Hoe onze tophypotheek weer een beetje minder top werd (yeah!)

Huisjes - hypotheek aflossen - Heeft het zin om je hypotheek over te sluiten?

Toen ik vorige week in mijn Facebook-groep de vraag stelde: waar zal ik komende week eens over schrijven, kwam er bijna direct een reactie. Je hypotheek! Nou, doen we dat toch. 🙂 Ik heb er namelijk ook echt wat over te melden! Het is namelijk gelukt: Onze tophypotheek is afgetopt. Twee redenen:

  • De huizenprijzen in onze buurt zijn gestegen.
  • We hebben een deel van onze hypotheek overgesloten naar een veel acceptabeler renteniveau

Stijging van de huizenprijzen in onze omgeving

Nadat wij ons huis kochten, in 2010, stortte de huizenmarkt in. In onze straat stonden de huizen rond die tijd al behoorlijk lang te koop (van enkele maanden tot enkele jaren zelfs). Behalve ons huis, wij kochten het toen het nog geen 4 weken te koop stond. Ach ja, what can I say, we vonden het gewoon een geweldig huis.

De huizen in de buurt

In de afgelopen jaren stonden de huizen in onze buurt nog altijd behoorlijk lang te koop. Aan de overkant heeft een huis echt jaren te koop gestaan (van 2011 tot 2015), voor de oude bewoners het op gaven en het aan hun zoon verhuurden. Toch lijkt er nu iets te zijn veranderd. Alle huizen die het afgelopen jaar om ons heen van eigenaar wisselden, hebben niet eens officieel te koop gestaan. Ze waren al verkocht voor er een bord op het raam kwam.

Pas geleden vonden wij een zelfs briefje in de brievenbus. Daarop stond een vriendelijk verzoek en een telefoonnummer: mochten we overwegen om te verhuizen, wilden we dan eerst deze mensen bellen? Helaas, we gaan voorlopig echt niet weg. Slim vond ik het wel. En heel opwekkend! Er wil iemand ons huis! Ha!

De buurt-tamtam is inmiddels luidruchtig op gang gekomen. Alle betrokken huizen zouden ook nog eens boven de verwachte vraagprijs verkocht zijn. Ik hoop van harte dat de betrokken WOZ-bepalende ambtenaren niet mee luisteren. 🙂 Maar goed nieuws, dat is het naar mijn idee wel.

Reken je niet rijk

Op diverse websites online kun je de waarde van je huis berekenen. Ik heb het bij een paar geprobeerd. We zouden ons huis bijna verkopen als we die gegevens mogen geloven. Dan is ons huis namelijk tussen de 6 en 7 ton waard. Hahahaha, dat zou een prijsstijging van zo’n 100% zijn ten opzichte van de WOZ-waarde. Die gegevens moesten we maar niet te serieus nemen.

Officiële cijfers

Het is ook mogelijk om de echte waarde van je huis te laten berekenen door het Kadaster . Voor € 24,95 krijg je een mooi rapport thuis gestuurd, zo lees ik op hun website. Nu wil ik het ook weer niet zo graag weten dat ik dat ervoor over heb, maar het is goed om te weten.

Niet meer zo dramatisch onder water

Alles bij elkaar durf ik in ieder geval wel te constateren dat ons huis op basis van de hypotheek niet meer zo zwaar onder water staat als twee jaar geleden. We wonen natuurlijk wel achter de duinen, dus letterlijk is het een ander verhaal, maar laten we daar maar niet teveel over nadenken. (Alhoewel… We zitten precies op 0, aldus de hoogtekaart van het KRNWTR, Weer wat geleerd.)

Hypotheek deels over gesloten

Enkele weken geleden vertelde ik al eens dat we onze hypotheek boetevrij mochten oversluiten. Aangezien we een rentepercentage van dik 5% betaalden, leek me dit toen wel de moeite van het onderzoeken waard. Inmiddels hebben we het zo uitgevoerd, als ik toen beschreven heb:

  • De spaarhypotheekdelen zijn intact gebleven.
  • De aflossingsvrije hypotheek hebben we over gesloten naar een veel acceptabeler renteniveau.

Wat levert het op?

De stijgende huizenprijzen, dat levert natuurlijk niets op, zolang we niet verkopen. En dat is nog even niet het plan.

Het oversluiten van de hypotheek scheelt ons  (bruto) ruim € 375 per maand. Oftewel zo’n € 4500 per jaar. En in totaal maar liefst € 103.000 over de rest van de looptijd! Wow!

Dat klopt niet helemaal natuurlijk, omdat we wel weer gaan aflossen. Maar om dat nu verder uit te rekenen…

En hoe zit het met onze aflossingen eigenlijk?

Ik heb het in mijn blogs al even niet meer over aflossen gehad. Dat klopt. Dat hebben we ook niet meer gedaan sinds begin 2016. Vanaf het moment dat we wisten dat ik voor mezelf ging beginnen, leek het ons beter om onze reserves aan te vullen, in plaats van af te lossen. Vandaar.

Wie is er nog meer bezig met zijn hypotheek? En al eens je de waarde van je huis opnieuw onderzocht? Was het bij jullie ook zo’n bijzonder bedrag?

Sjoukje

Op de blog Meer geld, minder stress help ik jou met praktische oplossingen voor al je geld(zorgen). Vroeger was ik projectleider en communicatiemanager bij een grote verzekeraar en daarvoor bij een grote bank. De kennis die ik daar heb opgedaan zet ik nu als fulltime blogger graag in om jou te helpen met je geldzaken. Ik schrijf van alles en nog wat over hoe je je geldzaken het beste kunt regelen. Zodat je meer geld overhoudt voor leuke dingen.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: