Het geldgevoel van… Annemiek

Volwassen vrouw in het midden van de straat

Hoe denk jij over geld?  Waar geef je de prioriteit aan? Waar spaar je voor? En waar geef je teveel geld aan uit? En waar zou je graag meer geld voor hebben? Allemaal vragen over geld die ik uiteenlopende mensen voorlegde. Elke dinsdag lees je hier een interview met iemand over haar of zijn geldgevoel!

Annemiek (52) heeft altijd ruim genoeg geld gehad, tot de crisis roet in het eten gooide. Met haar partner en drie kinderen woont zij nu in een villawijk, maar met schulden...

Hoe is je relatie met geld?

Mijn relatie met geld is heel dubbel en wisselend door de jaren heen. Vroeger kon ik goed sparen, als tiener werkte ik om leuke kleding te kunnen kopen en voor vakanties met vriendinnen. Als tweeverdieners (eerst nog zonder kinderen) hadden we geld genoeg en gaven dat ook allemaal uit.
In de crisistijd kochten we ons huidige huis en raakten ons oude huis niet kwijt. We hebben 2,5 jaar 2 hypotheken moeten betalen en stonden standaard rood tot de limiet. We hebben het oude huis met flink verlies verkocht en hadden een restschuld van 55.000 euro naast een tophypotheek voor het huidige huis. Het laatste jaar ben ik me weer opnieuw gaan verdiepen in geldzaken en vind ik het ook weer leuker.

Praat je er graag over?

Ik praat er met familie en vrienden niet over, we wonen in een villawijk waarbij iedereen geld in overvloed heeft (of misschien lijkt dat maar zo...) Mijn ervaring is dat mensen als ze ons huis zien denken we dat heel rijk zijn, terwijl we forse schulden hebben.

Verdien je genoeg geld?

Mijn man en ik hebben een goede baan. Er komt veel geld binnen maar er gaat ook ontzettend veel uit aan vaste lasten voor dit huis en aan het afbetalen van de restschuld. Ik heb besloten niet meer uur te gaan werken en ook niet op zoek te gaan naar een andere baan waarbij ik meer zou kunnen verdienen. Werkplezier vind ik belangrijker.

Maak je gebruik van een budget?

Vorig jaar heb ik met een aantal challenges van Sjoukje meegedaan waarbij ik een budget hanteerde. Ik wilde minder geld aan boodschappen uitgeven en dat lukte toen goed. Ook heb ik door dat budget kunnen sparen voor een weekend weg met de kinderen.

Wat vind je het lastigste van omgaan met geld?

Het lastigste is dat ik veel dingen leuk vind die geld kosten en een dure smaak heb op bijna elk gebied. Ik kan op zich goed sparen, maar als ik de teugels laat vieren gaat het geld er weer met bakken uit. Door onze manier van leven en de vrienden die we hebben, zijn we gewend aan een levensstijl die veel geld kost. Daarin grenzen stellen vind ik lastig.

Wat vind je het leukste van omgaan met geld?

Het leukste is als het lukt om binnen het budget te blijven en zo te kunnen sparen terwijl niemand in de gaten had dat ik een budget hanteerde. Het is een sport om te besparen. Het is echter net als met lijnen; als je op de calorieën let val je af, maar voor je weet eet je weer van alles en zit je op je oude gewicht.

Heb je spaargeld?

Vorig jaar ben ik (mede door deze blog!) eindelijk weer gaan sparen en heb nu een bedragje bij elkaar gespaard.

Waar spaar je voor?

Mijn droom is een chalet aan de kust waar we de weekenden en vakanties kunnen doorbrengen.

Heb je je spaargeld verdeeld over verschillende potjes?

Op 1 hoop omdat de hoop niet zo groot is...

Spaar je regelmatig? Of alleen als je wat overhoudt?

Zodra mijn salaris gestort is maak ik minstens 10% over naar de spaarrekening. Vorig jaar lukte het een aantal keer om zelfs 30% over te maken!

Leen je ook wel eens geld?

Uiteraard de hypotheek en voor onze restschuld. Verder heb ik alleen in de crisistijd geld geleend van mijn moeder om de autoreparatie te kunnen betalen, ik wist me toen echt geen raad. Dat geld heb ik zo snel mogelijk terugbetaald. Verder leen ik nooit van vrienden of familie.

Waar geef je veel geld aan uit?

Aan veel dingen vrees ik. Het meeste aan vakanties en weekendjes weg. Verder aan uit eten gaan. Ik gaf veel geld aan kleding uit maar na een kleurenadvies en me verdiepen in een capsule wardrobe is dat stukken minder geworden. Ook kocht ik makkelijk tijdschriften maar daar let ik nu op.

Waar zou je graag meer geld aan uit willen geven?

Ik zou wel een elektrische fiets willen maar dat heeft nu nog geen prioriteit.

En waar zou je juist op willen besparen?

Op de boodschappen bezuinig ik al. Op de vaste lasten, we willen zsm de restschuld aflossen waardoor we dat bedrag weer kunnen sparen.

Spaar je ook voor later?

Alleen via de spaarhypotheek. We hopen dat ons huis in de toekomst meer waard wordt. Verder niet.

Wat zou je doen als je nu ineens een miljoen zou winnen?

Het huis (voor een groot deel) aflossen. Dat chalet aan de kust kopen. Mooie reis maken met ons gezin/familie. Een deel schenken aan goede doelen.

En als je nu niet dat miljoen wint… Hoe zorg je er dan voor dat het je toch lukt?

Ha daar streef ik niet naar. Ik wil over een aantal jaar veel kleiner en eenvoudiger gaan wonen. Dat zal zoveel schelen...

Bedankt Annemiek!

Bedankt voor het delen van jouw geldgevoel Annemiek! 

Heb jij tips voor Annemiek om zich makkelijker aan een budget te kunnen houden?

Sjoukje

Op de blog Meer geld, minder stress help ik jou met praktische oplossingen voor al je geld(zorgen). Vroeger was ik projectleider en communicatiemanager bij een grote verzekeraar en daarvoor bij een grote bank. De kennis die ik daar heb opgedaan zet ik nu als fulltime blogger graag in om jou te helpen met je geldzaken. Ik schrijf van alles en nog wat over hoe je je geldzaken het beste kunt regelen. Zodat je meer geld overhoudt voor leuke dingen.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: