Blijmakers!

koffie blijmakers en buurtinitiatieven

Ken je die nog die ene Friends-aflevering waarbij Rachel (of was het Joey?) koffie gaat drinken met een bejaarde om wat goeds te doen voor haar medemens? In het kader van mooie buurtinitiatieven. Geen idee meer waarom of wat de clou was, maar het idee was wel mooi. “Hm, goed verhaal Sjoukje!” denk je nu. Ja, sorry. Ik heb een punt. Echt. (Ze staan weer op Netflix hè, die oude afleveringen, mocht je het op willen zoeken voor me.) 🙂

Het punt

Soms lees je van die berichten, waar je spontaan blij van wordt. Ken je dat? Gewoon omdat ze in alles uitstralen dat er zoveel lieve mensen zijn. Omdat ze elkaar helpen. Of omdat ze voor elkaar zorgen. Een beetje zoals Rachel (of Joey dus), en dan op een echt positieve manier.

Ik heb dat best vaak de laatste tijd. Misschien komt het omdat ik meer tijd heb en meer online lees. Of misschien omdat er gewoon steeds meer van dit soort initiatieven zijn. In ieder geval een mooi moment om eens aandacht te besteden aan de mooiste initiatieven die ik tegen ben gekomen.

Meer lezen over blijmakers? 7 kleine blijmakers

Mooie buurtinitiatieven!

Op Instagram las ik afgelopen zondag het volgende bericht:

“Willen jullie me helpen?
Mijn vader werkt mee aan een fantastisch project waarbij hij elke zondag eenzame ouderen ophaalt voor een ochtendje gymnastiek met een kopje soep erna. Deze mensen boeken mentaal en ook fysiek zoveel winst. Daarnaast is dit initiatief het lichtpuntje in hun week. Nu kunnen ze via de ING een bedrag winnen waarmee ze nieuwe projecten kunnen opzetten…. help je mee?
Je hoeft alleen te stemmen via deze link!”

Ik heb natuurlijk gestemd, want dat was wel heel makkelijk goed doen. Maar nog even terugspoelend, hoe mooi is dit initiatief zelf!

Samen koffie drinken

Voor de mensen die ook echt zelf iets willen ondernemen, ontdekte ik ook een heel mooi project, van de stichting Goed doen voor een ander. Het doel van deze stichting is om mensen met elkaar te verbinden, zo staat er op de website. “De missie van onze stichting is personen stimuleren om goed te doen voor een ander. Met nadruk op ‘anderen’ die zich in uitdagende levenssituaties bevinden.”

Dat doen ze onder andere met het project Koffie schenken. Het idee: je doneert 4 uur van je leven om koffie te schenken. Het werkt als volgt:

  • 1 persoon schenkt twee keer, twee uur koffie in zijn leven (totaal 4 uur);
  • de eerste keer alleen;
  • de tweede keer gaat een vriend(in) mee;
  • deze vriend(in) neemt het over als in een estafette;
  • om de tweede keer ook weer vriend(in) mee te nemen.

Het kost je dus maar weinig tijd, en de ouderen in kwestie worden doorlopend bezocht. Op dit moment loopt dit project alleen nog in Haarlem en in IJsselstein, maar je kunt je wel vast opgeven als je ergens anders woont. Zodra het in jouw eigen woonplaats is opgestart, krijg je bericht.

De stichting streeft er naar om in 2020 in 104 woonplaatsen actief te zijn. Hoe mooi zou het zijn als wij daarbij kunnen helpen? Je kunt je hier inschrijven voor de wachtlijst (of… als je in Haarlem of IJsselstein woont om je direct op te geven).

Lekker verwennen

Een heel ander initiatief dat ik las op mijn Facebook-groep was van vrijwilligers van een lokale voedselbank. Zij haalden een groep ondernemers over om gezamenlijk de mensen van de voedselbank eens goed te verwennen. Er waren kappers, nagelstylistes, schoonheidsspecialisten en pedicures die meededen.

Dat vind ik ook echt een mooi verhaal, dat zo’n grote groep mensen samen werkt om anderen eens lekker te ontzorgen. Echt hele fijn buurtinitiatieven.

De ruilkast

Toevallig schreef Adrianne vandaag ook een hele fijne blog over de ruilkast, waarin mensen eten zetten voor anderen die het nodig hebben. Ook zo’n mooi voorbeeld van leuke buurtinitiatieven!

Ook mooie verhalen?

Ken jij ook dit soort mooie buurtinitiatieven die wel eens in het zonnetje gezet mogen worden? Meld het hieronder! Ik ben heel benieuwd wat we nog meer voor mooie verhalen kunnen verzamelen.

Sjoukje

Op de blog Meer geld, minder stress help ik jou met praktische oplossingen voor al je geld(zorgen). Vroeger was ik projectleider en communicatiemanager bij een grote verzekeraar en daarvoor bij een grote bank. De kennis die ik daar heb opgedaan zet ik nu als fulltime blogger graag in om jou te helpen met je geldzaken. Ik schrijf van alles en nog wat over hoe je je geldzaken het beste kunt regelen. Zodat je meer geld overhoudt voor leuke dingen.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: