Begin op tijd. Oftewel hoe je nadenken over je pensioen leuker maakt dan naar de tandarts gaan

pensioen

Een paar weken geleden schreef ik al eens dat ik had gehoord dat uit onderzoek* was gebleken dat mensen liever naar de tandarts gaan, dan over hun pensioen nadenken. (Ok, toen had ik het iets aangedikt, maar het komt toch ongeveer op hetzelfde neer.) En de reden? Mensen vinden het te ingewikkeld. Daarom organiseert Wijzer in Geldzaken de komende week de pensioen3daagse. Uiteenlopende pensioenaanbieders geven deze drie dagen gratis voorlichting over je pensioen. Handig! (En als je het mij vraagt, ook eigenlijk best leuk ook. Zelfs als je nu in de 20 bent. Niet weg klikken nu dus, gewoon even doorlezen, ik maak ergens in alinea 4 mijn punt waarom).

Pensioenkrantjes en zo

krantTwee (nee, nu 3!) banen geleden maakte ik onder andere pensioenkranten en meer pensioeninformatiespul voor medewerkers van grote bedrijven. Daar heb ik veel van geleerd, en vooral dat echt elke bedrijf weer iets anders bedacht leek te hebben voor zijn medewerkers. Bij de een maakte het niet uit of je een partner had of niet, bij de ander juist wel. Bij sommige bedrijven kon je kiezen of eerst meer pensioen wilde en later minder, bij weer andere kon je een paar jaar voor je pensioendatum vast een beetje met pensioen (deeltijdpensioen). Bij de meeste pensioenregelingen van die tijd wist je al vanaf het begin hoeveel pensioen je kreeg. Tegenwoordig heb je steeds meer regelingen waarbij er een vast percentage wordt ingelegd, maar waarbij je tegen je pensioendatum pas hoort hoeveel geld het is, en mag je dan zelf kiezen hoe je het inricht.

Best irritant

Al die verschillen, dat vond ik best wel irritant, want ik kon echt nooit een tekst hergebruiken. 🙂 Het leek allemaal wel een beetje in het kader van “we kunnen het niet leuker maken, maar wel moeilijker”. Kortom, ondanks dat ik tranen trekkend prachtige pensioenkranten maakte die soms het inlijsten echt waard waren, snap ik het dus wel van die tandarts (zeker als je zo’n leuke hebt als wij).

En best leuk (dit stukje bedoel ik hierboven!)

Wat ik er ook van geleerd heb, is dat het ondanks alle vooroordelen best leuk is om je erin te verdiepen. Als je in loondienst werkt, is de kans groot dat je automatisch pensioen opbouwt, zonder dat je er iets voor hoeft te doen. Zeker als je werkt bij de overheid of bij een groot bedrijf, is dat waarschijnlijk ook nog een mooi pensioen ook. Zie je, leuk!

Of het genoeg is om alles mee te kunnen wat je wil, dat ligt aan je wensen natuurlijk. Als je op je 70e graag 5 keer per jaar op vakantie gaat,  dan is het wat lastiger dan wanneer je de Gerard Hormann-route (“met de fiets naar Duitsland is ook leuk”) kiest.

Waarom zou je nu al aan je pensioen denken?

Even twee situaties:

1. Anna

Anna gaat werken op haar 22e jaar.  In haar achterhoofd suddert jaren het idee dat ze wel iets zou moeten sparen voor later, maar dat ze doet het nooit. Op haar 60e krijgt ze het ineens op haar heupen. Ze wil gaan reizen. Vanaf dat moment zet ze geld op een spaarrekening, die haar 1% rente oplevert: maar liefst € 500 per maand. Op haar 68e heeft ze genoeg gespaard: € 50.000: genoeg voor een prachtige wereldreis.

2. Julia

wereldreisJulia gaat ook werken op haar 22e jaar. Vanaf haar 25e besluit ze extra geld opzij te zetten voor later. Op een speciale “wereldreisrekening” zet ze elke maand € 100. Omdat het toch nog wel even duurt, belegt ze het bedrag, en ontvangt ze gemiddeld 4% per jaar. Zij krijgt het op haar 55e al op haar heupen. Op dat moment heeft ze al € 68.000 voor haar wereldreis gespaard! En omdat Julia zich natuurlijk op tijd in haar pensioen heeft verdiept (want zo is ze, dat snap je), heeft ze daar ook optimaal voor gespaard. Dat betekent dat ze daadwerkelijk op haar 55e al kan stoppen met werken en haar reis te maken (anders is het natuurlijk ook geen leuk voorbeeld).

Oftewel… een slimme meid begint haar spaarrekening op tijd 🙂

Een slimme jongen ook trouwens, maar dat rijmt dan weer niet zo leuk. 

Samengevat is het dus verstandig om zo snel mogelijk te beginnen met sparen voor later. Hoe eerder je begint, hoe meer profijt je er van hebt. En hoe meer risico je kunt nemen. Op een spaarrekening krijg je tegenwoordig nog geen 1% rente. En nee, ik geef zeker geen beleggingsadvies, maar als je het over 30 jaar spreidt, kun je (in overleg met een erkend financieel adviseur) vast wel een mooie beleggingsoptie vinden die je meer biedt. Zeker ook omdat je dan ruim voldoende tijd hebt om eventuele verliezen goed te maken.

En wat geldt voor spaarrekeningen en wereldreizen, geldt natuurlijk net zo goed voor je pensioen. Als je er nu een keer over nadenkt, scheelt je dat jaren achterhoofd sudderplannen. En… uiteindelijk levert het je meer op. Denk je nu, ja, fijn, ik ben al in de 40/50/60, wat heeft dit nu nog voor zin? Het geldt natuurlijk altijd nog: als je nu begint, is het altijd meer dan wanneer je er pas over 2 jaar naar kijkt. En dat is heel fijn als je straks aanvullend pensioen wil hebben. 

Dat geldt ook voor ZZP’ers

Hoewel je als ZZP’er natuurlijk alles zelf moet regelen, geldt ook hier het basisprincipe: hoe eerder hoe beter. Hoe je het precies inricht, daar schrijf ik over een tijdje nog een aparte blog over. Als ik het voor mezelf helemaal uitgezocht heb. 🙂

Hulp nodig?

logo-pensioen3daagseIk noemde het hier boven al even: deze week is de pensioendriedaagse (van 1 tot en met 3 november). En dat betekent dat je gratis met een adviseur in gesprek kan over je pensioen. Meer informatie hierover vind je op de site van Wijzer in geldzaken. Neem je UPO’s mee (je weet wel, die brieven die je eens in de vijf jaar van je pensioenfonds of werkgever over je pensioen krijgt en dan ongelezen in een schoenendoos stopt).

Kijk je er liever zelf eerst naar? Log dan eens in op Mijnpensioenoverzicht.  

Heb jij je al eens in je pensioen verdiept? En, viel het mee? Of is het inderdaad tijd om er wat aan te doen? En zo niet, waarom heb je je er nog nooit naar gekeken? Voel je je te jong? Of juist te oud om dat nog te doen? Of is er een andere reden? Ik ben benieuwd!

 

PS: dit is geen gesponsorde tekst, maar een afscheidscadeautje voor mijn oude werkgever. 🙂
*Onderzoek van onderzoeksbureau Kien onder ruim 1000 respondenten, in opdracht van NN (juni 2015).

Sjoukje

Op de blog Meer geld, minder stress help ik jou met praktische oplossingen voor al je geld(zorgen). Vroeger was ik projectleider en communicatiemanager bij een grote verzekeraar en daarvoor bij een grote bank. De kennis die ik daar heb opgedaan zet ik nu als fulltime blogger graag in om jou te helpen met je geldzaken. Ik schrijf van alles en nog wat over hoe je je geldzaken het beste kunt regelen. Zodat je meer geld overhoudt voor leuke dingen.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: