Wat is het ideale kasboek?

kasboek

Zowel via de mail als op Facebook krijg ik vaak de vraag of ik een handig kasboek heb, waar mensen direct mee aan de slag kunnen. Het antwoord is ja! Dat heb ik! En nu wil jij het ook hè. 🙂 Dat mag. Maar zo makkelijk is het niet helaas. Iedereen heeft andere vragen en wensen. Vandaag zet ik de belangrijkste wensen op een rijtje, en geef ik een advies voor een type kasboek per wens.

Wat is een kasboek?

Een kasboek wordt ook wel een huishoudboekje genoemd. Het is een overzicht waarin je je inkomsten en uitgaven bijhoudt. Dat kan zowel op papier als digitaal.

Waarom zou je een kasboek bijhouden?

Door een kasboek bij te houden krijg je inzicht in je geldzaken. Dan zie je dus ook sneller of je nog ergens op kunt besparen. Ook werkt het vaak van zichzelf al besparend. Als je elke uitgave opschrijft, ga je vaak bewuster met je geld om.

Uit onderzoek (en trouwens ook uit mijn eigen praktijk) is al vaak gebleken dat mensen hun uitgaven zwaar onderschatten. Ze denken bijvoorbeeld dat ze hooguit € 500 per maand aan boodschappen uitgeven. Als ze het op tellen, komen ze dan soms op het dubbele… Waargebeurd verhaal 🙂

En als je bijvoorbeeld ziet dat je deze maand al voor € 50 aan koffietjes en andere lekkere dingetjes buiten de deur hebt uitgegeven, houd je je sneller in dan wanneer je geen idee hebt hoeveel het was. (“Hooguit € 25!”)

Hoe kun je een kasboek bijhouden?

Hoe je je kasboek bijhoudt, is afhankelijk van je wensen. Als je van gemak houdt, wil je vast zo min mogelijk zelf invullen. Dat kan. Als je liever alles op papier bijhoudt, dan is dat ook mogelijk. En als je graag het naadje van de kous wil weten, zijn er uiteenlopende kasboekjes verkrijgbaar waarin je niet alleen al je gegevens kunt invoeren, maar ook nog allerhande analyses kunt maken. Drie maal raden wat voor soort ik gebruik 🙂

Online zijn er zijn tientallen varianten van kasboeken te vinden. Op Wijzer in geldzaken staat een overzicht van maar liefst 30 verschillende varianten, met alle voordelen en nadelen erbij.

Welk kasboek moet ik kiezen? Al die opties!

Om je te helpen kiezen, heb ik een lijstje gemaakt met wensen en aanbevelingen. Handig!

Wens 1: zo min mogelijk zelf doen

Als je het liefst zo min mogelijk zelf invult, maar wel graag alles in detail terug wil zien, ga dan eens kijken bij je eigen bank. Grote kans dat er al een soort kasboek aan je betaalrekening vast hangt. In het begin moet je wel even goed schiften, om te zorgen dat alles in de juiste categorie terecht komt. Zo koop ik bij Hema voornamelijk cadeautjes, maar de bank gooit al die uitgaven onder Huishoudelijk (of iets dergelijks).

Na een tijdje heb je al dit soort uitgaven wel goed gecatagoriseerd (je kunt het namelijk automatisch aan laten passen) en na een tijdje heb je er geen werk meer aan. In mooie grafiekjes zie je vervolgens waar alles heen gaat.

Voordelen van bankenkasboekjes

 • Het is gratis bij je bankrekening.
 • Weinig werk, direct resultaat!
 • Het ziet er ook gelikt uit, en geeft mooi inzicht door de bijhorende grafiekjes.

Nadelen van bankenkasboekjes

 • Ik vind dat ze wel heel veel categorieën kennen, waardoor het overzicht soms toch ver te zoeken is.
 • En… dat overboekingen van de spaarrekening soms als inkomsten worden gezien. Als je dus regelmatig geld heen en weer boekt, word je steeds rijker. 🙂
 • Tot slot krijg je moeilijk inzicht in je cash uitgaven. Je kunt deze ook wel invoeren, maar dat moet je dan natuurlijk alsnog handmatig doen, door je pinopnamen te splitsen.

Wens 2: Altijd bij de hand, ook als je meer dan één bank hebt?

Ben je nou erg van het gemak, maar heb je wel verschillende banken? Dan is het niet handig om het kasboek van je bank te gebruiken. Dan heb je nog geen totaaloverzicht. Ook zijn de apps van de banken vaak meer gericht op de traditionele banktaken (saldo checken, overboeken) dan op het geven van inzicht.

Gelukkig is hier een andere oplossing voor: een online tool waarin je al je bankgegevens automatisch in laat lezen.

Verschillende opties

AFAS heeft een hele handige online tool waarmee dat kan. Ook die ziet er heel strak uit, waardoor het leuk is om ermee aan de slag te gaan. Ook BankTrans heeft iets soortgelijks. Die heb ik zelf nooit uitgeprobeerd, maar lijkt me zeker de moeite waard. Er zijn er nog meer, kijk even op Wijzer in geldzaken voor de hele rij.

Voordelen van deze apps

 • Het is gratis
 • Je kunt alle bankrekeningen toevoegen, en bijvoorbeeld ook je creditcard.
 • Je kunt bonnetjes inscannen, om ook overzicht te krijgen over je cash uitgaven.

Nadelen van deze apps

Die zijn er eigenlijk niet, zeker niet voor mensen die graag alles digitaal hebben.

Wens 3: Gewoon met pen en papier

Sommige mensen kunnen helemaal niets met al die online tools en excelletjes. Die schrijven het gewoon graag op. Dan heb je ook verschillende opties gelukkig. 🙂

De simpelste

Neem een schrift, zet er een paar verticale lijnen in, en geef de kolommen een naam:

 • datum
 • omschrijving
 • bedrag
 • saldo

En dat was het. 🙂 Handig, als je gewoon een overzicht wil van wat je nog hebt. Je kunt kiezen of je alles erop in vult, of alleen de categorieën die je in de gaten wil houden. Ook kun je bijvoorbeeld verschillende hoofdstukjes maken voor vaste lasten, boodschappen, kleding en overig.

Meer weten over de indelingen? Lees mijn blog over het bijhouden van je uitgaven.

Wens 4: Lekker veel details

Als je nou, net als ik, dol bent op analyses en uitgebreide grafiekjes en zo, dan is de excel van ComputerIdee een hele mooie variant. Hier maak ik zelf al jaren gebruik van.  Zelf heb ik hem al helemaal aangepast en uitgebreid, maar de basisversie voldoet prima. Toelichting staat in de excel zelf.

Voordelen van werken met deze excel

 • Je kunt zelf je categorieën kiezen.
 • Alle formules zijn geautomatiseerd, je hoeft niets zelf op te tellen.
 • Doordat je werkt met een begroting, kun je vooraf goed bepalen hoeveel je overal aan uit wil geven, en zie je tot op de cent nauwkeurig terug hoe je het gedaan hebt.
 • Als je geld van je spaarrekening haalt, telt dit niet automatisch mee met je inkomsten.
 • Het staat lokaal op je eigen computer.

Nadelen hiervan

 • Je moet alles zelf overnemen van je bankrekening.
 • Je kunt maar 1 bankrekening kwijt. Als je er meerdere in wil voeren, moet je meerdere bestanden op je computer zetten.

Kiezen maar!

Alle varianten van deze kasboeken zijn handig, zolang je maar kiest wat er bij jou past. Ik lees vaak dat mensen op zoek zijn naar het ideale kasboek, en dat ze dan advies krijgen over wat ze beslist moeten gebruiken. Ik geloof daar niet in. Dat is net als met to-do-lijstjes: voor de een is het ideaal om het met een speciale te doen, de ander krijgt dan geen overzicht en doet het liever op papier. De volgende maakt een mindmap. En weer een ander houdt het bij in zijn agenda.

Kies dus op basis van waar jij je prettig bij voelt. Niet voor iets waar iemand anders geweldige resultaten mee boekt. Alleen als je zelf de keus maakt en kijkt wat bij je past, heb je kans dat het ook een succesvolle strategie is. Anders houd je het toch niet vol. En dat zou toch zonde zijn!

Wat is jouw favoriete manier van je financiën bij houden? Ben je net zo’n excel-liefhebber als ik? Of juist meer van pen en papier?

Sjoukje

Op de blog Meer geld, minder stress help ik jou met praktische oplossingen voor al je geld(zorgen). Vroeger was ik projectleider en communicatiemanager bij een grote verzekeraar en daarvoor bij een grote bank. De kennis die ik daar heb opgedaan zet ik nu als fulltime blogger graag in om jou te helpen met je geldzaken. Ik schrijf van alles en nog wat over hoe je je geldzaken het beste kunt regelen. Zodat je meer geld overhoudt voor leuke dingen.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: