Onverwachte uitgaven? Help!

geen paniek - onverwachte uitgaven

Het overkomt ons allemaal wel eens: dat je een keurig budget hebt opgesteld, en je je er ook nog aan weet te houden. En dan… gaat de wasmachine kapot. Of krijg je ineens een onverwachte belastingaanslag. Heel irritant! Over dit soort situaties krijg ik heel regelmatig vragen: hoe ga je om met onverwachte kosten?

Zeker als je maar net rond kunt komen, zijn die onverwachte vervelende kosten heel vervelend. Maar juist in die situatie is het heel verstandig (of zelfs noodzakelijk) om hier rekening mee te houden.

Stap 1: ruimte in je budget creëren

berekening: wat komt er binnenDe enige methode om voorbereid te kunnen zijn op onverwachte uitgaven is door echt heel strak te budgetteren en je daar, in ieder geval voor een maand of twee maanden, ook echt zoveel mogelijk aan te houden. Maak gebruik van alle bespaartips (bijvoorbeeld deze 30 tips of deze 40 nieuwe tips). Op die manier kun je een buffer opbouwen, die je straks in kunt zetten voor de volgende twee stappen.

Extra rekening

Vind je het nou heel lastig om van het geld af te blijven, als je eenmaal wat achter de hand hebt? Open dan een extra (gratis) spaarrekening, om dit geld op te zetten. Zeker als je die bij een andere bank opent, dan waar je andere rekeningen lopen, kom je minder snel in de verleiding om het op te nemen. Je zou nu natuurlijk helemaal uit kunnen zoeken waar je de meeste rente krijgt… Of je opent gewoon een rekening bij KNAB, ASN of Triodos of zo, waar je makkelijk online een rekening kunt openen. Als er echt veel geld op komt te staan (bijvoorbeeld als je die onverwachte uitgaven toch niet hebt – ze zijn per slot van rekening onverwacht), kun je per slot van rekening altijd nog uitzoeken wat de beste optie is (en dan zou je bij deze banken ook nog eens aan het beste adres kunnen zijn).

Stap 2: plannen voor verwachte uitgaven

Sommige uitgaven komen maar eens per kwartaal of zelfs eens per jaar. Wij betalen bijvoorbeeld elk kwartaal een voorschot voor het water. Onze verzekeringen betalen we eens per jaar. En heel verrassend: kerst vieren we ook eens per jaar. 🙂

Nu kun je elke keer afwachten tot dit soort bedragen langs komen. Of… je kunt er in je budget vast rekening mee houden. Als je vanaf januari elke maand € 25 apart zet voor Kerst, is het een stuk leuker cadeautjes uitpakken en gourmetten dan wanneer je al dit soort uitgaven uit je december-boodschappenbudget moet schrapen. Ok, daar heb je voor dit jaar niks meer aan, sorry. 🙂

Verzamel je verrassende posten…

Het jaar is nu bijna voorbij. Je kunt in je bankafschriften (haha, wie gebruikt die nog? Ik weet niet waar die ineens vandaan kwam – in je rekening online dus) nu makkelijk terug zien welke uitgaven je dit jaar verrast hebben, die je eigenlijk wel aan had zien kunnen komen.

…en houd er geld voor vrij

Water besparenMaak daar een mooi lijstje van, en plan ze in het jaar. Als je bijvoorbeeld elk kwartaal in de laatste maand € 60 voor je waterrekening nodig hebt, dan kun je hier in de eerste en tweede maand € 20 voor apart houden. Om de een of andere reden voelt € 20 per maand toch een stuk beter dan ineens € 60.

Stap 3: plannen voor onverwachte uitgaven

Er zijn twee soorten onverwachte uitgaven:

  • De soort waarvan je eigenlijk wel weet dat het komt, maar waarvan je geen idee hebt wanneer…
  • De soort waarvan je geen idee hebt dat het ging komen.
  •  

“Verwachte uitgaven” op onverwachte momenten

Als je diverse apparaten in huis hebt, die je allemaal rond dezelfde tijd gekocht hebt, kun je er redelijk voorspellen wanneer je ze moet vervangen: een paar weken nadat de eerste kapot is gegaan…

Hiervoor kun je het beste maandelijks een bedrag reserveren. Ik heb bijvoorbeeld een potje met “witgoed”. En een potje voor mijn auto. Als die nu kapot gaat, kunnen we niet direct een vergelijkbaar, even mooi zwart, exemplaar kopen. Maar we kunnen wel een andere tweedehands auto aanschaffen (misschien zelfs een glimmende zwarte…), zonder dat we daar een – altijd te dure – lening voor hoeven af te sluiten.

Hoeveel zet je apart?

Onverwachte uitgaven berekenenHet is vaak nogal moeilijk te voorspellen wanneer apparaten en auto’s er precies mee ophouden, maar je weet wel dat het een keer gaat gebeuren. Bijvoorbeeld een wasmachine gaat gemiddeld zo’n 10 tot 15 jaar mee. Laten we er even vanuit gaan dat hij 10 jaar mee gaat en de aanschafprijs € 400 is. Dan zou je hiervoor dus 400/10= € 40 per jaar op zij moeten zetten. Dat is nog geen € 4 per maand. Valt enorm mee hè.

Ook drogers gaan zo’n 10 jaar mee. Koelkasten gaan gemiddeld iets korter mee, die schijn je elke 8 jaar te moeten vervangen. Voor beide apparaten geldt ook dat je voor € 400 een redelijk goed exemplaar kunt kopen. Als je elke maand € 15 apart zet voor deze apparaten, kom je dus een heel eind. Zodra de eerste kapot gaat, heb je (als je het netjes volhoudt) genoeg om deze direct te kunnen vervangen. Dat scheelt een hoop stress!

Echt onverwachte uitgaven

En dan nog het hete hangijzer: de echt onverwachte uitgaven voor echt onverwachte gebeurtenissen, die je niet kunt voorspellen. Dat kan natuurlijk van alles zijn. Als je je auto niet meer allrisk verzekerd hebt bijvoorbeeld en in een onbewaakt ogenblik tegen een boom parkeert… Of als je fiets wordt gestolen. Of als je koelkast al na 3 jaar ermee ophoudt, net een paar dagen nadat de garantie verlopen is.

Dat zijn van die vervelende dingen, waar je heel moeilijk voor kunt budgetteren. Wat je wel kunt doen, is een emergency budget apart zetten op de bovengenoemde rekening. Als je wat geld achter de hand hebt, dat alleen voor noodgevallen beschikbaar is, voelt dat een stuk beter. Hoe groot je buffer moet zijn, is afhankelijk van je situatie. Zorg in ieder geval dat je dat geld alleen voor echte noodsituaties gebruikt.

Onverwachte uitgaven in een notendop

Voor wie hoopte op een quick fix, bij het lezen van de kop van dit artikel… Sorry. 🙂 Als je mijn blog al langer volgt, weet je dat ik daar niet in geloof. Alleen als je echt goed budgetteert, en je daaraan houdt, lukt het je om een steeds grotere buffer op te bouwen. Daardoor krijg je steeds minder last van vervelende onverwachte uitgaven (of kun je ze in ieder geval steeds beter opvangen).

Heel veel succes ermee! 

 

Houd je rekening met onverwachte uitgaven? Wat was de vervelendste onverwachte uitgave waar jij ooit last van had? Hoe heb je dat opgelost? Laat het me weten in de reacties!

Sjoukje

Op de blog Meer geld, minder stress help ik jou met praktische oplossingen voor al je geld(zorgen). Vroeger was ik projectleider en communicatiemanager bij een grote verzekeraar en daarvoor bij een grote bank. De kennis die ik daar heb opgedaan zet ik nu als fulltime blogger graag in om jou te helpen met je geldzaken. Ik schrijf van alles en nog wat over hoe je je geldzaken het beste kunt regelen. Zodat je meer geld overhoudt voor leuke dingen.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: