7 stappen waarmee je de maand financieel slim begint

Ik hou van lijstjes. En van afvinken. In sommige gevallen is dat compleet onzinnig, dat weet ik. Maar soms… is het gewoon heel handig. Daarom leek het me leuk om eens een lijstje te delen met jullie van 7 stappen die je elke maand zou kunnen doen om je geldzaken op orde te krijgen. En te houden natuurlijk.

Het is niet veel werk, maar het geeft zoveel rust! Want er zijn weinig dingen die zoveel stress kunnen geven als problemen met geld. (Ja, ik kan er wel een paar bedenken, maar laten we het gezellig houden.) Het is gewoon veel fijner als je weet hoeveel je hebt en wat je ermee kan doen. Toch?

En het voordeel is, deze 7 stappen zijn zo gebeurd. Kleine moeite, groot plezier. Ik hou ervan!

Stap 1: Maak een budget

Haha, je wist dat deze ging komen hè! Maar serieus: doe het gewoon even. Hoeveel geld heb je ontvangen? Hoeveel geld is er over om uit te geven, nadat je vaste lasten en spaargeld eraf zijn?

Schrijf het op, gewoon op een papiertje. Dan hak je het bedrag in 5 delen, en klaar.

Lees meer over het maken van een budget.

Stap 2: Betaal je rekeningen en jezelf

De meeste vaste lasten worden automatisch afgeschreven. Alle rekeningen die je nog hebt liggen, kun je nu ook mooi betalen. Het hoeft dan natuurlijk nog niet direct afgeschreven te worden, je kunt het inplannen dat het van je rekening afgaat, vlak voor het betaald moet zijn. Of je laat het wel direct afschrijven, want dan weet je zeker dat het goed gaat.

Als je nu zorgt dat je je spaargeld ook automatisch overmaakt, scheelt dat alweer. Als het van je betaalrekening af is, geef je het veel minder snel uit.

Je kunt ook eventueel wat extra’s over maken nu naar een “tussen”-rekening. Zo maak ik maandelijks vast € 50 over naar die rekening, voor cadeaus. Alles wat ik gedurende de maand koop, haal ik er weer af. En wat er nog op staat aan het eind van de maand, gaat door naar de echte spaarrekening.

Stap 3: Schrijf op wat je financiële doelen deze maand zijn

Schrijf op welke financiële doelen je deze maand wil behalen:

  • Hoeveel wil je sparen?
  • Wil je geld aflossen op je hypotheek?
  • Hoeveel wil je maximaal uitgeven aan boodschappen (of welk onderdeel van je budget dan ook)?

Als je je doelen opschrijft, en ook met de rest van je huis deelt, is de kans veel groter dat je ze haalt. Schakel desnoods een buddy in. Lees hier meer over het behalen van doelen (en de reden waarom je ze moet delen).

Stap 4: Check je creditcard

Heb je afgelopen maand je creditcard gebruikt? Check dan nu even hoeveel er nog afgeschreven wordt, en haal dat van je budget af. Anders is het zo schrikken straks.

Mijn creditcard wordt altijd rond de 27e afgeschreven. Hoewel ik hem niet vaak gebruik, en meestal wel ongeveer weet waar ik hem voor gebruikt heb, glipt er toch nog wel eens wat tussendoor. Bijvoorbeeld als ik kinderkleding online heb besteld en even vergeten ben hoe ik betaald heb.

Alles uptodate?

Ik werk mijn budget en kasboekje wel regelmatig bij, maar dit soort dingen gaan nog wel eens mis bij mij. Nu betaal ik kinderkleding altijd uit een budget, dus het is niet alsof we niet meer kunnen eten als ik vergeten ben dat het nog afgeschreven moet worden. Maar irritant is het wel. 🙂 Dus… creditcard even checken, dan kom je niet voor verrassingen te staan.

Je weet maar nooit…

Een tweede reden waarom je dit moet doen, is om te zorgen dat je zeker weet dat er niets geks is gebeurd. Mijn creditcard is ooit geswiped. Ik ontdekte het omdat ik gebeld werd door Mastercard zelf, omdat ze gezien hadden dat ik niet op dezelfde dag in Den Haag en een of ander obscuur plaatsje in het buitenland kon zijn. Sindsdien check ik het zelf ook altijd even. Je weet maar nooit!

Stap 5: Check je bankafschriften

Om dezelfde reden als bij je creditcard, moet je ook even je bankafschriften checken. Ik heb namelijk ook wel eens meegemaakt dat iemand mijn post had gestolen en dat er geld van mijn rekening was afgeschreven voor een of ander postorderbedrijf. Dat is al even geleden, destijds heten online winkels nog postorderbedrijven dus. 🙂 En het is me ook wel eens gebeurd dat een goed doel zomaar € 10 af had geschreven. Nu ben ik helemaal voor goede doelen, en wil ik ook graag wat geven. Maar dan wel als ik het zelf doe…

Dubbel of onterecht afgeschreven? Het gebeurt

Nog een reden om je bankafschrift maandelijks te checken: soms zeg je een abonnement op, en… gaan ze gewoon door met afschrijven. Of, en dat had ik afgelopen juni nog bij een tijdschrift waar ik lid was, dient een bedrijf per ongeluk een betaalbatch twee keer in. Natuurlijk, dat geld komt wel terug. Maar storneren gaat vaak een stuk sneller. Kijk dus alle posten even na, dan weet je zeker of alles goed is gegaan.

Alleen storneren als het terecht is!

Overigens… alleen storneren als je ook daadwerkelijk opgezegd hebt, of als je zeker weet dat er een fout is gemaakt. Ik hoor ook wel eens dat mensen storneren omdat ze vergeten zijn om op te zeggen. Of omdat ze het geld toch liever ergens anders aan uitgeven. Daar schiet je niets mee op. Als je lid bent, ben je lid. Dan moet je gewoon betalen. Dan kun je wel storneren, maar dan krijg je alsnog de rekening, waarschijnlijk met extra incassokosten. Daar schiet je dus niets mee op.

Stap 6: Plan de uitstapjes van de maand

Heb je al afspraken staan? En zijn er avonden waarop je waarschijnlijk vast loopt met eten? Als je ze nu vast weet, kun je ook vast een plan bedenken. Als er bijvoorbeeld avonden zijn waarop jij of je partner niet thuis eet, kun je nu vast een paar diepvriespizza’s op het lijstje zetten. Dan is de kans dat je dan patat haalt waarschijnlijk kleiner.

En als je bijvoorbeeld een dagje uit gaat, zou je nu vast kunnen bedenken of je dan eten mee neemt, of dat je wat extra budget hiervoor reserveert. Je weet per slot van rekening al hoeveel je beschikbaar hebt.

Stap 7: maak een maaltijdplan

Als je nu toch al lekker bezig bent geweest met je agenda… Maak dan ook direct een mooi maaltijdplan. Dat hoeft nog niet in detail, aangezien je misschien graag met aanbiedingen kookt en nu nog niet weet wat er in de aanbieding komt. Schrijf in ieder geval wel vast op wat je ongeveer wil gaan eten. Dat scheelt je de rest van de maand een hoop tijd, en natuurlijk ook boodschappenbudget.

Sjoukje

Op de blog Meer geld, minder stress help ik jou met praktische oplossingen voor al je geld(zorgen). Vroeger was ik projectleider en communicatiemanager bij een grote verzekeraar en daarvoor bij een grote bank. De kennis die ik daar heb opgedaan zet ik nu als fulltime blogger graag in om jou te helpen met je geldzaken. Ik schrijf van alles en nog wat over hoe je je geldzaken het beste kunt regelen. Zodat je meer geld overhoudt voor leuke dingen.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: