inspiratielijst weekmenu

Een slimme manier om wekelijks veel geld én tijd te besparen

Vroeger, toen wij nog geen kinderen hadden, woonden we boven een kleine supermarkt. Als we bezoek kregen, haalden we nooit iets in huis. We vroegen gewoon waar ze trek in hadden. “Even naar de voorraadkast beneden” riepen we dan.

Van spontane happen naar een weekmenu

Ons menu was destijds ook vrij beperkt: als de benedenburen het niet verkochten, aten we het niet. Toen onze oudste geboren werd, bleek dat niet langer houdbaar. Luiers hadden ze niet de maat die we nodig hadden (mini-mini) en pas boodschappen doen als we honger hadden, leerden we helemaal snel af. (Goed idee joh, met zo’n baby een stampvolle supermarkt in…). Met gezonde tegenzin stapten we over op maaltijdplanningen en echte boodschappenlijstjes.  Dat scheelde veel tijd en frustratie. En, zo ontdekten we al snel, ook een hele berg geld.

De bezwaren tegen een weekmenu

Die tip van “Ga één keer per week naar de supermarkt en maak een lijstje” bleek in de praktijk wel echt te werken dus. Probleem alleen, waar we na jaren nog steeds meer worstelden… “Hoe weet je zaterdag nou wat je dinsdag wil eten?” of “Ik wil flexibel kunnen zijn in wat ik eet!”en “Ik vergeet altijd de helft te kopen!” Of wat dacht je van “Eten we nou alweer hetzelfde?” Herkenbaar?

Het is nog best een uitdaging om elke week weer een menuplan te maken. Met recepten die gezond, lekker en afwisselend zijn. En die ook nog passen bij de seizoensgroenten of wat er in de aanbieding is…

De oplossing: een menu-inspiratielijst!

Inmiddels heb ik dé oplossing voor al die problemen gevonden. Een menu-inspiratielijst!

Wat is een menu-inspiratielijst?

Hm, denk je nu. Wat is dat nou weer, een menu-inspiratielijst. Nou, heel simpel: een lijst met jouw favoriete menu’s. En die van je gezin. En van de overburen, als je die ook weet. Of van je favoriete foodblog. Uit de Libelle. You name it.

Het is een “levend document” zoals ze dat in het bedrijfsleven altijd zo plastisch uitdrukken. Het is een lijst je je aan blijft vullen. Elke keer als je een nieuw gerecht tegenkomt dat je lekker lijkt, zet je het erop.

Als je het helemaal mooi wil maken, kun je ook nog op aangeven hoe populair het gerecht is in je huishouden. Of misschien of het moeilijk of makkelijk is. En of het veel tijd kost of juist weinig om klaar te maken. Of allemaal natuurlijk. Het is jouw feestje. 🙂

Hoe werkt het precies?

Elke keer als je je boodschappenlijstje maakt voor je weekmenu, pak je eerst die inspiratielijst erbij. Dan kijk je waar je zin in hebt, zoek je iets uit uit de verschillende categorieën, en schrijf je alle ingrediënten op. Dat is zoveel makkelijker dan in je hoofd gaan zitten graven naar gerechten voor de hele week.

De voordelen van de menu-inspiratielijst

Zo’n lijst in elkaar zetten heeft flink wat voordelen.

Makkelijk variëren

Zo is het met zo’n lijst heel makkelijk om gevarieerd te eten. Zeker als je verschillende categorieën aanmaakt (pasta, rijstgerechten, vegetarische gerechten, etc.). Dan kun je bijvoorbeeld elke dag uit een andere categorie iets kiezen. Of een ander gerecht uit dezelfde categorie (bijvoorbeeld spaghetti op dag 1 en lasagne op dag 4).

Aanbiedingen en voorraad als startpunt

Als je het helemaal voordelig wil maken, begin je bij het scannen van de aanbiedingen. Of met de spullen die je al in je kast hebt liggen. Dan kijk je daarna op je lijst wat je daar allemaal mee kunt maken. Handig!

Het antwoord op de bezwaren

De vraag blijft nu natuurlijk nog wel, waarom is die lijst de oplossing voor mijn problemen? Nu weet je toch nog steeds zaterdag niet wat je dinsdag wil eten?

Zaterdag en dinsdag

Dat valt gelukkig mee. in de praktijk blijkt namelijk dat wij zaterdag eigenlijk heel goed weten wat we dinsdag willen eten. We willen namelijk lekker eten. En het moet snel op tafel staan want dinsdag is spitsuurdag, dan hebben we altijd haast.

Er zijn een aantal beproefde recepten die het altijd goed doen. Omdat we ze eigenlijk elke dag wel lusten. En die ook nog eens snel klaar zijn. Broodje knak bijvoorbeeld. (Ja, ja, met biologische vega-knak in ons geval. Het bestaat.) Of soep met een broodje. Of pasta met rode saus (geen tomatensaus, want dat lust niet iedereen in ons huis. Rode saus op basis van … tomaat, dat eten we allemaal met liefde).  🙂

Als je een lijst hebt met favorieten, speciaal voor de dinsdag (of wat jouw probleemdag ook is), dan kun je dat best wel al zaterdag invullen.

Verschuiven als het uitkomt

En, wat je ook niet moet vergeten: het is geen ijzeren afspraak. Stel nou dat je zaterdag bedacht hebt dat je maandag pannenkoeken eet, dinsdag pasta en woensdag pizza (omdat je een p-week hebt blijkbaar). Dan kun je natuurlijk best op maandag besluiten toch maar dan de pizza de oven in te schuiven en die pannenkoeken tot woensdag te bewaren.

De vergeten helft

Dan nog het bezwaar, dat als je nooit alles mee kunt nemen als je het allemaal in één keer haalt. Dat verandert zo’n lijst misschien niet helemaal. Toch denk ik dat het wel helpt. Het maken van een lijst met gerechten, helpt ook bij het onthouden van alle boodschappen namelijk. Doordat je niet meer in je geheugen hoeft te graven naar allerhande recepten, maar ze gewoon voor je neus ziet staan, is het veel makkelijker om te bedenken wat je nodig hebt. De kans dat je de helft van de ingrediënten vergeet op te schrijven, is dus veel kleiner.

Als je bovendien ook op dezelfde lijst gebruikt om je boodschappen en je weekmenu op te schrijven, dan kun je het later nog makkelijk aanvullen. Handig!

Elke keer iets anders

Het bezwaar tot slot dat je altijd hetzelfde eet als je een weekmenu maakt, is ook van de baan met een inspiratielijst.

Zo eten wij elke week wel een keer pasta. Zo uit mijn hoofd kom ik op pasta met rode saus (daar issie weer) en pasta met spinazie en blauwe kaas. Op de lijst staat echter ook lasagne, pasta met (nep)kip en pesto, pastasalade en ga zo maar door.

Wil je ook een inspiratielijst maken voor je weekmenu?

Je kunt een lijst in excel maken. Of gewoon op papier. In een schriftje of zo. Bovenaan de bladzijde of het tabblad schrijf je de categorie. En daaronder alle gerechten die je kunt bedenken. Zodra je er weer eentje bij hebt bedacht, vul je het verder aan.

Of… je maakt gebruik van mijn handige Inspiratie Maandmenuplan.

Wil je gebruik van mijn inspiratielijst voor je weekmenu?

Schrijf je dan in voor de no-spend-challenge.

Of koop hem hier los.

This Article Has 21 Comments
 1. Ik gebruik al jaren een weekmenu en kan echt niet meer zonder. Ik maak mijn weekmenu altijd op basis van de aanbiedingen en heb in mijn hoofd een insspiratie lijst. Als ik inderdaad een dag niet dat kan koken vanwege tijd gebrek dan schuif ik met een andere dag.

 2. Doortje schreef:

  Hier inderdaad ook al heel lang een weekmenu, het is gewoon makkelijker met een druk gezinsleven. Ik kijk naar de aanbiedingen en waar we trek in hebben… veel gerechten komen wel vaak terug… aardappels, groenten, vlees, pasta etc. Etc maar daar kun je nog heel veel mee variëren 🙂

 3. Anita schreef:

  Een weekmenu in combinatie met een budget, zo merk ik momenteel, ruimt ontzettend lekker op. Ik heb amper meer overbodige spullen in mijn koelkast, en met een goede basissvoorraad heb ik altijd genoeg in huis om op terug te vallen. Ideaal!

 4. Rebecca Denise schreef:

  Ah ik hoor steeds vaker mensen om me heen dat het echt helpt om 1 keer in de week boodschappen te doen. Ik weet het denk ik wel, maar oh wat vind ik het moeilijk. Toch gok ik dat ik het maar eens moet proberen want als het geld bespaard dan is het ’t wel waard.

 5. kruidigmeisje schreef:

  Recepten inspiratie lijst. In retro taal: je eigen kookboek. Ik kreeg een multomap met een paar recepten en veel lege blaadjes van mijn moeder vlak voor ik het huis uit ging. (multomap, ja, lang geleden, ja)
  Plus een basis voorraad (blikjes met blokjes-geen-tomaten-basis-voor-rode-saus, pasta, rijst, kaas, uien, eieren, worst, bladerdeeg in de vriezer, kruiden,..) en je komt al een heel eind.
  En inderdaad: het scheelt nogal. Kun je makkelijk het geld-dat-een-kind-kost mee besparen. 🙂

 6. […] kruidigmeisje op Een slimme manier om wekelijks veel geld én tijd te besparen […]

 7. Marion schreef:

  Ik heb een maandmenu dat ik iedere week voordat ik ga boodschappen doen in huis rond laat gaan. Daarop kunnen ze aangeven wat ze willen eten. Aan de hand daarvan doe ik mijn boodschappen.

 8. Forever38.com schreef:

  Wat een goede tip : simpel, en direct uitvoerbaar. Ik loop zelf altijd vrij inspiratieloos door de supermarkt en besluit à la minute wat ik wil eten. Ik ga jouw tip eens uitproberen, want tijd en geld bespaar ik graag 🙂 Bedankt.

 9. Ik kijk heel vaak naar wat ik nog in de kast heb staan en gooi dan die ingrediënten plus ‘recept’ door de zoekmachine. Vervolgens krijg ik dan ook veel resultaten. Ik vind dit trouwens ook een leuke tip, wel wat gestructureerder dan ik gewend ben, maar dat is voor mij sowieso een punt van verbetering 😉

 10. Nolly schreef:

  Ik doe m’n boodschappen meestal 2x per week. Met 6 volwassenen in huis krijg ik het anders niet mee en ook niet in de koelkasten en voorraadkast.
  Maak altijd een ‘4 of 5 daagse eetplan’.
  Dit doe ik aan de hand van m’n Recepten map door te lopen (jaja, ook ik nog heel gewoon in een oude multomap ? waar ook losse recepten inliggen) en aan te vullen met de gewone aardappel/groente/vlees dagen.

 11. Ingrid schreef:

  Ik doe al jaren in het seizoen veel stampotten, curry’s te maken en veel losss ingredienten zover bereiden dat ik alleen nog rijst moet koken en de losse ontdooide ingredienten roerbakken.

  Zo heb ik standaard een maaltijd of 30 in de vriezer liggen en kan ik nog varieren met aardappels koken, verse groente en jus, of wat krieltjes in de aifryer met bietjes ofzo. Wij hebben altijd pakjes gekookte bietjes op voorraad om op een fysiek slechte dag voor mij toch een snelle lekkere maaltijd te hebben.

  Hoe wij hiermee besparen? Anders haalden we chinees, ect dat hakt er ook in en heb je niet altijd zin in ook.

  Nu heb ik 1 hond die heel veel heeft gekost aan levensreddende ingrepen en nu hartfalen. Wel verzekerd, echter na chronisch gebruik moet je de helft zelf betalen van medicatie. Dat is nu 400 euro per maand.
  Dat is voor sommige mensen ondenkbaar, wij hebben geen kinderen, dus daar hoeven we geen rekening mee te houden.

  Voor ons werkt het dubbelop, ik heb een lichaam die behoorlijk kan protesteren.

  Door in goede tijden op voorraad te koken, kan ik op drukke en/of slechte dagen toch een gezonde lekkere maaltijd op tafel zetten.

 12. grietje schreef:

  weet niet of dat gaat werken een maand vooruit. het heeft te maken met vraag en aanbod. weekend maak ik van mijn restje soep of pizza ( zelf gemaakt) als er ineens de courgettes voor 29 cent in de Lidl liggen neem ik die mee.
  ik ga zondag bij de Lidl langs en daar liggen bv dingen voor 50% af geprijsd. aan de hand daarvan bepaal ik vaak wat de pot schaft. ik denk een week vooruit en wat de aanbieding zijn het aanbod en wat ik van mensen( alleenstaanden) nog krijg die bv een bloemkool met mij delen. ook zit in mijn vriezer nog veel. ik eet vegetarisch. bonen, tofu, eieren en kaas. die zogenaamde vervangers ( burger en ballen soms) ik maak vooral veel zelf.
  ik doe mee misschien kan ik nog iets veranderen in mijn systeem. mijn week budget is 30 euro.
  ik heb een lactose intolerantie en moet rekening houden met bepaalde voedingsmiddelen.

  • Sjoukje schreef:

   Je hoeft ook niet alles helemaal vast te leggen. Je kunt ook bijvoorbeeld zeggen: pasta met de groente die in de aanbieding is. Maar als een weekplan voor jou werkt, blijf dat vooral doen hoor!

 13. Tomtom schreef:

  Ik maak elke week een menu.
  Kijk wat ik nog in huis heb en maak zo mijn boodschappenlijst.
  Zaterdags eerst naar de slager dan naar de markt.
  De rest bij de supermarkt.
  S’maandags zonodig brood in de aanbieding bij de warme bakker 3 broden voor €4,50.
  En woensdag de kaasboer aan huis € 7,50 de kilo.

 14. Nicolet schreef:

  Vanaf 2009 houd ik in Excell bij wat wij iedere dag eten. Het is leuk om terug te kijken naar de dingen die we gegeten hebben, maar vooral ook om de variatie erin te houden. Soms loop ik vast met het plannen van het weekmenu, en dan zoek ik terug in dezelfde perioden in andere jaren en dan kom ik weer op ideeën. We maken zo veel mogelijk gebruik van seizoensgroente en aanbiedingen. Ook lees ik dagelijks een aantal foodblogs ter inspiratie.

 15. […] Hulp nodig hierbij? Lees meer over het maken van een maandmenu en over het maken van een weekmenu. […]

 16. […] je kunt wel een mooi weekmenu hebben gemaakt, met allemaal gezonde gerechten erop. Een lekkere bietensalade voor woensdag […]

 17. […] in je agenda, maak een lijstje met kleine dingen die je niet moet vergeten, zet boodschappen op een boodschappenlijstje. Dat soort […]

 18. […] Een slimme manier om wekelijks veel geld én tijd te besparen […]

Geef een reactie