7 tips waarmee ook jij je impulsaankopen kunt stoppen

stop impulsaankopen

Eerst even een testje. Stel, je loopt in een winkel op zoek naar een hondenriem. Eerst loop je langs de knutselspullen en de schrijfwaren, dan langs de keukenaccessoires en via de fietsaccessoires kom je bij de huisdierenafdeling. Wat ligt er op dat moment in je mandje?

? Op goede dagen ligt daar bij mij dan alleen een pen in. Want die heb ik heus nodig. Op mindere dagen… minimaal een nieuw pak stickertjes, ook die pen, maar dan met twee vriendjes, wat nieuwe bakjes, een nieuw achterlampje en waarschijnlijk nog wel wat meer. Ik was altijd een echte impulskoper. Zeker in van die winkels waar het niets kost en allemaal zo is ingericht dat je er wel langs moet. De snelste oplossing: dat soort winkels gewoon mijden. Maar er zijn natuurlijk meer momenten waarop impulsaankopen op de loer liggen.

Deze situatie bijvoorbeeld: je hebt echt een rotdag gehad, waarop echt alles, maar dan ook alles anders liep dan je dacht. Je zit op de bank onderuit gezakt na te balen, en checkt wat gedachteloos je Facebook-pagina. Hoe groot is dan de kans dat je die leuke trui die voorbij komt bestelt? Of die nieuwe cd?  Gewoon omdat je nu echt wel wat verdiend hebt? En kijk nou, wat een aanbieding!

Herkenbaar?

Het gebeurt iedereen wel eens

Uiteindelijk is bijna iedereen wel eens een impulskoper. Het mag duidelijk zijn: het is mij ook vaak overkomen. Toch gaat het me steeds beter af of me in te houden. Hoe? Dat zal ik je uitleggen.

Ik heb mezelf aangeleerd om bij alle aankopen even een paar seconden na te denken en mezelf een paar vragen te stellen:

  • Heb ik dit echt nodig?
  • Heb ik dit morgen ook nog nodig? En volgende week?
  • Kan ik er nog een weekje zonder?
  • Is het iets dat ik alleen nu en hier kan kopen? Of is het er volgende week ook nog tegen deze prijs?
  • Kan ik het betalen?
  • Lost deze aankoop mijn probleem op?

Even terugkomend op mijn voorbeelden van hier boven: die pen heb ik natuurlijk niet echt nodig. Daar gaat het al mis bij vraag 1. Achterlampje wel trouwens, ik hoop dat ik dat onthoud de volgende keer dat ik ergens ben waar ze die dingen verkopen…

En die trui: op zich kan ik er wel eentje extra gebruiken, maar ik kan ook nog wel een weekje zonder. En… het lost zeker niet het probleem op van die rotdag. Toch maar niet doen dus.

Als jij ook je impulsaankopen wil inperken, heb ik 7 tips die echt werken.

Tip 1: spreek een helder korte-termijn-doel met jezelf af.

Veel mensen nemen zich wel voor om geen onzindingen meer te kopen. (“Ik ga nu echt niet meer teveel geld meer uitgeven hoor!”) Dat is geen helder doel. Dat is gedoemd te mislukken.

Beter werkt: Ik koop vandaag alleen maar wat op mijn lijstje staat. Dat werkt wel omdat het haalbaar is, en concreet. En op korte termijn een succes kan zijn.

Lees ook: Hoe zorg je dat je je aan je doelen houdt? Deel het!

Tip 2: Weet wat je uit mag geven

Door een goed budget met jezelf af te spreken, weet je beter hoever je kan gaan. Als je geen idee hebt hoeveel je nog te besteden hebt, dan is het natuurlijk makkelijk om te denken dat die trui of die pen echt nog wel kan.

Als je exact weet dat je deze week nog € 31,25 te besteden hebt voor boodschappen en alle andere losse aankopen, dan is het maar duidelijk. Die pen kan dan misschien nog wel. Maar die riem en die pen en nog 3 dagen eten voor je gezin: dat wordt dan weer een stuk lastiger. Zeker als je je bedenkt dat je morgen eigenlijk zalm had willen eten. Zalm of een pen… What will it be?

Overigens is het wel belangrijk dat je jezelf dan wel nog wat extra ruimte geeft. Budgetteer niet te strak, anders wordt het wel heel moeilijk om jezelf eraan te houden.

Eerst leren budgetteren? Begin hier.

Tip 3: Maak een lijst

Schrijf op wat je mag kopen. En geef jezelf een beloning als je je eraan houdt (in een vorm die geen extra geld kost natuurlijk, hahaha). Een lekker koekje bij de thee, een half uurtje met je favoriete tijdschrift op de bank, wat jij maar wil.

Overigens kun je op die lijst ook best gekke dingen zetten natuurlijk, het hoeft niet altijd allemaal even nuttig te zijn. Het gaat erom dat je er vooraf over na hebt gedacht. Als je vindt dat stickers danwel lekkere kaasjes of chocolaatjes deze week nodig zijn, dan kan dat natuurlijk gewoon. Zolang je het maar niet in de winkel pas bedenkt.

Tip 4: Schrijf je uit op winkelnieuwsbrieven

Ken je van die nieuwsbrieven waarin met grote letters staat dat je alleen VANDAAG nog kunt besluiten? Of waarin staat NOG MAAR EEN PAAR BESCHIKBAAR! En dan ga je op die site kijken, en dan telt het ook nog af! Er zijn er echt nog maar 3! Help!

Dat zal best waar zijn, maar… als ze zo populair zijn, komen ze echt nog wel een keer langs hoor. Misschien niet voor die fantastische prijs, maar dat overleef je dan ook wel weer. Zolang je jezelf niet in verleiding brengt, scheelt het een hoop in impulsaankopen.

Lees ook Hoe stop je de verleiding? Twee bijzonder effectieve strategieën! of 5 situaties waarin je juist NIET op aanbiedingen moet letten

Tip 5: Blijf weg bij de aanbiedingenbak in de supermarkt

Natuurlijk, het is veel goedkoper vaak, zo’n bak of rek met spullen die uit de handel gaan. Maar tenzij er daadwerkelijk iets in ligt dat jij echt gebruikt, is het zonde van je geld.

Ik zie bij onze supermarkt heel vaak shampoo in zo’n bak liggen. Dat is typisch zo’n product dat na een jaar of zo vervangen wordt door precies hetzelfde product maar dan met een andere verpakking. En natuurlijk, het komt voor dat het precies je merk is.
Negen van de tien keer is het echter een merk dat je helemaal niet prettig vindt en uiteindelijk niet (of extra snel) gebruikt. Geen echte aanbieding dus…

Dat geldt voor veel spullen die ineens in de aanbieding zijn. Alleen als het toch al op je lijstje stond, en je het echt nodig hebt, is het een koopje. En anders… Echt niet.

Lees ook: Hoe omzeil je de verleidingen in de supermarkt? 5 gouden tips

Tip 6: Neem cash mee in plaats van je pinpas

Meestal weet je van te voren wel hoe duur je aankoop wordt. Als je dat bedrag meeneemt, kun je je impulsaankopen sterk beperken.

Zo is die riem maar €2,95. Als ik dus € 3 meeneem, is de kans bijzonder klein dat ik meer dan € 3 uitgeef.

Bij boodschappen is dat wat lastiger misschien, maar ook daar helpt het wel. Neem in dat geval maximaal je weekbudget mee. En op = op. Als je vandaag alles uit hebt gegeven, mag je de rest van de week die winkel niet meer in.

Door je dat te realiseren, leg je misschien toch sneller die dure koekjes / kaas / wijn / whatever terug. Er moet per slot van rekening nog wel genoeg zijn om de hele week nog brood te kunnen eten.

Tip 7: Vertel iemand wat je gaat kopen

Tot slot nog de beste tip van allemaal: schakel iemand anders in om je te helpen. Zoek een buddy!

Toen ik pas daadwerkelijk een hondenriem moest kopen (het was een echt voorbeeld), schakelde ik mijn hele Facebook-groep in om me te helpen. Ik postte, vlak voor ik de winkel in liep, de volgende tekst:  “Ik loop nu de Action in voor alleen een hondenriem… ? Ik laat zo weten of het gelukt is #no-nonsense-spend-maand”.

Dat werkte als een trein kan ik je verzekeren. Er keken maar liefst 101 mensen mee. Na afloop liep ik dus netjes met alleen die riem de winkel uit. (En nee, daarna ben ik niet teruggegaan voor de rest.)

Als dit je wat te ver gaat (en dat ik me wel voorstellen, hahaha), kun je natuurlijk ook gewoon een goede vriendin inschakelen. Of je kind. Of wie dan ook. Het maakt vaak niet zoveel uit wie je belt, appt, of mailt. Zolang je maar iemand hebt die het weet, is het vaak al een stuk makkelijker om nee tegen jezelf te zeggen.

Stop impulsaankopen nu! Je kan het!

Het is echt niet makkelijk om te stoppen met impulsaankopen. Ik weet het, ik heb er ook een paar jaar aan gewerkt. Maar… het is me gelukt! Het overkomt mij bijna nooit meer dat ik thuis kom met een echte onvervalste impulsaankoop. En het gaat jou ook lukken!

 

Doe jij vaak impulsaankopen? Wat vind jij het lastigst? En wanneer kan jij je juist wel goed inhouden? Vertel het hieronder!

Dit artikel bevat afbeeldingen van Shutterstock.com

Sjoukje

Op de blog Meer geld, minder stress help ik jou met praktische oplossingen voor al je geld(zorgen). Vroeger was ik projectleider en communicatiemanager bij een grote verzekeraar en daarvoor bij een grote bank. De kennis die ik daar heb opgedaan zet ik nu als fulltime blogger graag in om jou te helpen met je geldzaken. Ik schrijf van alles en nog wat over hoe je je geldzaken het beste kunt regelen. Zodat je meer geld overhoudt voor leuke dingen.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: