Spaghetti met Spinazie en Spek 1

Een gerecht onder de 3 euro? Dat kan!

Vanaf vandaag publiceer ik elke derde woensdag van de maand een recept van onder de drie euro voor vier personen, geschreven door Linda van Talknomztome

Een gezond gerecht voor 4 personen en als het even kan onder de drie euro? Kom maar op met die uitdaging, daar draaien wij onze pollepel niet voor om. Met slecht drie ingrediënten, en kruiden die je waarschijnlijk toch al in je keukenkastje hebt staan, tover je dit gerecht voor vier personen in een goed kwartier op tafel. En ja, we blijven écht onder die drie euro voor de gehele maaltijd.

Spaghetti met spinazie en spek

Pasta is bij veel mensen een favoriet als het gaat om het maken van een budgetvriendelijke maaltijd. Het leukste van pasta is dat het in allerlei vormpjes en kleurtje te krijgen is. Omdat we van voedzaam houden gingen we voor volkoren pasta in de vorm van spaghetti.

Spinazie is zo’n heerlijke groente die altijd voordelig te verkrijgen is in diepvries vorm. Voor dit recept raden we ook diepvriesblokjes aan. Een lekker recept met verse spinazie zullen we ook nog een keer delen.

Spekjes zijn wat ons betreft een geniaal budget ingrediënt én een heel gemakkelijke smaakmaker voor tal van gerechten. Door spekjes toe te voegen aan een maaltijd voorzie je in je vleesbehoefte zonder dat je voor iedere eter een volledig stuk vlees (= duur) hoeft te serveren.

Naast deze ingrediënten gebruik je, liefst verse, knoflook, Provençaalse kruiden en peper en zout naar smaak.

De kosten

(Accuraat mei 2017)

  • 1 pak volkoren spaghetti (500 gram) €0.79
  • 1 bak spekjes (250 gram) €0.99
  • 1 zak diepvriesspinazie (1000 gram) €1.09

Van de spinazie gebruik je voor dit recept circa 750 gram, dus de daadwerkelijke kosten voor de spinazie zijn afgerond €0,82.

De totale kosten aan ingrediënten voor deze maaltijd zijn € 2,75. Dat komt neer op € 0,69 per persoon.

De bereiding

Zet een pan met ruim water op het vuur en voeg hier zout aan toe. Zodra het water kookt zet je de spaghetti in de pan. Je hoeft de spaghetti niet te breken (Daar hebben Italianen een ontzettende hekel aan!), deze wordt snel genoeg zacht om in het water te zakken. Kook de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking. Voeg GEEN extra olie aan het kookwater toe al je gewend bent om dit te doen. Je zult zo zien waarom niet.

Bak in een ruime koekenpan de spekjes knapperig. Omdat spekjes van zichzelf al zoveel vet afgeven, hoef je geen extra boter of olie in de pan te doen. Als de spekjes knapperig genoeg zijn naar je zin haal je ze uit de pan. Zorg dat het spekvet in de pan blijft zitten. In het spekvet bak je de diepvriesspinazie zacht. Voeg hier een fijngesnipperde teen knoflook aan toe en een eetlepel Provençaalse kruiden.

Ondertussen is je spaghetti klaar. Giet deze af en doe de spaghetti direct bij de spinazie in de pan. Schep alles goed door zodat als je spaghetti goed is bedekt met de spinazie. Breng op smaak met peper en zout. Schep de spaghetti op diepe borden, strooi er de uitgebakken spekjes overheen en serveer. Spaghetti eet je natuurlijk met een vork en een lepel en slurpen is toegestaan!

Tip(s) van de chef

Het vet van de spek kun je heel goed als bakvet gebruiken. Dit geeft extra smaak aan je gerecht. Bak je vaker spek dan kun je er een gewoonte van maken om het spekvet altijd in een potje/kannetje te gieten en daar een lepel van te gebruiken als je bakvet nodig hebt. Zo deed oma het vroeger ook én het is een makkelijke manier om meer smaak aan je gerechten te geven.

Als je reden hebt om geen spek te willen eten kun je ook kiezen voor een vegetarische vleesvariatie. Dit zal het budget wel veranderen dus houdt hier rekening mee.

Ook kun je er voor kiezen om bijvoorbeeld gepluisde kip te gebruiken in plaats van spekjes. Misschien is dat nog wel meer budget omdat je een kipkarkas uitkookt in plaats van weggooit.

Per ongeluk iets over van deze maaltijd? Meng alles met wat (vers gesneden) sla, komkommer, tomaat, blokjes kaas en een in stukken gesneden, geroosterde boterham en je hebt een heerlijke lunchsalade.

Eet smakelijk!

Bedankt voor dit recept Linda! Meer receptentips van Linda vind je op haar blog TalkNomzToMe. In mijn blog van afgelopen vrijdag vatte ik haar beste budgetrecepten samen.

This Article Has 9 Comments
  1. Dat ziet er lekker uit. Die ga ik bewaren voor als we een frugal week hebben.

  2. Karin schreef:

    Fantastisch recept! Super voor een snelle doordeweekse maaltijd. Bedankt voor deze leuke rubriek!

  3. Team CF schreef:

    Spek en gezond? Kan je beter een blik bonen opentrekken en erbij doen, nog goedkoper ook 😉

    • Wilma schreef:

      Hier ben ik het mee eens. Recepten zijn leuk, maar haal die claim “gezond” er af.
      Spekjes zijn niet gezond. De nieuwste voedingsadviezen raden het eten van bewerkt vlees af. Daarbij zijn ze ook nog bremzout.
      Ik vind ze ook lekker en eet ze ook af en toe, maar als ik een gezond recept zoek kom ik hier niet bij uit.

  4. Doortje schreef:

    Het ziet er lekker uit! Wij eten weinig vlees, maar ik ga het zeker een keer proberen 🙂

  5. Vlijtig Liesje schreef:

    Jaaah, dit gerecht maak ik regelmatig. Alleen ben ik denk ik iets duurder uit omdat ik er roomkaas bij door doe.

  6. Dolf schreef:

    Ik zou mooi de kilo spinazie gebruiken, zo een kleine hoeveelheid over is maar lastig, en een beetje extra groente is ook niet slecht.

  7. Ellen schreef:

    Je kunt ook (runder)gehakt nemen ipv spekjes. Dat is minder zout en vind ik daarom lekkerder. Als het gehakt rul gebakken is, kun je in dezelfde pan de spinazie doen. En ook met gehakt is extra vet in de pan niet nodig.

  8. PBH schreef:

    Wij maken dit recept regelmatig. Vooral als we weinig tijd hebben en toch gezond willen eten: spaghetti, spinazieblokjes uit de diepvries, spekjes, champignons en geraspte kaas (kruiden naar keuze). Onze kinderen smullen er al van jongs af aan van. PBH

Geef een reactie