Waarom Marianne bijna € 80.000 afloste op haar hypotheek (toen dat nog helemaal niet gebruikelijk was)

aflossen op je hypotheek

Aflossen op je hypotheek: tegenwoordig hoor je iedereen er over. Dat was vroeger wel anders. Marianne en haar man sloten in 2003 een hypotheek af voor hun nieuwe huis. Geheel tegen de trend in destijds sloegen ze direct aan het aflossen. De reden? Het is toch een schuld. Inmiddels hebben ze al dik € 80.000 afgelost. Lees verder hoe ze dat deden. 

Wat voor schulden hadden jullie?

We hebben alleen een hypotheek. Verder hebben we geen schulden.

Hoe hoog was de hypotheek toen jullie hem afsloten?

Die was oorspronkelijk € 125.000.

Wat voor soort hypotheek was het?

Onze hypotheek was deels een aflossingsvrije hypotheek en deels een spaarhypotheek.

Waarom zijn jullie gaan aflossen op je hypotheek?

Ik ben heel goed opgevoed in financiële zin ( voor de rest ook wel hoor, haha). Van mijn ouders heb ik altijd geleerd dat je een hypotheek af moet lossen. Zeker omdat het deels aflossingsvrij was, zijn we daar gelijk mee begonnen.

Dat was toen nog tegen de trend in. Iedereen zei dat je niet moest aflossen vanwege de belastingteruggave. Maar wij deden het dus juist wel, omdat je het toch een keer moet afbetalen.

In het begin merkten we er nog niet veel van maar naar mate het meer wordt wel natuurlijk. Onze hypotheeklasten zijn nog maar heel laag nu.

Hoe kwam je aan informatie over aflossen op je hypotheek?

Mijn vader heeft me er veel over verteld. Hij had toen zijn huis al afgelost.  Later heb ik het boekje Eigenwijs je hypotheek aflossen van Marieke Henselmans gelezen. Daar stond voor mij weinig nieuws in eigenlijk. Toch raad ik het mensen wel aan, omdat het je wel uitlegt waarom het belangrijk is om af te lossen. En ook al zijn de regels inmiddels weer aan het veranderen, het blijft relevant.

Had je een aflosplan gemaakt?

Nee, we hadden geen echt aflosplan gemaakt. We hebben gewoon afgelost wat we konden missen. Dat doen we nog steeds zo eigenlijk. We lossen het liefst zoveel mogelijk af. Maar we zijn wel reëel daarin. We hebben drie opgroeiende jongedames met busabonnementen wegens te ver weg liggende school bijvoorbeeld. Ook andere kosten blijven komen. Dat moet natuurlijk wel kunnen. Bovendien hebben we ook wel wat tegenslagen gehad.

Wat voor soort tegenslagen?

Mijn man heeft de afgelopen jaren twee maal een heftige burn-out gehad. Hij is toen omgeschoold van vrachtwagenchauffeur naar de zorg. Als gevolg daarvan heeft hij een veel lager salaris. Aflossen gaat daarom nu wat langzamer. Toch gaat het goed met ons.

Alhoewel ons inkomen gedaald is, kunnen we wel goed leven. Sowieso omdat ik ook werk. Onze woonlasten zijn natuurlijk ook veel lager dan gebruikelijk doordat we al zoveel afgelost hebben. Deze situatie heeft meer voordelen. Mijn man werkt nu nog maar 28 uur, en ik werk thuis, als gastouder. Daarom hebben we nu veel meer tijd voor de kinderen en voor andere dingen. Dat had anders niet gekund.

Hoeveel moeten jullie nu nog aflossen op je hypotheek?

Op dit moment hebben we alleen nog een aflossingsvrije hypotheek van € 39.500. Omdat onze hypotheek nu nog maar zo weinig is, hebben we de rente voor twee jaar vast gezet. We betalen nu nog heel weinig aan rente per maand.

Wat is er met de spaarhypotheek gebeurd?

Die hebben we afgelost. Ik ben op een gegeven moment namelijk met de bank gaan praten. We hebben toen het volledige spaarbedrag in de hypotheek gestopt en vervroegd afgelost. Dat was toen zo’n € 18.000 geloof ik

Hoeveel zijn jullie woonlasten nu?

We betalen nu nog maar zo’n € 75 per maand aan hypotheekrente en nog maar € 18 per maand aan overlijdensrisicoverzekering (voor twee personen). Toen we onze hypotheek net afsloten, was die premie veel hoger, toen betaalden we wel meer dan € 100 per maand. Als één van ons nu komt te overlijden, wordt het huis helemaal afgelost, en krijgen we ook nog een aardig bedrag uitgekeerd.

Ook onze overige woonlasten zijn laag. Zo is onze energierekening de laatste jaren sterk afgenomen. We hebben namelijk in zonnepanelen geïnvesteerd (met ons spaargeld). Dat scheelt ons ook zo’n € 50 per maand.

Hoe lang moeten jullie nog aflossen op je hypotheek, verwacht je?

Waarschijnlijk doen we er nu nog maximaal 10 jaar over. Hopelijk minder! Dat streven we wel naar in ieder geval.

Ga je het vieren als je hele hypotheek afgelost is?

Ja zeker, maar we weten nu nog niet hoe. Het duurt nog wel even natuurlijk.

En in de toekomst lekker genieten van een hypotheekvrij huis?

We willen als het lukt misschien in een tiny house gaan wonen als het zover is. Dan zijn onze dochters het huis al uit natuurlijk. We verkopen dan ons huis en trekken we in zo’n klein huisje. Of we verhuizen naar onze eigen zelfgemaakte pipowagen (die hebben we namelijk). Heerlijk lijkt ons dat!

Heb je tot slot nog tips voor mensen die nog een flinke hypotheek hebben?

Gewoon gaan aflossen op je hypotheek. Ook al krijg je dan minder belasting terug, of moet je zelfs extra belasting betalen. Die schuld moet je toch aflossen. En die steeds lagere maandlasten, dat is ook wat waard.

Hartelijk bedankt!

Hartelijk bedankt Marianne, voor jouw mooie voorbeeldverhaal!

Dit artikel bevat afbeeldingen van Shutterstock.com

Sjoukje

Op de blog Meer geld, minder stress help ik jou met praktische oplossingen voor al je geld(zorgen). Vroeger was ik projectleider en communicatiemanager bij een grote verzekeraar en daarvoor bij een grote bank. De kennis die ik daar heb opgedaan zet ik nu als fulltime blogger graag in om jou te helpen met je geldzaken. Ik schrijf van alles en nog wat over hoe je je geldzaken het beste kunt regelen. Zodat je meer geld overhoudt voor leuke dingen.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: