Hoe houd je je geld in je zak? Een stappenplan voor elke dag!

Besparen

Nu het nieuwe jaar echt begonnen is en de kerstvakantie zijn einde nadert, moet ik er echt aan gaan geloven… Besparen, besparen, besparen! Met de ingang van het nieuwe jaar begin ik daarom (iets verlaat) een no-spend-maand op mijn blog! Doe je mee?

Waarom moet ik besparen?

kinderen en geld - geld verdienenHoewel ik een paar leuke nieuwe kleine opdrachten heb binnen gehaald (yeah! meervoud ja!), heb ik nog geen groot project waarmee ik de komende maanden de rekeningen kan betalen. En sowieso werkt inkomen natuurlijk anders als je ZZP’er bent. Facturen worden vaak weken later pas betaald. En zelfs als ik nu fulltime aan het werk was geweest, zou ik niet weten of dat over drie maanden nog steeds zo zou zijn. Hm, zo klinkt het ineens wel heel zwaar. Dat is het niet hoor, wees gerust, ik vind het nog steeds een geweldig leuke uitdaging. Maar, besparen is wel verstandig nu, dat mag duidelijk zijn. Daarnaast zijn er inmiddels ruim 600 mensen aangesloten op mijn Facebook-groep met Bespaartips. Die wil ik graag weer verder motiveren om te gaan besparen! En dat werkt het beste als ik zelf mee doe natuurlijk.

Wat gaan we doen?

Het is hoog tijd voor een… minimal-spend-maand! En dan dus vanaf 5 januari tot 5 februari in ons geval. Zo’n maand kun je op vele verschillende manieren uitvoeren. Er zijn nogal wat Amerikaanse blogs die er al eerder eentje (of meerdere) deden. Hierbij even een kort overzichtje.

Living well, spending less

De zero-spend-maand van Living well, spending less nogal streng: er wordt niet gekocht, en er worden zelfs geen boodschappen gedaan. En heel slim, op het moment is de tekst van deze (heel motiverende) challenge alleen te koop… Hij is niet meer beschikbaar op haar site. 🙂 Gelukkig geef Ruth Soukup ook nog gratis goede tips om het vol te houden op haar blog.

Six Figures under

De challenge van Six figures under is een stuk behapbaarder, Stephanie Jones stelt dat iedereen zelf de regels moet vaststellen. Dat lijkt mij een mooi uitgangspunt. Zo besluit ze zelf om (naast haar vaste lasten, waaronder ook benzine bijvoorbeeld) alleen een paar schoenen voor haar dochter te kopen, en verder helemaal niets.  Ze stelt echter dat dit voor veel mensen te streng zal zijn. Zij heeft haar kasten en vriezer vol eten, maar dat heeft niet iedereen. Je kunt volgens deze challenge ook een maximum budget voor boodschappen vaststellen.

The Frugalwoods!

En, hoe handig is dat, de Frugalwoods doen deze maand ook een no-spend-challenge. Dat komt helemaal goed uit. Hoewel ze al begonnen zijn, kun je je ook nu nog inschrijven. Handig hoor. Ook zij gaan uit van een maand waarin je zelf de regels bepaalt, maar wel zo strikt mogelijk. Of zoals Mrs. Frugalwoods het zelf uitdrukt: “It’s no semi-frugal, maybe-I’ll-cut-down-on-one-latte-per-week scheme. This is the hardcore, I am willing to change in order to save more money RIGHT NOW scheme.” Dan is dat maar duidelijk!

Inschrijven dus! Hoewel mijn ervaring is dat Amerikaanse tips niet altijd heel bruikbaar zijn, is de motivatie uit deze mails vaak wel heel fijn.

Hoe gaan wij het doen?

Nu heb ik wel eerder een bespaarmaand gedaan, maar een echte minimal-spend-maand, dat is wel echt weer een niveau hoger. Onze regels zijn dan ook wat minder streng dan mijn Amerikaanse voorbeelden:

  • Alle vaste lasten lopen gewoon door (al proberen we daar wel op te bezuinigen, indien nog mogelijk).
  • We beperken ons boodschappenbudget opnieuw.
  • We kopen geen cadeaus, geen kleding en geen andere spullen.
  • We proberen zoveel mogelijk te bezuinigen op benzine en andere vervoerskosten door zoveel mogelijk op de fiets te doen.
  • We geven geen geld uit aan uitjes, eten buiten de deur, et cetera.

Helemaal no-spend is het dus niet, omdat we relatief weinig voorraad hebben en wel graag verse groenten en fruit willen blijven eten. Door het boodschappenbudget te beperken tot € 350, komen we vast een heel eind. Nu realiseer ik me overigens wel dat dit voor veel mensen nog heel veel is. Het is geen wedstrijd, en voor ons is dit een enorme uitdaging. Dit betekent brood van de supermarkt mensen… 🙂

Stappenplan om je geld in je zak te houden

Nu het kader duidelijk is, moeten we het nog wel even doen. En net als gewicht verliezen vaak makkelijker is met een stapel voorgeschreven weekmenu’s, is besparen makkelijker met een goed plan. Daarom hierbij een makkelijk te volgen stappenplan.

Stap 1: Stel een begroting op

Voor uitleg over hoe je dat doet, verwijs ik graag naar mijn eerdere blogs over budgetteren. Wat komt er binnen, wat gaat er in ieder geval uit? En hoe verdeel je de rest (als die er is…).

Stap 2: Schrijf duidelijk op hoeveel je wekelijks maximaal uit mag geven

Misschien is dat wel niets. In ons geval is het € 350. Dat is is alles wat we uit gaan geven. Dat betekent dat we elke week maximaal € 87,50 uit kunnen geven.

Stap 3: Schrijf elke dag op hoeveel je uit hebt gegeven

Schrijf voor je slapen (of op een ander vast moment op de dag) op wat je uit hebt gegeven. Het maakt niet uit hoe je dat doet, bijvoorbeeld in een schrift, of op je telefoon. Als je het maar doet.

Stap 4: Check wekelijks of je binnen je limiet bent gebleven.

Ben je er over heen gegaan? Dat gaat direct van je volgende weekbudget af!

Stap 5: Gebruik elke dag een bespaartip

Door elke dag actief een bespaartip toe te passen, ben je er elke dag even bewust mee bezig. Maak bijvoorbeeld gebruik van mijn blog met 30 kleine bespaartips, of van mijn blog met 40 nieuwe bespaartips.

PS: voor de sceptici onder ons, dit bijt mijn andere thema niet hoor. Je kunt gelukkiger worden en geen geld uitgeven. Heus! Je mag dus ook met allebei mee doen.

Sjoukje

Op de blog Meer geld, minder stress help ik jou met praktische oplossingen voor al je geld(zorgen). Vroeger was ik projectleider en communicatiemanager bij een grote verzekeraar en daarvoor bij een grote bank. De kennis die ik daar heb opgedaan zet ik nu als fulltime blogger graag in om jou te helpen met je geldzaken. Ik schrijf van alles en nog wat over hoe je je geldzaken het beste kunt regelen. Zodat je meer geld overhoudt voor leuke dingen.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: