printer - goedkoop printen

Hoe kun je goedkoop printen? (+gratis papier!)

Jarenlang hadden wij geen printer thuis. Als ik echt iets officieels moest printen, mocht het wel een keertje op kantoor. En verder printte ik eigenlijk niet. Het voelde wat ouderwets altijd, maar als ik eens een briefje nodig had, dan schreef ik dat tot voor kort gewoon met de hand. Maar zoals dat gaat als je voor jezelf begint… dan is je kantoor je werkkamer boven. Met andere woorden: het tijd voor een echte printer.

Mijn eigen printer!

Het computerzaakje op de hoek had er nog wel eentje staan. Een mooi nieuw inktjetprintertje, met ingebouwde scanner. De handige eigenaar van het zaakje (also known as my new helpdesk) installeerde hem direct op mijn eveneens nieuwe (tweedehands) laptopje (waar ik sindsdien al mijn blogs op getypt heb). Printen deed ik vervolgens eigenlijk met name voor mijn dochter, als haar kleurplatenmap weer eens leeg was.

Inkt op

Maar… toen ik pas een online cursus kocht en de syllabus fijn uitprintte, bleek dat de inkt niet eeuwig mee ging. Sterker nog: halverwege de gewenste map was hij ineens leeg. Dat was even schrikken! Ik toog naar mijn persoonlijke helpdesk en vroeg om een nieuw doosje. En die kostte maar liefst € 14,95. Goedkoop printen is anders…

Duur grapje…

Nu had ik nooit geteld hoeveel kleurplaten ik voor mijn kleine artiestje geprint had, maar zoveel konden het er toch ook weer niet zijn. Hooguit een stuk of 50 (ze is nogal productief op dat vlak). Je kunt zo’n 100 A4-tjes printen met een cartridge, meldde de computerman. Say what?? Dat betekent dus dat elk blaadje geprint papier bijna 15 cent kost! (Nog los van de kosten van het papier zelf dus).

Tijd voor een goedkopere oplossing!

Nu print ik over het algemeen niet heel veel. Nou ja, behalve dan dus eenmalig een dikke syllabus en regelmatig een stapeltje prinsessenkleurplaten. Maar zelfs dan is 15 cent per pagina toch wel heel prijzig. Dat is toch niet echt de bedoeling. Ik wil goedkoop printen!

Tijd voor een onderzoekje dus, naar hoe ik dit omlaag zou kunnen brengen.

Een ware inktslurper…

Volgens de Consumentenbond heb ik “een ware inktslurper” op mijn bureau staan: een HP-printer met een losse kleurencartridge. Tja.

De reden daartoe is dat zo’n inktjet zichzelf regelmatig schoonmaakt. Met inkt. Handig. 🙂

Dat krijg je ervan als je geen onderzoek doet vooraf. Als hij kapot is, moet ik dus zeker op zoek naar een goedkoper alternatief. Daar heb ik nu nog even niets aan.

Laserprinter misschien?

Toen ik eens rond vroeg hoe anderen dat deden, kreeg ik vaak het antwoord dat ze een laserprinter hadden. Ik dacht dat die veel duurder waren in aanschaf, maar, zo leer ik van de Consumentenbond, dat is niet meer zo. En omdat ze geen inkt verbruiken als ze niet gebruikt worden, zijn ze in verhouding veel goedkoper per printje. Mocht je dus op zoek zijn naar een nieuwe printer, neem dat even mee. Maar goed. Daar heb ik nu dus weinig aan.

Andere inkt

Gelukkig, zo meldt de consumentenbond, kun je ook hervulbare inktcartridges gebruiken. Dat kan wel tot 75% van de kosten schelen. En dan betaal ik nog maar zo’n 4 cent per pagina dus. Nog steeds niet gratis, maar toch wel een stuk aanvaardbaarder.

Via een vergelijkend warenonderzoekje kwam ik vervolgens op de site van Sneltoner.nl. Daar kost de inkt van HP een euro minder dan bij mijn computerzaakje (maar met verzendkosten erbij net zo duur). Maar… de inkt van het huismerk was veel goedkoper. Een cartridge met drie keer zoveel inhoud was € 21,95 (oftewel € 7,31 voor dezelfde hoeveelheid inkt).

Andere besparende opties

Naast goedkope printerinkt zijn er nog veel meer mogelijkheden om te besparen op je printkosten. De belangrijkste die ik tegen kwam zijn:

 • Print in lage kwaliteit
 • Print door tot je cartridge leeg is
 • Druk dubbelzijdig af (dat scheelt ook weer bomen)
 • Print in zwart-wit in plaats van in kleur
 • Kies een voordelig lettertype (Times New Roman of Ecofont)
 • Print alleen de tekst als je een website print
 • Spaar je prints op en print zoveel mogelijk achter elkaar.

Bronnen

Deze informatie komt van de volgende website:

Daar kun je ook lezen hoe je dit in kunt stellen.

Goedkoop inkt bestellen én gratis papier ontvangen?

Omdat ik zo blij ben met de inkt van Sneltoner, heb ik ze gevraagd of ze misschien een speciale aanbieding voor mijn lezers hadden. En… die hebben ze. Als je via mijn link inkt bij hen bestelt voor minimaal € 25, krijg je gratis een pak printpapier (A4) ter waarde van € 3,25.

Ook bestellen?

Klik hier om naar Sneltoner te gaan.

Blije prinses

Nu ik weer goed in de inkt zit, en ik geleerd heb dat ik beter veel tegelijk kan printen, zit de map met prinsessenkleurplaten weer helemaal vol. Ik blij, prinses blij. En ach… daar doen we het natuurlijk allemaal voor. 🙂

Waar print jij meestal? Print je veel of weinig? En heb jij ook tips om goedkoper te printen? 

Dit bericht is een gesponsord bericht – als jij via mijn link iets besteld, ontvang ik een kleine bijdrage. Dit kost jou niets extra’s. Ik promoot alleen artikelen die ik zelf getest heb en waar ik volledig achter sta.
This Article Has 16 Comments
 1. Teunie schreef:

  Ben eigenlijk ook wel benieuwd naar de levensduur van een inkjet. Wordt dat ook vermeld in de de onderzoeken die je las? Onze hp laserprinter is minstens 15 jaar oud en doet het nog perfect. Heb uk daarmee mazzel, of is zo’n respectabele leeftijd normaal? Dan zou dat ook een overweging kunnen zijn bij het maken van een keuze

 2. Mama Tinus schreef:

  Wij hebben wel een printer thuis maar gebruik m maar weinig en ik heb het idee dat dat de kwaliteit ook niet ten goede komt. En de levensduur valt me eigenlijk nogal tegen, dit is de tweede in 10 jaar en deze doet het ook al niet meer optimaal. Nu kosten ze ook niet veel, maar duurzaam is het niet.
  Ik ga toch ook eens onderzoek doen naar een laserprinter als het zover is dat we een nieuwe willen. Bedankt voor het idee ☺

 3. Anna schreef:

  Misschien ook een tip om even op te letten: ik bleek een printer te hebben die het niet deed als ik alleen de zwarte inkt verving. Hoewel ik alleen zwart wit printte, moesten de kleuren cartridges ook voldoende gevuld zijn anders bleef ‘ie aangeven dat de inkt op was. Goedkopere cartridges gingen lekken. Kosten van de originele: rond de 45 euro! Heb inmiddels een andere printer. 🙂

 4. Joke schreef:

  Toch een beetje opletten hiermee! Bij een HP-printer zitten de printkoppen op de inktcassetes, waardoor ze ietsje duurder zijn, maar ook veel langer meegaan. Bij een Epson is dit bvb niet het geval, waardoor de patronen wel wat goedkoper zijn. Helaas vereist een Epson veel vaker zo’n cleaning dan een HP. En nog meer helaas: Epson detecteert alle inktpatronen die niet van Epson zelf zijn en weigert ermee af te printen.
  En oh ja: bij een HP kan je blijven doorprinten als er een kleur op is, bij Epson blokkeert heel de boel… ook al wil je gewoon even een zwarte print maken…

 5. Nadia schreef:

  Heb net besteld via de link. Ik heb inktpatronen nodig dus ik denk kijken wat het hier kost. 10cent goedkoper dan bij 123inkt en hier zit ook nog eens een pak papier bij . Dus uiteindelijk iets van €4,- bespaard

 6. hypotheekweg schreef:

  ik print altijd op het werk.. 😉

 7. Vlijtig Liesje schreef:

  Bij ons thuis printen vooral de kinderen veel. Wij kopen de inkt bij de Action.

 8. Cellie Citroen schreef:

  Ik print meestal bij de bibliotheek. € 0,05 per print zwart/wit enkelzijdig.

 9. Anna schreef:

  de inktpatronen van ons hervulwinkeltje deden het soms niet. En dan kun je twee maanden na aankoop niet meer terug naar de winkel (toon maar aan dat het een nieuwe is na twee maanden). En ik wil nieuwe patronen op voorraad: printen is vaak laatste momentwerk (treinkaartjes).
  Dus nu een spotgoedkope laserprinter (30 euro ofzo). Nadeel van deze goedkopere printers is dat er toners inzitten met minder spul dan in de nieuwe toners. Als je dus een nieuwe printer koopt gaan er bijvoorbeeld 500 printjes uit en uit de nieuwe toner 1000. En die toners zijn dus duurder dan de printer. Vooralsnog doet hij het nog. Op zijn eerste toner. Na een jaar of twee… ik print bijna alleen treinkaartjes en kleurplaten:-)

 10. superheldin schreef:

  Wij hebben ook zo’n geldverslindend monster. Ik probeer er altijd op te letten in lage kwaliteit te printen, maar niet iedere opdracht leent zich daarvoor.

Geef een reactie