7 goede redenen voor een spelletje (en de 7 leukste spelletjes)

spelletjes

“Het is toch lente?” vroeg mijn kleuter gisteren, met een rimpel op haar voorhoofd, kijkend uit het raam. Ik wilde een heel betoog beginnen over dat het weer in Nederland nogal veranderlijk is, en dat seizoenen hier niet zoveel zeggen. In plaats daarvan gooide ik de Uno op tafel. “Het is spelletjesweer!” riep ik. “Deel jij uit?” Vanuit alle hoeken en gaten kwamen de overige gezinsleden aan gestoven. Als er iets is waar iedereen blij van wordt in ons huis, dan is het wel een spelletje Uno. Ok, eigenlijk de zon en chocola. Maar bij gebrek aan beter is een spelletje Uno een prettig alternatief.

Deze maand is het thema op mijn blog warmte en gezelligheid. Als er iets is dat warmte en gezelligheid roept, dan is het toch wel het spelen van een spelletje. Naast de zon en chocola natuurlijk. 🙂 Het leek me daarom leuk om eens uit te zoeken wat er nog meer goed is aan het spelen van spelletjes.

Wat versta ik onder spelletjes?

Eerst even mijn definitie van een spelletje, voor we verzand raken in allerhande discussies: de spelletjes die ik nu bedoel zijn spelletjes zonder scherm of batterijen. Dat is niet heel vanzelfsprekend meer, leer ik net. Zelfs Google komt eigenlijk met alleen maar resultaten over het nut en nadeel van games als je op spelletjes zoekt. Nu kan ik daar ook wel een flinke lijst van voor- en nadelen van bedenken, maar die bedoel ik dus niet. Ik bedoel de spelletjes variëren van “ik zie, ik zie wat jij niet ziet” tot “Dokter Bibber” en “Kolonisten van Catan”.

Reden 1: het is gratis! (Of in ieder geval heel goedkoop)

Nou… hoor ik je denken. Spelletjes zijn helemaal niet gratis, ze zijn zelfs behoorlijk duur. Ja, bij aanschaf zijn bordspelletjes en andere spelletjes in doosjes inderdaad niet gratis. Maar als je ze eenmaal hebt, kun je ze onbeperkt spelen zonder dat je er opnieuw iets voor hoeft te betalen. Het hele idee van spelletjes in natuurlijk ook dat je ze, in tegenstelling tot boeken bijvoorbeeld, elke keer kunt spelen, zonder dat je weet hoe het afloopt. Als je uitrekent hoeveel uur je met een spelletje kunt spelen, versus wat je er oorspronkelijk voor betaald hebt, dan denk ik dat zo’n spelletje serieus bijna niets kost.

Veel Kringloopwinkels hebben een grote verzameling gezelschapsspellen. Dus ook als je een beperkt budget hebt, kun je met één spelletje honderden uren entertainment kopen, zonder je portemonnee helemaal te moeten legen.

Reden 2: Het is gezellig

Spelletjes zijn goed voor de onderlinge band, zo lees ik op verschillende sites. Of dat altijd geldt, dat betwijfel ik eigenlijk een beetje. Dat werkt naar mijn idee alleen zo, als je allemaal óf tegen je verlies kunt, óf spelletjes speelt waarbij je samen tegen een vijand strijdt, danwel waar je geen echte winnaars en verliezers hebt.

Teamwerk werkt!

Mijn dochter is op het moment op de leeftijd dat winnen heel belangrijk is. Alles is een wedstrijd! Waar we vorig jaar nog urenlang konden spelen zonder tranen, is het nu al gauw niet meer gezellig zodra ze het idee heeft dat ze niet gaat winnen. “Spelen is belangrijker dan winnen” roepen wij dan, maar dat is dus helemaal niet waar als je 5 bent (en daarna ook niet eigenlijk). Wat het oplost, is spelen in teams. Gedeelde smart is halve smart per slot van rekening.

Zo hebben wij team lente versus team zomer (mijn dochter en ik zijn beiden in de zomer jarig), team groot tegen team klein (drie maal raden wie er in welk team zit), team jong versus team oud (ik ben de oudste van de volwassenen en mijn zoon is de oudste van de kinderen), team Bakker (dat ben ik alleen) versus team (achternaam van de rest – zij met zijn drietjes). En zo zijn er nog wel meer opties te bedenken.

Reden 3: je oefent je hersenen

Of je nou een spelletje memory speelt, of Monopoly, bij veel spelletjes moet je nadenken. Veel spelletjes worden moeilijker naarmate je ze langer speelt, omdat je er dan meer uit kunt halen. Een rondje Monopoly is op zich niet zo heel ingewikkeld (ik speelde het al met mijn kinderen toen ze 4 waren), maar hoe beter je het snapt, hoe strategischer je het kunt spelen. En zelfs Uno vereist nadenkwerk. Zet ik deze kaart nu in, of houd ik hem nog even vast? Hoeveel groene kaarten zijn er al langs geweest? Heeft hij er nog eentje, of kan dat niet meer?

Reden 4: je hebt er geen stroom voor nodig (en geen beeldscherm!)

Ook als de elektriciteit is uitgevallen kun je spelletjes spelen. Het enige dat je nodig hebt, is het spelletje per slot van rekening. Er zijn trouwens ook nog allerhande spelletjes te bedenken waar je alleen maar een pen en papier voor nodig hebt. Galgje bijvoorbeeld. Altijd leuk om even een paar minuten mee te vullen. Of spelletjes waarbij je helemaal niets nodig hebt. Zo spelen wij regelmatig het fluisterspelletje. De eerste bedenkt iets en fluistert het in het oor van de volgende. Zeker als je met meer dan 5 mensen bent en er een Engelse term in gooit, komen er de meest prachtige resultaten uit. 🙂

De meeste bordspelletjes vereisen ook geen elektriciteit (al is het wel handig als het licht genoeg is). En kaartspelletjes al helemaal niet. Die kun je dus vaak ook onderweg spelen. Of als je in de tuin bent (tenzij het hard waait…). Of in een wachtkamer.

Reden 5: Het is heel ontspannend

De meeste spelletjes zijn heel ontspannend. Nu geldt ook hierbij natuurlijk weer dat een spelletje niet zo ontspannen is als je niet tegen je verlies kunt. Dan is het zelfs heel opwindend, zo’n potje ganzenborden… 🙂 Maar als je je daar overheen hebt gezet, werkt een spelletje vaak heel goed tegen de stress.

In stressvolle situaties kunnen spelletjes dan ook een prima afleiding zijn. Weer in die wachtkamer bijvoorbeeld. Maar ook als je het druk hebt. Een paar minuten lezen is dan vaak veel gevraagd, maar even tien minuten een spelletje doen kan vaak wel.

Reden 6: Je slaapt er beter van

Als je ’s avonds nog lang achter je laptop zit, of met je telefoon speelt, slaap je slechter. Iets met blauw licht en zo. Ook als je een spannende tv-serie kijkt, kun je moeite hebben met slapen. Als je echter een spelletje speelt, heb je geen last van dat soort invloeden. Als je je dus niet teveel opwindt. Dan werkt het niet. 🙂

Reden 7: Je speelt er meer door

Dit lijkt een beetje een drogreden, en dat is het waarschijnlijk ook. maar ik vind het toch een mooie reden. Mensen zeggen vaak dat ze meer willen spelen (omdat dat ontspannend werkt, leuk klinkt, of waarom dan ook), maar weten in de praktijk vaak niet hoe. Een spelletje spelen is per definitie spelen. Dus… 🙂 Doe meer spelletjes. Hartstikke leuk!

7 leuke spelletjes

Ik beloofde het in de kop al, ik heb ook een lijstje gemaakt van mijn favoriete spelletjes.

Spelletje 1: Triviant

Wij speelden vroeger al graag Triviant (of Trivial Persuit), ook al werd het spel met de dag meer achterhaald. En dus ook moeilijk. 🙂 Zeker de roze categorie, de entertainment-vragen, is heel moeilijk als het gaat over een periode van meer dan 5 jaar geleden. En ook de sportvragen, de oranje categorie, vond ik altijd heel lastig. Geel daarentegen, geschiedenis, vond ik altijd het makkelijkst. In onze versie zaten namelijk veel Bijbelse geschiedenis-vragen en na 8 jaar christelijke school zat dat er destijds goed in.

Tegenwoordig heb je ook een hele handige familieversie, met blauwe vragen voor de ouders en gele vragen voor de kinderen (of andersom, dat vergeten we altijd). Die is officieel vanaf een jaar of 8, maar ook kinderen van 4 jaar kunnen hier al prima aan mee doen. Zeker als je als voorlezer niet zo goed bent in klemtonen neutraliseren en je kinderen hebt die heel goed aan je neus kunnen zien of jij de waarheid spreekt… 🙂 Mijn dochter wint hier namelijk het meest in. Die kan net iets beter gezichten lezen dan de rest. (Zoon: “Hoe weet je dat nou weer?” Dochter: “dat weet ik gewoon!” Zoon: “wat was het antwoord ook alweer?” Dochter: “eh… weet ik niet meer.” Zoon: “… ZUCHT!”)

