Klusjes die je geld besparen - broekzak met geld

Hoe drie kleine klusjes ons (en jou vast ook!) zeker € 250 per jaar besparen

“Wat doet jouw droger er lang over zeg”, zei mijn moeder pas. Dat was echt zoiets waar ik me al tijden aan ergerde, maar nooit iets mee gedaan had. Dat is het suffe namelijk met dingen als drogers: die moeten gewoon de was drogen, en verder wil ik me daar helemaal niet mee bezig houden. Wat ik me echter niet realiseerde, is hoeveel geld me dat kostte. En dat terwijl het helemaal niet nodig was.

Er zijn meer van die apparaten in je omgeving, die veel minder kosten, als je ze goed onderhoudt. De vriezer bijvoorbeeld. En… de banden van je auto. Door elk half jaar even een half uurtje aan de volgende klusjes te besteden, kun je een hoop geld besparen.

Klus 1: Houd het filter van je droger schoon

Wij hebben 4 jaar geleden een hele zuinige droger gekocht, met A++-label en zo. Maar… als hij door vieze filters maar liefst 5 uur lang staat te draaien om je was droog te krijgen… Tja. Dan is dat hoe dan ook niet heel zuinig.

De vergelijking

Volgens de fabrikant zou mijn droger een gemiddelde was in 60 minuten droog moeten krijgen. Hij verbruikt 1,34 kWH per droogbeurt en dat komt neer op zo’n 31 cent per keer. Hij deed er echter maar liefst 5 uur over (op een goeie dag, en soms zelfs meer).  Dat kostte dus minimaal 5 x 31 = op zijn minst € 1,55 per droogbeurt.

Op jaarbasis (waarbij we er even vanuit gaan dat we hem zo’n 150 keer per jaar gebruiken) kost hij dus € 232. En dat terwijl hij met een schoongemaakt filter maar € 46,50 kost. Oink!

De totale besparing

Toen ik het filter helemaal schoongemaakt had, deed de droger er inderdaad weer keurig een uur over.

De totale besparing van het filter schoonhouden is: € 185,50, in geval van mijn droger.

Klus 2: Ontdooi je vriezer regelmatig

De vriezer ontdooien deed ik al regelmatig, al was het alleen al omdat er anders niet genoeg in kan. Het scheelt echter ook geld.

De vergelijking

Een laagje ijs van 2 mm betekent ongeveer 10% extra energieverbruik, aldus Nuon. Maar wat als je nooit ontdooit? Dan heb je na een jaar een laagje van zeker 5 mm. Dat kost dus zeker 30% meer energie.

Onze vriezer is een A++-model. Die kost gemiddeld zo’n € 48 aan stroom per jaar. (Bron: Milieu Centraal) Als hij gemiddeld zo’n 10 tot 30% meer stroom verbruikt, kom je op een extra bedrag van € 5 tot € 15 per jaar.

De besparing

Door de vriezer zo’n 2 keer per jaar volledig te ontdooien, bespaar je dus gemiddeld zo’n € 10 per jaar. Minder spectaculair dan bij de droger, maar toch nog steeds de moeite waard lijkt me.

(Mocht je een no-frost-vriezer hebben, geldt dit grapje natuurlijk niet. Dat snap ik.) 🙂

Klus 3: Controleer de bandenspanning van je auto

Een auto die met te zachte banden rijdt, verbruikt 2 tot 5% meer brandstof. (Bron: Klimaatplein) In deze tijden met die hoge benzineprijzen is dat een hoop geld dus!

De vergelijking

Wij rijden momenteel zo’n 15.000 kilometer per jaar. Onze auto rijdt gemiddeld 1 op 19, dus dat betekent dat wij zo’n 800 liter benzine per jaar tanken. En dat kost ons met de huidige benzineprijzen zo’n € 1200.

De besparing

Als de banden de juiste spanning hebben, scheelt dat dus € 24 tot € 60 op jaarbasis.

Leuker kunnen we het niet maken, wel voordeliger

Het zijn echt van die klusjes… ik word er niet blij van. Maar nu ik weet hoeveel het me wel niet bespaart, maak ik graag elke paar maanden wel even het drogerfilter schoon. Beetje groene zeep of afwasmiddel erop, voormalige kleuter erbij die met haar priegelvingertjes overal bij kan, en klaar! Hm, misschien toch leuker dan je dacht he. 🙂 Poets /  ontdooi / meet ze!

Doe jij deze klusjes minimaal elk half jaar? Wist je dat het zoveel kon schelen?

 

 

This Article Has 31 Comments
 1. Tips van Tom schreef:

  Nog beter is het om de was op rekjes te laten drogen. Duurt wel wat langer en je moet er de ruimte voor hebben 🙂

 2. mariimma schreef:

  Min tips over de was:

  – doe kleren in de was die vies zijn. Als je een handdoek één keer gebruikt hebt of kleren één dag gedragen hebt, zijn ze meestal NIET vies.

  – begin nooit aan een wasdroger maar hang je was buiten op. En als het dan echt drie dagen continue regent, dan binnen aan rekjes.

  Dat is ook nog eens beter voor het milieu.

  • Cassandra schreef:

   Je was buiten ophangen moet dan wel mogen. Onze vve heeft een regalement waarin dus expliciet staat dat er niets aan de balkonrelingen gehangen mag worden. En voor een staand rekje is gewoon geen ruimte (balkon is 1x1m, verder geen buitenruimte) Dus de was buitendrogen is niet mogelijk. En ja daar wordt op gecontroleerd door de winkeliers beneden. (kan het me ook wel voorstellen die wapperende was boven je winkel is ook niet aantrekkelijk)
   De was binnen drogen is ook niet altijd mogelijk dan wordt het te vochtig in huis en krijgen we schimmel en longproblemen. Dus toch maar een droger.

   • Ineke schreef:

    Als je goed ventileert heb je echt niet zomaar schimmel in huis. Daarvoor moet het constant en langere tijd vochtig in huis zijn.
    Ik droog in huis aan een rek, gaat prima.

    Dat vriezer ontdooien is inderdaad nog wel een dingetje. Ik doe het pas als de lades bijna niet meer open en dicht gaan. 😉 Als ik het net gedaan heb neem ik me altijd voor om het vaker te doen maar er komt altijd de klad in. Hetzelfde met bandenspanning. Gelukkig rij ik niet veel auto denk ik dan maar. 😀 (smoesje…)

    • superkanjers schreef:

     Helaas, mijn buurvrouw had enorm veel schimmel in haar woning doordat ze haar was binnen droogde.. ik heb drie kinderen en enorm veel was, no way dat ik alles binnen ga drogen! Toen ik alleen was was het prima te doen, maar toen had ik naar een was per week ofzo hahaha!

    • Sjoukje schreef:

     Hahaha Ineke, dat soort smoesjes gebruik ik ook inderdaad.
     Ik moet mijn vriezer dus ook nodig weer ontdooien.

  • Sjoukje schreef:

   Dank je voor deze aanvullingen. 🙂 Bij ons gaan handdoeken en kleding pas in de was als ze vies zijn inderdaad. Zo zonde van het werk anders ook.
   Wij hangen bijna alle was op, maar we zijn nogal verwend op gebied van zachte handdoeken. Verder gaat er weinig in. Maar je moet wel ruimte hebben om dat te doen natuurlijk.

 3. Jacqueline schreef:

  Buiten dat het niet schoonmaken van het filter geld kost is het ook nog eens brandgevaarlijk. Zuiniger is geen droger. :-). wij redden het makkelijk met een baby en 2x per week een luierwas.

  Dat van de banden op spanning brengen scheelt meer dan alleen benzine. Je banden slijten minder snel, je stoot minder CO2 uit en het rijdt veiliger.

 4. Nicole Orriëns schreef:

  De vriezer ontdooien doe ik 1 keer per jaar, en het pluis uit het filter halen denk ik wel maandelijks. Bandenspanning vind ik een wat lastiger klusje.

  • Sjoukje schreef:

   Ik ontdooi de vriezer nu twee keer per jaar, dan is het veel sneller klaar. Pluis uit het normale filter deed ik na elke droogbeurt, maar die andere ga ik nu ook zeker maandelijks doen. 🙂
   En bandenspanning vind ik ook lastiger hoor. Gelukkig woon ik tegenover een garage. Dat scheelt een hoop

 5. Tinka schreef:

  Geen auto en geen droger hier. Dat scheelt beide sowieso al veel geld 🙂

 6. Ien schreef:

  Geen auto, geen droger en geen vriezer hier. Maar aardig om te lezen hoeveel geld ik daar mee uitspaar:-)

 7. Adrianne schreef:

  Droger hier gebruik ik amper. Misschien 3x per jaar? Was droog ik buiten of binnen (genoeg ventilatiemogelijkheden), dus lekker voordelig :)… Vriezer ontdooien staat op m’n lijstje, eerst nog ‘even’ leegeten… Bandenspanning is geen probleem hier. Auto geeft het zelf aan als er een probleem mee is. Je banden slijten heel snel als je spanning te laag is.

  Goede tips!

 8. N. schreef:

  Dan heb jij waarschijnlijk geen warmtepompdroger. Die doen er standaard veel te lang over.

  Sinds kort hebben wij een droger omdat de spijkerbroekenwas in de herfst en lente, als de cv niet aan staat, er dagen over doet om te drogen. Onze warmtepompdroger doet er 3,5 uur over om was te drogen. Dat was wel even slikken bij het eerste was die ik erin gooide. Dat schijnt dus normaal te zijn en ligt niet aan het pluizenfilter. Het filter is er wel makkelijk uit te halen en ivm brandgevaar verwijder ik dat na elk gebruik. Ik schrik wel elke keer van de hoeveelheid pluis, als je dat zo ziet zullen de kleren wel veel slijten.

  Mijn conclusie is dan ook dat ik de droger alleen gebruik als het echt niet anders kan. Ik ga nog even puzzelen op een ingenieus systeem om de was op lijnen boven het trapgat op zolder in de hoogte te kunnen bevestigen. Want droogrekjes zijn prima, maar ik vind ze wel veel ruimte in nemen.

  Mijn besparing dit jaar door kleine klusjes: een druppend wc kraantje herstellen, dat scheelt veel op de waterrekening.

  N.

  • Sjoukje schreef:

   Klopt, wij hebben geen warmtepompdroger.
   Wij hangen beddengoed ook in het trapgat. Dan is het binnen 2 uurtjes droog vaak. Sneller nog dan met mijn droger dus 🙂

   Die van dat kraantje is ook een goeie inderdaad. Dat zal geen tientallen euro’s schelen, maar alles is meegenomen.

   • Als een druppelend WC kraantje 2 liter water per dag lekt is dat dus ongeveer 700 liter op jaarbasis. Dat levert je met de huidige waterprijzen dus zeker een euro per jaar op!

    Wel heel goed voor het milieu! 😉

 9. Eric schreef:

  Wasdroger
  De was hangen wij zo veel mogelijk buiten. Maar als we dan toch de droger gebruiken (ivm het weer) dan doen we de was eerst in een “ouderwetse” centrifuge.
  Ongelooflijk hoeveel water zo’n centrifuge er nog uit haalt.
  De droogtijd in de droger is daardoor minder dan de helft van wat het eerst was. Tel uit je besparing!
  En het leuke is dat zo’n ouderwetse centrifuge redelijk veel voor een spotprijsje (10 tot 15 euro) op marktplaats aangeboden wordt.
  Wij hebben er zelfs eentje gratis gevonden op gratisoptehalen.nl
  Overigens, de droger hebben we ook via marktplaats gevonden.
  Wij kopen al jaren bijna niets nieuw als het niet nodig is,
  Het is ongelooflijk wat er op marktplaats aangeboden wordt.
  Soms is het even zoeken of even geduld hebben.

  Bandenspanning
  Voor velen een karweitje wat niet echt favouriet is.
  Was het voor mij ook nooit.
  Totdat ik me realiseerde hoeveel je ermee besparen kunt. Bovendien is het ook veiliger.
  Al sinds jaren staat het nu gewoon gepland.
  Elke 1e zaterdag van de maand de bandenspanning controleren, samen met het oliepeil. Het is echt nog geen kwartiertje werk.
  Dit doe ik gewoon aan huis. Dan weet ik zeker dat de banden nog koud zijn.
  Bovendien is banden op spanning brengen bij het tankstation zelden nog gratis.
  Gewoon thuis met een simpele bandenspanningsmeter en zelf met een fietspomp (ook van gratisoptehalen.nl en even opletten of je het kunt gebruiken voor autoventielen) de banden op de juiste spanning brengen.
  Vind je zo’n fietspomp te moeilijk? Er bestaan ook voetpompen. Ook die zie ik regelmatig op internet te koop.

 10. Het filter van de droger leeg ik na elke droogbeurt sinds ik gelezen heb over een droger die brand veroorzaakte door achtergebleven en losgeraakt stof uit het filter… Ik wist niet dat je er ook nog mee bespaart! Nog een droger-bespaartip: bij elke droogbeurt een oude droge handdoek erbij in scheelt ook droogtojd. En niet wachten tot de machine zelf stopt, vaak is de was al eerder droog!

  • superkanjers schreef:

   Hanneke dat is een heel gevaarlijke tip! De laatste fase van een droger is namelijk de afkoelfase en die voorkomt dat de was te heet in de machine blijft zitten, daardoor ontstaat brand door het broeien van de was. Onlangs gelezen.

   • Sjoukje schreef:

    Tenzij je de droger dan direct open zet, als je hem toch uitzet. Dat doe ik ook namelijk. Dan kan de warme vochtige lucht eruit, en droogt het nog verder.
    Die handdoek is een goeie, dat doe ik meestal ook.

 11. E schreef:

  Volgend mij moet je na elke droogbeurt het filter leegmaken van stof

 12. niettot71 schreef:

  Wij hebben geen wasdroger. Nog nooit gehad ook. Ruimte is er voldoende om droogrekken te gebruiken. Dat scheelt dus al een hoop elektriciteit. De vriezer ontdooien gebeurt pas zodra dit een noodzaak wordt. Niet omdat het anders meer stroom kost. Voor die 5 á 10 Euro op jaarbasis vind ik het de moeite niet. Zeker aangezien er zonnepanelen op het dak liggen.
  Voor wat betreft de bandenspanning. Dit moet sowieso twee keer per jaar gebeuren aangezien er dan een bandenwissel is van zomer- naar winterbanden of andersom. Vaak probeer ik het tussentijds ook nog te doen. Het is buiten het extra verbruik gewoon levensgevaarlijk om met te zachte banden rond te rijden.

 13. Tinka schreef:

  Fietsbanden regelmatig oppompen bespaart jezelf ook energie 🙂

 14. […] Uit met die tv, die laptop en die telefoon! Ledlampen gebruiken in plaats van spaarlampen. En oja, ook je droger regelmatig schoonmaken. 🙂 Dat is ook een […]

 15. […] over geschreven. De belangrijkste tip daaruit vind ik wel de filter schoonmaken. Alle filters, ook die verborgen zitten in de machine, moet je regelmatig schoonmaken. Dit is niet alleen zuiniger in verbruik, maar ook wel zo veilig in […]

Geef een reactie