Succesvol online solliciteren – hoe doe je dat?

online solliciteren

Nu ik lekker bezig ben met mijn project “Project gezocht“, leek het me handig om me eens te verdiepen in online solliciteren. Ergens een beetje gek, want ik geloof er, zeker voor mijn vakgebied, eigenlijk niet in. Het punt is namelijk dat de meeste vacatures vervuld worden, lang voordat ze online komen. Eerst gaat het via via, daarna via bureaus of consultants. En tot slot, als die niemand in hun bestand hebben, komt er een advertentie. Daar reageren vervolgens zoveel mensen op, dat het heel lastig is om daarin op te vallen.

Waarom ik er dan toch over schrijf? Diverse redenen:

 • wat geldt voor mijn vakgebied, geldt niet voor iedereen en alle vakgebieden. Sommige functies worden wel degelijk online vervuld.
 • Zelfs als je via via op een plek solliciteert, is het handig om alle online goed voor de dag te komen. Ook dan kijken mensen naar je online profiel natuurlijk.
 • Als een vacature daadwerkelijk online komt, en is er uiteindelijk wel iemand die succesvol solliciteert natuurlijk. Toch goed om te weten hoe je kans maakt om die persoon te zijn!

Daarom hierbij de beste tips die ik gevonden heb voor succesvol online succesvol solliciteren!

Tip 1: Schrijf je in op de juiste online vacaturesites

Er zijn, zo las ik, meer dan 5000 vacaturesites in Nederland. Dat zijn er echt heel veel! Teveel als je het mij vraagt. Het is dus zaak om daar even onderzoek naar te doen, zodat je weet waar de vacatures waar jij naar op zoek bent aangeboden worden.

Er zijn een aantal hele grote, waar je allerhande vacatures vindt. De hele grote, zoals Monsterboard en Werk.nl, kent iedereen wel waarschijnlijk. Er zijn ook uiteenlopende specialistische sites, bijvoorbeeld voor vacatures in de zorg, voor vacatures in het onderwijs, et cetera. En natuurlijk ook voor interimmers. Daarvoor is Indeed.nl een hele grote.

Tip 2: Zorg voor een foutloos online profiel op vacaturesites

online solliciterenJe kunt bij de vacaturesites  een online profiel aanmaken. Hiermee kunnen recruiters je vinden. Zorg dus dat je dat zorgvuldig doet:

 • Geen type- en spelfouten in de tekst
 • Korte en bondige omschrijvingen van je ervaringen, opleidingen en kwaliteiten
 • Zoek online voor voorbeelden van goede omschrijvingen, als je moeite hebt met dit soort stukjes te schrijven

Tip 3: Maak een creatieve CV

Soms kun je ook je CV uploaden. In dat geval is het een goed idee om een creatieve CV te maken, die opvalt bij recruiters. Bijvoorbeeld op VisualCV.com kun je een mooie CV maken. Handig!

Even voor de zekerheid: voor de teksten geldt natuurlijk hetzelfde als hierboven.

Tip 4: Zorg dat je goed vindbaar bent op vacaturesites

Ververs regelmatig je CV. Dat geeft recruiters het beeld dat je nog actief op zoek bent. Als je nieuwe kwalificaties hebt kun je die natuurlijk toevoegen. Maar als je die niet hebt, kun je je CV ook updaten, bijvoorbeeld door een nieuwe CV-titel toe te voegen.

Tip 5: Schenk aandacht aan je Linkedin profiel

Door je Linkedin profiel goed in te vullen, creëer je een online visitekaartje. De link hiervan doorsturen is niet alleen handig bij gerichte sollicitaties (als je dus al een vacature gevonden hebt), maar ook bij open sollicitaties. En natuurlijk ook als je aan het netwerken bent.

Soms kom ik wel eens profielen tegen waarop bijna niets is ingevuld. Op zich niet erg, als die persoon een goede baan heeft. Maar wel als je iets nieuws zoekt natuurlijk! Dan moet een recruiter direct kunnen zien wie je bent, wat je kan en wat je zoekt.

Bedenk een mooie functietitel

Direct onder je naam staat je functietitel. Die kun je zelf bedenken! Je kunt hier je beroep invullen, maar  ook iets creatievers. Bij mij staat er niet alleen “projectmanager” maar ook “trouble shooter”, omdat ik dat graag doe. Als ik mag kiezen, zou ik dat namelijk het liefst doen: problemen analyseren en vervolgens met de betrokkenen zelf oplossen.

Schrijf een samenvatting

De samenvatting is altijd lastig. Veel mensen vullen hem helemaal niet in. Of, en dat vind ik altijd een beetje gek, schrijven hem in de derde persoon (“Marieke is een sterke communicator die…” – iedereen weet dat je deze tekst alleen zelf in kan vullen. Raar!) Wat moet je er nu wel in vullen?

Volgens mijn bronnen schrijf je hier het beste een tekst met de volgende onderdelen:

 • Elevator pitch: welke oplossing ben jij voor welk probleem?
 • Voor welk werk ben jij inzetbaar?
 • De rode draad in je werkervaring
 • Ben je nu inzetbaar? Sta je open voor een nieuwe baan?

Vul je specialismen in

Als je specialistische kennis hebt of bijzondere werkervaring, die je graag extra onder de aandacht brengt, vul je dit onderdeel in. Het geeft niet als dit ergens anders ook terugkomt, herhalen in je Linkedin profiel is niet erg!

Schrijf je werkervaring uitgebreid op

Je werkervaring is uiteindelijk waar de recruiters bij een eerste zoektocht vooral op selecteren. Zorg dus dat ze kunnen vinden wat ze zoeken!

 • Omschrijf het bedrijf of de instelling waar je gewerkt hebt (zelfs als deze als bekend verondersteld mag worden).
 • Schrijf je eigen ervaring in actiewoorden en benoem prestaties zo exact mogelijk
 • Noem ook opleidingen als je die tijdens je werk gedaan hebt (deze komen natuurlijk ook weer terug bij Opleidingen)

Voeg extra toelichting toe door middel van optionele rubrieken

Je kunt allerhande extra rubrieken toevoegen, zoals bijvoorbeeld Vaardigheden, Projecten of Cursussen. Hier kun je ook speciale informatie kwijt om er nog eens extra de aandacht op te vestigen.

Vraag oud-collega’s om aanbevelingen

Je kunt nog zoveel leuke dingen over jezelf schrijven, maar het is allemaal een stuk geloofwaardiger als iemand anders het zegt. Ik was nooit zo bezig met die aanbevelingen toen ik nog gewoon werkte. Jammer, want nu moet ik er wel om vragen, en niet iedereen heeft er evenveel zin in natuurlijk.

Toch is het wel heel leuk om de resultaten te lezen, merk ik. En het is natuurlijk heel handig, dit soort referenties. Dat zegt recruiters ook veel over je sterke kanten (zeker als verschillende aanbevelers dezelfde punten benoemen).

Succesvol online solliciteren: een mooie uitdaging!

Het nadeel van online vacatures is dat ze … online staan. Als jij ze kunt vinden, kunnen al je concurrenten dat ook. Zorg dus dat je positief opvalt met bovenstaande tips. Dan doe ik dat ook! 🙂

Meer lezen?

Wil je meer lezen over succesvol online solliciteren? Bekijk dan deze boeken eens:


Wie heeft er wel eens succesvol online gesolliciteerd? Wat is jouw gouden tip?

 

Sjoukje

Op de blog Meer geld, minder stress help ik jou met praktische oplossingen voor al je geld(zorgen). Vroeger was ik projectleider en communicatiemanager bij een grote verzekeraar en daarvoor bij een grote bank. De kennis die ik daar heb opgedaan zet ik nu als fulltime blogger graag in om jou te helpen met je geldzaken. Ik schrijf van alles en nog wat over hoe je je geldzaken het beste kunt regelen. Zodat je meer geld overhoudt voor leuke dingen.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: