Waarom een moestuin ons geen geld bespaart… En we er tóch eentje hebben

moestuin - radijsjes

Een paar weken geleden ontving ik een mailtje van de gemeente: als u weer een moestuin wil dit jaar, kunt u zich nu inschrijven. Ik bedacht me geen moment en gooide mijn gegevens weer op hun site. Moestuin! Leuk! Hebben! Dat was ongeveer de gedachtegang. Zo’n moestuin bijhouden is toch eigenlijk in de zandbak spelen voor volwassenen. Heerlijk met je handen in de modder! En dan nog met serieus eetbare zaken tot gevolg.

Een paar minuten later kreeg ik een bevestiging dat ik op de lotingslijst stond, en binnen een paar weken ook een mooie mail met felicitaties dat ik weer was ingeloot. Joehoe! Het grote tuinfeest kan weer van start! Ons tuintje zit naast een kinderboerderij, een net opgeknapte speeltuin met prima voetbalveldje en een tuincentrum. Wat wil een mens nog meer? (Dat het daadwerkelijk op loopafstand is. En dat onze puppy het terrein op mag. En dat iemand anders af en toe spontaan het onkruid weghaalt). Goed. Niets dus. 🙂

Wat levert het nou op, zo’n moestuin?

Moestuin - bietBespaar je nou geld met zo’n moestuin? Daar kan ik, in ons geval, kort over zijn. Nee. Dat geldt natuurlijk niet voor iedereen. Als je een flink stuk grond bij je huis hebt, en elk jaar zelf gekweekte zaden kan gebruiken, dan bespaar je er vast geld mee. En zelfs als je een klein tuintje hebt, kan het nog wel geld schelen. Maar als je, net als wij, een stukje grond bij de gemeente huurt (voor € 33) en elk jaar jezelf te buiten gaat aan nieuwe mooie netjes, kas-achtige dingetjes en leuke zaden… Dan moet je wel heel veel gelukte komkommers en courgettes oogsten, wil dat echt geld besparen.

De kosten versus de baten

Even snel uitgerekend:

 • Kosten moestuin: € 33
 • Kosten materialen (touw, stokken, netjes, plastic): € 65 (gemiddeld van beide jaren)
 • Kosten zaden: € 25 (gemiddeld van beide jaren)

Totaal was ik dus € 123 kwijt. Ik heb niet exact bijgehouden wat het me aan groenten opgeleverd heeft. Toch even een schatting:

 • 2 pompoenen
 • 25 courgettes
 • 10 komkommers
 • 12 kroppen sla
 • een handje boontjes
 • een paar radijsjes
 • 2 bietjes
 • 20 wortels (zo’n 4 maaltijden)
 • 2 keer spinazie (dus voor 2 maaltijden)

Dat betekent dat we globaal voor zo’n 50 maaltijden aan groenten hadden. In het gunstigste geval bespaarden we daar gemiddeld € 1,50 mee. Dan kom ik ongeveer op € 75… Waarschijnlijk was het zelfs nog minder, want bijvoorbeeld courgettes kosten in het seizoen hooguit 50 cent per stuk.

Uurtarief meenemen?

Zeker als je je ook nog realiseert hoeveel tijd je erin stopt, is moestuinieren eigenlijk heel duur. Reken je uurtarief van je werk maar eens uit en vermenigvuldig dat met alle uurtje onkruid wieden… Geen leuke vergelijking hè. Moestuiniertijd hoeft natuurlijk niet per se ten koste te gaan van werktijd (sterker nog, heel waarschijnlijk is het niet).

Of je bespaartarief?

Als je deze berekening maakt, moet je het eigenlijk ook omdraaien. Al die uren die je in je moestuin stopt, zou je ook kunnen besteden aan shoppen of aan het bezoeken van het theater. Dan is zo’n moestuin natuurlijk juist weer een enorme besparing.

Het gaat om het plezier

Al met al moeten we daar dus maar niet al teveel naar kijken. Het gaat per slot van rekening ook niet om het geld, zo’n moestuin in zo’n buurttuin. Het gaat om het plezier. Nogmaals… het is een zandbak voor volwassenen, zo’n tuintje. En dan die ontspanning, die het oplevert. Lekker in het weekend, of ’s avonds als het licht genoeg is, een uurtje wieden, en dan eens rond wandelen en de andere tuinen bewonderen. Heerlijk. Dat is toch een stuk gezonder dan wat ik normaal gesproken meestal doe (op de bank hangen met mijn laptop op schoot). Bovendien, hoe meer je buiten komt, hoe beter je slaapt.

Het is gezellig én leerzaam

moestuin - bloemHet onkruid wieden doen we meestal in stilte, wat heerlijk is. Toch is het ook een heel sociaal gebeuren, zo’n buurttuin. Er is altijd wel iemand ook op zijn of haar postzegeltje grond bezig met plantjes trekken. Dat zijn meestal mensen die ik verder niet ken, en in mijn dagelijks leven ook niet zo vaak tegen kom. Veel oudere mensen bijvoorbeeld, die hele fijne tips geven. En vorig jaar zat ik naast een Poolse meneer, die ik graag in zou willen huren als we ons huis nog eens gaan verbouwen. Die maakte zelfs zijn groentesteunen met een waterpas… (True story!) Het zag er allemaal heel keurig uit. En dankzij alle aandacht en liefde die hij erin stopte, zagen zijn groenten er ook nog eens fantastisch uit.

Nu ga ik dit jaar niet ook met mijn waterpas de tuin in, maar ik heb wel goed gezien hoe ik mijn komkommers handiger kan laten groeien. En dat je sla eigenlijk om de drie dagen moet zaaien, in plaats van het hele zakje in één keer… (Ok, dat had ik zelf ook wel kunnen bedenken, maar het kwam toch niet in me op).

En… het levert je lekker eten op

En dan hebben we het nog niet eens gehad over de lekkere groenten die je eruit haalt. Want dat is wel een feit, zo durf ik stellig te beweren. De boontjes die mijn Pake vroeger uit zijn tuin haalde, waren destijds al vele malen lekkerder dan die uit de supermarkt (ik heb het niet van een vreemde, die liefde voor zo’n moestuintje). En de boontjes die ik nu zelf uit mijn tuintje haal, zijn helemaal verrukkelijk. Al is het alleen al omdat ik er zoveel tijd en liefde in gestopt heb. (En als gevolg daarvan gewoon meer honger heb). 🙂

De buurttuinen waar mijn tuintje zit, mogen niet met bestrijdingsmiddelen worden aangevallen. En bemesten doen ze met de compost van het jaar ervoor en af en toe met de geitenkeutels van de buren (die kinderboerderij dus). Het is daarom helemaal biologisch. En zit vol met onkruidzaad, vanwege die fijne compost. Maar goed, je moet ook wat te wieden hebben natuurlijk. 🙂

Vanmiddag gaan we weer!

Alles bij elkaar ben ik heel blij dat we sinds vorig weekend de tuin weer in mogen. De zaadjes liggen alweer klaar. En dit jaar proberen we de extra aankopen van netjes, stokken en troepjes tot een minimum te beperken. Dan wordt het misschien toch nog kostenneutraal dit jaar. Binnenkort volgen nog een paar blogs met moestuintips. Ik heb er nu al zin in.

Heb jij ook een moestuin? Bespaar jij er geld mee? Of is het voor jou, net als bij mij, vooral voor het plezier? Ik ben benieuwd!

moestuin

moestuin

PS: ja ja, dit zijn allemaal eigen foto’s en allemaal van mijn eigen moestuin.

Sjoukje

Op de blog Meer geld, minder stress help ik jou met praktische oplossingen voor al je geld(zorgen). Vroeger was ik projectleider en communicatiemanager bij een grote verzekeraar en daarvoor bij een grote bank. De kennis die ik daar heb opgedaan zet ik nu als fulltime blogger graag in om jou te helpen met je geldzaken. Ik schrijf van alles en nog wat over hoe je je geldzaken het beste kunt regelen. Zodat je meer geld overhoudt voor leuke dingen.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: