Opdracht 10: Geld voor later…

Toen ik nog voor Aegon werkte, vond ik het altijd heel gek dat mensen nooit met later bezig waren. Bij zo’n pensioenverzekeraar hoor je het woord pensioen de hele dag door. Het was nogal “top of mind”, zoals ze dat in marketingtermen noemen.

Nu ik voor mezelf werk, begrijp ik het beter. Veel zelfstandigen die ik ken hebben niets geregeld voor later. En veel mensen die in loondienst werken, hebben geen idee of ze genoeg opbouwen.

Tijd voor actie dus! Daarom gaan we vandaag aan de slag met ons geld in de toekomst. Want je hebt het pas echt onder controle als je dat ook geregeld hebt. Toch? 🙂

Mocht je nog geen zin hebben, lees dan eerst mijn blog over je pensioen. Dat helpt vast!

Stap 1: Log in op je pensioenoverzicht.

Log met je DigiD in op www.mijnpensioenoverzicht.nl. Dan zie je precies waar je recht op hebt:

  • Hoeveel AOW en pensioen heb ik opgebouwd?
  • Wat is mijn te bereiken pensioen?
  • Wat krijgen mijn nabestaanden als ik overlijd?
  • Welke gebeurtenissen zijn van invloed op mijn pensioen?

Mocht je zelf al aanvullend pensioen hebben geregeld, dan kun je dat trouwens niet terugvinden. Dat moet je er zelf dus even bij tellen.

Stap 2: ​​​​Denk na wat je na je pensioen aan geld nodig hebt.

Wat je nodig hebt voor later is niet per definitie meer dan of hetzelfde​ als dat je nu maandelijks gebruikt. Je betaalt tegen die tijd minder belasting. En misschien (hopelijk!) is je hypotheek dan afgelost. Maar je wil misschien wel zorgeloos in je huis blijven wonen. Of toch op reis…

Pas als je daar een helder beeld bij hebt, weet je of je in paniek moet raken bij de cijfertjes van de vorige opdracht. Of juist een feestje mag vieren. 🙂 Je kunt niet in de toekomst kijken. Dus helemaal zeker weten of het zo goed is, dat kun je toch niet. Maar je kop in het zand steken, dat helpt ook niet. Toch maar even over nadenken dus!

Stap 3: je raadt het al… maak een plan

Zodra je een idee hebt hoever je wensen en je inkomen van elkaar af staan, kun je verder. Is het nodig om aanvullend pensioen te regelen? Of kun je misschien gewoon wat extra gaan sparen op je eigen spaarrekening?

En je weet het hè! Hoe eerder je begint, hoe makkelijker het is om voldoende op te bouwen. Echt! Lees het voorbeeld van Anna en Julia vooral even, mocht je daar nog over twijfelen.

 

Verder lezen?
Geen gerelateerde berichten beschikbaar

Sjoukje

Op de blog Meer geld, minder stress help ik jou met praktische oplossingen voor al je geld(zorgen). Vroeger was ik projectleider en communicatiemanager bij een grote verzekeraar en daarvoor bij een grote bank. De kennis die ik daar heb opgedaan zet ik nu als fulltime blogger graag in om jou te helpen met je geldzaken. Ik schrijf van alles en nog wat over hoe je je geldzaken het beste kunt regelen. Zodat je meer geld overhoudt voor leuke dingen.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: