Het geldgevoel van Marga

Hoe denk jij over geld?  Waar geef je de prioriteit aan? Waar spaar je voor? En waar geef je teveel geld aan uit? En waar zou je graag meer geld voor hebben? Allemaal vragen over geld die ik uiteenlopende mensen voorlegde. Regelmatig lees je hier een interview met iemand over haar of zijn geldgevoel!

Vandaag is het woord aan de 45-jarige Marga. Ze vertelt openhartig over hoe ze zich met sparen bezig houdt. Ze vindt het een uitdaging om een goede balans te vinden in geld uitgeven en sparen. De afgelopen jaren is haar houding ten opzichte van geld behoorlijk veranderd. Ze is veel meer gaan sparen. En... ze heeft samen met haar man behoorlijk afgelost op de hypotheek. 

Hoe is je relatie met geld?

Ik ben erg geïnteresseerd in geld en vind het een uitdaging om een goede balans te vinden in geld uitgeven en geld sparen. Ik praat graag over omgaan met geld, maar niet met iedereen. Zeker over het versneld aflossen van de hypotheek zijn er maar weinigen in onze omgeving die onze mening delen.

Verdien je genoeg?

Wij hebben beiden een goed inkomen, maar hebben wegens ziekte beiden behoorlijk wat ingeleverd. Ook ben ik na de geboorte van mijn dochtertje minder gaan werken om meer tijd met haar door te brengen. Het leuke is dat wij heel anders in het leven staan en wij meer sparen dan 8 jaar geleden. Wij zijn erg tevreden met hetgeen wij hebben, dus meer verdienen is geen must.

Maak je gebruik van een budget?

Ja, zeker. Ik maak aan het einde van het jaar een jaarbudget voor het nieuwe jaar. Ik houd rekening met vaste spaarbedragen voor bijvoorbeeld een nieuwe auto, extra aflossen van de hypotheek, reguliere buffer en de eventuele studie van onze dochter. Daarbij zet ik alle grote verwachte uitgaven op een rij. Denk aan onderhoud van de auto, schoolkosten, kledinggeld, huishoudelijke producten, vakanties etc.

Verder heb ik een maandbudget waar alle vaste lasten, te sparen bedragen en het boodschappengeld in vermeld staan. Ik weet iedere maand precies wat ik op dat gebied te besteden heb. Voor onverwachte uitgaven is er altijd een budget in het jaaroverzicht opgenomen, zo grijp ik nooit mis. Ik budgeteer overigens heel erg ruim en houd meestal een fijn bedrag over aan het einde van het jaar wat lekker op de spaarrekening blijft staan.

Ook een budget leren maken? Lees dan In 9 stappen een haalbaar budget! Zo doe je dat zonder je in de details te verliezen

Wat vind je het lastigste van omgaan met geld?

Wij hebben een zwak voor kleding en schoenen en mijn man ook nog voor gadgets. Wij proberen om tijdens de sale onze kleding en schoenen te kopen. Dit scheelt een hele hoop geld en ik kan dan binnen ons budget blijven, maar ingewikkeld vind ik het wel.

Wat vind je het leukste van omgaan met geld?

Ik vind het super leuk om creatief om te gaan met ons geld. Ik ben altijd op zoek naar een balans in het sparen en het uitgeven. Wij willen ook leuke dingen kunnen doen, maar ook een goede buffer hebben en extra op de hypotheek aflossen. Dit laatste geeft zo een kick. Door te sparen en goed op te letten hebben wij onze hypotheek al weten te halveren. Hierdoor zijn onze woonlasten laag. Dit geeft mij een rustig gevoel, omdat mijn man ziek is en wij niet weten wat de toekomst gaat brengen.

Waar geef je veel geld aan uit?

Wij sparen eerst voor hetgeen wij nodig hebben of graag willen hebben. Ik vind dat ik teveel geld uitgeef aan kleding en laarzen. Vooral voor mijn dochter heb ik teveel in huis. Ik vind het op zich niet heel erg daar ik de kleding verkoop op marktplaats of doorgeef aan een goed doel. Ik ben super zuinig op onze kleding dus het gaat wel lang mee. 

Waar ik tegenwoordig heel weinig geld aan uitgeef, zijn energiekosten. Wij hebben namelijk 4,5 jaar geleden zonnepanelen gekocht. Inmiddels hebben die al ruim € 3000 opgeleverd. Wij vonden het een mooie investering, gezien de lage rentes op de spaarrekeningen. Volgend jaar op deze tijd hebben wij de aanschaf er al uit. Dat levert ook een mooi extra spaarpotje op dan.

En waar zou je juist op willen besparen?

Ik ben tevreden met hetgeen ik heb. Ik zou minder geld willen uitgeven aan voorraad aankopen. Als ik een leuke aanbieding zie voor dingen die wij gebruiken, koop ik best groot in. Ik zou zo een supermarkt kunnen beginnen:). Ik zorg wel dat alles op tijd opgemaakt wordt, maar wat minderen mag best. Ik ben nu bezig om zoveel mogelijk van de voorraad op te maken en dan alleen een basisvoorraad aan te houden.

Heb je spaargeld?

Ja, we hebben in ieder geval een mooie buffer voor onverwachte en verwachte uitgaven. Ook sparen we nu voor een nieuwe auto, mogelijke studie voor onze dochter en natuurlijk voor het extra aflossen van onze hypotheek.

Heb je je spaargeld verdeeld over verschillende potjes?  

Ja, wij hebben verschillende rekeningen: een rekening voor de nieuwe auto, een rekening voor het aflossen van de hypotheek, een rekening voor de buffer voor verwachte en onverwachte uitgaven en een rekening voor de eventuele studie van onze dochter. Op deze manier is het goed inzichtelijk hoe ver ons spaardoel gevorderd is.

Spaar je regelmatig? Of alleen als je wat overhoudt?

Zodra het salaris binnen komt gaat er direct een vast bedrag naar de rekeningen. Ik zorg dat er genoeg geld op staat voor de vaste lasten en de boodschappen. Blijft er geld over dan gaat dit naar de spaarrekening. Geld dat over is van de boodschappen gaat in een potje voor leuke dingen of als het erg veel is naar een ander leuk doel zoals bijvoorbeeld een nieuw bankje voor in de tuin.

Spaar je ook voor later?

Wij sparen voor later door het aflossen van de hypotheek. Wij hopen ooit de gehele hypotheek afgelost te hebben, waardoor je weinig woonlasten zal hebben. Wij proberen onze buffer zo hoog mogelijk te maken om ook voor onze oude dag wat extra geld achter de hand te hebben.

Wil jij ook lagere woonlasten? Doe dan de cursus Besparen op je woonlasten

Hoeveel heb je al afgelost op je hypotheek?

Op dit moment hebben we al ruim € 74.000 afgelost. We hebben al één hypotheekdeel volledig afgelost (dat was een levensverzekering die vrij kwam bij verkoop van ons vorige huis). Daarnaast lossen we sowieso af via onze annuïteitenhypotheek. En op het aflossingsvrije deel hebben we afgelost totdat er nog een restschuld van € 25000 open stond. Dat houden we bewust zo. 

In dit plaatje hieronder zie je de extra aflossingen. 

Hoe bepaal je waar je hoeveel voor spaart?

Wij hebben een aantal doelen waar wij voor sparen. Stel wij willen een nieuwe auto dan bereken ik de hoogte als volgt. Wij weten wat de huidige auto waard is en wat de nieuwe ongeveer zou kosten over een x aantal jaren. Wij verhogen dat bedrag dan voor de zekerheid met een paar duizend euro. Het te sparen bedrag wordt door het aantal te sparen maanden gedeeld en dat bedrag leggen wij dan per maand apart, mits dat natuurlijk haalbaar is. Is het niet haalbaar, dan passen we ons doel iets aan.

Wat zou je doen als je nu ineens een miljoen zou winnen?

Mijn droom is een iets groter vrijstaand huis met een kleine woonkeuken. Mijn man zou dolgraag parkeren op eigen terrein. Verder zou ik de hypotheek aflossen en mijn man eerder laten stoppen met werken als hij dat zou willen.

En als je nu niet dat miljoen wint… Hoe zorg je er dan voor dat het je toch lukt? (Als dat kan) 😉

Een vrijstaand huis is echt een droom en in de stad waar wij wonen lastig haalbaar. Wij willen wel als wij wat ouder worden gelijkvloers gaan wonen en dat is zeker haalbaar. Op een gegeven moment willen we ons huis wel verkopen en voor eenzelfde bedrag wat nieuws terugkopen. Het bedrag voor makelaarskosten, hypotheekverstrekker, notaris et cetera willen wij indien mogelijk zelf gespaard hebben.

Bedankt!

​​​Bedankt Marga voor het delen van jouw geldgevoel en voor je mooie hypotheekplaatje! Dat geeft direct een duidelijk beeld van waar jullie mee bezig zijn.

Heb jij ook zulke duidelijke spaardoelen? Of ga je heel anders om met spaargeld?

Hoe Marga haar hypotheek aflost - #hypotheekaflossen #versneldaflossen #geldbesparen #sparen #geldsparen
Hoe Marga haar hypotheek aflost - #hypotheekaflossen #versneldaflossen #geldbesparen #sparen #geldsparen
Leuk aflosschema - Hoe Marga haar hypotheek aflost - #hypotheekaflossen #versneldaflossen #geldbesparen #sparen #geldsparen
Hoe Marga haar hypotheek aflost door te sparen - #hypotheekaflossen #versneldaflossen #geldbesparen #sparen
Hoe Marga haar hypotheek aflost door te sparen - #hypotheekaflossen #versneldaflossen #geldbesparen #sparen
*Disclaimer: Dit artikel bevat mogelijk affiliate links. Dit betekent dat als ik een kleine commissie ontvang als jij via één van deze links iets aanschaft. Dit kost jou niets extra’s. Ik beveel alleen producten en diensten aan die ik zelf ook gebruik en waar ik voor 100% achter sta. Daarnaast bevat dit artikel afbeeldingen van Shutterstock.com

Sjoukje

Op de blog Meer geld, minder stress help ik jou met praktische oplossingen voor al je geld(zorgen). Vroeger was ik projectleider en communicatiemanager bij een grote verzekeraar en daarvoor bij een grote bank. De kennis die ik daar heb opgedaan zet ik nu als fulltime blogger graag in om jou te helpen met je geldzaken. Ik schrijf van alles en nog wat over hoe je je geldzaken het beste kunt regelen. Zodat je meer geld overhoudt voor leuke dingen.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: