Onverwachte meevaller? Zo ga je er verstandig mee om!

Onverwachte meevaller

Jarenlang was mei één van mijn favoriete maanden. Veel gratis vrije dagen, en… vakantiegeld! Zo’n fijne onverwacht meevaller elk jaar weer! En hier blijk ik niet uniek in te zijn. Voor veel mensen is mei – en dan vooral dat vakantiegeld – bijzonder welkom.

Het leek me leuk om eens uit te vinden wat mensen ermee deden, en stelde er een vraag op mijn Facebook-groep: Krijg jij vakantiegeld? Zo ja, wat doe je ermee? 

De reacties waren overweldigend – maar liefst 280 mensen reageerden tot nu toe. De antwoorden waren zeer uiteenlopend.

Van vakantie tot jaccuzi… Of toch de belasting?

Zoals verwacht zetten veel mensen het op de spaarrekening, of geven ze het daadwerkelijk uit aan vakantie. Maar net zoveel mensen hadden een andere doel in gedachten: Een nieuwe matras, een jaccuzi, een nieuwe krabton voor de katten en een stukje van de nieuwe keuken waren een paar van de leuke antwoorden die binnen kwamen. En… helaas waren er ook veel mensen die het aan minder leuke dingen moeten uitgeven: belastingschulden, inlossen van roodstand en andere schulden.

Er was ook groepje mensen dat het niet krijgt, de ZZP’ers. En… daar hoor ik natuurlijk ook bij. Toch is mei voor mij een leuke maand, financieel gezien. Dan komt het eerste geld van mijn nieuwe opdracht binnen. Yes! Nu merk ik – net als veel mensen die de komende weken vakantiegeld krijgen – dat het best lastig is om jezelf in te houden, bij zo’n financiële meevaller. (Al is het in mijn geval natuurlijk niet echt een meevaller, maar gewoon inkomen, maar dat terzijde).

De vraag die het in me opriep was: wat doe je als je nu ineens wat meer geld hebt dan normaal? Hoe ga je daar nu verstandig mee om? Ik dacht er eens over na en kwam tot een paar conclusies.

Begin met een plan

Door eerst goed na te denken wat je allemaal wil met dat extra geld, voor je het krijgt, voorkom je dat je het direct uitgeeft en er later spijt van krijgt. Eerst goed nadenken dus! Dat geldt voor elk inkomen, maar zeker voor extra inkomen. Als je dat niet doet, is het zo weg. Op de grote hoop, of aan dingen die je je later niet meer kunt herinneren. En dat is zo zonde!

Ooit kreeg ik een bonus wegens extra hard werken. Mijn manager zei toen ze me het bericht bracht: “wat je ook doet, doe er iets gaafs mee!” In eerste instantie vond ik dat onzin. Ik kon het geld sowieso goed gebruiken. Ik was destijds zwanger van mijn eerste en nog volledig in de “baby’s zijn zo duur!”-modus.

Toch vond ik bij nader inzien dat ze een goed punt had. Ik heb het toen toch een bijzondere bestemming gegeven: foto’s van mijn buik. Als ik het gewoon op mijn spaarrekening had gezet zonder plan, dan was het nu ook op geweest. En… dan had ik nu allang niet meer geweten waar ik het aan uit had gegeven.

Ook een plan maken voor je geld? Doe mee met mijn jaarplan.

Het plan deze keer

Deze maand mei is het extra geld geen meevaller, maar gewoon extra inkomen – overigens opnieuw wegens extra hard werken, maar dat terzijde. 🙂 Het plan is nu dat we extra gaan aflossen op onze hypotheek. Daar hebben we jaren profijt van, maar het is natuurlijk niet zo memorabel. Daarom gaan we er ook onze vakantierekening mee spekken. We willen graag volgend jaar een mooie reis maken met onze kinderen. Hoe meer we daar nu voor opzij zetten, hoe mooier die reis wordt!

Sluis het weg!

Zorg wel dat het geld, net als je normale inkomen, niet te lang op je betaalrekening blijft staan. Hoe meer zicht je hebt op extraatjes, hoe meer je geneigd bent om het uit te geven. Misschien wel dubbel zelfs. Zonde natuurlijk!

Als je geld direct op je spaarrekening te zetten, bouw je een extra hobbel in bij het uitgeven. Natuurlijk kun je het er zo af halen, als je een internetrekening hebt. (Zelfs als je in een winkel bij de kassa staat te wachten. Zo gebeurd weet ik uit ervaring.) Maar toch zul je dat minder snel doen. Dat weet ik ook uit ervaring.

Schulden ermee aflossen? Alleen als je dat toch al doet

Als je schulden hebt, dan is het altijd aan te raden om die zo snel mogelijk af te lossen. Het scheelt je ook gewoon veel geld als je niet meer rood staat of een belastingschuld of iets dergelijks versneld aflost.

Het klinkt daarom als een goed idee om je vakantiegeld hiervoor te gebruiken. Maar… dat is het alleen als je toch al aan het aflossen was. Want als je alleen je schulden aflost met extra inkomsten en meevallers, pak je je gedrag niet aan. Natuurlijk, elke cent die je eerder terug betaalt is meegenomen. Maar een budget maken en een plan waarmee je je schulden – zonder extraatjes – af kunt lossen is nog veel beter. Dan werkt het inleggen van je vakantiegeld als een katalysator, en gaat het extra snel.

Natuurlijk, als je helemaal geen geld hebt, dan kan ik me voorstellen dat je je vakantiegeld hiervoor gebruikt. Maar… ik heb nog niet veel mensen ontmoet die echt geen ruimte meer in hun budget hadden. Als je heel eerlijk bent tegen jezelf, is je vakantiegeld dan echt het enige dat je kunt gebruiken om je schulden af te lossen?

Heb jij schulden? Ga er mee aan de slag! Lees hier hoe.

Geef je zelf wat vrijheid – binnen de perken

Als je ineens wat extra geld hebt, is het ook heel verleidelijk om ja te zeggen tegen dingen die je normaal gesproken niet zou kopen. Nieuwe kleren? Waarom niet! Extra uit eten? Leuk! Maar… zelfs als je een meevaller hebt, kun je elke euro maar één keer uitgeven.

Het is een dilemma waar ik zelf ook wel mee worstel. Meer geld is per slot van rekening meer geld. Maar op is op, zo werkt het natuurlijk ook. Het duurt misschien wat langer dan voorheen (hm, of niet), maar ook financiële meevallers kennen een grens.

Maak nog steeds een budget – met extra ruimte

Mijn oplossing: maak nog steeds een budget, maar geef jezelf iets meer ruimte dan normaal. Dan kun je toch genieten van je meevaller terwijl je jezelf wel in de hand houdt. Extra uit eten? Prima Dat kan! Maar dan wel je boodschappen volgens het normale patroon doen. Ga je juist uit je dak in de supermarkt? Koop dan ook iets makkelijks voor die avond dat je anders een pizza zou bestellen. Door jezelf kleine pleziertjes te gunnen, is het makkelijker om jezelf op andere momenten in de hand te houden.

Ik heb pas nieuwe kleren gekocht, voor het eerst in twee jaar. Heerlijk! (En als ik eerlijk ben, ook wel nodig inmiddels.) 🙂 Maar daar blijft het nu ook bij. De rest gaat volgens afspraak naar de spaarrekening. Ik verheug me nu al op die mooie reis volgend jaar.

Hulp nodig bij het maken van een budget? Lees het bericht In 9 stappen een haalbaar budget! Zo doe je dat zonder je in de details te verliezen

Krijg jij vakantiegeld? Of een andere verwachte of onverwachte meevaller?

Krijg jij vakantiegeld? En wat doe jij ermee? En met een andere verwachte of onverwachte meevaller? Ik ben benieuwd! Laat het me weten in de reacties!

*Disclaimer: Dit artikel bevat mogelijk affiliate links. Dit betekent dat als ik een kleine commissie ontvang als jij via één van deze links iets aanschaft. Dit kost jou niets extra’s. Ik beveel alleen producten en diensten aan die ik zelf ook gebruik en waar ik voor 100% achter sta. Daarnaast bevat dit artikel afbeeldingen van Shutterstock.com

Sjoukje

Op de blog Meer geld, minder stress help ik jou met praktische oplossingen voor al je geld(zorgen). Vroeger was ik projectleider en communicatiemanager bij een grote verzekeraar en daarvoor bij een grote bank. De kennis die ik daar heb opgedaan zet ik nu als fulltime blogger graag in om jou te helpen met je geldzaken. Ik schrijf van alles en nog wat over hoe je je geldzaken het beste kunt regelen. Zodat je meer geld overhoudt voor leuke dingen.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: