alternatieven voor marktplaats

Hoe kom je van je spullen af? De beste alternatieven voor Marktplaats

Toen mijn zoon begin vorig jaar enthousiast meldde dat hij graag wat geld wilde verdienen op Koningsdag, was ik direct enthousiast. Het leek me wel wat, al onze mooie maar zeer overbodige kinderresten op een kleedje en dan lekker verkopen. Ik vind het leuk om dingen te verkopen en ik had het idee dat hij dat ook wel zou vinden. Niets was minder waar. Hij had het koud, en wat was het saai!

Om 7 uur kon er nog wel een lachje af, toen we alles netjes hadden ingericht. Maar om 10 uur was hij er helemaal klaar mee. Toen iemand belangstellend naar zijn oude met voetballaarsjes keek en vroeg hoe duur ze waren, brulde hij alleen nog maar terug “Ik wil naar huis!”.

Eens maar nooit weer!

Dat was alleen nog niet zo makkelijk. De auto stond een flink eind weg, en op dat tijdstip mochten we die niet meer dichterbij zetten om alles in te laden. En alhoewel we al zeker voor € 10 troepjes hadden verkocht, stonden alle grote spullen nog keurig te glanzen op het kleedje.

Gelukkig bood een buurman aan het zo mooie complete, maar toch echt onverkoopbare keukentje op zijn fiets mee te nemen. En onderweg naar de auto kwamen we al slepend gelukkig ook nog een schoolgenootje tegen wiens kleine zusje helemaal blij werd van ons oude poppenhuisje. “Dit doen we nooit meer!” verklaarde mijn zoon thuis, onder het genot van warme chocolademelk. En ik denk dat hij daar gelijk in gaat krijgen.

Wat te doen met onze spullen?

Maandenlang keek ik naar het mooie keukentje, dat vanaf dat moment heerlijk in de weg stond in mijn werkkamer. Daar moest toch iemand in geïnteresseerd zijn? Ik maakte foto’s om het op Marktplaats te zetten. En… vergat ze compleet. Ik vind verkopen heel erg leuk om te doen. Maar het idee dat ik het dan online zou zetten en iemand er 50 cent voor zou bieden maakten me moedeloos. Zeker ook omdat er ook nog een enorme zak kleding naast stond. En 7 complete, maar inmiddels te makkelijke puzzels. Om nog maar niet te spreken over die meterslange treinbaan…

Toen ik dat pas tegen een andere moeder zei, vertelde ze dat zij haar kinderkleding succesvol op Instagram verkocht. Het was echt zo’n moment dat er een lampje aan ging in mijn hoofd. Er zijn natuurlijk allemaal alternatieven voor Marktplaats. Tijd voor een onderzoekje!

Handige online alternatieven voor Marktplaats

Om op Instagram je kleding of speelgoed te verkopen moet je eerst een flinke schare volgers hebben. Dat is zo makkelijk nog niet. Gelukkig zijn er ook andere alternatieven die voor iedereen bereikbaar zijn. Zo ontdekte ik de volgende handige sites.

Site 1: 2ndhandbrand.nl

Op 2ndhandbrand.nl kun je je merk- en designerkleding verkopen, met een minimale verkoopprijs van € 50. Het gaat echt om de mooie stukken, waar je in een tweedehands winkel te weinig voor krijgt, aldus de site. En het mooie is: gebruik maken van deze site is helemaal gratis, zowel voor de verkoper als voor de koper. Er zit geen opslag op. Handig hoor! (Nou ja, als je dus unieke merkkleding en designer kleding bezit die verkoopwaardig is. Daar schort het hier nog wel een beetje aan.) 🙂

Site 2: Vinted.nl

Op Vinted.nl kun je eveneens kleding verkopen, maar dat hoeft geen designerspul te zijn. Zolang jij denkt dat het wat waard is, kun je het erop zetten. Wel dameskleding trouwens, dus die vuilniszakken met kinderkleding… Die raken we hier ook niet kwijt.

Verkopen is ook op deze site gratis. De koper betaalt wel iets, namelijk 5% van de verkoopprijs en € 0,70 aan servicekosten.

Site 3: Babymarkt.nl

Babymarkt.nl is een soort Marktplaats, maar dan speciaal voor babyspullen. Deze heeft een goede zoekfunctie, waardoor je snel ziet of iets te koop is. En het idee is dat je het ook sneller kunt verkopen dan op Marktplaats. Er staat heel veel kleding op, maar ook allerhande accessoires en uiteenlopend babyspeelgoed.

Ook deze site is gratis, voor beide partijen.

Site 4: ikenikmarktplaats.nl

Op het ikenikmarktplaats.nl kun je alle kinderspullen en kinderkleding verkopen voor kinderen tot 12 jaar. Ook kun je er je speelgoed opzetten. En ook deze site is gratis.

Facebook werkt ook

In mijn buurt zit een speciale Facebookgroep waarop iedereen zijn spullen kan aanbieden. Die loopt voor geen meter, er staat bijna niets op. In veel plaatsen zijn dit soort groepen wel bijzonder actief, weet ik van mensen op mijn eigen Facebook-groep. Vaak krijg je spullen sneller verkocht dan op Markplaats. De prijs is echter ook vaak wat lager.

Als je het prettig vindt om je spullen aan mensen in de buurt te verkopen (dat voelt vaak veiliger én is natuurlijk veel makkelijker met wegbrengen), dan is Facebook de beste plaats om te beginnen.

Tweedehands winkels

Voor goede kinderkleding kun je ook terecht bij tweedehandswinkeltjes. Die vind je echt overal wel. In Den Haag vind ik Achtung Baby echt fantastisch. Dat wil zeggen… als koper. Het is mijn eerste adres om naar toe te gaan als ik iets bijzonders voor mijn dochter zoek.

De andere kant op werkt bij ons nooit zo goed. Als mijn kinderen kleding eenmaal aan hebben gehad, ziet het er gedragen uit. Ik weet ook niet hoe andere mensen dat doen, maar ik ben blij met het resultaat. 🙂

Vaak krijg je 60% van de verkoopprijs. Zeker bij duurdere kleding die er nog goed uit ziet, is dit een handige manier van verkopen. Je hoeft het alleen maar in te leveren, en zij doen de rest.

De rommelmarkt

Wij zijn voorlopig even genezen van de verkoop via een kleedje, maar zonder mopperende jongetjes naast je is het natuurlijk wel een hele leuke manier om je spullen te verkopen.

Op de site Meukisleuk.nl kun je alle rommelmarkten in je omgeving vinden. Daar kun je per slot van rekening alles proberen te verkopen dat je over hebt. Als je geen zin hebt om te wachten op 27 april is deze site ideaal. Je vindt er naast rommelmarkten ook kofferbakverkopen en kledingruilbeurzen. Er staat per markt bij wat de openingstijden, voorwaarden en kosten zijn. Superhandig dus!

En waar geef ik de voorkeur aan?

En waar ik gebruik van maak, vraag je je nu af? Heel eerlijk gezegd nergens. 🙂 Ik zet de spullen meestal op de foto, neem me dan weken voor om ze op Marktplaats te zetten. En… breng al mijn afgedankte maar nog goede spullen vervolgens rechtstreeks naar de Kringloop in Den Haag. De opbrengsten van deze winkels gaan namelijk naar een goed doel dat ik graag ondersteun. Zij blij, en ik blij. En mijn zoon helemaal.

PS: Vind jij het wel leuk om je spullen op Marktplaats te verkopen? Lees dan het artikel Hoe verkoop je succesvol op Marktplaats? 10 tips!

*Disclaimer: Dit artikel bevat afbeeldingen van Shutterstock.com 
spullenverkopen1
spullenverk2
This Article Has 14 Comments
 1. Annet schreef:

  Bedankt voor de tips! Ik verkoop bij vlagen op Marktplaats, een paar weken lang ben ik dan heel actief (mooie foto’s maken van alle kanten en bij goed licht, een uitgebreide tekst met veel info, tig vragen beantwoorden, rekening checken, inpakken, opsturen, code mailen enz) en daarna heb ik het weer een tijd helemaal gehad met het gezeik voor een paar centen (mensen die niet antwoorden, mensen die niet komen opdagen, mensen die jankerige verhalen sturen dat ze iets gratis willen voor hun alleenstaande geestelijk gehandicapte blinde homofiele asperger buurjongen met drie geadopteerde bloedjes van kindjes, mensen die stomme vragen stellen ‘heeft u de jurk ook in maat 40?’). Vorig jaar heb ik zo’n €850 verdiend met spullen en kledingstukken die anders bij de kringloop zouden belanden dus dat is hartstikke fijn, maar als ik nuchter bekijk hoeveel tijd en energie en frustratie het kost, kan ik dit jaar beter een paar dagen extra werken en de boel gewoon laten ophalen door de kringloop 🙂

 2. Alie schreef:

  Opsturen,daar begin ik niet aan.Het duurste wat ik verkoop is €5,00. Al dat gedoe voor een paar euro,bij belangstelling komen ze het maar OPHALEN. Via verkoop site,s op FBI gaat het prima,komen zelden niet opdagen of sturen netjes een berichtje.

 3. Daantje schreef:

  Ik doe soms ook weer eens een poging om wat dingen te verkopen. Maar het duurt zo lang voor alles weg is…. Maargoed, ooit is alles opgeruimd 😉

 4. Trees Verduyn schreef:

  Het is een misverstand te denken dat alle kringloopwinkels voor een goed doel werken. Dit is niet zo, er zijn ook gewoon commerciele winkels die er dik aan verdienen. De moeite waard om je even te verdiepen in de achtergrond van een kringloopwinkel.

  • Sjoukje schreef:

   Klopt inderdaad. Daarom heb ik er ook bij gezegd dat het voor die in Den Haag geldt. Daar gaat de opbrengst naar de daklozenopvang.

  • Annet schreef:

   Dag Trees, weet ik, maar als mijn “bruikbare welvaartsresten” via zo’n commerciële kringloop dan niet in de vuilverbranding of ofvalberg komen maar bij iemand voor een zacht prijsje een nieuw leven krijgen, dan vind ik dat nog steeds een goed doel!

   • johmar schreef:

    Daar ben ik het helemaal mee eens, als je het weggooit levert het niemand iets op , alleen de afvalberg word nog groter , dan doe ik het liever naar een kringloop ook al verdienen dier er dan wat aan. Bovendien hebben wij hier een kringloop die het bij je thuis ophaalt en dat is voor iemand zonder auto zoals ik ook wat waard.

    • Annet schreef:

     Ook met jou eens! Ik heb ook geen auto. Spullen laten ophalen is zo fijn, dan heb je er verder geen omkijken meer naar en het is ook echt meteen je huis uit (uit een doos die ooit nog eens weggebracht moet worden sluipen soms ongehoorzame spulletjes die dan toch weer stiekem in m’n kast gaan zitten…)

 5. Nicole Orriëns schreef:

  Mijn dochter heeft succes met de verkoop van boeken in een Facebookgroep.

 6. Marieke schreef:

  Ruil gratis je kinderkleding voor een maatje groter op Krijgdekleertjes.nl of ga snuffelen bij 1 van de ruilpunten in je buurt. De regel is: 1 goed (schoon en heel) stuk aanbrengen is 1 goed (schoon en heel) stuk meenemen. Ruil slippers voor een winterjas, of andersom, of een badjas tegen een jeans. Alles kan! Ik run uit enthousiasme voor dit concept mijn eigen ruilpunt in Beesd. Er zijn er nog een stuk of 50 in Nederland! Het is goed voor je portemonnee, voor het milieu en voor de rommel in je huis!

Geef een reactie