En toen ging de knop om – hoe Sophie in de schulden kwam én er weer uit komt

knop om Sophie in de schulden

Door één kleine inschattingsfout jaren geleden, zit Sophie (32) diep in de schulden. Haar ex betaalde zijn hypotheek niet, en zij moet nu op de blaren zitten. Met kleine stapjes en veel doorzettingsvermogen klimt ze nu langzaam uit de put.

Hoe was je situatie eerst?

Hoe is je schuld ontstaan?

Vroeger had ik nooit schulden. Maar een jaar of 12 geleden heb ik met mijn toenmalige vriend een huis gekocht. We wilden allebei graag het huis uit. Helaas ging het vlak voor de overdracht niet meer goed tussen ons. Toen voelde het voor mij niet goed om samen te gaan wonen. Hij had issues en ik wilde daar niet in meegesleept worden.

Ik voelde me ontzettend schuldig dat ik de relatie had stopgezet. En omdat hij echt niet thuis kon blijven wonen, hebben we de koop door laten gaan. Ontzettend naïef van mij natuurlijk, maar ik was jong en tja … Ik dacht toen, dat regelen we later wel.

En… kon je dat later ook regelen?

Nee, dat viel tegen… De jaren gingen voorbij en hij woonde daar happy. Maar dat huis van mijn naam af krijgen, lukte natuurlijk niet. Hij deed er naar mijn zin ook weinig moeite voor, en zijn inkomen was gewoon te laag dus de banken zeiden allemaal nee. Toen hij een jaar of twee geleden een vriendin kreeg, stond ik te springen van blijdschap. Want als zij bij hem zou gaan wonen, zouden we kunnen proberen om mijn deel op haar naam te gaan zetten. Zij blij, ik blij.

Opgelost? Of toch niet?

Helaas mocht het niet zover komen. Hij verloor zijn baan, en zijn vriendin had zelf nog een huis. Hij betaalde zijn rekeningen niet meer. Toen begonnen bij mij de aanmaningen binnen te stromen. Ik heb aan de bel getrokken bij hem, want dit was niet de afspraak. Hij bleek inmiddels andere plannen te hebben: hij wilde het huis verkopen, en met zijn vriendin naar Engeland emigreren. Toen ik doorvroeg, bleek dat hij nogal wat schulden had. Naar mijn idee idee moest hij gewoon harder zijn best doen om een baan te zoeken en zijn rekeningen te betalen, maar daar was hij het niet mee eens.

Hoe ging je daarmee om?

In een poging om het verder op te lossen, heb ik contact opgenomen met de grootste schuldeiser. Die was heel open en eerlijk en vertelde me dat het huis waarschijnlijk via executie verkocht zou worden. Daar schrok ik van! Ik wist wel dat hij geen baan had, maar dat hij zijn schulden zo op had laten lopen… Ik ben toen ontzettend kwaad op hem geworden, maar dat had niet veel zin. Hij kon er verder weinig aan doen, zei hij.

Hoe liep het af met het huis?

Het huis werd op een gegeven moment met behulp van de schuldeiser verkocht. Wel met hoge restschuld helaas, maar dat gedeelte was ieder geval afgesloten. Die schulden konden niet verder oplopen.

Hoe hoog was je totale schuld?

Bijna € 55000,-.

De verandering

Wat gebeurde er precies waardoor de knop omging?

Sinds het huis verkocht is en de schuld ontstaan is, heb ik alles op een rijtje gezet en ben ik van een budget gaan leven. Ik spaar zoveel mogelijk.

Welke stappen heb je verder gezet?

Ik heb ook meteen contact opgenomen met schuldhulp van mijn gemeente en met de schuldeiser. Die laatste snapte ook wel dat er bij mij weinig te halen viel. Ik ben een alleenstaande moeder en in 2014 ben ik weer begonnen met studeren (ik doe een HBO-ICT-opleiding).

We hebben toen een regeling getroffen. Ik betaal nu € 50,- per maand en iedere 6 maanden wordt de situatie opnieuw bekeken.

Als ik ben afgestudeerd en een baan vind, kom ik in de schuldsanering om het op te lossen.

Is dat de enige oplossing?

Nee, ik mag ook een bod tot afkoop doen maar tot nu toe kon ik niet genoeg geld ophoesten. Ik ben nu heel hard aan het sparen om mijn schuld, voor ik afstudeer, af te kunnen kopen, eventueel met hulp van mijn ouders.

Waar helpt de schuldhulp je mee?

Zij heeft me laten zien dat ik echt wel goed bezig was en dat het overmacht was dat ik nu in deze situatie zit. Ik ben heel blij met hun steun.

Hoe is het nu met je ex? Betaalt hij nog iets af?

Nee. Dat is nog een vervelend verhaal.

Hij is na de verkoop naar Engeland vertrokken en ons contact verslechterde. Een jaar geleden nam hij mijn zeurende telefoontjes niet meer aan. Hij wilde niet meehelpen aan het aflossen van de schuld. Hij was in de veronderstelling dat hij genoeg had betaald en dat ik het nu maar moest oplossen. Absoluut belachelijk natuurlijk maar er was niet met hem te praten. Een jaar geleden stopte het contact helemaal.

Via een vriend van hem hoorde ik op een gegeven moment dat zijn vriendin was overleden. Mijn ex probeerde haar 3 kinderen nu zelf op te voeden.

Hoe reageerde je daar op?

Het leek mij heel lastig, aangezien hij een alcoholist was. Ik zag het somber in.

Toen ik erover praatte met mijn schuldhulpverlener, zei die dat ik het los moest laten en dat ik naar mijn eigen situatie moest kijken. Dat probeerde ik dus ook te doen, maar het woog heel zwaar op mijn schouders.

En toen kwam er een heel naar telefoontje een paar maanden terug. Ze hadden mijn ex dood op de bank gevonden in zijn woning in Engeland. Ik was in shock!

En ik was bang dat ik nu ook zijn deel van de schuld moest betalen. Ik heb gelijk gebeld met de schuldeiser en de schuldhulp. De schuldeiser was gelukkig erg meelevend en voor mijn regeling verandert er niets.

De ouders van mijn ex konden de erfenis verwerpen. Daardoor ben ik nu nog de enig levende hoofdelijk aansprakelijke.

Hoe gaat het nu met aflossen? Lukt het ook om je aan de afspraak te houden?

Ja, zolang ik niet werk, geldt mijn aflosplan van € 50,- per maand.

Waar leef je nu van?

Ik studeer fulltime en leef van mijn toeslagen, en studiefinanciering.

Hoe ga je om met alle tegenslagen? Je hebt nogal wat op je pad gehad!

Janken tot ik in slaap viel. Klinkt heel depri en ben ik af en toe ook wel maar het lucht op om jezelf soms even heel zielig te voelen.

Hoe gaat het nu met je?

Het idee dat ik nu nog in mijn eentje die hele schuld moet betalen, valt me soms erg zwaar.

Ik ben maar alleen. De vader van mijn dochter is niet in beeld ( ik heb niet veel geluk met mannen) en daar heb ik dus ook geen steun aan. Gelukkig heb ik mijn ouders en kan ik aardig voor mezelf zorgen. Al maakt die ene fout, dat ene handtekeningetje van jaren terug, dat ik altijd twijfel over dingen die ik moet beslissen.

Hoe lang duurt het nog voor je uit de schulden bent?

Dit gaat nog heel lang duren. Er zijn twee scenario’s mogelijk:

  • Scenario 1 is dat ik na mijn school en zodra ik een baan heb gevonden, ik in de schuldsanering ga. Veel slechter dan nu krijg ik het dan waarschijnlijk niet dan omdat ik nu ook op bijstandsniveau leef.
  • Scenario 2 is dat ik probeer zo veel mogelijk te sparen zodat ik voor mijn afstuderen een aanbod kan doen om ze af te kopen. De vraag is natuurlijk hoeveel ga ik bij elkaar krijgen, en hoeveel ik eventueel bij mijn ouders kan lenen. En dan is het nog de vraag of de schuldeiser akkoord gaat.

Hoeveel moet je nog sparen om de schuld af te kunnen kopen?

Ik heb gisteren mijn budget nog eens goed bekeken om te kijken hoeveel ik echt kan sparen. Op basis daarvan heb ik een spaardoel opgesteld om in juni 2019 een afkoopaanbod te doen.

Hoe zorg je dat je zoveel mogelijk kunt sparen?

Door een budget in te stellen, kan ik veel sparen. Dat lukt me heel goed. Het enige probleem is dat ik een beetje een gat in mijn hand heb voor mijn hobby: ik maak kaarten en sieraden, zet airbrushtattoos en maak home decor objecten. Hier moet ik gewoon cold turkey mee stoppen (of er meer van verkopen). En dan dus een plan maken en me eraan gaan houden.

Ga je het vieren als je klaar bent? Zo ja: hoe?

Als ik het voor elkaar krijg om de schuldsanering te voorkomen ga ik dit zeker vieren! Ik weet nog niet hoe aangezien ik dan al mijn geld heb gebruikt. 🙂

Tot slot

Heb je tips voor mensen die ook in de schulden zitten?

Geef de moed niet op en vraag hulp!!

Bedankt!

Hartelijk bedankt voor je openhartige verhaal Sophie! Wat een verhaal! Ik kan me voorstellen dat het je zwaar valt. Ik vind tegelijkertijd wel dat je het heel goed hebt opgepakt. Vooral doordat je zo goed contact onderhoudt met de schuldeiser en zelf afspraken hebt gemaakt. Ik wens je veel succes met het sparen van een afkoopsom, hopelijk lukt het!

Sjoukje

Op de blog Meer geld, minder stress help ik jou met praktische oplossingen voor al je geld(zorgen). Vroeger was ik projectleider en communicatiemanager bij een grote verzekeraar en daarvoor bij een grote bank. De kennis die ik daar heb opgedaan zet ik nu als fulltime blogger graag in om jou te helpen met je geldzaken. Ik schrijf van alles en nog wat over hoe je je geldzaken het beste kunt regelen. Zodat je meer geld overhoudt voor leuke dingen.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: