ZZP’er Zaterdag met Minke van der Eijk van de blog Mama Minke

blog mama minke logoElke zaterdag plaats ik een interview met een ZZP’er. Dit zijn interviews met uiteenlopende mensen die één ding gemeen hebben: ze werken voor zichzelf. Soms volledig en soms naast een baan in loondienst. Soms zijn ze net begonnen, soms zijn ze al langer bezig. In alle gevallen geven ze ons een inkijkje in hun eigen bedrijf. Waarom zijn ze voor zichzelf begonnen? Wat doen ze precies? Hoe werven ze klanten? Hoe regelen ze hun zaken? In totaal heb ik 40 vragen gesteld, en iedereen kiest zelf welke hij of zij beantwoordt. Het doel hiervan: anderen inspireren om voor zichzelf te beginnen (of juist niet!).

Vandaag is Minke van der Eijk aan het woord. Zij heeft een blog, maar nog geen bedrijf. Hier lees je haar overwegingen om mogelijk een bedrijf te starten, waar ze tegenaan loopt en wat ze doet.

Achtergrond

Hoe heet je blog?

MamaMinke, ik heb een persoonlijk blog en schrijf voornamelijk over wat ik leuk en interessant vind. Het leven van Mama Minke dus. Het leek me makkelijk te onthouden en ook wel de inhoud te dekken, het gaat toch voornamelijk over mijn kinderen. Soms direct en soms indirect. Daarnaast werd ik in mijn eerste zwangerschap zo wel eens genoemd op het werk. Het is blijven hangen, dat is altijd een goed teken. Ik hoop dat het bij mijn lezers ook blijft hangen en ze dan zo terug komen bij mijn blog.

Wat voor bedrijf wil je oprichten?

Ik heb een blog en zou deze graag groter willen maken. Ik vind het erg leuk als er bezoekers reageren om zo met hen in contact te komen. Hopelijk vinden mensen op mijn blog herkenning in bepaalde zaken en ook ontspanning. Dit kan door bijvoorbeeld bible journaling, een ontspannende bezigheid voor mij. Daar wil ik graag meer over schrijven. Maar ook wil ik graag opvoedvragen langs laten komen. Zo kunnen andere ouders lezen hoe wij dingen hebben aangepakt en dit gebruiken bij hun eigen opvoeding voor hun kinderen (of juist niet omdat het hen niet aanspreekt).

Waarom wil je voor jezelf beginnen?

Ik ben begonnen met bloggen als hobby. Ik ben thuisblijfmama en zorg voor onze kinderen. Daarnaast wilde ik graag wat voor mezelf hebben om te doen. Dit is iets wat ik prima vanuit huis kon doen en wat goed te combineren is zonder druk. Nu het steeds beter gaat met bloggen, heb ik wel de ambitie om er meer mensen mee te bereiken. Ik ben me nu dan ook aan het oriënteren hoe ik mijn blog kan laten groeien en professioneler kan maken. Dit wil ik doen door een eigen hosting aan te schaffen. Ook laat ik regelmatig onderwerpen terugkomen en organiseer ik bijvoorbeeld winacties met bedrijven.

Opstarten

In welke fase bevind je blog zich?

Op dit moment is mijn blog nog mijn hobby. Ik ben aan het kijken hoe ik dingen anders kan doen. Hoe dingen beter kunnen lopen. Het heeft twee kanten. Wat ik heel fijn zou vinden, is dat ik iets kan bijdragen aan ons gezin, naast het zorgen voor de kinderen. Daarvoor kan ik namelijk geen brood of avondeten kopen. Ik vind het heel belangrijk wat wij onze kinderen zo mee kunnen geven, maar soms vind ik het lastig dat ik geen inbreng heb qua financiële middelen. Mijn ideaal plaatje is dat ik een klein zakcentje kan verdienen om de kosten van mijn hobby eruit te halen. Dat scheelt toch weer. Alles wat er meer binnen komt, is dan mooi meegenomen.

Sinds wanneer bestaat je blog?

Mijn blog bestaat al een aardige poos. In 2012 begon ik met bloggen voor het zoeken naar een baan. Toen ik werk vond, lag dat stil. Sinds de zwangerschap/geboorte van onze zoon ben ik er weer wat meer mee bezig. Nu sinds een aantal maanden, heb ik de ambitie om het wat groter aan te pakken. Dit ga ik in 2017 allemaal concreter maken en stappen ondernemen. Dit jaar wordt het jaar om te groeien en te kijken wat ik nog meer kan bereiken.

Hoe bereid je je voor op het starten van je bedrijf?

Ik ben nu nog in de voorbereidende fase. Ik heb gehoord over de startersbijeenkomst van de KvK. Dat lijkt me heel interessant en goed om bij te wonen. Ik denk dat dat een eerste stap wordt. Ook heb ik gekeken naar de verschillende hosting partijen. Ik heb een aantal blogvriendinnen waarbij ik deze vragen kan neerleggen. Ook in de Facebook-groepen is veel te vinden daarover. Ik denk er ook over om het boek ‘wetboek voor bloggers’ aan te schaffen. Al ben ik zelf wel thuis in recht, dit is toch iets specifieker dan wij tijdens de opleiding hebben gehad. Juist dit deel, het recht, moet goed in de gaten gehouden worden. Bij verkeerd gebruik van bijvoorbeeld foto’s kan dat aardig wat geld gaan kosten.

Heb je een businessplan gemaakt?

Nee dat heb ik nog niet gedaan. Daar had ik eigenlijk nog niet aan gedacht bij een blog. Ik pak het stap voor stap aan om het te professionaliseren. Dus nu kijk ik naar bijvoorbeeld een mediakit, hoe ik dat kan aanpakken. Maar ik ben dan ook eigenlijk al bezig met mijn bedrijf. Ik denk dat dat anders is dan wanneer je bijvoorbeeld een webshop wilt openen.

Heb je je ingeschreven bij de KvK?

Nee, ik heb nog geen inkomsten uit mijn blog en dus is een inschrijving bij de KvK nog niet nodig. Mocht ik wel geld gaan verdienen met bloggen, dan ga ik daar wel over nadenken. Maar dan moet dat inkomen wel structureel zijn. Voorlopig zal dit dus nog niet aan de orde zijn voor mij. Het inkomen moet dan zodanig hoog en stabiel zijn, wil het noodzakelijk zijn een KvK-nummer te hebben.

Hoeveel uur per week werk je aan je eigen blog?

Ik werk nu gemiddeld zo’n 15 uur per week aan mijn blog. De ene week iets meer en de andere week iets minder. Er gaat meer tijd in zitten dan dat je in de gaten hebt. Je moet content schrijven, foto’s maken, onderwerpen bedenken. Dan staat je blog online en wil je dat deze ook op social media verschijnt. De blog deel ik dan op verschillende kanalen (Facebook, Twitter, Instagram en Pinterest). Daar gaat ongemerkt veel tijd in zitten.

Mama Minke van der EijkAandacht voor je blog Mama Minke

Hoe maak je reclame voor je bedrijf?

Ik maak gebruik van verschillende Social-media-kanalen. Zo heb ik een eigen pagina voor mijn blog op Facebook. Ook heb ik een Twitter-account en een Instagram-account waarop ik veel post voor mijn blog. Ook heb ik op mijn account op Pinterest een bord voor mijn blog en deel ik mijn blog op verschillende andere borden. Het is prettig zo meerder mensen te kunnen bereiken. Vooral via Facebook kan ik mijn volgers makkelijk nieuwe blogs laten zien. Ook is het fijn om zo met hen andere dingen te kunnen delen. Wat gebeurt er achter de schermen? Als ik een leuk filmpje of nieuwtje zie dat mij interessant lijkt voor mijn volgers, dan deel ik dat ook.

Hoe maak je reclame op Facebook?

Ik heb nog geen reclame ingekocht via Facebook. Dat is misschien een optie voor de toekomst. Voor nu komen de likes op facebook meestal door een winactie op mijn blog. De winnaar maak ik dan op mijn Facebookpagina bekend, dus dan is het voor de personen die meedoen wel zo handig om mijn pagina te volgen. 🙂

Waar vind ik je een blog?

Op www.mamaminke.nl komen al mijn stukjes op te staan. Ik plaats gemiddeld 3 keer per week een blog. Dit probeer ik op vaste dagen te doen (dinsdag, donderdag en zaterdag).

Hoeveel volgers heb je?

Ik heb nu ruim 1000 unieke bezoekers. Daar ben ik heel trots op en dankbaar voor. Dat kunnen namelijk niet alleen familieleden zijn. Hoe fijn is het dat iemand mijn verhalen leuk genoeg vindt om ze te lezen. Super leuk! Ik zou graag nog meer groeien, maar ben hier al zo blij mee. Wie het kleine niet eert… Wel heb ik een aantal samenwerkingen gehad met leuke partijen. Ik heb niet bijgehouden hoeveel. Elke keer vind ik het weer bijzonder als iemand wil samenwerken. Zo leuk dat je content gewaardeerd wordt. En heel leuk om mijn volgers kennis te laten maken met nieuwe producten.

Hoe wil je verder uitbreiden?

Het lijkt me fijn om een aantal vaste gastbloggers te hebben, maar dan wel met een klik met mijn blog. Alles alleen schrijven gaat nu nog wel, maar ik blog meestal 3 dagen per week. Dan is dat te overzien. Ik zou graag elke dag een artikel plaatsen, maar dat lukt nu helaas niet. Gelukkig heb ik een zwangere gastblogger die regelmatig wat plaatst. Ik vind het zelf leuk om te lezen over zwangerschappen, dus ik vind het heel leuk dat ik dit kan blijven delen. Het lijkt me ook leuk om een gastblogger te hebben die gezonde voeding kan delen, maar daar heb ik nog niet naar gezocht of iets over gedeeld. Dat is een plan voor de toekomst.

Wat wil je nog meer over je blog vertellen?

Ik blog op mamaminke.nl over geloof, kids en een hoop liefde. Heel uiteenlopende onderwerpen, maar wel waar mijn hart bij ligt. Mijn kinderen zijn mijn alles, ik vind het leuk om spullen voor hun te zoeken, dingen uit te zoeken en tips te geven als iets bijvoorbeeld helpt bij rode billen bij een baby. Mijn geloof betekent ook veel voor mij en dat wil ik mijn kinderen graag meegeven. Dat wil ik ook delen met mijn volgers, hoe ik de dingen zie en hoe wij dingen aanpakken. Hoe ik stille tijd beleef en mijn creatieve creaties in de bijbel. Liefde gaat voornamelijk over eten en afvallen. Gezond eten voor mijn gezin en afvallen voor mezelf. Waar de meeste vrouwen zich druk om maken, het is fijn herkenning te vinden. Dus deel ik mijn ervaringen met afvallen, gezond eten en sporten. Maar ook over bakken, want het hoeft niet altijd strak te staan in de afvalmodus. Een veelzijdige blog met voor ieder wat wils dus!

Bedankt!

Bedankt Minke voor dit inkijkje in jouw blog en de mogelijke opstart van je bedrijf!

Bezoek zeker haar blog eens op www.mamaminke.nl. Weer een heel ander type blog dan dat je hier meestal leest.

Volgende week lees je hier over een andere bijzondere starter, Yvette Wouters van Zoete Moed. Haar winkel gaat 1 februari open! Heel leuk dus om te zien hoe zij het aan heeft gepakt.

Sjoukje

Op de blog Meer geld, minder stress help ik jou met praktische oplossingen voor al je geld(zorgen). Vroeger was ik projectleider en communicatiemanager bij een grote verzekeraar en daarvoor bij een grote bank. De kennis die ik daar heb opgedaan zet ik nu als fulltime blogger graag in om jou te helpen met je geldzaken. Ik schrijf van alles en nog wat over hoe je je geldzaken het beste kunt regelen. Zodat je meer geld overhoudt voor leuke dingen.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment:

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.