Ondernemer Ronny Neilen van Voeding&Z aan het woord

Ronny voeding en zo

Toen Ronny me benaderde om mee te doen met deze rubriek, was ik direct enthousiast. Een bedrijf in voeding en coaching is wel uniek. En de passie die uit haar verhaal spreekt, inspireert iedereen denk ik. Nu is het wel zo dat ik elke week denk, goh, met deze ondernemer wil ik graag zaken doen! Anders zet ik het ook niet op mijn blog natuurlijk. Maar hier word ik liever vandaag dan morgen klant. Waarom? Dat lees je hieronder.

Achtergrond

Hoe heet je bedrijf? 

Mijn bedrijf heet Voeding&Z. Dit is een speelse schrijfwijze voor ‘voeding enzovoorts’. De reden waarom ik mijn bedrijf zo heb genoemd is omdat alles wat ik doe met voeding te maken heeft, maar mijn bedrijf zoveel meer is dan voeding alleen! Voeding&Z dekt dus wat mij betreft volledig de lading.

Wat voor bedrijf heb je?

Ik ben mijn bedrijf: Ronny, voedingsdeskundige, coach en kok. Mijn bedrijf staat op drie pijlers: voedingsadvies, (kook)workshops en lezingen. Voeding en kennisdeling zijn de twee belangrijkste woorden bij de beschrijving van mijn bedrijf.

Opstarten

Sinds wanneer bestaat je bedrijf? 

Officieel ben ik op 4 april 2016 gestart met het onderzoekstraject vanuit de WW. Op 4 oktober 2016 ben ik ‘losgelaten’ en dus zonder uitkering verder gegaan met mijn eigen bedrijf. Ik ben dus sinds 4 oktober 2016 ondernemer!

Waarom ben je voor jezelf begonnen?

Biologie was altijd al mijn favoriete vak op school en mijn werkende leven ben ik dan ook begonnen als docente biologie en gezondheidskunde. Na 14 jaar onderwijs hield ik dat voor gezien en stapte over naar de ICT. De biologie werd in die jaren meer naar de hobby-kant van mijn tijdsbesteding gedreven: artikelen schrijven, (moes)tuinieren, fotograferen, et cetera. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan en toen ik na 14 jaar ICT in een ontslagronde terecht kwam ben ik toch weer de biologieboeken in gedoken. Dit keer met als doel een eigen bedrijf te starten, gericht op het onderwerp Voeding.

Mijn motivatie is om voeding in te zetten als medicijn van de toekomst. Heel veel voedings-gerelateerde klachten kunnen namelijk met behulp van een gedegen persoonlijk advies en begeleiding worden verminderd of zelfs verholpen. Met name maag/darmklachten, gewrichtsklachten, chronische ontstekingen, diabetes, vermoeidheid, migraine en allergieën blijken met behulp van voeding en begeleiding goed te behandelen.

Onderzoeksperiode door gebruik WW

Omdat ik in de WW zat heb ik gebruik kunnen maken van de zgn. onderzoeksperiode waarin ik alle energie in de voorbereidingen voor mijn bedrijf kon stoppen en me niet druk hoefde te maken om andere zaken. Dat gaf spanning, maar ook rust. Spanning omdat ik aan iets begon dat ik nog nooit gedaan had en waar ik ook ‘geen kaas van gegeten had’. Rust omdat ik de tijd had om het allemaal uit te zoeken en te leren. Ik ben in die tijd ook naar een aantal symposia en lezingen geweest, bijvoorbeeld van de Belastingdienst en van de Rabobank. De KvK-dag is uiteindelijk de dag geweest waarop mijn besluit om voor mezelf te beginnen echt vaste vormen aannam.

Geen ondernemersfamilie

Ik heb geen ondernemers in de familie en ook niet in mijn vriendenkring. Dat betekende dat ik erg veel zelf moest uitzoeken en dat ik ‘nieuwe vrienden’ moest maken in ondernemerskringen. Zelfs op LinkedIn, waar ik heel veel connecties heb, is het een uitdaging voor mij om de juiste personen te vinden. Lastig, maar toch ook wel leuk. Iedereen die ik uiteindelijk aansprak was bereid te helpen, dat was heel erg prettig. Ik ben ook meteen lid geworden van ZZP Houten, juist om contacten op te doen en hulpvragen te kunnen stellen.

Ik heb tot nu toe nergens spijt van gehad, Gelukkig maar, want spijt hebben van iets dat geweest is…..heeft geen zin. Ik kijk vooruit en ben er van overtuigd dat het alleen maar beter wordt!

Wie is jouw grootste inspiratiebron geweest?

Zoals ik al schreef is biologie mijn favoriete vak aller tijden. Juffrouw Temme, mijn biologielerares van de MAVO, is de docent die mij het meest heeft geraakt. Mijn ouders hebben mij de liefde voor de natuur bijgebracht en mijn moeder heeft mij gestimuleerd om al vanaf jonge leeftijd in de keuken te experimenteren. Het is dan ook niet gek dat ik juist deze richting op ben gegaan.

Hoe heb je je voorbereid op het starten van je bedrijf?

Ronny voeding en zoIk kom niet uit een ondernemersgezin. Mijn opa, die ik helaas nooit gekend heb, was wel ondernemer maar voor de rest heb ik geen ondernemers in de familie.

Mijn businessplan heb ik gemaakt met behulp van internet, KvK, belastingdienst en banken. Heel veel schrijven, nadenken, voorlezen aan anderen, herschrijven enzovoorts.

Heb je je ingeschreven bij de KvK?

Ja, op 4 april ben ik, samen met mijn man, naar de KvK gegaan en heb me ingeschreven. Ik was apetrots en mijn man ook. We zijn daarna uit gaan eten. Echt even een memorabel moment, vond ik! En ja, ik heb het ook op Facebook gezet!

Heb je ook nog een andere baan naast je bedrijf?

Nee, ik heb nu geen andere baan en ook geen uitkering. Gelukkig heeft mijn man een goede baan en is het nu nog niet zo erg dat ik nog niets verdien. Ik heb nog even rek….komt goed!

Hoeveel uur per week werk je aan/in je eigen bedrijf?

Dat verschilt per week. Eigenlijk ben ik in mijn hoofd altijd bezig met ‘dingen voor mijn bedrijf’.  Ik heb enkele opdrachten uitgevoerd en voor de maanden maart tot en met mei heb ik een aantal opdrachten in het verschiet. Op dit moment gaat de meeste tijd op aan marketing, netwerken en afspraken maken.

Financiën in kaart

Heb je een bedrijfsbankrekening?

Ik heb een zakelijke rekening geopend bij KNAB. De reden waarom ik een zakelijke rekening wilde hebben heeft voornamelijk te maken met het gescheiden houden van privé en zakelijk en daarmee met het overzicht. De reden waarom ik voor KNAB heb gekozen heeft met name te maken met de manier waarop ik werd behandeld. Die was bij KNAB namelijk heel erg prettig en bij andere banken…..minder.

Wat keer je jezelf als maandsalaris uit? (netto, gemiddeld)

Dat is afhankelijk van mijn omzet. Het verschilt heel sterk van maand tot maand. Nadat het geld van de eerste opdracht binnen was ben ik met mijn man uit gaan eten. 🙂

Hoe regel je je financiën en belastingen?

Ik heb (nog) geen boekhouder, misschien komt dat wel als ik het ineens erg druk ga krijgen en de boel niet meer goed kan overzien. Voor nu is dat niet nodig. Mijn uren houd ik bij in de digitale agenda van Outlook. Dat bevalt prima, met name ook omdat ik dit al gewend was vanuit mijn werk in de ICT.

Is jouw bedrijf afhankelijk van de seizoenen? Welke economische ontwikkelingen zijn goed of juist heel slecht voor jouw bedrijf?

Werken aan je gezondheid, of dat nu met behulp van eten, sporten of ontspannen is, doe je het hele jaar door. Mijn bedrijf gaat dus wel mee met de seizoenen, maar dan met name op het gebied van wat er gekookt kan worden.

Periodieke aandacht voor gezond eten, afvallen of nieuwe trends op het gebied van voeding zijn meestal wel gunstige ontwikkelingen voor mijn bedrijf. Maar er is tegenwoordig ook zoveel nep-nieuws over voeding en wat er wel en niet goed voor je is (hypes) dat dit weer een heel negatief effect heeft. Enige flexibiliteit zonder meteen met alle winden mee te waaien is dus een vereiste.

Hoe regel je je toekomstige financiën?

Omdat ik ruim 25 jaar in loondienst heb gewerkt en mijn man al jaren een vaste baan in loondienst heeft is/wordt er voor het pensioen voldoende gespaard. Voor wat betreft arbeidsongeschiktheidsverzekeringen: ik heb er een gehad en daar heb ik heel erg veel geld aan betaald. Maar toen de polisvoorwaarden werden gewijzigd bleek dat ik nauwelijks profijt zou hebben van die verzekering in het geval mij iets zou overkomen. Ik heb die verzekering opgezegd en ben gaan sparen. Ik kan iedereen aanraden om heel erg goed te kijken naar de polisvoorwaarden en de gevallen waarop verzekeringen wel en niet uitkeren – je zult versteld staan.

Aandacht voor je bedrijf

Hoe maak je reclame voor je bedrijf?

Voeding&Z heeft als missie ‘voeding als medicijn van de toekomst’. Ik richt mij zowel op particulieren die aan hun gezondheid willen werken als op bedrijven die een gezonder werkklimaat voor hun werknemers nastreven. Met gepaste trots verwijs ik naar mijn website www.voedingenz.nl. Hierop kun je alle informatie vinden over wie ik ben en wat ik te bieden heb.

VoedingGezond

Daarnaast maak ik deel uit van de overkoepelende organisatie VoedingGezond, een samenwerking van voedingsdeskundigen met elk hun ook nog eigen aanvullende specialisaties: www.voedinggezond.nl. Vanuit VoedingGezond bieden we een compleet programma aan waarbij we onze cliënten begeleiden op het gebied van gezondheid door middel van lekkere gezonde voeding in combinatie met een gezond beweeg- en leefpatroon.

Ook op Facebook kun je Voeding&Z ook vinden. Kijk maar eens op mijn pagina en word lid van mijn Facebookgroep! Je krijgt dan met enige regelmaat bijzondere recepten, interessante artikelen en leuke weetjes. En natuurlijk ben je als eerste op de hoogte van de geplande kookworkshops en -cursussen! En nee, ik spam niet 🙂

Tot slot is voor bedrijven en professionals mijn LinkedIn-profiel wellicht interessant.

Hoe gaat de verkoop?

Wat voor soort klanten heb je?

Ik richt me zowel op particulieren als op bedrijven. Bij particulieren gaat het vooral om mensen die hun eet- en leefpatroon willen of moeten veranderen vanwege ziekte of andere gezondheidsproblemen.

Voor bedrijven geldt dat ik, in samenwerking met mijn collega’s van VoedingGezond, kunnen zorgen voor onder andere:

  • Advies voor een gezond aanbod in restaurant of (school)kantine
  • Interactieve workshops voor personeel
  • Vragenuur met de voedingsdeskundige binnen uw bedrijf
  • Aansprekende voedingsprogramma’s
  • Persoonlijke coaching mogelijk op het gebied van voeding/ beweging/ontspanning
  • Meedenken en/of meewerken aan voeding gerelateerde opdrachten
  • Het schrijven van leefstijl gerelateerde artikelen
  • Total bodyscan op locatie

Hoe vind je nieuwe klanten?

Voor particulieren en individuele werknemers van bedrijven kan ik naast voedingsadvies ook een persoonlijke begeleiding bieden. En deze gaat zover dat ik samen met de cliënt bij de cliënt thuis ga koken om te helpen drempels te verlagen. Op die manier wil ik zorgen dat een wijziging van eet- en leefpatroon gemakkelijker wordt en daardoor beter vol te houden is.

Voor mensen in ploegendienst is het van groot belang dat er niet alleen goed, maar ook op de juiste tijdstippen wordt gegeten, om gezondheidsproblemen te voorkomen.

Mensen die ineens zoutloos moeten gaan eten of op hun suiker-inname moeten gaan letten kunnen eten als smakeloos en daardoor noodzakelijk kwaad gaan beschouwen. Soms wordt voeding dan zelfs gezien als vijand. Dat is jammer, want dat is helemaal niet nodig en dat wil ik graag bewijzen door een vorm van ‘thuishulp in de keuken’ te verzorgen.

Komen jouw klanten meestal terug? Hoe zorg je ervoor dat ze vaker terugkomen?

Ik ben echt, eerlijk, ‘no nonsense’ en recht-door-zee. Niets menselijks is mij vreemd. Ik begrijp heel goed dat bijvoorbeeld minder eten, anders moeten eten en/of meer moeten bewegen vaak helemaal niet leuk. Ik snap ook dat de ene persoon veel meer zelfdiscipline heeft dan de ander en dat ieder persoon uniek is. En met die gegevens in mijn achterhoofd voer ik mijn praktijk en benader ik mijn cliënten.

Verkoop je meerdere soorten diensten?

Ik verkoop diensten uit de grond van mijn hart en met passie. Ik geloof dat alles wat je met hart en ziel doet de wereld kan veroveren.

Samenwerken

Werk je samen met iemand anders?

Ik ben erg van het samenwerken en zoek dan ook altijd de samenwerking met anderen op. Maar altijd als ZZP, nooit met het idee om personeel te worden of personeel in dienst te nemen. Ik ben van menig dat ZZP-ers in samenwerking met elkaar of met andere bedrijven elkaar kunnen versterken.

 Heb je veel contacten met andere ondernemers?

Ik ben meteen lid geworden van ZZP Houten en ben ook meteen in de feestcommissie gestapt (10-jarig bestaan dit jaar) om mensen te leren kennen en om mensen te attenderen op mijn bestaan.

Daarnaast ben ik lid van een aantal Facebook-groepen, maar dat levert vaak alleen maar informatie op en geen opdrachten of samenwerking.

Ik ben er van overtuigd dat als de juiste mensen met elkaar samenwerken de wereld er heel wat beter en vrolijker uit gaat zien, zowel economisch als maatschappelijk. Ik zoek dus altijd naar ‘de juiste mensen’ en word in die zoektocht soms aangenaam verrast!

Plannen & meer

Ronny voeding en zoWat is je toekomstdroom voor je bedrijf?

Over 5 jaar: Op basis van kennis, expertise, enthousiasme en bevlogenheid wil ik mijn bedrijf leiden en uitbreiden tot een begrip in Houten en omgeving. Ik wil als ZZP-er blijven werken, maar door het aangaan van samenwerkingsverbanden een heel groot gebied qua klanten en expertises bestrijken. Ik wil een kenniscentrum starten waarin alle reeds bestaande disciplines (denk voedingsdeskundigen op het gebied van sport, zwangerschap, gewichtsbeheersing etc.) een plaats hebben en waar kennisdeling het hoofddoel is.

Over 10 jaar: Op de lange termijn wil ik samen met anderen (binnen een Vof?) een groot centrum voor gezondheid en voeding in Houten oprichten. In dit centrum is dan plaats voor alle disciplines op het gebied van Voeding en Gezondheid die elkaar aanvullen en versterken. In dit centrum moeten alle professionals van Houten en omgeving terecht kunnen voor kennisdeling en netwerken. Daarnaast moeten alle inwoners van Houten en omgeving er terecht kunnen voor antwoorden op vragen over Gezondheid en Voeding en voor praktische begeleiding en ondersteuning in de vorm van kookworkshops, kookdemonstraties, lezingen en andere vormen van kennisverspreiding.

Wat wil je nog meer over je bedrijf vertellen?

Misschien heb je besloten dat je met een andere/gezondere leefstijl gaat beginnen. Of heb je te horen gekregen dat je om medische redenen een specifiek dieet moet volgen. Of wil je uit gezondheids- of milieuoverwegingen je voeding aanpassen. Wat de redenen voor verandering van je eetpatroon ook moge zijn, ik kan je helpen om op een goede, leuke, lekkere en creatieve wijze je doel te bereiken.

Ik neem je eetpatroon onder de loep en werk van daaruit samen met jou aan een nieuw voedingspatroon en/of een gezondere leefstijl.  Als basis geldt altijd jouw vraag.

Mijn rol als coach/therapeut/kok is om je te helpen, te motiveren, stimuleren en ondersteunen waar nodig. Dat kan zijn in de vorm van gesprekken, maar ook door bijvoorbeeld kookworkshops aan huis, kookdemonstraties, kennisdeling of het aanleveren van specifieke recepturen/menu’s.

Elk proces van blijvende verandering kost tijd en vragen om motivatie en doorzettingsvermogen. Motivatie kan van binnenuit komen, maar ook van externe factoren: De wens om geraffineerde suikers uit je voeding te weren, te koken zonder pakjes en zakjes of de vleesconsumptie op verantwoorde wijze te verminderen zijn net zo gemakkelijk of moeilijk te verwezenlijken als de medische noodzaak om bijvoorbeeld suikervrij of zoutloos te gaan koken.

Maar wat je motivatie ook is, zonder doorzettingsvermogen gaat het niet lukken. Dat doorzettingsvermogen zit in jezelf! En geen enkele blijvende gedragsverandering komt van de ene dag op de andere dag tot stand: Tijd is een cruciale factor. Daarom zal onze relatie er een zijn van de langere termijn.

Heb je tips voor anderen?

Ik heb geen aandelen in Triodosbank, maar hun slogan is wel de meest treffende: Volg je hart, gebruik je hoofd!

Bedankt!

Ronny, hartelijk bedankt voor je gepassioneerde verhaal! Ik vond het heel inspirerend om te lezen. En ik ga je bellen. 🙂 Meer weten over Ronny en haar bedrijf? Bezoek dan haar website www.voedingenz.nl.

Sjoukje

Op de blog Meer geld, minder stress help ik jou met praktische oplossingen voor al je geld(zorgen). Vroeger was ik projectleider en communicatiemanager bij een grote verzekeraar en daarvoor bij een grote bank. De kennis die ik daar heb opgedaan zet ik nu als fulltime blogger graag in om jou te helpen met je geldzaken. Ik schrijf van alles en nog wat over hoe je je geldzaken het beste kunt regelen. Zodat je meer geld overhoudt voor leuke dingen.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: