Echt besparen op je boodschappen? Volg deze slimme strategie

Pas ging ik boodschappen doen. Ik had een lijstje (dat ik natuurlijk thuis had laten liggen… en ik vervolgens keurig door geappt kreeg). Ik had vooraf keurig uitgerekend hoeveel ik kwijt zou zijn. Toen ik afrekende, moest ik echter dik € 12 meer betalen. Foutje van de kassa?

Rekenfoutje van de kassa?

Thuis pakte ik het lijstje er nog eens bij, en legde het bonnetje er naast. Oja, ook vla gekocht, omdat mijn dochter mee was. En zij puppy-ogen heeft. 😊 En de nieuwe vegetarische smeerworst van de vegetarische slager lag ook in het mandje. (Lekker!) Want nieuw. En vegetarisch. Ook was de kaas was in de aanbieding, dus daar had ik wat extra van gepakt. Veel groenten ook. En – ook heel fijn – bij onze favoriete mayo was de 2e pot voor de helft van de prijs. Tja.

Goed, je begrijpt het, het was geen rekenfout van de kassa. Soms gaat het ook bij huize Meer geld, minder stress wel eens mis in de winkel.

Tijd om weer eens wat beter op te gaan letten…

Echt besparen op je boodschappen? Lees: 

Volgende keer beter?

Nu kun je je dat altijd voornemen, volgende keer let ik wel op. Dat doe ik ook graag, mezelf vertellen dat ik niet meer in de valkuilen trap. Wekelijks zelfs. Ik schrijf er over, ik weet hoe het werkt!

Maar het blijft lastig, zelfs als je je aan alle regeltjes houdt. Met alleen voornemen kom je in ieder geval niet zo ver, dat blijkt wel weer.

De oplossing

Wat wel echt heel goed helpt is, om terug te kijken en daar even goed over na te denken. Dat begint al met het lijstje: stonden hier echt alleen noodzakelijke boodschappen op? En daarna met de daadwerkelijke aankopen. Wat is er extra bij gekomen? Was dat echt nodig?

Als je een paar weken je boodschappen evalueert, is het steeds makkelijker om de noodzakelijke boodschappen (de “needs”) en de extra’s (de “wants”) van elkaar te onderscheiden.

En nog eens kijken

Om het vervolgens echt te laten werken, is er nog een stap nodig: een week later nog eens kijken. Dan weet je namelijk wat je daadwerkelijk ook gebruikt hebt, en wat nu in de koelkast weg ligt te kwijnen… Vooral die stap vind ik verhelderend.

Want je kunt wel een mooi weekmenu hebben gemaakt, met allemaal gezonde gerechten erop. Een lekkere bietensalade voor woensdag bijvoorbeeld… Maar als je nu eigenlijk helemaal niet zo van bieten houdt, blijkt een boterhammetje met ei en tomaat woensdag ineens toch handiger. En dan liggen die bieten daar maar… (Of kroten, als je uit Rotterdam komt.) 😊

Vaak ben je tijdens het maken van het menu optimistischer dan vlak voor het koken. Als je daar nou een week later, voordat je je boodschappen opschrijft, nog eens eerlijk naar kijkt… Wordt het weer een stuk makkelijker om je wenselijke en je noodzakelijke boodschappen van elkaar te scheiden.Wat leverde het ons op?

Toen ik terugkeek, kwam ik op hele andere boodschappen en getallen uit. Eigenlijk hadden onze boodschappen bij elkaar minder dan € 50 kunnen zijn. Die smeerworst is wel lekker natuurlijk, maar ook best prijzig. Voor 1 zakje met 5 bolletjes kan ik ook 5 doosjes smeerkaas kopen. Ook lekker. Ook vegetarisch. En het gaat 25 keer zo lang mee…

Zo lagen er nog wel meer producten in de kar die wel lekker en/of handig waren, maar niet zo heel nodig. Wraps bijvoorbeeld, die zijn zo zelf gebakken. Kost wat meer tijd, maar het is wel een stuk goedkoper. En de rijst die ik had meegenomen omdat het oude pak leeg was, staat nog onaangebroken in de kast. Nu is dat altijd wel handig om op voorraad te hebben, maar ik had het dus net zo goed een weekje later kunnen kopen. Of kunnen wachten tot het in de aanbieding was.

Wat doen we hier nu mee?

De week erna zag mijn lijstje er een stuk korter uit. Geen wraps meer in ieder geval. Maar wel vla. Het is niet erg om regelmatig extraatjes te kopen, zolang je dat maar bewust doet en het binnen je budget past. Nu we geen bieten meer kopen, is daar bij ons in ieder geval voldoende geld voor. 🙂

Ook echt besparen op je boodschappen? Download hier een handig evaluatie-lijstje

Wil jij ook zo’n handig evaluatie-lijstje hebben? Hierop kun je niet alleen je boodschappen opschrijven, maar ook invullen of ze achteraf wel of niet noodzakelijk waren. Daarmee kun je mogelijke valkuilen vinden, én je besparingen in beeld brengen. Handig!

Geef je dan op voor mijn wekelijkse nieuwsbrief, dan krijg je het direct toe gemaild!

Boodschappenlijstje


Heb jij je boodschappenlijstje nog wel eens nagelopen? Of doe je dat nooit? Wat koop jij graag voor extraatjes? 
PS: jaja, bieten zijn gezonder dan vla. Geen zorgen, we eten meer dan genoeg groenten hier. En de bieten in kwestie zijn alsnog netjes op gegaan. Beloofd!Dit artikel bevat afbeeldingen van Shutterstock.com.
This Article Has 5 Comments
 1. puckie schreef:

  Als ik het weekmenu maak, doe ik dat meestal met mijn agenda bij de hand. Dan kan ik gelijk zien wanneer ik wel en geen tijd heb om te koken. En hoe uitgebreid ik kan koken of dat ik voor twee dagen moet koken.

 2. liesbet schreef:

  Ik maak nooit weekmenu’s, werk niet met boodschappenlijstjes en ga bijna dagelijks per fiets naar de winkel. Ik koop geen nutteloze zaken maar als ik iets in extra aanbieding zie staan, sla ik daar wel een voorraadje van in. Ik betaal zelden de volle prijs voor een product gewoon omdat ik op voorhand koop als iets in reclame is. Vaak heb ik dan ook nog kortingsbons die ik op dat moment afgeef en dan heb ik dubbel voordeel : reclameprijs en surplus nog een kortingsbon of korting wegens volume aankoop. Impulsaankopen doe ik nooit en als ik al restjes heb, worden die opgebruikt en vliegen niet in de compostbak. Wat we zullen eten, hangt vaak af van de aanbiedingen van groenten en vlees,vis…. Vandaag goedkope bloemkolen gekocht aan 0.85 euro dus morgen wordt het bloemkool en het teveel gaat in de diepvriezer. Als je een beetje op aanbiedingen let en op voorhand koopt, doe je enorm veel voordeel. Ik werk ook niet met week- of maandbudgetten zoals sommige mensen net omdat ik de ene week/maand meer uitgeef dan de andere afhankelijk van wat ik in aanbieding kocht.

 3. Nicole Orriëns schreef:

  Ik denk ook wel eens: ‘Had ik dit nou echt nodig?’ En vaak is het antwoord dan nee. Maar het leven behoeft ook enige franje vind ik. En sommige franje wil ik houden : )

 4. […] Wil je ook je boodschappenbudget succesvol naar beneden krijgen? Ga dan eens aan de slag met mijn boodschappenevaluatielijstje.  […]

 5. […] Echt besparen op je boodschappen? Volg deze slimme strategie […]

Geef een reactie