Hoe kun je goedkoop printen? (+gratis papier!)

printer - goedkoop printen

Jarenlang hadden wij geen printer thuis. Als ik echt iets officieels moest printen, mocht het wel een keertje op kantoor. En verder printte ik eigenlijk niet. Het voelde wat ouderwets altijd, maar als ik eens een briefje nodig had, dan schreef ik dat tot voor kort gewoon met de hand. Maar zoals dat gaat als je voor jezelf begint… dan is je kantoor je werkkamer boven. Met andere woorden: het tijd voor een echte printer.

Mijn eigen printer!

Het computerzaakje op de hoek had er nog wel eentje staan. Een mooi nieuw inktjetprintertje, met ingebouwde scanner. De handige eigenaar van het zaakje (also known as my new helpdesk) installeerde hem direct op mijn eveneens nieuwe (tweedehands) laptopje (waar ik sindsdien al mijn blogs op getypt heb). Printen deed ik vervolgens eigenlijk met name voor mijn dochter, als haar kleurplatenmap weer eens leeg was.

Inkt op

Maar… toen ik pas een online cursus kocht en de syllabus fijn uitprintte, bleek dat de inkt niet eeuwig mee ging. Sterker nog: halverwege de gewenste map was hij ineens leeg. Dat was even schrikken! Ik toog naar mijn persoonlijke helpdesk en vroeg om een nieuw doosje. En die kostte maar liefst € 14,95. Goedkoop printen is anders…

Duur grapje…

Nu had ik nooit geteld hoeveel kleurplaten ik voor mijn kleine artiestje geprint had, maar zoveel konden het er toch ook weer niet zijn. Hooguit een stuk of 50 (ze is nogal productief op dat vlak). Je kunt zo’n 100 A4-tjes printen met een cartridge, meldde de computerman. Say what?? Dat betekent dus dat elk blaadje geprint papier bijna 15 cent kost! (Nog los van de kosten van het papier zelf dus).

Tijd voor een goedkopere oplossing!

Nu print ik over het algemeen niet heel veel. Nou ja, behalve dan dus eenmalig een dikke syllabus en regelmatig een stapeltje prinsessenkleurplaten. Maar zelfs dan is 15 cent per pagina toch wel heel prijzig. Dat is toch niet echt de bedoeling. Ik wil goedkoop printen!

Tijd voor een onderzoekje dus, naar hoe ik dit omlaag zou kunnen brengen.

Een ware inktslurper…

Volgens de Consumentenbond heb ik “een ware inktslurper” op mijn bureau staan: een HP-printer met een losse kleurencartridge. Tja.

De reden daartoe is dat zo’n inktjet zichzelf regelmatig schoonmaakt. Met inkt. Handig. 🙂

Dat krijg je ervan als je geen onderzoek doet vooraf. Als hij kapot is, moet ik dus zeker op zoek naar een goedkoper alternatief. Daar heb ik nu nog even niets aan.

Laserprinter misschien?

Toen ik eens rond vroeg hoe anderen dat deden, kreeg ik vaak het antwoord dat ze een laserprinter hadden. Ik dacht dat die veel duurder waren in aanschaf, maar, zo leer ik van de Consumentenbond, dat is niet meer zo. En omdat ze geen inkt verbruiken als ze niet gebruikt worden, zijn ze in verhouding veel goedkoper per printje. Mocht je dus op zoek zijn naar een nieuwe printer, neem dat even mee. Maar goed. Daar heb ik nu dus weinig aan.

Andere inkt

Gelukkig, zo meldt de consumentenbond, kun je ook hervulbare inktcartridges gebruiken. Dat kan wel tot 75% van de kosten schelen. En dan betaal ik nog maar zo’n 4 cent per pagina dus. Nog steeds niet gratis, maar toch wel een stuk aanvaardbaarder.

Via een vergelijkend warenonderzoekje kwam ik vervolgens op de site van Sneltoner.nl. Daar kost de inkt van HP een euro minder dan bij mijn computerzaakje (maar met verzendkosten erbij net zo duur). Maar… de inkt van het huismerk was veel goedkoper. Een cartridge met drie keer zoveel inhoud was € 21,95 (oftewel € 7,31 voor dezelfde hoeveelheid inkt).

Andere besparende opties

Naast goedkope printerinkt zijn er nog veel meer mogelijkheden om te besparen op je printkosten. De belangrijkste die ik tegen kwam zijn:

  • Print in lage kwaliteit
  • Print door tot je cartridge leeg is
  • Druk dubbelzijdig af (dat scheelt ook weer bomen)
  • Print in zwart-wit in plaats van in kleur
  • Kies een voordelig lettertype (Times New Roman of Ecofont)
  • Print alleen de tekst als je een website print
  • Spaar je prints op en print zoveel mogelijk achter elkaar.

Bronnen

Deze informatie komt van de volgende website:

Daar kun je ook lezen hoe je dit in kunt stellen.

Goedkoop inkt bestellen én gratis papier ontvangen?

Omdat ik zo blij ben met de inkt van Sneltoner, heb ik ze gevraagd of ze misschien een speciale aanbieding voor mijn lezers hadden. En… die hebben ze. Als je via mijn link inkt bij hen bestelt voor minimaal € 25, krijg je gratis een pak printpapier (A4) ter waarde van € 3,25.

Ook bestellen?

Klik hier om naar Sneltoner te gaan.

Blije prinses

Nu ik weer goed in de inkt zit, en ik geleerd heb dat ik beter veel tegelijk kan printen, zit de map met prinsessenkleurplaten weer helemaal vol. Ik blij, prinses blij. En ach… daar doen we het natuurlijk allemaal voor. 🙂

Waar print jij meestal? Print je veel of weinig? En heb jij ook tips om goedkoper te printen? 

Dit bericht is een gesponsord bericht – als jij via mijn link iets besteld, ontvang ik een kleine bijdrage. Dit kost jou niets extra’s. Ik promoot alleen artikelen die ik zelf getest heb en waar ik volledig achter sta.

Sjoukje

Op de blog Meer geld, minder stress help ik jou met praktische oplossingen voor al je geld(zorgen). Vroeger was ik projectleider en communicatiemanager bij een grote verzekeraar en daarvoor bij een grote bank. De kennis die ik daar heb opgedaan zet ik nu als fulltime blogger graag in om jou te helpen met je geldzaken. Ik schrijf van alles en nog wat over hoe je je geldzaken het beste kunt regelen. Zodat je meer geld overhoudt voor leuke dingen.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: