Hoe Annemiek haar schulden te lijf ging

dominosteentjes vallen om - schulden te lijf

Annemiek ging haar schulden te lijf, ze loste de afgelopen jaren meer dan € 10.000 af. Haar schulden waren grotendeels ontstaan toen ze haar financiën uit handen had gegeven aan haar toenmalige vriend. Nu ze (bijna) uit de schulden is, helpt ze anderen in haar situatie. Vandaag vertelt ze haar verhaal in de rubriek En toen ging de knop om.

Hoe was je situatie eerst?

Wat voor schulden had je?

Ik had een huurschuld, een achterstand bij mijn zorgverzekeraar en een hoge schuld bij verschillende postorderbedrijven.

Hoe hoog was je schuld in totaal?

Iets tussen de € 10.000 en € 15.000.

Kun je kort uitleggen hoe je schulden ontstaan waren? Wat ging er mis?

Ik heb twee jaar samengewoond met mijn ex-vriend. Dit was een hele nare relatie op verschillende vlakken. Zo moest ik mijn pinpas bij hem inleveren en mocht ik me niet meer met de financiën bemoeien. Na een tijdje ontdekte ik dat hij zijn ziektekostenverzekering en de huur langere tijd niet had betaald, daardoor werd onzer beide zorg- en huurtoeslag bevroren. Als gevolg daarvan werd ons inkomen lager. Toen betaalde hij de verzekeringen en huur weer niet.

De spaarrekening verdween

Toen ik in deze relatie stapte had ik een flinke spaarrekening. Vanaf het moment dat hij bij mijn geld kon komen, duurde het niet lang of dit geld was er doorheen gejaagd. Hij besteedde het allemaal aan, in mijn ogen, nutteloze spullen. Hij kocht dingen als een flatscreen-TV, surround system en andere gadgets. En dat terwijl we allebei een uitkering hadden.

Hij had die omdat hij niet werkte, ik kreeg een uitkering omdat ik chronisch ziek ben. Hier was dus eigenlijk helemaal geen geld voor. Toen mijn spaargeld op was, kocht mijn ex dingen op rekening op mijn naam. Hier had ik geen weet van. Pas toen de relatie beëindigd was, vond ik alle brieven van de postorderbedrijven en deurwaarders toen ik zijn spullen aan het opruimen was. Toen was het natuurlijk veel te laat, want de rente die hoort bij ‘op krediet kopen’ bij postorderbedrijven is torenhoog.

De verandering

Wat gebeurde er precies waardoor de knop omging?

Ik ging bij mijn ex weg. Ik wist dat als ik gelukkig wilde worden, ik de schulden af moest lossen. Het was zelfs zo erg dat ik al bang werd als de post kwam of als er aangebeld werd. En dat gevoel wilde ik heel snel kwijt. Ik ben direct aan de slag gegaan.

Welke stappen heb je toen gezet? Hoe ging je je schulden te lijf?

Ik heb contact opgenomen met de woningbouwvereniging, ik heb huilend aan tafel mijn verhaal gedaan en mijn consulent vanuit de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning, die ik al kende omdat ik ook een rolstoel via de gemeente heb) ondersteunde mij. De woningbouw was zo lief om een deel van de schuld kwijt te schelden zodat ik lucht kreeg en heeft nooit moeilijk gedaan als ik een maand niet kon aflossen.

De woningbouw hielp echt

Toen ik in 2011 een nieuwe woning aangeboden kreeg met mijn huidige man, was er een verklaring van betaling van mijn vorige woningbouw nodig. Mijn contactpersoon bij de woningbouw heeft toen een heel positief rapport geschreven. Daarin stond dat ik buiten mijn schuld om in de financiële problemen was geraakte en er alles aan deed dit altijd op te lossen.

Ik heb ook gebeld met mijn zorgverzekeraar en ook zij deden een heel redelijk afbetalingsvoorstel.

En de deurwaarders hadden begrip

Daarna heb ik alle deurwaarders gebeld en gezegd: ‘dit ben ik, dit is mijn situatie, ik wil het oplossen maar kan niet veel missen.’ Juist omdat ik zelf het initiatief nam, was er heel veel mogelijk, ik denk dat mijn ‘geluk’ was dat veel schulden bij hetzelfde deurwaardersbureau liepen waardoor er een goed overzicht van alle schulden was. De deurwaarder is bij me langsgekomen en heeft samen met mij gekeken wat ik kon missen. Het was een heel vriendelijke man. Ook bij hem was het niet erg als ik een maand niet af kon lossen, daar deed hij dan niet moeilijk over.

Kreeg je ook hulp van anderen?

Mijn ouders hebben mij wel geholpen waar ze konden, maar verder stond ik er in het begin alleen voor.

Toen ik een nieuwe relatie kreeg, met mijn huidige man, vond ik het heel eng om hem te vertellen over mijn financiële situatie. Toch heb ik dat wel gedaan, omdat onze relatie al vrij snel erg serieus werd. Ik vond dat hij het moest weten. Hij was gelukkig totaal niet boos of teleurgesteld maar heeft me geholpen. En hij heeft zelfs een deel van de schuld op zich genomen. Hij had spaargeld en daarmee hebben we in één keer het laatste deel afbetaald. Op deze manier kon ik schuldenvrij aan mijn nieuwe relatie en opleiding kon beginnen. Dat was zo fijn!

Hij was er echt voor me

Ook was hij er altijd voor me en bleef in me geloven. Hij heeft me vooral geholpen door me in te laten zien dat ik me niet hoef te schamen voor de situatie waarin ik beland was. Hij zei: ‘Het is nu eenmaal zo en we gaan het oplossen’.

Opa hielp met de auto

Een paar jaar geleden had ik een auto nodig omdat onze vorige auto door een kop-staart-botsing total-loss was geraakt. Die nieuwe auto was €5000,- en dat geld hadden we niet. Mijn opa heeft ons toen een deel geleend zodat wij die auto konden kopen. Zelf vond ik dit heel vervelend want ik wil niet moeten lenen van familie. De auto was wel echt nodig, het was echt een bevrijding dat we die weer hadden. Wegens ziekte moet ik vaak naar het ziekenhuis en ik kan door mijn ziekte niet met het OV reizen.   

Had je voor je schulden een aflosplan gemaakt?

Ja, ik ben heel erg van het plannen en lijstjes maken. Ik hield een lijstje bij met alle schulden en elke keer als ik wat extra geld had dan ging het naar een schuldeiser. Dat verwerkte ik dan direct in mijn excel-overzicht. Dit was echt mijn stok achter de deur. Doordat ik het bedrag van de schuld steeds lager zag worden, motiveerde mij dit enorm om steeds wat meer af te betalen. Zo kwam ik relatief snel uit de schulden. Het werd voor mij haast een sport om de schuld zo snel mogelijk afbetaald te hebben.

Hoe ging je om met tegenslagen?

Als ik een tegenslag had, dan liet ik me er niet van weerhouden om het op te lossen. Doordat ik bij mijn ex weg was voelde ik mezelf steeds sterker worden. Ik merkte dat ik groeide en met die tegenslagen om kon gaan. Ik heb erg geleerd om niet in een hoekje te gaan sippen, maar om de schouders eronder te zetten en ervoor te gaan.

Hoe is je situatie nu?

Ben je helemaal uit te schulden nu?

Nee, helaas niet. We hebben opnieuw schulden gekregen, bij de belastingdienst dit keer. Ik ben in augustus 2016 namelijk getrouwd en toen bleek dat we de ontvangen huur- en zorgtoeslag over 2015 en 2016 moesten terugbetalen. Bij elkaar was dat een bedrag van ruim €7000,-. Ongeveer 30% van deze schuld heb ik in één keer betaald en de rest betaal ik in termijnen. We moeten nu nog zo’n €1500 betalen en dan zijn we er helemaal vanaf.

Ook nog een studieschuld

Verder hebben we een studieschuld, die lossen we ook in maandelijkse termijnen af. Maar dit laatste is een schuld, waarvan ik wist dat ik die kreeg, toen ik met studeren begon. Dit vind ik minder erg.

De schuld die uit de relatie met mijn ex is ontstaan, is wel helemaal afbetaald. Toen deze schuld helemaal betaald was, zijn mijn man en ik uit eten gegaan en hebben we samen gevierd dat mijn nieuwe, vrije leven kon beginnen. Voor mij voelde het ook echt als een verlossing, doordat die schuld helemaal afbetaald was kon ik eindelijk voelen dat ik van mijn ex bevrijd was.

Dus nu ben je wel echt helemaal van de problemen als gevolg van die relatie af?

Dat helaas ook niet. Hij bleek ook nog een betaalrekening te hebben geopend op mijn naam, waar een krediet op stond. Dit wist ik niet en brieven hierover zijn altijd naar mijn oude adres gestuurd. Daarop stond nog een bedrag van €300,- open. Op zich heel weinig in vergelijking met de andere schulden, maar ik kwam hier pas na 5 jaar achter. Als gevolg daarvan heb ik een diepe BKR-notering. En daardoor kan ik geen hypotheek krijgen.

Ik voel me écht heel erg genaaid dat ik door toedoen van iemand anders – die online een krediet op mijn naam aan kon vragen (zonder dat ik hiervoor moest tekenen) – voor 5 jaar geen huis kan kopen. En dat voor een lullig bedrag van €300,-. Een bedrag overigens dat ik 5 minuten nadat ik hiervan in kennis was heb afbetaald.

Hoe ga je nu met je financiën om, na al deze ellende?

Toen ik nog in mijn eentje mijn schulden af moest lossen, draaide ik echt elke euro om. Soms had ik brood zonder beleg en at ik de hele week alleen maar soep uit blik. Zo erg is het nu gelukkig niet meer, maar ik wil er alles aan doen om nooit meer in zo’n situatie te kopen.

Ik koop nooit meer op rekening

Op elke site waar ik een account heb, heb ik het uit laten zetten dat ik op rekening kan betalen. Ook koop ik nooit spullen waarbij ik later pas de rekening krijg. Ik wil eerst sparen en dan pas iets kopen en niet andersom. Ook let ik op de aanbiedingen als ik boodschappen doe, koop ik kleding in de sale en op sites voor tweedehands kleding. Verder spaar ik elke maand, naast de schulden aan de belasting/DUO die we aflossen. Ik vind het belangrijk om iets achter de hand te hebben zodat ik met mijn hond naar de dierenarts kan als het nodig is of dat ik direct de auto kan laten maken als dit moet.

Ook ben ik sinds kort begonnen met mijn eigen onderneming. Ik coach nu mensen die in dezelfde situatie zitten als waar ik in heb gezeten.

Heb je misschien ook nog tips voor anderen?

Mijn belangrijkste tip is om, zodra je weet hebt van de schulden, gelijk met de schuldeiser in gesprek te gaan en een oplossing te zoeken. Zodra je zelf het initiatief neemt en in een vroeg stadium zoekt naar oplossingen, is er zoveel mogelijk als het aankomt op betalingsregelingen en kwijtscheldingen. Als je maar laat zien dat je zelf uit de situatie wilt komen, dat je er alles aan wilt doen om je shit op te lossen en er zelf actief mee bezig bent.

Verder zou ik willen adviseren: Geef nooit je bankpas aan je partner en houd altijd zelf inzicht in de financiën. Ook als je het heel lastig vindt, zorg dan dat je weet waar je geld heen gaat.

En als laatste tip: Koop alsjeblieft niks op afbetaling bij postorderbedrijven. De rente is zo enorm hoog, op een gegeven moment ben je alleen maar rente aan het afbetalen omdat die maar blijft oplopen.

Bedankt

Bedankt voor je verhaal Annemiek! Wat stoer dat je zo je schouders eronder hebt gezet en je problemen hebt opgelost. En wat een goede tips!

 

Sjoukje

Op de blog Meer geld, minder stress help ik jou met praktische oplossingen voor al je geld(zorgen). Vroeger was ik projectleider en communicatiemanager bij een grote verzekeraar en daarvoor bij een grote bank. De kennis die ik daar heb opgedaan zet ik nu als fulltime blogger graag in om jou te helpen met je geldzaken. Ik schrijf van alles en nog wat over hoe je je geldzaken het beste kunt regelen. Zodat je meer geld overhoudt voor leuke dingen.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: