Opdracht 5: stel richtbudgetten vast

Bij de vorige opdracht heb je je uitgaven in kaart gebracht. Toen stelde ik al voor om ze met je begroting te vergelijken… Nu gaan we daar definitief een klap op geven.

We gaan namelijk een definitief en haalbaar budget opstellen:

  • Per categorie
  • Per maand en per week

Ook maken we een lijst van alle onderdelen waarmee je aan de slag wil. In de opdrachten hierna kijken we hier in detail naar.

Stap 1: Vergelijk de categorieën van je begroting en je uitgaven

Door alle categorieën naast elkaar te zetten, krijg je een helder overzicht van jouw wensen en de werkelijkheid. Het is direct duidelijk waar je op wil danwel moet bezuinigen. Dat geeft je een richtlijn voor de komende opdrachten. Hiervoor kun je het overzicht Het budget gebruiken.

Het budget

Het budget (opdracht 5)

Stap 2: Maak een realistisch budget per categorie

Als je je begroting en uitgaven hebt vergeleken, kun je een realistisch budget per categorie opstellen. Let op: het totaal mag nooit meer zijn dan je inkomen.

Wat is een realistisch budget?

Een realistisch budget vaststellen is geen exacte wetenschap. Je moet altijd uitgaan van je inkomen. Je mag nooit meer budgetteren dan dat er binnen komt. Als blijkt dat jouw begroting (op basis van je inkomen) en je uitgaven heel ver uit elkaar liggen, kun je maar 1 ding doen… Besparen.

Niet je vaste lasten

Het zal je niet direct lukken om op je vaste lasten te besparen. Op termijn vast wel, maar daar kun je op dit moment nog even niet vanuit gaan. Binnen je budget kun je dus het beste je vaste lasten dichtbij je huidige uitgaven laten staan.

Wat dan wel?

Schroef eerst je budget voor boodschappen, vrije tijd en kleding terug, als je geld tekort komt. Op die categorieën kun je meestal relatief snel bezuinigen. Je kunt bijvoorbeeld met jezelf afspreken dat je drie maanden geen kleding koopt. Kom je dan nog steeds niet uit? Schroef dan je boodschappenbudget met 10% naar beneden. Speel net zo lang met de getallen tot het klopt.

Stap 3: Maak richtbudgetten

Nu hoef je niet constant op alle categorieën te letten. Dat is heel veel werk en levert niet per se wat op.

Wat beter werkt is om maximaal 7 categorieën te kiezen waar alles binnen past. Dat is dan bijvoorbeeld:

  • Vaste lasten
  • Boodschappen
  • Persoonlijke verzorging
  • Vrije tijd en cadeaus
  • Vervoer
  • Overige variabele lasten
  • Sparen

Klaar?

Nu heb je in basis alles in kaart gebracht wat je nodig hebt om goede financiële beslissingen te kunnen nemen. Goed gevoel geeft dat hè!

Sjoukje

Op de blog Meer geld, minder stress help ik jou met praktische oplossingen voor al je geld(zorgen). Vroeger was ik projectleider en communicatiemanager bij een grote verzekeraar en daarvoor bij een grote bank. De kennis die ik daar heb opgedaan zet ik nu als fulltime blogger graag in om jou te helpen met je geldzaken. Ik schrijf van alles en nog wat over hoe je je geldzaken het beste kunt regelen. Zodat je meer geld overhoudt voor leuke dingen.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment:

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.