Jumbo of Albert Heijn: welke van de twee is echt de goedkoopste supermarkt?

Jumbo of Albert Heijn

Wat is nou echt de goedkoopste supermarkt van Nederland? Die vraag komt bijna wekelijks terug in allerhande bespaargroepen op Facebook. Dat Lidl en Aldi over het algemeen goedkoper zijn, dan weten we wel. Ze verkopen er echter niet alles, en de winkelervaring is ook niet hetzelfde als bij de andere supermarkten. Maar welke van Jumbo of Albert Heijn het goedkoopst is, daar verschillen de meningen wel sterk over. Sommigen zweren bij de eerste, anderen bij de tweede. Het leek me leuk om te kijken wie er gelijk heeft!

De Consumentenbond helpt mee

Consumentenbond goedkoopste supermarkt

Bron: Consumentenbond

Wat handig is in dit soort vergelijkingen, is dat de Consumentenbond hier ook onderzoek naar doet. Eens in de zoveel tijd sturen zij wat mysterieshoppers op pad met een boodschappenlijstje. De producten hierop verschillen per keer. In juli 2016 vergeleken ze de prijzen van 175 A-merken en 100 huismerken. In totaal vergeleken ze maar liefst 3300 producten!

Je begrijpt… dat doe ik ze niet in een paar uurtjes na. 🙂

Uit hun onderzoek blijkt dat voor huismerken, je raadt het al, Aldi en Lidl het goedkoopst zijn. Voor A-merken zijn Dirk, Hoogvliet, Jumbo en Vomar het goedkoopst. Albert Heijn staat een stuk lager op het lijstje.

Het onderzoek van de bond

Toch zijn er, ook in mijn Facebook-groep, flink wat mensen ervan overtuigd dat Albert Heijn het goedkoopst is. Bij nader onderzoek blijkt echter dat de Consumentenbond de prijzen van de gewone huismerkproducten bekeken heeft, in plaats van de Basic producten. Dus dat is eigenlijk niet helemaal eerlijk. Ook zijn ze, logischerwijs, uitgegaan van de normale prijzen en niet van de aanbiedingen.

Aanbiedingen

Nu is Albert Heijn natuurlijk koning in de aanbiedingen. Jumbo gaat er prat op dat zij zo goedkoop zijn dat ze niet met aanbiedingen hoeven te stunten, en heeft dan ook nauwelijks aanbiedingen. Albert Heijn daarentegen… daar liggen wekelijks honderden producten voor een extra lage prijs in de schappen. Als je daar rekening mee houdt, vraag ik me af of de uitkomst nog zo positief uitvalt voor Jumbo.

Mijn onderzoek Jumbo of Albert Heijn

Voor mijn eigen onderzoekje ben ik even uitgegaan van dezelfde producten als ik normaal koop, maar dan de goedkoopste variant overal van. In mijn lijstje stonden echter een paar dubbele producten. Die heb ik vervangen door een aantal andere producten die veel verkocht worden.

Aanbiedingen

Als er een aanbieding was, heb ik die prijs genomen, aangezien je dat normaal gesproken ook zou doen als je vergelijkt.  Bij Jumbo was zoals verwacht eigenlijk niets van de lijst in de aanbieding. Bij Albert Heijn wel, namelijk de appels en de komkommer.

Het resultaat

Uit mijn vergelijking blijkt iets moois te komen…

Het is een fotofinish!

De einduitslag is een prijsverschil van 90 cent in het voordeel van Jumbo! Als je echter geen paprika’s nodig hebt, is het verschil nog maar 10 cent… En als je twee pakken koffie en vier komkommers koopt, ben je bij Albert Heijn met dit lijstje (in ieder geval deze week) het goedkoopst uit.

Boodschappenlijstjes en bonnetjes

De afgelopen weken heb ik flink wat boodschappenlijstjes en bonnetjes verzameld van andere mensen. Het leek me leuk om een serie te maken met vergelijkingen, dat kondigde ik twee weken geleden al aan. Dat bleek echter al heel snel tot dezelfde resultaten te leiden.

Als je niet naar de aanbiedingen kijkt, is Jumbo het goedkoopst. Als je de aanbiedingen wel mee neemt – en dat doe je natuurlijk altijd – dan is de ene keer Jumbo en de andere keer Albert Heijn het goedkoopst. Er is gewoon geen leukere conclusie. Sorry. 🙂

Hiermee wil ik wel alle inzenders hartelijk bedanken!

Discussie opgelost?

Of ik hiermee de discussie beslecht heb welke het goedkoopst is, Jumbo of Albert Heijn, dat denk ik niet. Het is net als met politiek en met voetbal: wie er de beste is, dat is maar afhankelijk van waar je op let. Als je meestal met relatief goedkope producten kookt, is de uitslag heel anders dan wanneer je met heel veel bijzondere producten kookt. Als je veel fruit eet, krijg je een ander resultaat dan wanneer je je vitamines vooral uit pilletjes haalt.

Eén ding is echter zeker: om echt het goedkoopst uit te zijn, moet je elke week opnieuw kijken naar de aanbiedingen. Veel plezier daarmee. 🙂

 

Sjoukje

Op de blog Meer geld, minder stress help ik jou met praktische oplossingen voor al je geld(zorgen). Vroeger was ik projectleider en communicatiemanager bij een grote verzekeraar en daarvoor bij een grote bank. De kennis die ik daar heb opgedaan zet ik nu als fulltime blogger graag in om jou te helpen met je geldzaken. Ik schrijf van alles en nog wat over hoe je je geldzaken het beste kunt regelen. Zodat je meer geld overhoudt voor leuke dingen.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: