boeken

Welke boeken moet je beslist gelezen hebben?

Ooit, tijdens mijn studie Nederlands, had ik een heel semester les van een groot schrijver, Adriaan van Dis. Van tevoren had ik me er enorm op verheugd. Nu was ik niet zo zeer geïnteresseerd in literatuur in het algemeen, noch in Adriaan van Dis in het bijzonder. Het idee dat zo’n gevierde schrijver voor de klas zou staan leek me gewoon heel bijzonder. Bijzonder was het inderdaad. Bijzonder saai. 🙂 Niet omdat hij niet goed les gaf trouwens. Maar als een vak je niet boeit, maakt het eigenlijk niet zoveel uit wie het geeft.

Mijn favoriete boek

Een van de opdrachten die hij gaf, was een essay schrijven over je favoriete boek aller tijden. Toen bleek direct waarom literatuur en ik geen goede match waren. Op dat moment was namelijk het boek Hun geheim van Sanne van Havelte mijn favoriet (en ja, dat heb ik gewoon opgeschreven). Heel stiekem is dat trouwens nog steeds het geval. Alhoewel ik tegenwoordig Harry Potter ook hoog heb zitten. Of dat tegenwoordig tot literatuur wordt gerekend, weet ik eigenlijk niet (Google is er niet heel duidelijk over).

Happiness

Vanwaar deze openbaring? Sinds begin dit jaar doe ik een happiness-project. Dat betekent dat elke maand zijn eigen thema heeft, waar ik extra aandacht aan besteed. En deze maand is het warmte & gezelligheid. Nu kun je gezelligheid opvatten als iets waar veel mensen bij komen kijken. Ik vind het echter ook heel gezellig om op de bank te zitten met een mok thee en een boek (en de kinderen ergens in een hoekje met lego of zo. Ok, niet echt. Met de kinderen boven in bed. 🙂 ).

De beste boeken voor op de bank

De laatste tijd heb ik vooral veel boeken gelezen in het kader van mijn blog en/of het opstarten van mijn bedrijf. Daar heb ik al eens een hele blog aan gewijd. Dat zijn echter geen boeken die mooi passen bij mijn happiness project. Daarom hier een kleine selectie van boeken die heel weinig toevoegen aan de wereld danwel aan de algemene ontwikkeling, maar wel heel entertaining zijn. Voor op de bank. Met een dekentje. En thee.

Crazy Rich Asians

Over de levens van mensen die zo rijk zijn dat het gewoon belachelijk is. Het is een roman, maar wel op feiten gebaseerd. En het kost maar € 2,41 als e-book, dus we kunnen allemaal meegenieten.

Van Moskou tot Medan

Het geweldige boek van Jelle Brandt Corstius waaruit blijkt dat lekker thuis op de bank zitten soms gewoon de beste keuze is. Ik vind het echt verbazingwekkend wat hij allemaal beleeft op zijn reizen. En helemaal hoe nuchter hij er over vertelt.

De volledige Frieda Klein-serie

De eerste twee boeken van Nicci French vond ik geweldig. Daarna vond ik ze allemaal op elkaar lijken. En toen kwam de Frieda Klein-serie. En die is echt weer heel goed. Vind ik. Goed, ik heb net toegegeven wat mijn favoriete boek is, mijn lat ligt niet zo hoog, ik weet het. Maar dit zijn gewoon echt leuke boeken. Voor op de bank. Echt.

Alles van Paulien Cornelisse

Voor wie zich afvroeg: als je Nederlands hebt gestudeerd en geen enkele interesse in literatuur hebt, wat deed je dan bij die studie? Taalkunde leren! Ik ben dol op taalkundige feitjes, taalontwikkeling, en dat soort dingen. En daar passen de boeken van Paulien Cornelisse heel goed bij (zelfs die van die Cavia). Vooral de eerste, Taal is zeg maar echt mijn ding, is een boek naar mijn hart.

Als we het nu toch over Paulien Cornelisse hebben trouwens:

 1. Ik ben ooit met haar op theaterkamp geweest, toen we 16 waren. Ja, toen was ze ook al zo grappig. En nee, we hebben elkaar daarna nooit meer gesproken of gezien. Tenminste, niet in het echt.
 2. Ik was er van overtuigd dat ze de mol was, toen ze meedeed aan Wie is de Mol. 🙂
 3. Paulien is een van de initiatiefnemers van Echt gebeurd. Het luisterboek daarvan is zo ontzettend grappig dat ik het tijdens het uitlaten van de hond niet meer durf te luisteren. Als ik ooit voldoende moed verzamel, doe ik een keer mee.

Genoeg inspiratie?

Terugkomend op de titel: welke boeken moet je beslist gelezen hebben? Ik heb geen idee! Ik denk niet dat er een lijst van boeken is die je beslist moet lezen. Wel hoop ik dat ik hiermee genoeg inspiratie heb gegeven voor een hygge middagje op de bank. Want daar was het me uiteindelijk allemaal om begonnen. 🙂

Mocht je nog een leuke leestips hebben, die hierop aansluiten… Aanvullingen voor mijn leeslijst zijn altijd welkom!

Wat is jouw favoriete boek? Welk boek moet iedereen volgens jou beslist lezen? En wat ligt er nu op je nachtkastje? Tell me!

This Article Has 17 Comments
 1. Anita Willems schreef:

  Hahaha. Ik heb even gekeken bij Hun geheim.
  Wat een geweldige bekentenis. Heb je daar je essay over geschreven?
  Als jij een bekentenis doet, dan doe ik er ook een: mijn eerste single die ik kocht was van Georgie Davis – Black Star. Ik twijfelde tussen Five Star en Georgie Davis….
  Anita Willems onlangs geplaatst…Drie ijzersterke redenen om kringloop of tweedehands te kopenMy Profile

 2. Sophie schreef:

  Bij de luisterboeken “Echt gebeurd” en “Echt gebeurd op reis” heb ik ook hardop zitten lachen in de trein. Wat moeten al die andere reizigers wel niet gedacht hebben?

  Het boek “Achter gesloten deuren”van B.A. Paris heeft grote indruk gemaakt. “De Morten trilogie” van Anna Levander vond ik heel leuk om te lezen. In de categorie spannende boeken vind ik die van Jo Nesbo geweldig! Als je van Harry Potter houdt, zul je “De bijzondere kinderen van mevrouw Peregrine” vast ook heel leuk vinden.
  Sophie onlangs geplaatst…Zelfgemaakte kersenvlaaiMy Profile

 3. Greet schreef:

  Aan top van mijn lievelingsboeken staat “De man die van getallen hield” van Paul Hoffman over de excentrieke Hongaarse wiskundige Paul Erdös. Hoog op de leeslijst staan ook een biografie van Charlie Chaplin en “Winter in Madrid” van Sansom en “Het Rosie effect” van Graeme Simsion.

 4. Nicol schreef:

  Karen Rose thrillers , erg spannend.

  groet, Nicol.

 5. consuminderen schreef:

  Ik ben een fan van de bibliotheek. Sinds het begin van mijn studie heb ik het lezen herontdekt.
  consuminderen onlangs geplaatst…Eén uurtje werken €265 incl btwMy Profile

 6. Iris schreef:

  Hee wat grappig, ik heb ook Nederlands gestudeerd. En ik vond literatuur persoonlijk ook bijzonder saai haha.

 7. hanneke161 schreef:

  O ja, álles van Sanne van Havelte! (en er dan lak aanhebben dat het niet zó intellectueel is, LOL!)

 8. Brigitte schreef:

  De theeroos is een heerlijk boek om te lezen

 9. Daantje schreef:

  Ik heb geen idee of ik ooit literatuur heb gelezen…. Wat zijn de criteria daarvoor eigenlijk??

Geef een reactie