6 budgetvriendelijke tips voor de leukste staycation ooit!

staycation

Terwijl ik dit schrijf, kruipt de zon langzaam achter de horizon. De zon ja. Nu wel. Heel de dag rotweer, en nu schijnt de zon. Nog een beetje dan. De koudste meivakantie ooit vraagt veel van ouders, kan ik je vertellen. Zeker als je net niet genoeg cash onder je kussen hebt liggen om even lekker tussendoor naar de zon te vliegen. 🙂 En laat dat nou net het geval zijn hier… Lang leve de Staycation…

In dit soort situaties hebben wij altijd wel een paar uitjes achter de hand. Zo zijn we al een dagje naar de hel geweest. Zei ik hel? Ik bedoel binnenspeeltuin. (Met vrijkaartjes! Joehoe!) Een museum rennen we er waarschijnlijk ook nog wel door één dezer dagen. Volkenkunde is favoriet van mijn kinderen op het moment, waarschijnlijk vooral vanwege de tatoeages die ze aan het eind krijgen daar (en die letterlijk 3 maanden blijven zitten… iets te sterke lijmkaarten als je het mij vraagt).

Maar verder zullen we ons toch echt thuis moeten vermaken. En als ik zeg we, bedoel ik de moppies. Ik vermaak me sowieso wel, al bloggend. Maar dat vinden ze dan weer niet zo gezellig. Ik heb dus flink wat leuke budgetvriendelijke (want thuis!) ideeën om de dagen te vullen verzameld.

Kunnen ze zich niet zelf vermaken?

Ja, natuurlijk kunnen de kinderen zich ook zelf vermaken. En je af en toe vervelen is natuurlijk ook goed voor kinderen. Daar worden ze creatief van en zo. 🙂 In een Amerikaanse blog las ik dat verveling echter meestal niet komt door een gebrek aan activiteiten of spullen (ok, dat laatste is wel bekend), maar vooral door een gebrek aan aandacht. En omdat kinderen zich (op dat moment) niet fijn voelen.

Eigenlijk heel herkenbaar, als je het mij vraagt. Ik verveel me ook niet vaak. Maar als ik me verveel is het altijd omdat ik me niet goed voel. Want juist op dat soort momenten heb je het idee dat er niets op tv is, dat je boeken niet leuk zijn en dat er niets te schrijven valt (nou ja, ik dan). Zodra de oorzaak van je oncomfortabele gevoel weg is, is de verveling ook weg.

En dat geldt voor kinderen ook. Als ze zich vervelen, hebben ze dus eigenlijk vooral even positieve aandacht nodig. Einde uitstapje naar de kinderpsychologie van de koude blog-grond. 🙂

Staycation tip 1: Maak Lego-wereld na in je woonkamer

Afgelopen herfstvakantie gingen wij een dagje naar Lego-wereld in Utrecht. Het was echt geweldig, al die prachtige Lego-bouwwerken. Denk ik. Ik heb ze niet gezien. Mijn kinderen hebben namelijk eerst een enorm bouwwerk gemaakt van alleen maar rode lego-steentjes. En daarna hebben ze een enorm bouwwerk gemaakt van blauwe, paarse en groen steentjes. En… toen was de dag om. Serieus.

Toen ik weg liep, nam ik een besluit: volgend jaar koop ik gewoon een mega-doos lego en kieper die om in de badkuip. Dan kunnen ze ook een enorm bouwwerk maken en ben ik net zoveel geld kwijt. En kan ik nog onbeperkt thee drinken ook.

Uitgeprobeerd!

Vanmorgen gooide ik het eens in de groep. Zullen we deze vakantie Lego-wereld namaken in de woonkamer? Twee paar stralende ogen keken me aan. We hebben namelijk eigenlijk al zo ontzettend veel Lego. Als we alles verzamelen en beneden op het kleed leggen, kunnen we waarschijnlijk nog meer maken dan ze in Lego-wereld gedaan hebben.

En, wat we in Lego-wereld ook ontdekt hebben… Lego en Duplo passen ook op elkaar. En de nep-lego van de Kruidvat, dat gaat stiekem ook prima. Nog meer bouwplezier dus!

Wat heb je nodig?

 • Een berg Lego
 • Een lege vloer
 • Eventueel de Lego-boekjes
 • en verder… niets.

(Dit is dus alleen een no-budget-activiteit als je net als wij al een aantal jaar Lego spaart. Maar dat spreekt voor zich hoop ik.)

Staycation tip 2: Maak een binnenspeeltuin in je woonkamer

Als mijn kinderen zich echt vervelen, en we hebben nog een hele dag te gaan, maken we wel eens een binnenspeeltuin in ons huis. Zonder ballenbak, dat wel. Maar met een hoop klim-, klauter- en glijwerk. En daar hebben we eigenlijk alleen maar spullen voor nodig die we toch al hebben…

Onderdeel 1: de glijbaan

Wij wonen in een huis met twee trappen. De bovenste heeft een fijn, stevig traphek. Als je een matras op die trap legt, kun je er prima afglijden.

Onderdeel 2: de hindernisbaan

Met een stapel matrassen op elkaar tussen de leunstoelen in de woonkamer, en de hockers erachter, maken we een hindernisbaan. Op de matrassen mogen ze springen (op de rest eigenlijk niet). We hebben in totaal 5 matrassen in huis, en nog wat tuinkussens, dus daar is behoorlijk wat van te bouwen.

Onderdeel 3: het fort

Ok, dat heb je niet echt in een binnenspeeltuin, maar wel in die van ons. Opnieuw al die matrassen op elkaar, wat dekbedden erover, en het fort is klaar. Geen idee waarom ze dat een fort noemen (misschien moeten we daar eens in het echt heen), maar alleen al met het bouwen zijn ze uren bezig. En met het buiten houden van kleine neefjes en buurjongetjes de rest van de dag. (Werkt vast ook met nichtjes en buurmeisjes, maar die waren er niet die keren dat ze dit deden.) 🙂

Onderdeel 4: verzin het maar

Zolang je dekens, matrassen en wat kinderen hebt, kom je een heel eind. Flinke kan limonade erbij, en je hebt een krijspaleis in je eigen huis. Hm, zo klinkt het niet leuk hè. Nou ja, maak er toch maar wat van.

Wat heb je nodig?

 • Matrassen
 • Kussens
 • Dekbedden
 • Misschien een trap (als je stalen zenuwen hebt… Op eigen verantwoordelijkheid hè!) 🙂
 • En het geduld om je kinderen je huis te laten verbouwen… Dat is misschien nog wel het moeilijkst van deze tip.

Staycation tip 3: Ga lekker voorlezen

Mijn zoon heeft het boek Matilda voor zijn verjaardag gekregen. Nu is hij nogal een lezertje, dus na een flinke dag doorlezen had hij het uit. Maar, zo bleek, mijn dochter vindt het ook een heel intrigerend verhaal. Nu leest zij nog niet zo snel (“m-aa-n, heee daar staat maan!” is haar huidige snelheid), dus nu lezen we het haar omstebeurt voor.

Harry Potter!

Met mijn zoon lees ik Harry Potter. We zijn nu halverwege deel 3. Daarna moet hij eigenlijk weer een jaartje wachten vind ik, maar de snelheid waarmee we het volgende boek oppakken wordt meestal door zijn klasgenoten gedicteerd. “Maar (vul naam in) had hem al mee naar school om zelf te lezen hoor. Waarom mag ik hem dan nog niet lezen?” “Eh. Ok, ga maar halen.” (Ik ben fan, en zo overtuigd als het om Harry Potter gaat.)

Lekker samen op de bank

Als het echt van dat weer is waar iedereen chagrijnig van wordt, kan een ochtendje/middagje lekker voorlezen ook heerlijk zijn. Lekker samen onder een dekentje op de bank. Kopje thee erbij en lezen maar! Dat is ook echt één van mijn favoriete jeugdherinneringen. Mijn moeder in het midden, mijn zus links en ik rechts en heerlijk samen luisteren!

Wel wakker blijven…

Het enige nadeel van voorlezen vind ik dat je er altijd zo slaperig van wordt. Ik tenminste. (En mijn moeder ook, viel me pas op. Iedereen dus, dat ligt heus niet aan ons.) 🙂

Wat heb je nodig?

 • Een fijn dik boek om uit voor te lezen
 • Een kind met genoeg zitvlees (anders is er weinig aan denk ik)
 • Genoeg slaap (anders leest zelfs mijn kleuter sneller voor…)

Staycation tip 4: Bak koekjes

Koekjes bakken is niet helemaal gratis, maar wel bijna. Boter, suiker, bloem, klaar. Ok, een oven is ook wel handig. En een snufje zout erdoor kan ook geen kwaad.

Door je kinderen eerst lekker met de hand alles te laten mengen (mag niet van het recept, maar dat ziet toch niemand), ben je zo een half uur verder. Dan kunnen er allerhande vormpjes worden gekleid.

En als je de koekjes daarna ook nog even in de koelkast legt, houden ze hun vorm beter.

Wat heb je nodig?

 • staycationEen goed recept vind je overal online (al is het eigenlijk onzin om op te zoeken: 75 gram suiker, 100 gram boter, 150 gram bloem en klaar).
 • Bovengenoemde ingrediënten
 • Natuurlijk een oven
 • Een stofzuiger. (Die hoef ik niet uit te leggen toch?)

Staycation tip 5: Maak zelf papier

Op mijn Facebook-timeline kwam gisteren een blog met uitleg over hoe je zelf papier maakt. Hoe leuk is dat!

Ik heb het jaren geleden ook wel eens gedaan. Het was niet moeilijk, maar wel veel werk, herinner ik me. Nou… Dat komt goed uit in dit geval.

Mijn kinderen waren er direct voor te porren, toen ik het liet zien. En toevallig hebben wij op zolder nog een oude hor liggen… Die heb je namelijk wel nodig als je dit soort leuke dingen gaat doen.

Gezien het feit dat we bedolven waren onder de Lego, hebben we het nog even uitgesteld, maar het is zeker een middagvullend programma voor een andere regendag.

Wat heb je nodig?

 • Oud papier
 • Een hor
 • Oud fotolijstje (dat wordt je schepraam)
 • Eventueel bloemetjes om erin te verwerken
 • Een spons
 • Een vaat- of microvezel doekje
 • Wat theedoeken
 • Een grote bak. De bak moet iets groter zijn dan je schepraam.

De uitleg vind je hier.

Staycation tip 6: Creëer je eigen thuisbioscoop

Eveneens op Facebook zag ik van de week een foto van een allerschattigst jongetje op een stoeltje voor de tv. Naast hem zat een grote knuffel op eenzelfde stoel. En achter hem zaten er nog een paar. “Onze bioscoop” stond erbij.

Meer dan dat heb je niet nodig. In ons huis gaan we meestal niet zo ver dat we de stoelen op een rijtje zetten. Maar we doen wel eens een middagje thuisbioscoop. Lekkere bak zelfgemaakte popcorn erbij. Bekers met rietjes. En een film die ze nog niet kennen. Klaar!

Wees creatief! Dan is er altijd wat te doen.

Als je creatief bent, is er thuis genoeg te doen tijdens zo’n koude toch best wel lange staycation-vakantie. Je huis wordt er misschien even wat rommeliger van dan je normaal gesproken acceptabel zou vinden (mijn vensterbank staat nog altijd vol met bakjes Lego…), maar budgetvriendelijk is het wel. En gezellig is het zeker! En daar was het natuurlijk allemaal om begonnen.

Wat is jouw ultieme regen-ik-verveel-me-staycation-tip? Heb je één van bovenstaande budgetvriendelijke ideeën wel eens uitgeprobeerd? Laat het me weten in de reacties!

Sjoukje

Op de blog Meer geld, minder stress help ik jou met praktische oplossingen voor al je geld(zorgen). Vroeger was ik projectleider en communicatiemanager bij een grote verzekeraar en daarvoor bij een grote bank. De kennis die ik daar heb opgedaan zet ik nu als fulltime blogger graag in om jou te helpen met je geldzaken. Ik schrijf van alles en nog wat over hoe je je geldzaken het beste kunt regelen. Zodat je meer geld overhoudt voor leuke dingen.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: