Top 10 van de allerbeste bespaarboeken

Deze maand staat in het teken van cadeautjes op Meer geld, minder stress. Het is per slot van rekening bijna december, en dan zijn we heerlijk in de cadeaustemming zijn.

Vandaag lees je hier een overzicht van mijn favoriete bespaarboeken. Leuk als cadeau voor onder in de (volwassen) schoen of onder de boom. Of gewoon voor jezelf, voor als je volgend jaar nu echt beter op je geld gaat letten. 🙂

Op nummer 10 Hypotheekvrij

In mijn rubriek En toen ging de knop om wordt het boek Hypotheekvrij van Gerhard Hormann veelvuldig als inspiratiebron gebruikt. Ook voor mij was het een doorbraakmomentje toen ik dit boek een paar jaar geleden tijdens de vakantie las. Ik baalde bijna dat we nog een paar weken onderweg waren, zo graag wilde ik gaan beginnen. 🙂

Het enige minpuntje van dit boek vind ik dat het aan het eind wat gemaakt is. Dan zegt hij namelijk dat ze ook zelf echt heel zuinig moeten zijn. Dat is ook wel waar, maar het is niet omdat er iets mis ging in het leven van de schrijver. Nee. Het is omdat hij een extra stuk land van de gemeente over mag nemen, en hij niet weer een stuk hypotheek op wil nemen. Niet echt een reden voor medelijden zullen we maar zeggen. Maar los van dit stukje onzindrama is het een heel motiverend boek dat iedereen met een koophuis gelezen moet hebben.

(Ik zie nu trouwens op Bol.com dat ik niet de enige ben die over die tuin valt. Bekijk vooral even de tweede review. 🙂

Meer lezen over het aflossen van je hypotheek? Bekijk dan eens mijn blog Aflossen of extra inleggen op je spaarhypotheek? That's the question...

Op nummer 9 Waar doen ze het van? (Hoe je rijk wordt en blijft)

De boeken van Erica Verdegaal vind ik zonder uitzondering heel entertaining. Ik lees ze graag, vanwege de prettige schrijfstijl en de leuke tips. De reden dat ik het boek Waar doen ze het van? noem, is omdat ik hier de titel zo mooi gekozen vind. Het beschrijft de inhoud van het boek perfect.

Een minpuntje vind ik dat de schrijfster - net als Gerhard Hormann in zijn net genoemde boek - vaak wel uit gaat van een makkelijk leven. Als je leven wat meer drempels kent, om welke reden dan ook, is het soms wel even slikken, al dit positivisme. Op de achterkant staat bijvoorbeeld ook al genoemd "Je zult zien dat rijk zijn is weggelegd voor iedereen. En dus zeker voor jou!" Als je bijvoorbeeld in de Wajong zit, of om welke andere reden niet kunt werken door arbeidsongeschiktheid, denk ik dat dit toch wat lastiger te realiseren is.

Maar los daarvan vind ik het een fijn boek dat mij zeker tot meer actie geïnspireerd heeft. Nu die belofte nog even waarmaken, hahaha.

Op nummer 8 The complete Tightwad Gazette

The Complete Tightwad Gazette vind ik zo'n leuk boek! Het doet ergens wat denken aan de vroegere vrekkenkrant, maar dan in Amerikaanse vorm. Niet alles is ook even praktisch en op de Nederlandse markt gericht. Maar als je daar doorheen prikt, is het een echte aanrader.

Op nummer 7 The total money make-over

Nog een Engels boek, en wat voor één! Het boek The total money make-over van de Amerikaanse Dave Ramsey zou verplichte kost moeten zijn voor iedereen met een lening denk ik (ja, dat is dus inclusief iedereen met een hypotheek). Als je dit leest, weet je meteen waarom je moet aflossen. Zelfs als je denkt dat het belastingtechnisch niet slim is (is het wel, vind ik, maar dat terzijde).

Ramsey creëert een ware cultuuromslag in het creditcard-loving Amerika met zijn boek en zijn cursussen. Iedereen die zijn boek leest, slaat spontaan aan het aflossen. "If you will live like no one else, later you can live like no one else" is zijn motto. Als je nu zuinig leeft en aflost, kun je op een gegeven moment echt rijk gaan leven dus.

Helaas is zijn boek nooit in het Nederlands vertaald. Gelukkig heb ik wel een samenvatting over het boek geschreven en het op de Nederlandse situatie toegepast. Scheelt je weer hè. 🙂

Op nummer 6 De kleine Geld besparen voor dummies

De kleine Geld besparen voor dummies is typisch iets wat je van de dummie-serie verwacht. Handige tips, korte teksten en heel toepasbare ideeën. Wel wat weinig nieuws voor iemand die al fanatiek aan het besparen is, maar ook dan - weet ik uit ervaring - blijft het lekker leesvoer.

Op nummer 5: Lekker koken met restjes

Het boek Lekker koken met restjes is van een collegablogger, Daisy Scholte. Nadat ik eens op haar blog terecht kwam via een artikel over backpacken, was ik verkocht. Ze schrijft zo leuk! Ik wijdde zelfs al eerder een hele blog aan haar.

Sinds ik haar blog volg, ga ik in de supermarkt vaak juist op zoek naar de licht beschadigde producten. Zolang ze niet echt open zijn, red ik ze van de prullenbak door ze mee te nemen. Dat daar af en toe ook nog korting tegenover staat is natuurlijk helemaal meegenomen.

Op nummer 4: Groen leven water en energie besparen

Ik rekende al eens uit dat geld besparen door water te besparen op zich weinig oplevert. Maar, en dat is veel belangrijker, de milieuwinst is er natuurlijk wel! Het boek Groen leven water en energie besparen is echt een aanrader op dat gebied. De tips zijn gebaseerd op het Nederlandse systeem op basis van gegevens van Milieu Centraal. Handig!

Op nummer 3: Profit first

Het boek Profit first is een wat vreemde eend in de bijt, dit boek is namelijk voor ondernemers. Toch noem ik het hier, aangezien het eigenlijk precies omschrijft wat ik zelf als consument al jaren deed: eerst jezelf uitbetalen en dan pas geld uitgeven. Als ondernemer had ik dat niet direct bedacht, maar toen ik dit boek las, was ik direct verkocht.

Eerst sparen, en dan pas kosten maken en niet andersom. Ik vind het een aanrader voor iedereen die een eigen bedrijf heeft of overweegt er eentje te beginnen.

Op nummer 2: Leven van een euro per dag

Ook aan het boek Leven van een euro per dag wijdde ik al eens een hele blog. Het blijft lekker leesvoer, al is het soms niet helemaal realistisch. De 7 bespaartips voor in de keuken die ik eruit haalde, zijn dat zeker wel.

Een echte aanrader dus!

En op nummer 1 tot slotte, mijn alltime favorite: Consuminderen met kinderen

Het boek Consuminderen met kinderen van Marieke Henselmans is zo motiverend! Als je dit leest, wil je gewoon direct gaan besparen, gewoon omdat het ineens zo vanzelfsprekend is. Ineens is het logisch om je kinderen niet meer en meer te willen geven, maar ze juist te leren hoe het ook kan. En dat op zo'n positieve manier!

Marieke Henselmans is echt een inspiratiebron voor mij, ik ben ook blij dat ze nog niet zo lang geleden weer een nieuw boek heeft geschreven. Dat heeft een iets minder gezellig thema: je uitvaart. Daar ben ik nog even niet aan begonnen dus. Het staat echter wel op mijn lijstje, dus ik gok dat ik over een tijdje alsnog een blog aan wijd. Tot die tijd herlees ik eerst nog even mijn Consuminderen met Kinderen en Vrolijk besparen. Die staan toch al in de kast.

Wat zijn jouw favoriete bespaarboeken?

Heb jij ook tips voor leuke bespaarboeken? Ik ben benieuwd!

Dit artikel bevat afbeeldingen van Shutterstock.com. De links in dit artikel zijn affiliate links. Dat betekent dat ik een kleine bijdrage krijg als jij deze boeken via deze links bestelt. Dit kost jou niets extra's.

Sjoukje

Op de blog Meer geld, minder stress help ik jou met praktische oplossingen voor al je geld(zorgen). Vroeger was ik projectleider en communicatiemanager bij een grote verzekeraar en daarvoor bij een grote bank. De kennis die ik daar heb opgedaan zet ik nu als fulltime blogger graag in om jou te helpen met je geldzaken. Ik schrijf van alles en nog wat over hoe je je geldzaken het beste kunt regelen. Zodat je meer geld overhoudt voor leuke dingen.

Comments are closed