijvoorbeeld onder de basisverzekering, net als alle medisch specialisten. Behalve voor de huisarts geldt overal wel het verplichte eigen risico van € 385 (voor volwassenen, per persoon). De fysiotherapeut valt deels onder de basisverzekering (alleen bij chronische patiënten, en alleen als het om heel veel behandelingen gaat en dan nog maar een deel). En alternatieve geneeswijzen vallen nooit onder de basisverzekering.

Stap 2: Schrijf alle verwachte zorgkosten op

Het is handig om een onderscheid te maken tussen wat er onder de basisverzekering valt en wat je eventueel aanvullend moet verzekeren.
Schrijf de verwachte kosten allemaal op. Je kunt bijna alle standaardtarieven online vinden als je even googelt.

Basisverzekering en eigen risico

Als eerste kijken we naar alle zorg die onder de basisverzekering valt. Denk je dat de kosten hiervoor hoger zijn dan € 885? Of denk je dat het minder gaat kosten?

Voor veel zorg kun je online vinden wat de kosten ongeveer zijn. Een ambulanceritje kost bijvoorbeeld gemiddeld zo'n € 600. En een consult bij een medisch specialist vaak minimaal € 100.

Verwacht je dat je deze zorg nodig hebt? Dan is een minimaal eigen risico het beste. Verwacht je van niet (en heb je minimaal € 250 op je spaarrekening staan)? Ga dan voor het maximaal eigen risico. Meer toelichting hierover vind je hier.

Aanvullend verzekeren?

Daarna ga je aan de slag met de aanvullende zorg, dus alles wat niet onder de basisverzekering valt.

Een fysiotherapeut kost zo'n € 30 tot € 40 per behandeling. En een bril... dat is natuurlijk helemaal afhankelijk van je wensen. Vaak ben je wel minimaal € 80 kwijt. Ook deze kosten kun je vrij makkelijk inschatten door even te googelen op "wat kost...."

Vermenigvuldig vervolgens het aantal gewenste behandelingen voor komend jaar met het tarief. Dan weet je wat het je in totaal gaat kosten.

Stap 3: zoek de 3 beste alternatieven

Vul onderstaande vergelijker in (en lees daaronder verder voor stap 4 tot en met 6).


Stap 4: Schrijf de vergoedingen voor jouw gewenste zorg op van de verschillende alternatieven

Wat zijn de beste drie alternatieven volgens de vergelijker? Schrijf per verzekering op wat ze voor jouw gewenste zorg vergoeden. De ene verzekering vergoedt bijvoorbeeld 18 fysiotherapie-behandelingen. En de andere 21.

Stap 5: Reken uit hoeveel je per verzekering moet betalen.

  • Bereken de jaarpremie per verzekeraar (12 x maandpremie)
  • Bereken je wat je zelf nog moet betalen aan de zorg per verzekering.
  • Tel alles op


Dat doe je met alle zorgkosten, dus ook die bril bijvoorbeeld. Je kunt hier alles wat binnen de basisverzekering valt buiten beschouwing laten natuurlijk, want dat is overal gelijk.

Vervolgens bekijk je bij welke verzekering je op jaarbasis het minste geld kwijt bent.

En.... is dat de verzekering die je nu hebt? Of één van de alternatieven uit de vergelijker?

Stap 6: Sluit over - indien nodig...

Als je goed zit, dan zit je goed. Niets meer aan doen. 

Als het hetzelfde is, sluit dan nu over via bovenstaande vergelijkingstool. Dan ben je voor een heel jaar weer goed verzekerd. 

Handig rekenoverzichtje hebben?

Wil je mijn handige rekenoverzicht gebruiken bij het berekenen van de goedkoopste zorgverzekering voor jouw situatie?

Laat hier je gegevens achter, dan stuur ik hem je direct toe. En je ontvangt dan voortaan ook wekelijks mijn handige bespaarmail.