7 bijzondere tradities voor de eerste schooldag – doe je mee?

eerste schooldag

Inmiddels is hier in huis alles zo’n beetje klaar voor de eerste schooldag. De rugzakjes zijn gekocht, de gymkleren zijn gewassen en de broodtrommeltjes kunnen gevuld worden. Vandaag hebben we nog een lekker dagje met het gezin voor de drukte morgen weer begint.

Ik word altijd een beetje nostalgisch van dit soort dagen, zowel de eerste schooldag als de laatste schooldag. Het gaat zo hard! Ik heb nu al geen kleutertjes meer in huis. Voor je het weet zitten ze op de middelbare school… Help! Op Pinterest kwam ik allerlei leuke tradities tegen die mensen geïntroduceerd hebben om de eerste schooldag extra bijzonder te maken. Nu ben ik dol op dat soort dingen, zeker sinds ik het happiness-project van Gretchen Rubin volg.

En het leuke van tradities is, je kunt er gewoon morgen mee beginnen. Het is niet erg als je kinderen al halverwege hun schooltijd zijn. Zolang je het maar herhaalt hierna, is het traditie.

Traditie 1: Maak een eerste schooldag- en een laatste schooldag-foto

Deze traditie had ik al op instagram opgepikt, toen mijn oudste in groep 1 zat. Ik heb dus foto’s van mijn kinderen bij de voordeur op elke eerste en laatste schooldag. Het is bizar om te zien hoe hard ze groeien. Op de eerste foto kunnen ze net aan bij de deurknop, op de laatste foto torenen ze er bovenuit. En dan zitten ze nog niet eens in de bovenbouw…

Ook erg leuk om te zien hoe de gezichtjes veranderen, van grote stress (toen de oudste naar groep 3 ging en de jongste naar groep 1), naar de relaxte koppies een jaar later. En ook grappig dat mijn zoon blijkbaar graag een bepaald t-shirt draagt op dit soort dagen (zonder dat hij het door heeft overigens, hij is niet zo kieskeurig). Op 3 van de foto’s heeft hij namelijk hetzelfde shirt aan. Inmiddels is het te klein, dus ik ben benieuwd hoe dat met het t-shirt van morgen gaat. 🙂

Traditie 2: Neem een klein interview af

Als je elk jaar dezelfde vragen stelt, krijg je een mooi beeld van de ontwikkeling van je kind door de jaren heen.

Maak bijvoorbeeld een filmpje

Toen mijn zoon net op school zat, zag ik op Facebook een keer een filmpje langskomen van een meisje dat door haar vader elk jaar een paar seconden was gefilmd met dezelfde achtergrond. Echt heel leuk om te zien. Het leek mij toen leuk om elk jaar een klein filmpje van hem te maken met een paar standaard vragen. Bijvoorbeeld wie zijn beste vriendje was, wat hij wilde worden en hoe hij het op school vond.

Mijn zoon vond het niets, dus het is bij 1 filmpje gebleven. Die is overigens wel leuk om terug te kijken. 🙂 Hij wilde brandweerman worden. En school vond hij leuk. Inmiddels wil hij profvoetballer en wetenschapper worden. Zijn beste vriend van toen is nog steeds één van zijn beste vrienden. En school… vindt hij nog steeds leuk. Wat dat betreft is er weinig veranderd.

Of doe het op papier

Een alternatief hiervoor is dat je de antwoorden gewoon op schrijft bij een foto van het begin van het jaar. Een verzameling van de antwoorden door de jaren heen zijn, is een heel mooie herinnering voor later. En zo gemaakt.

Traditie 3: Maak er een bijzondere laatste avond van

Door de laatste avond extra feestelijk af te sluiten, krijg je een gezellige traditie waar je met zijn allen naar uit kunt kijken.

Bak bijvoorbeeld pannenkoeken

Zo kun je bijvoorbeeld pannenkoeken bakken. Deze traditie hebben wij nog niet, maar zodra ik dit hardop zeg, gok ik dat hij per nu geboren is. 🙂 Pannenkoeken eten is altijd leuk (en zeer populair in ons huishouden). Extra leuk is het om de laatste pannenkoeken te bewaren en de volgende dag als extraatje in de brooddoosjes mee te geven. Toch nog een beetje vakantie tussen de middag. 🙂

Of ga een ijsje halen

In hetzelfde kader kun je natuurlijk een ijsje gaan halen met zijn allen als afsluiter van de vakantie. Zo’n gezellig idee, even nog er op uit met zijn allen voor iets lekkers. Zeker als het iets is dat je niet vaak doet, is dit een hele leuke traditie vind ik.

Je kunt de restjes alleen niet meegeven naar school. 🙂

Traditie 4: Stop een briefje in de lunch

Mijn zoon houdt hier niet van, weet ik uit ervaring, maar mijn dochter vindt het geweldig. Een klein briefje met een hartje erop, of iets dergelijks voor tijdens de lunch. Of een leuke vakantiefoto. Even een kleine herinnering aan de vakantie voor tussendoor.

Traditie 5: Geef je kind een nieuw boek cadeau

Als je je kind op de eerste schooldag een leuk nieuw boek geeft, begint de dag extra feestelijk. Je stimuleert ze om te lezen (of jezelf om voor te lezen).

Het hoeft overigens geen duur nieuw boek te zijn. Bij veel drogisten hebben ze op het moment boeken in de aanbieding. En bij de Kringloop kun je vaak boeken voor een euro kopen. Of zelfs voor een euro per kilo. Zolang het maar een onderwerp is dat hen interesseert, maakt het niet uit of het echt nieuw is.

Traditie 6: Maak een bucket list voor het schooljaar

Aan het begin van het jaar hebben wij met zijn allen een paar doelen op geschreven, die we dit jaar wilden bereiken. Het is ook leuk om dat aan het begin van het schooljaar te doen. Dat kunnen leerdoelen zijn (mijn dochter wil bijvoorbeeld graag net zo goed leren lezen als haar broer), maar ook sportieve doelen en leuke dingen. Misschien wel dat je een keer wil scoren tijdens een wedstrijd. Of dat je naar 5 nieuwe musea gaat (ik noem maar een dwarsstraat). Of dat je naar een pretpark gaat. Een soort bucket list, zou je het kunnen noemen.

Traditie 7: Maak een bijzonder ontbijt klaar

Zet een lekker ontbijt klaar, met extra lekkere dingen. Bijvoorbeeld met van die kleine afbakbroodjes. Of misschien cornflakes in plaats van pap. Of, een lekker bakje frambozen of ander fruit dat je normaal niet zo snel in huis hebt. Gewoon iets dat ze normaal gesproken niet krijgen, en zeker op willen eten. Dat helpt tegen de “help-het-is-de-eerste-dag”-zenuwen. En het is natuurlijk ook extra gezellig.

Overigens zou ik het wel klaar zetten de avond van te voren. Zeker de eerste dag wil je niet te laat komen. En om nou al direct met stress te beginnen… Dat is ook zo wat.

Of… een brunch voor ouders

Een leuke variant hierop kwam ik ook tegen: de eerste dag brunch voor ouders, zodra de kinderen naar school zijn. Normaal gesproken brengt één van ons de kinderen weg, maar op de eerste schooldag gaan we meestal met zijn allen. Het zou natuurlijk een leuke traditie kunnen zijn om daarna nog even met zijn tweetjes lekker ergens koffie te gaan drinken. 🙂 Ik ga het in de groep gooien hier.

Veel plezier!

Of je nu nog een week vakantie hebt, of net als ik morgen alweer in het gareel moet… Ik wens je een fijne zondag. En een hele leuke eerste schooldag toe!

Wat is jouw “eerste-schooldag-traditie”? Plan jij ook iets bijzonders?

 

Tradities eerste schooldag

 

Sjoukje

Op de blog Meer geld, minder stress help ik jou met praktische oplossingen voor al je geld(zorgen). Vroeger was ik projectleider en communicatiemanager bij een grote verzekeraar en daarvoor bij een grote bank. De kennis die ik daar heb opgedaan zet ik nu als fulltime blogger graag in om jou te helpen met je geldzaken. Ik schrijf van alles en nog wat over hoe je je geldzaken het beste kunt regelen. Zodat je meer geld overhoudt voor leuke dingen.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: