financieel jaarplan

Maak ook een financieel jaarplan voor 2017!

Nu we allemaal lekker in de bespaarmodus zitten (toch? de goede voornemens zijn nu nog niet verlopen toch?), is het ook tijd om eens verder te kijken. Tijd voor een mooi financieel jaarplan! Wat ga je dit jaar verdienen? En wat ga je uitgeven? Door een goed overzicht te maken, krijg je een beeld waarop je meer zou kunnen (of moeten) besparen. 

Pfff…

berekening: wat komt er binnenNormaal gesproken ga ik al in november aan de slag met mijn financieel jaarplan (je bent een finance-enthousiast – lees geld-obsessed – of je bent het niet…). Maar dit jaar had ik er wat meer moeite mee.

Ondanks dat ik wel na heb gedacht, en zelfs heb geblogd over omgaan met een onregelmatig inkomen, hikte ik er wat tegenaan. In basis weet ik natuurlijk helemaal niet of ik wel genoeg ga verdienen (genoeg volgens mijn normale standaard dan). En omdat het de eerste maanden per definitie minder is dan voorheen, vond ik het toch een stuk minder leuk. Maar… in het kader van de  bespaarmaand heb ik me er nu toch overheen gezet.

En guess what: het was toch heel leuk om te doen. Juist omdat het me allemaal uiteindelijk wel mee viel. Niet het totaalbedrag hoor van wat we minimaal uit gaan geven, dat blijft veel, wat je huishoudbudget ook is. Alles maal 12 is per slot van rekening veel geld. Maar ondanks dat we (vooralsnog) in inkomen flink achteruit gaan de komende tijd, redden we het toch wel. Lang leve de reserves en onze grote spaardrift voorheen.

En nu de kaarten heel anders liggen, leek het me ook wel leuk om eens te kijken hoe de percentages zich verhouden tot vorig jaar. Ik heb al eens eerder op een rijtje gezet wat de verhouding is tussen onze verschillende categorieën (vaste lasten, huishoudelijke lasten, vrije tijd, etc.). Dat ziet er in 2017 heel anders uit!

First things first, eerst de toelichting!

Hoe maak je een financieel jaarplan?

(Dit hele stuk kun je overslaan als je afgelopen jaar al je inkomsten en uitgaven helemaal bij hebt gehouden. Maar in dat geval heb je vast ook al een financieel jaarplan gemaakt. Dan vind ik het toch heel gezellig dat je hier komt lezen vandaag!)

Je kunt een financieel jaarplan zo ingewikkeld en zo makkelijk maken als je zelf wil. Wat ik in ieder geval belangrijk vind, is dat het realistisch is. Het heeft geen zin om hele strakke budgetten op te stellen, waar je je toch niet aan kunt houden. Ook denk ik dat het goed is om het simpel te houden. Je kunt wel allerhande ingewikkelde tools invullen, maar als je door de bomen het bos niet meer ziet, ga je het toch niet gebruiken. En dat is juist de bedoeling: dat je het blijft gebruiken!

Ik heb aan het begin van mijn blogtijd een link naar mijn eigen favoriete excel opgenomen. Die gebruik ik al jaren, en vind ik heel gebruiksvriendelijk. Maar… daar is niet iedereen het mee eens, heb ik gemerkt. Daarom heb ik gezocht naar een eenvoudigere manier om in Excel een financieel jaarplan te maken. Die kun je vinden in mijn Facebookgroep.

financieel jaarplan 2017Begin met de basis

Wat je ook gebruikt, je zult altijd twee dingen moeten noteren:

Pak je bankafschriften, danwel internetbankier-info van 2016 erbij, en ga aan de slag! Klik op de bovenstaande linkjes naar mijn eerdere blogs over hoe je dit het makkelijkst doet. Dit hoeft niet heel precies te zijn natuurlijk, want je gaat in 2017 niet exact hetzelfde krijgen en uitgeven als in 2016. Maar tel in ieder geval even de grootste inkomsten en uitgaven op, om een goede schatting te kunnen maken voor 2017.

Hoe maak je een realistische schatting als je geen idee hebt?

 • Inkomen:

  • 12 keer je salaris van december (tenzij je die keer meer hebt gekregen in verband met de feestdagen of iets dergelijks, ga uit van je laatste “normale” salaris). Ik zou vakantiegeld en eventuele andere extra inkomsten in eerste instantie niet meenemen. Kijk eerst of je uitkomt zonder deze bedragen mee te tellen.
  • 12 keer het bedrag van je eventuele toeslagen van december.
  • 12 keer het bedrag van je eventuele belastingteruggaven van december
 • Vaste uitgaven:

  • 6 keer je uitgaven in supermarkten in november (omdat december vaak toch wat bijzonder is in verband met de feestdagen) en 6 keer je uitgaven in mei (dan krijg je vast een mooi jaargemiddelde). Je kunt ook andere maanden nemen, zolang je maar het idee hebt dat het redelijk standaard maanden waren. Het gemiddelde van deze som vul je in bij alle maanden bij “Boodschappen”.
  • vul 12 keer de bedragen van december in van al je vaste lasten (verzekeringen, energie, mobiele telefoon, belastingen, internet, kinderopvang, sportclubs, abonnementen, etc.)
  • neem weer 6 keer je overige variabele “verplichte” uitgaven van november (benzine, cadeaus, etc.)  en van mei, weer om een redelijk snel gemiddelde te krijgen. Dat bedrag vul je vervolgens weer in bij alle maanden.
  • Alle jaarbedragen die je kunt bedenken (schoolgeld, contributie voor de voetbalclub en onze woonlastenverzekering vallen hier bij ons bijvoorbeeld onder) vul je in bij de maand waarin ze vallen.

Als je dit allemaal hebt opgeteld, ben je al een heel eind. Nu zitten hier nog geen uitgaven aan echte variabele posten, zoals kleding, kapper, enzovoort bij. Dat hoeft ook niet nu. Het gaat erom dat je een beetje een gevoel hebt voor wat je vorig jaar aan vaste lasten kwijt was. Dat helpt enorm bij het maken van een goede begroting voor komend jaar. Op variabele potjes kun je namelijk meestal wel redelijk makkelijk besparen. Op je belastingen heel wat minder…

Het echte begroten

Dan zijn we nu toe aan het echte plannen maken. De laatste stap is namelijk dat je een overzicht maak van wat je dit jaar verder uit wil gaan geven op basis van je al ingevulde inkomsten. Ook hier heb ik al eerder een blog over geschreven: Sparen, afschrijven en voorzien

Wat het fijne van zo’n jaarplan is, dat je hiermee goed kunt zien hoeveel bepaalde uitgaven in totaal zijn. En in welke maanden je relatief veel uitgaven hebt, en wanneer juist wat minder. Op basis van deze informatie kun je makkelijker besluiten of je wel of niet bepaalde uitgaven wil schrappen. Of erop wil bezuinigen.

Mijn plan voor 2017 versus 2016

Ik kondigde het hierboven al aan: omdat er veel verandert voor ons, heb ik 2016 en 2017 eens naast elkaar gezet.

2016

In 2016 zagen de netto percentages er als volgt uit:

Kosten per dag netto

 

 

 

2017

En in 2017 is dit het plan (netto):

kosten-per-dag-netto-2017

 

Het is inderdaad een enorm verschil!

We gaan in 2017 nu veel meer aan wonen uitgeven, terwijl onze hypotheeklasten juist dalen. Logisch, aangezien we minder geld uit gaan geven aan de meeste andere onderdelen. Blijkbaar zullen onze woonlasten in verhouding het minst dalen.

Het verschil met vrije tijd is wel heel groot. Dat komt ook omdat we nu nog geen vakantie gepland hebben. Ook hebben we het budget voor uitstapjes enorm teruggeschroefd.

Onze vervoerskosten stijgen iets, omdat de wegenbelasting stijgt (blijkbaar schuift onze glimmende zwarte hybride uit 2009 naar een andere categorie).

De kinderkosten stijgen ook, dat wordt veroorzaakt doordat de kinderen ouder worden, en hun hobby’s duurder en zichzelf ook lijken te verdubbelen (die hobby’s dus hè – ook in 2017 houden we het bij 2 kinderen). 🙂

Alles bij elkaar ziet het er wel netjes uit. Ik zal halverwege het jaar nog eens kijken hoe het er dan uit ziet.

Een mooi streven voor 2017!

Afgelopen week verwees ik al eens naar de site van Living well, spending less. Ook Ruth heeft een blogpost over een jaarplan voor 2017. En ze lanceert hier een heel mooi idee in, dat ik jullie niet wil onthouden: probeer elke maand een bedrag van € 84 (of elke week € 20, of elke dag € 3) extra te sparen, door bijvoorbeeld iets minder geld uit te geven aan boodschappen. Als je dat doet, heb je aan het eind van het jaar zonder al te veel moeite € 1000 gespaard.

En, heb jij je kosten voor 2017 al eens op een rijtje gezet? Hoe ziet jouw jaarplan eruit? Op welke categorieën wil jij besparen? En op welke juist niet?

This Article Has 18 Comments
 1. Colorfullworld schreef:

  Weer een prachtig overzicht. Alleen begrijp ik die 3 euro per dag besparen niet zo goed. In mijn ogen moet je dan toch wel eerst echt teveel uitgeven. Wij deden deze week 3x boodschappen voor samen ruim 80 euro en ik had hier misschien enkele euro’s op kunnen besparen. Op 80 euro in week 20 euro besparen gaat niet lukken. Dan kan ik budget ook wel gewoon naar 60 euro brengen 😉 Maar het zegt ws dat wij al genoeg besparen en bewust met geld omgaan. Ik ben benieuwd of jij wel zomaar nog eens 20 euro kunt besparen als je al je doelen/uitgaven al erg strak stelt.

  • Dank je!
   En nee, dat is ook zo! Zeker als je goed budgetteert, is het lastig om 3 euro extra te vinden elke dag. Als je daarentegen elke dag onderweg luncht bijvoorbeeld, of vaak buiten de deur koffie koopt (naar goed(?) Amerikaans voorbeeld, is dat een stuk makkelijker. Waarom ik het wel op heb genomen, is dat we nog wel eens vergeten hoeveel dat soort kleine beetjes kunnen uitmaken. Als je elke week voor 10 euro minder boodschappen doet (wat je budget ook is, dat zal voor de een veel makkelijker zijn dan voor de ander natuurlijk), heb je ook al ruim 500 euro na een jaar.
   En nee, met mijn budget zal me dat zeker niet lukken, 20 euro in de week EXTRA sparen. 🙂

 2. dertigermetkids schreef:

  mijn inkomsten zijn nog totaal onbekend.. en ook mn man verdient meer dan zn basissalaris omdat hij altijd wel overuren maakt.. maar we hebben een systeem wat werkt. vooraf geen vaststaande budgetten op basis wat er binnen komt..maar we kijken naar de verwachte kosten (gemiddeld 550 per maand boodschappen, 150 tanken, alle vaste lasten, een deel vrij te besteden (kleding/kruidvat, andere tussendoor aankopen etc) en zo hebben we een maandbedrag.
  alle inkomsten gaan elke maand op 1 vaste spaarrekening die we “tussenrekening” noemen. wat er boven een x bedrag overblijft gaat naar verschillende doelen. t maandbedrag voor de voglende maand blijft staan. werkt voor ons super. ook overzicht over er genoeg binnen komt voor ons huidige maandbedrag 😉
  we willen dus nergens op bezuignigen (niet meer) zoals t nu gaat, gaat t prima, juist weer wat meer investeren in onszelf (sauna, vorige week midweek weggeweest, zomaar extra… normaal alleen de zomervakantie) etc.. wat makkelijker shoppen etc

  • Dat vind ik ook wel een heel goed systeem, zeker voor onregelmatige inkomens. Op zich heb je dan nog steeds wel vaste budgetten, maar dan op basis van je verwachte kosten. Bedankt voor je uitgebreide toelichting!

 3. BespaarBalans schreef:

  Van dit soort blogs wordt ik nou blij! Heerlijk stapsgewijs en uitgelegd met concrete voorbeelden. En bijna precies zoals wij het al jaren doen (wat overigens niet wil zeggen dat dat de juiste manier is; dat is persoonlijk).

  Wat ik als aanvulling nog wel wil adviseren is om niet alleen naar de uitgaven van, met name belastingen, in de maand december te kijken. Nog los van de hogere uitgaven in die maand (maar dat noem je al) worden juist de voorschotten voor heffingen aan het begin van een kwartaal verwerkt , zoals bijvoorbeeld bij de waterzuiveringsheffing. Je gaat dan best forse bedragen (van drie á vier tientjes per keer) missen.

 4. Gewoon Vlijtig schreef:

  Dat wat Ruth gedaan heeft heb ik ook gedaan. Door duidelijkere planning in de boodschappen, meer basisartikelen kopen en meer zelf maken, heb ik het boodschappenbudget naar beneden geschroeft met 15 euro per week. En nog steeds hou ik hiervan over. Ik denk dat ik vorig jaar ongemerkt toch wat nonchalanter inkocht. Anders kan ik het niet verklaren. Vanaf oktober zit ik nu op 85 euro per week en het gaat goed.

 5. Yvon schreef:

  Volgens mij schreef ik het al eerder, wij hebben dit jaar voor het eerst een jaar planning gemaakt.
  We hebben de maanden bekeken die we vorig jaar bijhielden en op basis daarvan een plan gemaakt.
  Wij hebben de luxe dat we een groot deel van ons salaris kunnen sparen. Dat gaat voor een groot deel richting pensioen omdat we dat zelf moeten opbouwen.

  Hopelijk gaat het lukken alles bij te houden!

  Oh, misschien niet, ik herinner me dat ik geen reactie kon plaatsen bij je.

  • Wat vreemd, dat je geen reactie kon plaatsen. Gelukkig maar dat het nu wel gelukt is!
   Dat is wel heel fijn, dat je een groot deel kunt sparen zeg. Jullie wonen in het buitenland toch? Dan bouw je natuurlijk ook geen (Nederlandse) AOW op. Ik vind het wel verstandig dus, zo’n plan 🙂 Maar dat zal je niet verbazen.

 6. 🙂 Was het maar waar! Ik maak veel foto’s (en sommige ook best mooi al zeg ik het zelf). Maar… mijn fotolaptop is kapot, dus ik heb al in geen maanden een foto kunnen plaatsen die ik zelf heb gemaakt. Dus het lijken niet alleen stockfoto’s, het zijn het ook.

 7. Willem schreef:

  Heb je al eens gekeken naar AFAS Personal of een ander digitaal/online huishoudboekje? Ik heb het zelf ook (AFAS), loop er alleen wel tegenaan dat je al snel Plus moet aanschaffen. Ben benieuwd naar jouw/jullie ervaring.

 8. When Do You Retire? schreef:

  Prima overzichtje, ga het opslaan voor de toekomst!
  Fijn je blog gevonden te hebben 🙂

 9. Jolanda schreef:

  Ik geniet van je blogs en je Facebook-projecten.
  Wij hebben afgelopen weekend onze jaarplanning gemaakt, wat we willen bereiken op diverse data en waar we op kunnen besparen. Wij sparen al een paar maanden hele kleine bedragen met een totaal van 40 euro per maand. Ongeveer 14 keer per maand heb ik automatische overboekingen naar onze spaarrekening ingepland. We merken er niets van en toch loopt het spaarsaldo op!

  Daarnaast proberen we om te gaan met minder inkomen omdat ik aan het einde van dit jaar minder ga werken of ander werk maar dan ook voor minder dan ik nu verdien.
  Ook de gaten in beide handen te repareren en inzicht te krijgen en grip op het op stap gaan. Een dagje Amsterdam kan heel duur zijn ondanks de Kruidvatkaartjes.

Geef een reactie