Hoe drie kleine klusjes ons (en jou vast ook!) zeker € 250 per jaar besparen

Klusjes die je geld besparen - broekzak met geld

“Wat doet jouw droger er lang over zeg”, zei mijn moeder pas. Dat was echt zoiets waar ik me al tijden aan ergerde, maar nooit iets mee gedaan had. Dat is het suffe namelijk met dingen als drogers: die moeten gewoon de was drogen, en verder wil ik me daar helemaal niet mee bezig houden. Wat ik me echter niet realiseerde, is hoeveel geld me dat kostte. En dat terwijl het helemaal niet nodig was.

Er zijn meer van die apparaten in je omgeving, die veel minder kosten, als je ze goed onderhoudt. De vriezer bijvoorbeeld. En… de banden van je auto. Door elk half jaar even een half uurtje aan de volgende klusjes te besteden, kun je een hoop geld besparen.

Klus 1: Houd het filter van je droger schoon

Wij hebben 4 jaar geleden een hele zuinige droger gekocht, met A++-label en zo. Maar… als hij door vieze filters maar liefst 5 uur lang staat te draaien om je was droog te krijgen… Tja. Dan is dat hoe dan ook niet heel zuinig.

De vergelijking

Volgens de fabrikant zou mijn droger een gemiddelde was in 60 minuten droog moeten krijgen. Hij verbruikt 1,34 kWH per droogbeurt en dat komt neer op zo’n 31 cent per keer. Hij deed er echter maar liefst 5 uur over (op een goeie dag, en soms zelfs meer).  Dat kostte dus minimaal 5 x 31 = op zijn minst € 1,55 per droogbeurt.

Op jaarbasis (waarbij we er even vanuit gaan dat we hem zo’n 150 keer per jaar gebruiken) kost hij dus € 232. En dat terwijl hij met een schoongemaakt filter maar € 46,50 kost. Oink!

De totale besparing

Toen ik het filter helemaal schoongemaakt had, deed de droger er inderdaad weer keurig een uur over.

De totale besparing van het filter schoonhouden is: € 185,50, in geval van mijn droger.

Klus 2: Ontdooi je vriezer regelmatig

De vriezer ontdooien deed ik al regelmatig, al was het alleen al omdat er anders niet genoeg in kan. Het scheelt echter ook geld.

De vergelijking

Een laagje ijs van 2 mm betekent ongeveer 10% extra energieverbruik, aldus Nuon. Maar wat als je nooit ontdooit? Dan heb je na een jaar een laagje van zeker 5 mm. Dat kost dus zeker 30% meer energie.

Onze vriezer is een A++-model. Die kost gemiddeld zo’n € 48 aan stroom per jaar. (Bron: Milieu Centraal) Als hij gemiddeld zo’n 10 tot 30% meer stroom verbruikt, kom je op een extra bedrag van € 5 tot € 15 per jaar.

De besparing

Door de vriezer zo’n 2 keer per jaar volledig te ontdooien, bespaar je dus gemiddeld zo’n € 10 per jaar. Minder spectaculair dan bij de droger, maar toch nog steeds de moeite waard lijkt me.

(Mocht je een no-frost-vriezer hebben, geldt dit grapje natuurlijk niet. Dat snap ik.) 🙂

Klus 3: Controleer de bandenspanning van je auto

Een auto die met te zachte banden rijdt, verbruikt 2 tot 5% meer brandstof. (Bron: Klimaatplein) In deze tijden met die hoge benzineprijzen is dat een hoop geld dus!

De vergelijking

Wij rijden momenteel zo’n 15.000 kilometer per jaar. Onze auto rijdt gemiddeld 1 op 19, dus dat betekent dat wij zo’n 800 liter benzine per jaar tanken. En dat kost ons met de huidige benzineprijzen zo’n € 1200.

De besparing

Als de banden de juiste spanning hebben, scheelt dat dus € 24 tot € 60 op jaarbasis.

Leuker kunnen we het niet maken, wel voordeliger

Het zijn echt van die klusjes… ik word er niet blij van. Maar nu ik weet hoeveel het me wel niet bespaart, maak ik graag elke paar maanden wel even het drogerfilter schoon. Beetje groene zeep of afwasmiddel erop, voormalige kleuter erbij die met haar priegelvingertjes overal bij kan, en klaar! Hm, misschien toch leuker dan je dacht he. 🙂 Poets /  ontdooi / meet ze!

Doe jij deze klusjes minimaal elk half jaar? Wist je dat het zoveel kon schelen?

Weet jij waar jouw geld heen gaat?

Hoe zit het eigenlijk met jouw geld? Waar geef je het aan uit? Meten is weten... Vul het een weekje in op dit lijstje en je ogen gaan open!

Word lid van mijn nieuwsbrief en ontvang dit handige kasboekje direct.

Ja, stuur mij dat handige kasboekje!
En gelijk die handige wekelijkse nieuwsbrief met extra bespaartips.

kasboek

Sjoukje

Op de blog Meer geld, minder stress help ik jou met praktische oplossingen voor al je geld(zorgen). Vroeger was ik projectleider en communicatiemanager bij een grote verzekeraar en daarvoor bij een grote bank. De kennis die ik daar heb opgedaan zet ik nu als fulltime blogger graag in om jou te helpen met je geldzaken. Ik schrijf van alles en nog wat over hoe je je geldzaken het beste kunt regelen. Zodat je meer geld overhoudt voor leuke dingen.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment:

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.