Jumbo of Albert Heijn

Jumbo of Albert Heijn: welke van de twee is echt de goedkoopste supermarkt?

Wat is nou echt de goedkoopste supermarkt van Nederland? Die vraag komt bijna wekelijks terug in allerhande bespaargroepen op Facebook. Dat Lidl en Aldi over het algemeen goedkoper zijn, dan weten we wel. Ze verkopen er echter niet alles, en de winkelervaring is ook niet hetzelfde als bij de andere supermarkten. Maar welke van Jumbo of Albert Heijn het goedkoopst is, daar verschillen de meningen wel sterk over. Sommigen zweren bij de eerste, anderen bij de tweede. Het leek me leuk om te kijken wie er gelijk heeft!

De Consumentenbond helpt mee

Consumentenbond goedkoopste supermarkt

Bron: Consumentenbond

Wat handig is in dit soort vergelijkingen, is dat de Consumentenbond hier ook onderzoek naar doet. Eens in de zoveel tijd sturen zij wat mysterieshoppers op pad met een boodschappenlijstje. De producten hierop verschillen per keer. In juli 2016 vergeleken ze de prijzen van 175 A-merken en 100 huismerken. In totaal vergeleken ze maar liefst 3300 producten!

Je begrijpt… dat doe ik ze niet in een paar uurtjes na. 🙂

Uit hun onderzoek blijkt dat voor huismerken, je raadt het al, Aldi en Lidl het goedkoopst zijn. Voor A-merken zijn Dirk, Hoogvliet, Jumbo en Vomar het goedkoopst. Albert Heijn staat een stuk lager op het lijstje.

Het onderzoek van de bond

Toch zijn er, ook in mijn Facebook-groep, flink wat mensen ervan overtuigd dat Albert Heijn het goedkoopst is. Bij nader onderzoek blijkt echter dat de Consumentenbond de prijzen van de gewone huismerkproducten bekeken heeft, in plaats van de Basic producten. Dus dat is eigenlijk niet helemaal eerlijk. Ook zijn ze, logischerwijs, uitgegaan van de normale prijzen en niet van de aanbiedingen.

Aanbiedingen

Nu is Albert Heijn natuurlijk koning in de aanbiedingen. Jumbo gaat er prat op dat zij zo goedkoop zijn dat ze niet met aanbiedingen hoeven te stunten, en heeft dan ook nauwelijks aanbiedingen. Albert Heijn daarentegen… daar liggen wekelijks honderden producten voor een extra lage prijs in de schappen. Als je daar rekening mee houdt, vraag ik me af of de uitkomst nog zo positief uitvalt voor Jumbo.

Mijn onderzoek Jumbo of Albert Heijn

Voor mijn eigen onderzoekje ben ik even uitgegaan van dezelfde producten als ik normaal koop, maar dan de goedkoopste variant overal van. In mijn lijstje stonden echter een paar dubbele producten. Die heb ik vervangen door een aantal andere producten die veel verkocht worden.

Aanbiedingen

Als er een aanbieding was, heb ik die prijs genomen, aangezien je dat normaal gesproken ook zou doen als je vergelijkt.  Bij Jumbo was zoals verwacht eigenlijk niets van de lijst in de aanbieding. Bij Albert Heijn wel, namelijk de appels en de komkommer.

Het resultaat

Uit mijn vergelijking blijkt iets moois te komen…

Het is een fotofinish!

De einduitslag is een prijsverschil van 90 cent in het voordeel van Jumbo! Als je echter geen paprika’s nodig hebt, is het verschil nog maar 10 cent… En als je twee pakken koffie en vier komkommers koopt, ben je bij Albert Heijn met dit lijstje (in ieder geval deze week) het goedkoopst uit.

Boodschappenlijstjes en bonnetjes

De afgelopen weken heb ik flink wat boodschappenlijstjes en bonnetjes verzameld van andere mensen. Het leek me leuk om een serie te maken met vergelijkingen, dat kondigde ik twee weken geleden al aan. Dat bleek echter al heel snel tot dezelfde resultaten te leiden.

Als je niet naar de aanbiedingen kijkt, is Jumbo het goedkoopst. Als je de aanbiedingen wel mee neemt – en dat doe je natuurlijk altijd – dan is de ene keer Jumbo en de andere keer Albert Heijn het goedkoopst. Er is gewoon geen leukere conclusie. Sorry. 🙂

Hiermee wil ik wel alle inzenders hartelijk bedanken!

Discussie opgelost?

Of ik hiermee de discussie beslecht heb welke het goedkoopst is, Jumbo of Albert Heijn, dat denk ik niet. Het is net als met politiek en met voetbal: wie er de beste is, dat is maar afhankelijk van waar je op let. Als je meestal met relatief goedkope producten kookt, is de uitslag heel anders dan wanneer je met heel veel bijzondere producten kookt. Als je veel fruit eet, krijg je een ander resultaat dan wanneer je je vitamines vooral uit pilletjes haalt.

Eén ding is echter zeker: om echt het goedkoopst uit te zijn, moet je elke week opnieuw kijken naar de aanbiedingen. Veel plezier daarmee. 🙂

 

This Article Has 18 Comments
 1. Mr FOB schreef:

  Inderdaad, het is stuivertje wisselen tussen de supermakten op basis van aanbiedingen en prijswijzigingen. Zo ook tussen AH en Lidl voor een aantal producten
  Mr FOB onlangs geplaatst…Goedkoopste supermarkt + bespaartips boodschappenMy Profile

 2. Teun schreef:

  Het ligt er ook aan hoever je moet rijden voor de betreffende supermarkt om die ene aanbieding te kopen.

 3. Ik denk dat je pas echt goedkoper uit bent als je alle supermarkten vergelijkt en daar het goedkoopste product gaat halen. Op de fiets uiteraard anders kost het benzine.
  simpel,met een snufje liefde onlangs geplaatst…Dat gaat geld kosten…….My Profile

 4. De AH en Jumbo zijn allebei even duur. Helaas is de keuze hier beperkt. De supermarkt van mijn voorkeur (De Dirk, want sowieso al goedkoper dan die andere twee en met nog goede aanbiedingen ook) is 20 km verderop.

  Dus is Appie de enige optie. Wat wel fijn is aan Appie is dat je best spaarzaam boodschappen kunt doen míts je slim inkoopt. 75% van wat we er kopen is eens in de zoveel tijd in de aanbieding. Dan slaan we dat artikel groot in, zodat we het ermee redden tot de volgende aanbieding.
  Huiselijk genoegen onlangs geplaatst…Papier vernietigen en het levenMy Profile

 5. Ineke schreef:

  Ik kijk ook iedere week de aanbiedingen na van drie supermarkten, AH, Dirk en Lidl. Jumbo zit daar niet bij want inderdaad te weing leuke aanbiedingen voor mij. Per week doe ik er meestal twee, waar de beste aanbiedingen zijn. Gisteren alles bij de lidl gehaald want geen zin. 😉 ik combineer het altijd met mijn wandeling en eindig bij de supermarkt. Nu ben ik alleen, dus kan het altijd dragen of ik loop twee keer. Ik heb wel een Mega Jumbo in de buurt waar ik wel eens heen ga als ik veel bijzondere producten nodig heb zoals met de kerst. Die is beter gesorteerd dan de AH, ook veel vegetarische producten van o.a. de vegetarische slager. Dat hangt wel heel erg van de vestiging af, die het dichtsbij is weer kleiner en heeft weer wat minder keus. Iedere supermarkt heeft wel iets, maar aanbiedingen inslaan, met name van versproducten bij diverse supermarkten, geeft heel veel besparing.

 6. Tanja schreef:

  Volgens is er niet een supermarkt waar het standaard altijd het goedkoopste boodschappen doen is.
  Ok misschien bij wel bij Dirk maar die zit voor mij ook niet op een redelijke afstand.

  Ik vergelijk mijn boodschappenlijstje met de folders van de supermarkten die dicht bij elkaar zitten en bepaal dan waar ik wat haal. Dit kan soms betekenen dat ik bij de Lidl, AH en Jumbo naar binnen ‘moet’ maar dat maakt mij niet zoveel uit als het scheelt in mijn portemonnee.

  Leuke post Sjoukje!
  groetjes
  Tanja
  Tanja onlangs geplaatst…Wil je mij eens vertellen hoe ik moet beginnen met sparen en besparen?My Profile

 7. Leuke post. Ik ben best bewust qua prijzen maar merk dat ik dit soort vergelijkingen niet maak. Ik vind Lidl de fijnste supermarkt, kan daar bijna alles krijgen. En wat er niet is koop ik bij AH. Die is namelijk om de hoek. Zo houd ik me het beste aan ons budget….

 8. Diana schreef:

  Ik ga elke week naar de Albert Heijn voor de aanbiedingen. Ik let er dan goed op dat ik geen dingen koop die ik normaal ook niet koop. De boodschappen gaan in de diepvries of kelder. Daarna haal ik de basisdingen bij de Lidl en de vergeten producten bij de Jumbo. Voor mij is dit het goedkoopst.

 9. Mama Tinus schreef:

  Leuke vergelijking en terechte opmerkingen ten aanzien van vergelijken. Ik koop bij ah praktisch alleen maar aanbiedingen. Dus de ene week héél veel potten bonen en de andere week idioot veel broodbeleg en zo kom ik altijd uit tot de volgende aaanbieding.
  Mama Tinus onlangs geplaatst…Een kas zonder glasMy Profile

 10. Trees schreef:

  Wij doen de meeste boodschappen bij de Lidl. Maar toch is de AH Basic soms goedkoper dan hetzelfde product bij de Lidl. We houden ook de folders in de gaten maar vaak zijn dat A merken die daarmee toch duurder zijn dan het lidl merk of het basicmerk van de AH. We kunnen kiezen uit 7 supermarkten bij ons in het dorp, dus er is altijd wel een leuke actie van iets wat we vaker gebruiken. En soms is zo’n A merk toch net wat lekkerder en gaan we daar voor. En als we daar dan wat extra van inslaan kunnen we weer een tijdje vooruit.
  Trees onlangs geplaatst…Mijn moestuinprojectMy Profile

 11. Joyce schreef:

  Meestal ben ik met de producten die wij nodig hebben, bij de Albert Heijn een paar euro meer kwijt. Plus parkeergeld, want de Albert Heijn zit hier in het centrum of ik moet er verder voor rijden. De Jumbo is op loopafstand, wat met de bolderkar zelfs te doen is met weekboodschappen (tenzij er voor een verjaardag kratten bier nodig zijn 😉 ). De Jumbo is het dus meer voor ons. Zeker met de Turkse Supermarkt daarnaast waar fruit en groente spotgoedkoop is. Ook hou ik me meer vast aan 1 supermarkt, omdat ik koopzegels spaar en op die manier ongemerkt aardig wat geld spaar. Plus het bespaard tijd, als ik alleen maar hier in de straat hoef te zijn 😉
  Joyce onlangs geplaatst…Living Arrows 10/52: BroertjesMy Profile

 12. Artemis Westenberg schreef:

  Ik kijk iedere zaterdagavond door de aanbiedingskrantjes en spullen die ik altijd toch gebruik, koop ik groot in wanneer het reclame is. Ik doe dat vooral wanneer het 1+1 gratis is. Verder kijk ik ook via voordeelmuis.nl of iets ergens reclame is als ik iets tussendoor moet gaan halen. Ik zoek dan bijvoorbeeld ‘tomaten’ op en kijk bij welke supermarkt dat reclame is. Ik bof wel dat er een AH, Dirk, en Lidl 500 meter van mijn huis zijn. Een Jumbo 1000 meter van mijn huis en een Aldi 2500 meter van mijn huis. Allemaal of te lopen of te fietsen. Lopen met mijn Ikea boodschappenkar van 15 euro. Daarnaast koop ik vlees nogal eens bij de Marokkaanse slager in mijn kleine winkelcentrum, waar het 2/3 kost van bij de grote supermarkten.
  Verder heb ik een half jaar lang altijd alleen maar het 50% afgeprijsde vlees (en ook veel groenten) gekocht toen AH 50% afprijsde ipv 35% indien het product die dag verkocht moest worden.
  Dat heeft ook veel besparing opgeleverd EN maakte AH lange tijd de goedkoopste supermarkt met stip. Door deze methodes betaal ik feitelijk nooit de volle prijs voor mijn A-merk theezakjes (meestal 33-50% korting) of voor mijn blikjes bonen, potten jam, potten pindakaas, hagelslag etc.
  Het is een kwestie van opletten en ook van je niet laten verlijden tot het kopen van zaken die je eigenlijk niet nodig hebt. Want dat is het enige waar je wel op moet letten met die aanbiedingskrantjes. Aan de andere kant heb ik zo we alleen LED lampen en allemaal heel goedkoop bij Dirk, Lidl, Aldi en zelfs AH gekocht.

 13. lizlovelifenl schreef:

  Ik ga altijd naar de Lidl, die is in mijn idee echt nog wel wat goedkoper. Verder ga ik uit luiheid naar de Ah…zit dichterbij! En ik ben te lui om mij elke week te verdiepen in alle aanbiedingen haha

 14. lize schreef:

  Leuk om te lezen.
  Ik haal standaard mijn boodschappen bij de LIDL maar ik zie dat de pindakaas bij de jumbo nog goedkoper is dan die bij de Lidl. 🙂 nooit geweten :-0

 15. Carli schreef:

  In ons dorpje is geen super meer,1 bakker en 1 slager trekken de kar,heel goed spul maar duur.
  Ga nu 1 x per week naar lidle,daarnaast zit jumbo waar ik koffie en amandelmeel,kokosmeel e.d.haal.
  Zaterdags hier bij de slager voor weekend wat beleg en stukje vlees.zijn met 2 pers.toch 100€ kwijt.
  Naar de slager en soms ook de bakker ga ik,omdat als ook die uit het dorpje verdwijnen er voor de oudere helemaal geen winkel meer is,wel gaat geregeld een busdienst naar de supermarkt maar daar word weinig gebruik van gemaakt.

 16. Jantine schreef:

  De supermarkten zijn inderdaad heel erg vergelijkbaar.
  Ik haal tegenwoordig niet meer overal alleen maar het goedkoopste van, maar het voor mij beste in prijs/kwaliteitverhouding. Zo vind ik de allergoedkoopste koffie minder lekker dan Perla of de koffie van de Lidl, dus ik haal liever een van die twee. Welke, dat is dan weer afhankelijk van of er een aanbieding is of niet. Bananen haal ik liever niet bij de Jumbo meer, ik heb de ervaring dat ze daar vaak melig zijn of een rare bijsmaak hebben. Bij de AH en de Lidl hebben ze dezelfde prijs, maar zijn ze een stuk lekkerder. Etc. Maar ook in de periode dat ik echt nog voor het allergoedkoopste product ging, was dat bij het ene product de Jumbo en bij de andere de AH, en bij aanbiedingen nog wel eens net anders.

 17. Elly van der Ster schreef:

  Wij hebben een kleine supermarkt van MCD, maar als die sluit hebben we niets meer.Ik kijk naar de aanbiedingen en ze hebben oke artikelen, die goedkoop zijn, maar soms niet lekker.
  Ik koop het meeste daar en soms met de bus naar het grote winkelcentrum en dan de favorieten van de lidl halen.maar bij de kleine MCD hebben ze postzegels, je kan extra pinnen, ze bezorgen op verzoek, en ook pleisters, paracetamol, etc.Ik hoop, dat MCD goede zaken doet in mijn wijk, voor de ouderen en moeders met kleine kinderen toch onmisbaar. Niet alles is in geld uit te drukken.

  • Sjoukje schreef:

   Dat vind ik ook echt heel belangrijk. Wij gaan ook regelmatig naar het buurtsupertje om de hoek. Wel meestal voor vergeten boodschappen, maar we halen er ook wel dingen die dezelfde prijs zijn als bij de grote supermarkten. Juist omdat we het zo belangrijk vinden dat hij blijft bestaan.

Geef een reactie