6 tips om de beste energieleverancier voor jouw situatie te vinden

energieleverancier

Energie kan maandelijks een groot deel van je budget uitmaken. Naast besparen op het verbruik ervan, kan je ook de goedkoopste leverancier zoeken. Een simpele manier daarvoor is je aansluiten bij een collectief. Dan heb je alleen niet het allerlaagste tarief te pakken. Vaak is het pakket gericht op een standaard verbruik, en wie is er nou helemaal standaard? Daarnaast is er altijd sprake van een percentage dat de collectief-aanbieder krijgt van de energieleverancier en dat percentage moet ook terugverdiend worden.

Speciaal voor jullie heb ik een aantal tips op een rijtje gezet waarmee je de middelman uit kan schakelen en zélf op zoek kan gaan voor het beste contract voor jouw persoonlijke situatie.

Ik wil overstappen, bij wie zitten jullie en wat betalen jullie?

energie overstappenDeze vraag zie ik váák voorbij komen op groepen en forums. Maar eigenlijk slaat deze vraag nergens op. Je kan nooit de goedkoopste energieleverancier vinden door mensen te vragen naar hun leverancier en maandbedrag.

Ten eerste wisselen contracten en tarieven met de week. Welk aanbod een bepaalde leverancier heeft, zal heel anders zijn voor jou op dit moment dat iemand die vorige maand een contract heeft aangesloten. Mijn man werkt in de energiewereld en als hij er een week uit is geweest, moet hij zich echt even weer heroriënteren op welke aanbiedingen zijn veranderd.

Ten tweede is het maandbedrag een combinatie van het tarief dat de energieleverancier biedt, de leveringskosten (servicekosten) en als grootste factor het verbruik. Als een huishouden een jacuzzi heeft, leeft in een huis met de verwarming overal op 24 graden en 3 gaming pc’s zal dat huishouden altijd een hoger maandbedrag hebben dan iemand die overal ledlampen heeft, maximaal 5 minuten doucht en de verwarming niet hoger zet dan 18 graden.

Tip 1: kijk naar tarieven, leveringskosten en verbruik. Nooit naar een willekeurig maandbedrag.

Moet ik nu alle sites af van de energieleveranciers?

Zelf ben ik opgegroeid met internet vanaf mijn 13e in huis. Ik ben generatie Google en ik zou nooit alle energieleveranciers apart afgaan. Maar sommige mensen denken wel dat ze het op die manier moeten aanpakken.

Er zijn tientallen keuze-websites die alle informatie van de verschillende leveranciers voor je op een rijtje zetten. Handig, denk je. Maar… ook die websites zijn een bedrijf. Zij krijgen vaak ook weer een percentage op de contracten die worden verkocht via hun site. Er zijn meerdere schandalen hierover geweest.

De enige echt betrouwbare website die ik kan aanraden, is www.gaslicht.com. Deze website bestaat al bijna twintig jaar en is nooit betrokken geweest bij louche zaken.

Tip 2: gebruik de website www.gaslicht.com om de goedkoopste leverancier te vinden

Oh, dit bedrijf staat bovenaan, die neem ik!

Nou, misschien is dit een goede keuze, maar het is nog steeds geen advies aangepast op jouw persoonlijke situatie. Daarvoor heb je echt jouw jaarverbruik van elektriciteit en gas nodig.

Om het beste energiecontract te vinden voor jouw persoonlijke situatie is er een simpele rekensom. Hiervoor gebruik je de formule: verschil in tarief x eigen verbruik = besparing.

Het verschil in het tarief van stroom tussen Essent en NLE is 3 cent per kWh. Als je die 3 cent nu maal 3500 kWh aan verbruik doet (3500X0.03= 105), kom je uit op een bedrag van €105,- per jaar verschil, oftewel (105/12=8.75) €8,75 per maand minder bij NLE.

Dat is al een flinke besparing. Voor gas werkt het niet anders.

Bijvoorbeeld, je hebt een verbruik van 1850m³ gas per jaar. Het Essent gastarief is €0.62 per m³ en bij NLE is het tarief voor gas €0.57 per m³. Dat is 5 cent verschil per m³. Dus betaal je (0.05*1850=92.5) €92,50 per jaar minder bij NLE aan gas dan bij Essent. Per maand is dat (92.50/12=7.7) €7,70 minder per maand.

Dus gas en stroom samen hebben we het al over een verlaging van meer dan €15,- per maand.

Tip 3: gebruik de rekensom verschil in tarief x eigen verbruik = besparing.

Als het zo makkelijk was had iedereen toch het laagste energiecontract?

Deze formule is ook niet alles, er zitten meer haken en ogen aan energiecontracten. Je hebt ten eerste te maken met de leveringskosten, dit is een vast bedrag per maand aan servicekosten dat een energieleverancier vraagt voor zijn diensten. Deze kan verschillen van € 1,50 per maand per contract tot € 15 per maand per contract. Zo kan de energieleverancier met het laagste tarief toch duurder zijn dan een andere energieleverancier!

Belangrijk hierbij is dat je jouw eigen verbruik in de gaten houdt. Heb je een relatief hoog verbruik, maken de leveringskosten een klein deel uit van het totale maandbedrag. Dan heb je meer aan een laag tarief. Heb je echter een laag verbruik, kan het laagste tarief zomaar niet voordeliger zijn! Dan zal je echt de leveringskosten mee moeten laten wegen in je keuze.

Tip 4: let op de leveringskosten, die kunnen erg verschillen per leverancier

Wat ook niet helpt is dat de energieleveranciers de boel nog verwarrender maken door te gooien met iPads, cashbacks en andere bonussen. Over het algemeen is een product bij jouw contract krijgen geen goede optie. Meestal betaal je het dubbele van de waarde van zo’n product gedurende de looptijd van het contract. Reken goed door hoeveel die iPad jou in de winkel zou kosten en hoeveel meer je per maand bij die leverancier betaalt dan bij de allergoedkoopste. Vermenigvuldig die 5 of 10 of 20 euro met de looptijd van het contract. Over het algemeen is sparen een betere optie, zeker ook omdat de prijs van zo’n iPad sterk daalt over een paar maanden.

Cashbacks (“ontvang nu € 150 terug!”) kunnen wel interessant zijn. Zeker als je een laag verbruik hebt, kan een iets hoger tarief met een cashback actie na een jaar uiteindelijk goedkoper zijn. Neem daarvoor de formule van tip 3 en reken uit hoeveel meer je betaalt voor een iets hoger tarief over een jaar. Is dat minder dan de cashback, moet je voor dat contract kiezen.

Tip 5: let op de bonusacties zoals cashbacks en reken deze goed door met de formule uit tip 3

Laatste vraag: moet ik mijn contract voor drie jaar vastzetten?

Over het algemeen niet. De energieleverancier is niet gek en gaan altijd van het somberste scenario uit als zij deze contracten aanbieden. Verkopers maken dan de klant bang met angstaanjagende scenario’s over stijgende prijzen waardoor die graag de zekerheid hebben van een vast bedrag per maand en misschien wel wat goedkoper uit zijn.

Dat is ook één van de voordelen van een langer lopend contract. Daarnaast kan het zo zijn dat de tarieven zelfs lager zijn dan voor een éénjarig contract. Onder zo’n meerjarig contract kan je wel uitkomen, maar alleen als je overstapt naar een energieleverancier met een ruime overstapvergoeding. En die energieleverancier hoeft weer niet per se de beste prijs voor jouw situatie op dat moment te hebben.

Tip 6: meestal is een meerjarig contract geen garantie voor de beste prijs voor jouw situatie.

Als je overstapt, krijg je vaak te maken met overstapboetes, vooral als de prijzen in de tussentijd dalen. Sluit dus altijd een eenjarig contract af. Dan ben je goedkoper uit.

Elk jaar overstappen, zeker doen!

Kijk in ieder geval goed rond, en neem er even de tijd voor. Zelf stappen we in ieder jaar over van leverancier. Kleine moeite, groot verschil!Dit is een gastblog van Eline Mergen van Mergendise

Meer lezen over energie besparen? Check dit boek!

*Disclaimer: Dit artikel bevat mogelijk affiliate links. Dit betekent dat als ik een kleine commissie ontvang als jij via één van deze links iets aanschaft. Dit kost jou niets extra’s. Ik beveel alleen producten en diensten aan die ik zelf ook gebruik en waar ik voor 100% achter sta. Daarnaast bevat dit artikel afbeeldingen van Shutterstock.com

Sjoukje

Op de blog Meer geld, minder stress help ik jou met praktische oplossingen voor al je geld(zorgen). Vroeger was ik projectleider en communicatiemanager bij een grote verzekeraar en daarvoor bij een grote bank. De kennis die ik daar heb opgedaan zet ik nu als fulltime blogger graag in om jou te helpen met je geldzaken. Ik schrijf van alles en nog wat over hoe je je geldzaken het beste kunt regelen. Zodat je meer geld overhoudt voor leuke dingen.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: