moestuin - radijsjes

Waarom een moestuin ons geen geld bespaart… En we er tóch eentje hebben

Een paar weken geleden ontving ik een mailtje van de gemeente: als u weer een moestuin wil dit jaar, kunt u zich nu inschrijven. Ik bedacht me geen moment en gooide mijn gegevens weer op hun site. Moestuin! Leuk! Hebben! Dat was ongeveer de gedachtegang. Zo’n moestuin bijhouden is toch eigenlijk in de zandbak spelen voor volwassenen. Heerlijk met je handen in de modder! En dan nog met serieus eetbare zaken tot gevolg.

Een paar minuten later kreeg ik een bevestiging dat ik op de lotingslijst stond, en binnen een paar weken ook een mooie mail met felicitaties dat ik weer was ingeloot. Joehoe! Het grote tuinfeest kan weer van start! Ons tuintje zit naast een kinderboerderij, een net opgeknapte speeltuin met prima voetbalveldje en een tuincentrum. Wat wil een mens nog meer? (Dat het daadwerkelijk op loopafstand is. En dat onze puppy het terrein op mag. En dat iemand anders af en toe spontaan het onkruid weghaalt). Goed. Niets dus. 🙂

Wat levert het nou op, zo’n moestuin?

Moestuin - bietBespaar je nou geld met zo’n moestuin? Daar kan ik, in ons geval, kort over zijn. Nee. Dat geldt natuurlijk niet voor iedereen. Als je een flink stuk grond bij je huis hebt, en elk jaar zelf gekweekte zaden kan gebruiken, dan bespaar je er vast geld mee. En zelfs als je een klein tuintje hebt, kan het nog wel geld schelen. Maar als je, net als wij, een stukje grond bij de gemeente huurt (voor € 33) en elk jaar jezelf te buiten gaat aan nieuwe mooie netjes, kas-achtige dingetjes en leuke zaden… Dan moet je wel heel veel gelukte komkommers en courgettes oogsten, wil dat echt geld besparen.

De kosten versus de baten

Even snel uitgerekend:

 • Kosten moestuin: € 33
 • Kosten materialen (touw, stokken, netjes, plastic): € 65 (gemiddeld van beide jaren)
 • Kosten zaden: € 25 (gemiddeld van beide jaren)

Totaal was ik dus € 123 kwijt. Ik heb niet exact bijgehouden wat het me aan groenten opgeleverd heeft. Toch even een schatting:

 • 2 pompoenen
 • 25 courgettes
 • 10 komkommers
 • 12 kroppen sla
 • een handje boontjes
 • een paar radijsjes
 • 2 bietjes
 • 20 wortels (zo’n 4 maaltijden)
 • 2 keer spinazie (dus voor 2 maaltijden)

Dat betekent dat we globaal voor zo’n 50 maaltijden aan groenten hadden. In het gunstigste geval bespaarden we daar gemiddeld € 1,50 mee. Dan kom ik ongeveer op € 75… Waarschijnlijk was het zelfs nog minder, want bijvoorbeeld courgettes kosten in het seizoen hooguit 50 cent per stuk.

Uurtarief meenemen?

Zeker als je je ook nog realiseert hoeveel tijd je erin stopt, is moestuinieren eigenlijk heel duur. Reken je uurtarief van je werk maar eens uit en vermenigvuldig dat met alle uurtje onkruid wieden… Geen leuke vergelijking hè. Moestuiniertijd hoeft natuurlijk niet per se ten koste te gaan van werktijd (sterker nog, heel waarschijnlijk is het niet).

Of je bespaartarief?

Als je deze berekening maakt, moet je het eigenlijk ook omdraaien. Al die uren die je in je moestuin stopt, zou je ook kunnen besteden aan shoppen of aan het bezoeken van het theater. Dan is zo’n moestuin natuurlijk juist weer een enorme besparing.

Het gaat om het plezier

Al met al moeten we daar dus maar niet al teveel naar kijken. Het gaat per slot van rekening ook niet om het geld, zo’n moestuin in zo’n buurttuin. Het gaat om het plezier. Nogmaals… het is een zandbak voor volwassenen, zo’n tuintje. En dan die ontspanning, die het oplevert. Lekker in het weekend, of ’s avonds als het licht genoeg is, een uurtje wieden, en dan eens rond wandelen en de andere tuinen bewonderen. Heerlijk. Dat is toch een stuk gezonder dan wat ik normaal gesproken meestal doe (op de bank hangen met mijn laptop op schoot). Bovendien, hoe meer je buiten komt, hoe beter je slaapt.

Het is gezellig én leerzaam

moestuin - bloemHet onkruid wieden doen we meestal in stilte, wat heerlijk is. Toch is het ook een heel sociaal gebeuren, zo’n buurttuin. Er is altijd wel iemand ook op zijn of haar postzegeltje grond bezig met plantjes trekken. Dat zijn meestal mensen die ik verder niet ken, en in mijn dagelijks leven ook niet zo vaak tegen kom. Veel oudere mensen bijvoorbeeld, die hele fijne tips geven. En vorig jaar zat ik naast een Poolse meneer, die ik graag in zou willen huren als we ons huis nog eens gaan verbouwen. Die maakte zelfs zijn groentesteunen met een waterpas… (True story!) Het zag er allemaal heel keurig uit. En dankzij alle aandacht en liefde die hij erin stopte, zagen zijn groenten er ook nog eens fantastisch uit.

Nu ga ik dit jaar niet ook met mijn waterpas de tuin in, maar ik heb wel goed gezien hoe ik mijn komkommers handiger kan laten groeien. En dat je sla eigenlijk om de drie dagen moet zaaien, in plaats van het hele zakje in één keer… (Ok, dat had ik zelf ook wel kunnen bedenken, maar het kwam toch niet in me op).

En… het levert je lekker eten op

En dan hebben we het nog niet eens gehad over de lekkere groenten die je eruit haalt. Want dat is wel een feit, zo durf ik stellig te beweren. De boontjes die mijn Pake vroeger uit zijn tuin haalde, waren destijds al vele malen lekkerder dan die uit de supermarkt (ik heb het niet van een vreemde, die liefde voor zo’n moestuintje). En de boontjes die ik nu zelf uit mijn tuintje haal, zijn helemaal verrukkelijk. Al is het alleen al omdat ik er zoveel tijd en liefde in gestopt heb. (En als gevolg daarvan gewoon meer honger heb). 🙂

De buurttuinen waar mijn tuintje zit, mogen niet met bestrijdingsmiddelen worden aangevallen. En bemesten doen ze met de compost van het jaar ervoor en af en toe met de geitenkeutels van de buren (die kinderboerderij dus). Het is daarom helemaal biologisch. En zit vol met onkruidzaad, vanwege die fijne compost. Maar goed, je moet ook wat te wieden hebben natuurlijk. 🙂

Vanmiddag gaan we weer!

Alles bij elkaar ben ik heel blij dat we sinds vorig weekend de tuin weer in mogen. De zaadjes liggen alweer klaar. En dit jaar proberen we de extra aankopen van netjes, stokken en troepjes tot een minimum te beperken. Dan wordt het misschien toch nog kostenneutraal dit jaar. Binnenkort volgen nog een paar blogs met moestuintips. Ik heb er nu al zin in.

Heb jij ook een moestuin? Bespaar jij er geld mee? Of is het voor jou, net als bij mij, vooral voor het plezier? Ik ben benieuwd!

moestuin

moestuin

PS: ja ja, dit zijn allemaal eigen foto’s en allemaal van mijn eigen moestuin.

This Article Has 19 Comments
 1. Project Lonica schreef:

  Haha, bekend verhaal! Moestuinieren moet je met name doen omdat je er gelukkig van wordt 😉

 2. Yolanda schreef:

  Ik heb ook een moestuin, heerlijk! Elke winter verheug ik mij erop om in het voorjaar weer met mijn handen in de aarde wroeten. Ik heb een vrij grote “moes” en verschillende fruitbomen dus alles bij elkaar opgeteld zal ik wel iets geld besparen. Maar het gaat toch vooral om het plezier en het genieten.

 3. Consuminderen schreef:

  Ik vind het fijn, om een verplichting te hebben. Mooi uitzicht heb ik. Helaas waait het harder op de nieuwe dan op de oude moestuin Sociale contacten, maar liever niet teveel. Nieuw op de moestuin en een meisje is gedoe, maar kan ook gemak opleveren. Veel buiten, ik ben nu al bruiner dan voorgaande jaren. Moestuin is op mijn blog het minst gewaardeerde en het minst gelezen blogs. Echt niet. Het is totaal niet interessant. Als ik geen waardering wil moet ik moestuin blogjes schrijven.
  Succes met je moestuin. Geniet er van.

  • Wat grappig dat jouw moestuinblogs minder gewaardeerd worden. Ik lees ze altijd graag in ieder geval. Geen idee hoe mijn moestuinblogs gelezen gaan worden 🙂 Deze doet het vooralsnog prima.
   En genieten doen we zeker, bedankt! Jij ook veel plezier met de moestuin, ondanks de hardere wind.

 4. groene vrouw schreef:

  Ook hier een moestuin met huisje en kas, en ja dat was een investering maar oooo zo’n goede, het is net een vakantie huisje.
  We eten en koken er en bivakkeren er met mooie dagen de gehele dag en slapen thuis.
  In de winter 2 volle vriezers met groenten en veel in potten geweckt in het zoetzuur,en als jam en siropen.
  En het vervangt de sportschool als we het druk hebben met zaaien en niet gewenste kruiden moeten verwijderen ( lees onkruid)
  Wij genieten met volle teugen van onze tuin en hebben er plezier in een daar gaat het toch ook om!
  En ook onze kleinkinderen kunnen zo zien hoe wat en waar groeit.
  Geniet maar lekker van je tuin!

  • Oh, dat vind ik ook zo’n leuk idee! Dat soort tuinen heb je hier ook wel, maar het is veel moeilijker om daar tussen te komen, dan de gewone gemeentetuintjes. Die worden elk jaar opnieuw verloot.
   Dank je wel!

 5. A Ten H schreef:

  Wij hebben een kleine moestuin
  We zetten aardappelen boontjes bietjes en nu breiden we uit met sla
  Het kan er net allemaal in maar ik vind het heerlijk smaken

 6. Doortje schreef:

  Haha, het bespaart niet veel inderdaad! Wij gebruiken altijd onze tuin en hebben de laatste jaren veel tomaten, frambozen en bramen… die laatste twee zijn wel redelijk duur in de supermarkt en zijn erg lekker, dus daar doen we het maar voor 😉

  • heerlijk, frambozen en bramen in je eigen tuin! Die wil ik hier ook wel. En misschien dat tomaten het in onze eigen achtertuin wel doen. Misschien toch maar eens proberen…

   • VeggieMo schreef:

    Frambozen zijn heel makkelijk en ze stekken zichzelf. Het is bijna onkruid 🙂 Kies wel voor herfstframbozrn want dan heb je meet en langer oogst. Fruit is veel minder werk dan groente. Wij willen dit jaar ook wat groente in onze achtertuin verbouwen. Ik heb al topinamboer staan. Ook makkelijke planten en veel oogst. En verder kruiden zoals marokkaanse munt, citroenmelisse, salie, oregano, thijm, bieslook, goudsbloem.

 7. Trees schreef:

  geen echte moestuin, maar wel een moestuinbak hier. En dit jaar voor het eerst een zak voor kruiden tegen de schutting. Of het echt bespaart, dat weet ik ook niet. Wel dat het echt vers is, lekkerder smaakt en ik er volop van geniet als mijn eigen gekweekte groente en kruiden het goed doen. En mijn blogs over mijn moestuinproject worden wel goed gelezen als ik daar over schrijf. Ik krijg dan ook vragen van mensen over de moestuin. Maar voor mij is het ook ieder jaar weer een grote belevenis en haal ik mijn kennis van internet.

  • Die blogs ga ik eens lezen, ik ben heel benieuwd! Ik haal mijn kennis vooral van de andere mensen uit de buurttuin, en van mijn moeder en schoonmoeder. 🙂 Internet ook wel hoor, maar ik vind het altijd wel zo leuk om het van een kenner te horen.

 8. Hier ook een moestuinbak en potten met planten. Ik vind het vooral heel erg leuk om te doen maar echt iets opleveren doet het bij ons ook niet. Vorig jaar was helemaal een ramp en was mijn moestuin vooral verregend.

 9. Ipie schreef:

  Wij hebben op 100 meter afstand van ons huis een moestuin van 120 m2 op een volstuinencomplex. We betalen hiervoor 100 euro per jaar (huur van de grond en lidmaatschap van de vereniging). We eten het hele jaar aardappelen van eigen tuin en de groente/fruit wordt gegeten, ingevroren of geweckt. We halen er zeker meer af dan jij maar ik denk niet dat het uit kan als je alles mee rekent. We hebben bv een paar jaar geleden een kas geplaatst (ik meen 400 euro) en deze is gedeeltelijk beschadigd door een forse hagelbui en moet dus gerepareerd worden. Verder kosten voor netten, gereedschap enz.
  Voor ons is het vooral een hobby. Verder hebben we bijna geen tuin bij ons huis, dus het is heerlijk dat we vlakbij dit stukje grond hebben.

 10. Lonneke schreef:

  Ik heb altijd een enorme zwak voor al die leuke houten bakken en dergelijke waarin je vanalles kan verbouwen, maar groene vingers heb ik niet helaas.
  Ik ben voorlopig ook nog veels te afgeleid door alles ander dingen ‘van het leven’ om het echt goed bij te houden dus bij mij gaat altijd alles dood.
  Ooit…Als ik minder werk…Als mijn huis volledig minimalistisch is…Als de kinderen mij kunnen helpen (op eigen initiatief)…Als ik een grotere tuin heb…
  😉

 11. […] c;a.prototype.constructor=a;a.Ua=function(a,c,f){for(var d=Array(arguments.length-2),e=2;e mrt, 26, 2017 Waarom een moestuin ons geen geld bespaart… En we er tóch eentje hebben Be the first to […]

Geef een reactie