ZZP’er Zaterdag met Jobine Pankras van Dierosteopathie Jobine

dierosteopathie Jobine

Elke zaterdag plaats ik een interview met een ZZP’er. Dit zijn interviews met uiteenlopende mensen die één ding gemeen hebben: ze werken voor zichzelf. Soms volledig en soms naast een baan in loondienst. Soms zijn ze net begonnen, soms zijn ze al langer bezig. In alle gevallen geven ze ons een inkijkje in hun eigen bedrijf. Waarom zijn ze voor zichzelf begonnen? Wat doen ze precies? Hoe werven ze klanten? Hoe regelen ze hun zaken? In totaal heb ik 40 vragen gesteld, en iedereen kiest zelf welke hij of zij beantwoordt. Het doel hiervan: anderen inspireren om voor zichzelf te beginnen (of juist niet!).

Achtergrond Dierosteopathie Jobine

Hoe heet je bedrijf?

xxxlMijn bedrijf heet Dierosteopathie Jobine. Ik heb bewust voor een eenvoudige naam gekozen, omdat ik de afgelopen jaren gemerkt heb dat veelal de naam van een persoon beter onthouden wordt dan een bedrijfsnaam. Met deze bedrijfsnaam is het sneller duidelijk welke dienst er geleverd wordt en dat ik degene ben die de behandelingen uitvoert.

Wat voor bedrijf heb je?

Ik heb een bedrijf in dierosteopathie. Osteopathie is een manier van behandelen op basis van de theorie dat klachten vooral te wijten zijn aan een gestoorde beweeglijkheid van de gewrichten, spieren, zenuwen, bloedvaten en andere weefsels. Door manipulaties van deze weefsels kan de beweeglijkheid hersteld worden en hiermee zijn veelal de klachten verholpen. Osteopathie wordt al heel lang op mensen toegepast, maar is voor dieren ook een erg fijne behandelwijze. Voor veel (niet acute) lichamelijke klachten kan osteopathie binnen 1 á 2 behandeling uitkomst bieden. Voor mensen is het heel normaal om naar een fysiotherapeut of osteopaat te gaan. Met je dier naar een osteopaat gaan is daarentegen een stuk minder gebruikelijk. Er lopen zo ontzettend veel dieren rond die baat zouden hebben bij een behandeling, maar de eigenaren weten simpelweg niet van het bestaan van dierosteopathie af. Ik hoop met mijn bedrijf niet alleen veel dieren te kunnen helpen door ze zelf te behandelen, maar ook door het beroep bekender te maken. Des te meer mensen weten dat osteopathie ook een oplossing kan zijn, des te makkelijker mensen met hun dier naar een osteopaat zullen gaan.

Waarom ben je voor jezelf begonnen?

Ik ben om verschillende redenen voor mijzelf begonnen. De eerste reden is dat het beroep simpelweg niet bestaat in loondienstverband. De tweede, en meest belangrijke reden, is de vrijheid die het mij oplevert. Ik kan werken waar en wanneer ik wil, zonder dat er een baas is die mij daarin kan beperken. Ik kan mijn eigen visie en passies volgen en zelf beslissen hoe ik mij verder ga specialiseren. Ondanks dat het behoorlijk hard werken is als zzp-er, zorgt de vrijheid ervoor dat ik dit niet als stressvol ervaar.

Sinds wanneer bestaat je bedrijf?

Juni 2016 is Dierosteopathie Jobine opgericht.

Hoe heb je je voorbereid op het starten van je bedrijf?

Door veel op internet te lezen over het starten van een bedrijf, andere ondernemers aan te spreken en door het volgen van een NHA cursus zelfstandig ondernemen. Hierin worden wet- en regelgeving, administratie/financiën en marketing besproken.

Heb je ook nog een andere baan naast je bedrijf?dierosteopathie-jobine-2

Ik werk hiernaast nog ongeveer 2 dagen in loondienst als fysiotherapeut (voor mensen). Dit geeft mij nu nog de zekerheid van een vast basisinkomen. Daarnaast vind ik de afwisseling tussen het behandelen van mensen en dieren erg leuk. De komende jaren wil ik het werken in loondienst af gaan bouwen om uiteindelijk volledig als zzp-er aan het werk te zijn.)

Financiën in kaart

Heb je een bedrijfsbankrekening?

Ik heb geen bedrijfsbankrekening. Al mijn klanten betalen contant direct na afloop van de behandeling, dit scheelt mij een hoop gedoe met eventuele wanbetalers. Door het contant betalen is het ook minder belangrijk voor mij om een zakelijke bankrekening te hebben.

Hoe regel je je financiën?

Ik regel mijn financiën zelf. Hier gaat wel wat tijd in zitten, maar het zorgt er ook voor dat je optimaal inzicht heb in hoe je er voor sta. Dit vind ik zelf erg prettig.

Maak je gebruik van boekhoudsoftware?

Nee, ik doe het nog heel ouderwets in excel. Gelukkig is mijn boekhouding relatief eenvoudig.

Spaar je voor je pensioen?

Ja, ik spaar via twee wegen voor mijn pensioen. Deels via het verplichte fysiopensioen, omdat ik nog enkele dagen in loondienst werk als fysiotherapeut. Daarnaast zet ik zelf maandelijks een bedrag apart op een spaarrekening. Ik vind sparen voor mijn pensioen erg belangrijk, omdat de pensioenleeftijd steeds verhoogd word. De verwachting is dat ik tussen mijn 70e en 72e met pensioen kan. Ik wil zelf de keuze hebben eerder te stoppen als ik dat wil. Het valt immers niet mee om een paard te behandelen op die leeftijd!

Heb je een arbeidsongeschiktheidsverzekering?

Nee, nog niet. De reden daarvoor is dat ik nog deels in loondienst werk. Ik krijg dus zowieso iets uitgekeerd bij arbeidsongeschiktheid. Wanneer ik volledig zelfstandig werk, wil ik misschien wel een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten.

Aandacht voor je bedrijf

dierosteopathie-jobine-4Hoe maak je reclame voor je bedrijf?

Ik heb een website. En sinds september 2016 ben ik gestart met het schrijven van een blog. Deze blog is bedoeld voor iedereen die interesse heeft in dieren en hun gezondheid. Eenmaal per maand schrijf ik een artikel waarin ik mijn visie als osteopaat geef op verschillende alledaagse (veelal) honden- en paardenproblemen. Ik hoop hiermee mensen bekend te maken met wat osteopathie is en ze meer inzicht te geven in wat een osteopaat kan betekenen om de gezondheid van een dier te verbeteren. Het is een relatief jonge en onbekende behandelvorm, maar de resultaten zijn enorm. Daarom vind ik het erg belangrijk om niet alleen mijn eigen bedrijf, maar ook dierosteopathie zelf op de kaart te zetten. Het lijkt mij ontzettend mooi als het over 10 jaar de normaalste zaak van de wereld is om met een dier naar de osteopaat te gaan!

En ik gebruik ook Facebook om klanten te werven. Het is voor mij nog even wennen, omdat ik nooit zo actief ben geweest op social media. Om de bekendheid van dierosteopathie en de bekendheid van mijn bedrijf te vergroten is Facebook eigenlijk vrijwel onmisbaar. Je kunt via Facebook een enorm publiek bereiken en dat is erg belangrijk.

Wat verkoop je?

Ik lever mijn klanten een totaalpakket. Ze betalen voor een behandeling, ongeacht welke (eventuele extra) technieken ik toepas. Enkele voorbeelden hiervan zijn Dry Needling en Taping, technieken die door veel osteopaten en fysiotherapeuten worden toegepast in combinatie met de osteopathie/fysiotherapie-behandeling. Als ik besluit om bij een dier extra technieken toe te passen, hoeft de eigenaar hier niet extra voor te betalen. Iedere behandeling zal verschillend zijn, maar door het vaste tarief weet een eigenaar waar hij/zij aan toe is. Er zijn dus geen verborgen of extra kosten.

Komen jouw klanten wel eens terug?

Het mooie aan osteopathie voor dieren is dat de klachten vaak binnen 1 á 2 behandelingen opgelost zijn. Doordat een osteopaat probeert de onderliggende oorzaak aan te pakken, zullen de klachten vaak in de toekomst niet (of niet snel) meer terugkomen. Klanten komen vaak pas jaren later weer terug. Door de lage behandelfrequentie is het dus belangrijk een zeer groot klantenbestand te hebben.

Plannen en verder

Wat is je toekomstdroom voor je bedrijf?

Ik wil binnen nu en drie jaar volledig overstappen op het behandelen van dieren. Het lijkt mij heerlijk om volledig als zzp-er aan het werk (uitvoeren van mijn passie!) te zijn. De vrijheid om je eigen plannen te trekken! Ik behandel uitsluitend bij klanten op locatie, waardoor ik soms op de meest prachtige plaatsen in Nederland kom. Dit, in combinatie met het uitvoeren van mijn passie, zorgt ervoor dat het niet echt als werken voelt. En wie wil dat gevoel nu niet?!

Wat wil je nog meer over je bedrijf vertellen?

dierosteopathie-jobineIk ben ooit gestart in loondienst als fysiotherapeut (voor mensen). Al vrij snel na het voltooien van de fysiotherapie opleiding heb ik besloten toch mijn passie te volgen. Namelijk: het behandelen van dieren. Ik ben toen de 3-jarige opleiding tot osteopaat voor dieren gaan volgen bij I.C.R.E.O. Deze opleiding is door twee Belgische osteopaten opgericht. Zij hebben ellenlange ervaring met zowel osteopathie bij mensen als bij dieren. Deze opleiding is alleen toegankelijk voor mensen met een relevante (para)medische vooropleiding op minimaal HBO niveau. Gedegen voorkennis is dus vereist, waardoor over het algemeen de kwaliteit van de afgestudeerden beter is. Dit is erg belangrijk, omdat osteopaat een vrij beroep is. Iedereen kan zich dus osteopaat noemen, zonder een opleiding hiervoor gevolgd te hebben. Op www.icreo.com is meer informatie te vinden over de opleiding tot osteopaat voor dieren. Ik kan het iedereen aanraden zijn passie te volgen, ongeacht wat deze is. Het zal niet altijd makkelijk en leuk zijn, maar uiteindelijk is dat het meer dan waard!

Meer weten?

Ook een dier met problemen? Neem gerust contact op met Jobine via haar website!

Jobine, hartelijk bedankt voor je leuke en informatieve antwoorden. Dat was weer een heel ander interview dan vorige week, toen de IJsprinses een kijkje in haar bedrijf gaf! Volgende week is het de beurt aan Lonneke van den Berg van Cupcakes op verzoek. Dat wordt een heel smakelijk verhaal! 🙂

Sjoukje

Op de blog Meer geld, minder stress help ik jou met praktische oplossingen voor al je geld(zorgen). Vroeger was ik projectleider en communicatiemanager bij een grote verzekeraar en daarvoor bij een grote bank. De kennis die ik daar heb opgedaan zet ik nu als fulltime blogger graag in om jou te helpen met je geldzaken. Ik schrijf van alles en nog wat over hoe je je geldzaken het beste kunt regelen. Zodat je meer geld overhoudt voor leuke dingen.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment:

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.