Spelletje 2: Uno of pesten

Uno is eigenlijk gewoon hetzelfde als pesten, maar dan met voorgedrukte kaarten. Wij spelen het allebei door elkaar heen. Uno is net iets makkelijker te spelen met mensen uit een ander gezin, omdat de regels daarvan wat minder dubieus zijn. Bij pesten heeft elk gezin zijn eigen regels, zo lijkt het wel. Als de regels echter eenmaal zijn vastgesteld, dan kun je voortaan met elk standaard spel kaarten je gezin entertainen. (Bij de Action verkopen ze ze voor 95 cent per spel, zag ik pas.)

Spelletje 3: Skipbo

Skipbo hebben wij net pas, maar is nu al een favoriet. Het enige dat je moet doen is kaartjes op volgorde opstapelen. Het lijkt dus heel simpel, maar is het niet. Ik speel het vooral met mijn zoontje, maar in de reviews op internet lees ik dat er ook mensen zijn die het met hun vriendengroep spelen.

Vooral voor mensen die net als ik nogal van orde en cijfertjes houden, is het een perfect spel. 🙂

Spelletje 4: Monopoly

Een klassieker. Ik speelde dit als kind veel met mijn zus. Wij hadden een hele oude versie, waarbij je € 200 bij start kreeg. Toen ik het voor het eerst bij een vriendinnetje speelde, die de in die tijd gebruikelijke versie met € 20.000 bij start had, raakte ik helemaal in de war. Tegenwoordig hebben we een versie waar je geloof ik zelfs € 20 miljoen krijgt. 🙂 De inflatie in Monopoly gaat harder dan waar dan ook. De reden dat ik het niet precies weet is trouwens ook een mooie: wij hebben de variant met pinautomaat… Die bedienen mijn kinderen om de beurt, dus ik weet eigenlijk nooit hoeveel ik krijg. Ik win ook nooit, realiseer ik me nu. Hm.

Het is wel heel handig, die variant met pinautomaat, want die kunnen kinderen vanaf een jaar of 4 al spelen dus. Zolang ze plus en min uit elkaar kunnen houden, gaat het goed.

Spelletje 5: Lost cities

Lost cities is een wat onbekender spel, dat ons werd aangeraden door een spelletjesspeelzaak in de buurt. Het is een rekenspelletje (leuk!), dat deels op basis van strategie en deels op basis van geluk gewonnen kan worden. Toen we het net hadden, speelden we het uren. Inmiddels staat het alweer even stof te vergaren in de kast, maar ik denk dat mijn oudste bijna groot genoeg is om het mee te spelen.

Spelletje 6: Mamma Mia

Mamma Mia is een spel waarbij je zoveel mogelijk pizza’s moet bakken, door de kaartjes in de goede volgorde op te stapelen. Officieel is het een spel voor oudere kinderen en/of volwassenen, omdat het behoorlijk lastig is. Met ietwat aangepaste regels kan je het ook met kleine kinderen spelen, is mijn ervaring. En die vinden het vervolgens zo leuk dat je het nooit meer in de volwassen versie speelt… Dat is dan wel weer jammer, want het is echt een heel leuk spel in de oorspronkelijke versie. Ik heb het nu in de kast verstopt, en hoop dat de kinderen het vergeten. Dan wordt het vast wel weer leuk om ’s avonds met volwassenen te spelen. 🙂

Spelletje 7: Boonanza

Net als Mamma Mia is Boonanza zo’n kaartspel dat het leukst is met volwassenen. Toen we vorig jaar een weekendje weg waren, heb ik dit uren met mijn zwager en moeder gespeeld. Ik heb geen idee meer hoe het ging, maar het was heel entertaining. (Goed verhaal, sorry. 🙂 We gaan in mei weer op stap, daarna weet ik het vast weer!)

 

 

Genoeg inspiratie!

Al met al genoeg inspiratie om lekker te gaan spelen! Ik kan in ieder geval niet wachten tot het weer regent. 🙂 Ok, zon en chocola zijn nog beter, dat vind ik nog steeds. Maar af en toe een spelletjesmiddag, daar word ik in ieder geval ook heel blij van.

Speel jij ook wel eens een spelletje? Wat is jouw favoriete spelletje? En wat juist niet? Ik ben benieuwd!

7 goede redenen voor een spelletje

 

Sjoukje

Op de blog Meer geld, minder stress help ik jou met praktische oplossingen voor al je geld(zorgen). Vroeger was ik projectleider en communicatiemanager bij een grote verzekeraar en daarvoor bij een grote bank. De kennis die ik daar heb opgedaan zet ik nu als fulltime blogger graag in om jou te helpen met je geldzaken. Ik schrijf van alles en nog wat over hoe je je geldzaken het beste kunt regelen. Zodat je meer geld overhoudt voor leuke dingen.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: