De geschiedenis van onze hypotheek

“Ja, we hebben wat extra afgelost op onze hypotheek”, zei mijn moeder tussen neus en lippen door. Ik was even stil. “Dat kan natuurlijk ook!” schoot door mijn hoofd. “Extra aflossen!” Heel suf misschien, maar ondanks het feit dat we een veel te hoge hypotheek hadden, waarvan meer dan de helft aflossingsvrij en een huis dat een ton onder water stond, was dat nog nooit in me op gekomen. Ik vond het echt een wereldschokkend goed en nieuw idee (we schrijven 2011, een jaar of twee voor de hype op dit gebied los barstte).

Hoe was dit zo gekomen

Eind 2009 gingen we op zoek naar een nieuw huis. Hoewel we nog maar met zijn drietjes waren (waarvan het jongste gezinslid nog geen jaar oud was) waren we ons appartementje in het bijna-centrum behoorlijk ontgroeid. Het was tijd voor iets groters. We brachten eerst onze wensen in kaart (heel huis! tuin! mooie buurt! zolder! 3 slaapkamers! open haard? bad?),  keken toen hoeveel we verstandigerwijs zouden willen lenen en verdronken tot slot in de meest prachtige ver-boven-ons-budget huizen op Funda.

Een compromis was snel gevonden: we gooiden het maximaal te lenen bedrag flink omhoog tot de grenzen van de bank, maakten wat afspraken met makelaars en kochten het grootste huis in onze lijst op de top van de markt.  Het had een open haard! En een bad! En een tuin! Oh en maar liefst 5 slaapkamers! (waarvan we de bovenste twee de eerste jaren eigenlijk niet gebruikt hebben, maar dat geheel ter zijde).

Als kers op de taart was het ook nog een prachtig jaren-dertig-huis, in een hele mooie buurt. Het was echt a dream come true. We schaften ook maar meteen een nieuwe keuken en badkamer, en lekkere grote bank aan, en klaar. Het verhuisfeest kon beginnen.

Van dip naar dip

Klein vuiltje aan de lucht: de koper van ons appartement kreeg op het laatste moment zijn hypotheek niet rond. Op dat moment waren de ontbindende factoren voor de aankoop van ons nieuwe huis nog wel van toepassing, maar van de keuken en bank konden we niet meer af. En van onze droom eigenlijk nog het minst.

Wat niet hielp was dat in die paar maanden de huizenmarkt volledig was ingestort (we spreken inmiddels halverwege 2010), dus opnieuw te koop zetten leverde niets op. We stopten onze kop onder de grond, en lieten de verhuiswagen gewoon komen. In ons nieuwe huis liepen een paar huurders voor ons appartementje tegen het lijf (letterlijk, lang verhaal), en prezen onszelf gelukkig.

Van de regen in de drup

Een jaar later werd er op mijn werk een grote reorganisatie aangekondigd. “Niemand is zijn baan zeker”, zo klonk het in de gangen. De huurders zeiden op. Onze struisvogelkopjes gingen nog maar wat verder de grond in, en ik werd zwanger van onze tweede.

Het struisvogelen leverde nieuwe huurders op, ik ontsnapte aan de reorganisatie en we woonden nog een jaar heel plezierig in ons mooie huis. Toen leek de ergste dip op de huizenmarkt voorbij, en besloten we dat het een mooi moment was om het appartement opnieuw in de markt te zetten (lees: de bank ontdekte dat we ons huis verhuurden en werd heel onaardig). We lieten het appartement wat oppoetsen door een styliste, haalden wat van de prijs af en verkochten het binnen 3 maanden alsnog. Joehoe! Wat een rust!

Eye opener

Nu we financieel weer wat lucht hadden, en geen nachtrust dankzij onze actieve baby, bespraken we de mogelijkheid om eens wat te gaan doen met de hypotheek. Huizen in de straat werden voor anderhalve ton minder verkocht dan dat wij aan ons huis hadden uitgegeven. Dat zat ons niet helemaal lekker. Ook rekenden we eens uit, wat er zou gebeuren als we onze aflossingsvrije hypotheek nooit af zouden lossen. Dat was een eye opener van jewelste:

Onze volledige hypotheek naderde de 5 ton. Hiervan was meer dan de helft aflossingsvrij: ruim € 250.000.

Over 28 jaar is weliswaar onze spaarhypotheek afgelost (als alles goed gaat), maar dan is onze hypotheekrente-aftrek ook voorbij. Met andere woorden: dan zijn we nog steeds evenveel geld kwijt aan onze hypotheek als dat we nu zijn! En dat na 30 jaar aflossen. En omdat we de rente in 2010 voor lange tijd vast hebben laten zetten, omdat dat toen historisch laag leek (5,3%), betalen we dan meer aan hypotheek dan dat we aan AOW binnen zouden krijgen. Slecht vooruitzicht…

De eerste keer aflossen

We besloten € 300 per maand apart te zetten en eventuele extraatjes te sparen voor het aflossen van onze hypotheek. Met wat spaargeld dat we al hadden, losten we in 2013 uiteindelijk de eerste € 7.000 af. Enthousiast geworden over dit mooie resultaat, maakten we in 2014 een ambitieus plan, waarmee we uiteindelijk minimaal zo’n € 45.000 aan rente kunnen uitsparen. In een volgende blog meer…

Hypotheek aflossen
Versneld je hypotheek aflossen
*Disclaimer: Dit artikel bevat affiliate links. Dit betekent dat als ik een kleine commissie ontvang als jij via één van deze links iets aanschaft. Dit kost jou niets extra’s. Ik beveel alleen producten en diensten aan die ik zelf ook gebruik en waar ik voor 100% achter sta. Daarnaast bevat dit artikel afbeeldingen van Shutterstock.com 
This Article Has 6 Comments
 1. hypotheekweg schreef:

  Mooi verhaal en leuk geschreven..
  Heel goed te vergelijken met ons verhaal. Alleen was onze hypotheek maar de helft zo groot….

 2. meergeldminderstress schreef:

  Dank je! Ik ga jouw verhaal ook even lezen op je site.

 3. Gewoon Vlijtig schreef:

  Hoi, ook ik heb je vandaag ‘gevonden’ via de blog van consuminderen. Ik ben alles aan het bijlezen en echt nog niet klaar. Wat me wel opvalt is je hypotheek t.o.v. wat je schrijft je rijtjeshuis. Wij wonen in Limburg en de duurste straat hier met enorme huizen staan te koop voor dat bedrag. Onze eigen hypotheek bedraagt nog 248.400 waarvan er nog 48.000 afgelost moeten worden. De rest verdwijnt vanzelf. Dit jaar nog 6.000 en in januari 6.000. Dan is 1 hypotheekdeel weg op 1.340 na. Dat willen we aflossen met boete. Weg is weg. Dan rest nog 35.000 euro die moeten. Verdeeld over 14 jaar die nog te gaan zijn. Dat is een 2.500 per jaar. Moet te doen zijn. Maar graag meer en sneller. Je hebt een leuk blog en ik voeg je toe op mijn blog in de leeslijst. Gr. Monique

  • meergeldminderstress schreef:

   Hallo, bedankt voor je uitgebreide reactie!

   Wij wonen in een buurt met jaren dertig-huizen. Het zijn behoorlijk ruime huizen, met tuin. Vandaar die (veel te) hoge prijs…
   Wat goed dat jullie al zover zijn met aflossen! En ook een helder plan. Dat werkt het beste he.

   Superlief dat ik op je leeslijst kom! Zodra ik er eentje maak (weet nog niet hoe dat werkt in dit thema van WordPress), zet ik jou er ook op!

 4. Life4mama schreef:

  Leuk verhaal! Ik heb gekeken of ik je vervolg ook kon vinden maar dat is me niet gelukt. Heb je die al geschreven?

  • meergeldminderstress schreef:

   Komt nog! 🙂 Ik ben net begonnen, en barst van de blogideeën, maar niet van de tijd helaas. Wel heel leuk dat je ernaar op zoek ging.

Geef een reactie