Een slimme manier om wekelijks veel geld én tijd te besparen

inspiratielijst weekmenu

Vroeger, toen wij nog geen kinderen hadden, woonden we boven een kleine supermarkt. Als we bezoek kregen, haalden we nooit iets in huis. We vroegen gewoon waar ze trek in hadden. “Even naar de voorraadkast beneden” riepen we dan.

Van spontane happen naar een weekmenu

Ons menu was destijds ook vrij beperkt: als de benedenburen het niet verkochten, aten we het niet. Toen onze oudste geboren werd, bleek dat niet langer houdbaar. Luiers hadden ze niet de maat die we nodig hadden (mini-mini) en pas boodschappen doen als we honger hadden, leerden we helemaal snel af. (Goed idee joh, met zo’n baby een stampvolle supermarkt in…). Met gezonde tegenzin stapten we over op maaltijdplanningen en echte boodschappenlijstjes.  Dat scheelde veel tijd en frustratie. En, zo ontdekten we al snel, ook een hele berg geld.

De bezwaren tegen een weekmenu

Die tip van “Ga één keer per week naar de supermarkt en maak een lijstje” bleek in de praktijk wel echt te werken dus. Probleem alleen, waar we na jaren nog steeds meer worstelden… “Hoe weet je zaterdag nou wat je dinsdag wil eten?” of “Ik wil flexibel kunnen zijn in wat ik eet!”en “Ik vergeet altijd de helft te kopen!” Of wat dacht je van “Eten we nou alweer hetzelfde?” Herkenbaar?

Het is nog best een uitdaging om elke week weer een menuplan te maken. Met recepten die gezond, lekker en afwisselend zijn. En die ook nog passen bij de seizoensgroenten of wat er in de aanbieding is…

De oplossing: een menu-inspiratielijst!

Inmiddels heb ik dé oplossing voor al die problemen gevonden. Een menu-inspiratielijst!

Wat is een menu-inspiratielijst?

Hm, denk je nu. Wat is dat nou weer, een menu-inspiratielijst. Nou, heel simpel: een lijst met jouw favoriete menu’s. En die van je gezin. En van de overburen, als je die ook weet. Of van je favoriete foodblog. Uit de Libelle. You name it.

Het is een “levend document” zoals ze dat in het bedrijfsleven altijd zo plastisch uitdrukken. Het is een lijst je je aan blijft vullen. Elke keer als je een nieuw gerecht tegenkomt dat je lekker lijkt, zet je het erop.

Als je het helemaal mooi wil maken, kun je ook nog op aangeven hoe populair het gerecht is in je huishouden. Of misschien of het moeilijk of makkelijk is. En of het veel tijd kost of juist weinig om klaar te maken. Of allemaal natuurlijk. Het is jouw feestje. 🙂

Hoe werkt het precies?

Elke keer als je je boodschappenlijstje maakt voor je weekmenu, pak je eerst die inspiratielijst erbij. Dan kijk je waar je zin in hebt, zoek je iets uit uit de verschillende categorieën, en schrijf je alle ingrediënten op. Dat is zoveel makkelijker dan in je hoofd gaan zitten graven naar gerechten voor de hele week.

De voordelen van de menu-inspiratielijst

Zo’n lijst in elkaar zetten heeft flink wat voordelen.

Makkelijk variëren

Zo is het met zo’n lijst heel makkelijk om gevarieerd te eten. Zeker als je verschillende categorieën aanmaakt (pasta, rijstgerechten, vegetarische gerechten, etc.). Dan kun je bijvoorbeeld elke dag uit een andere categorie iets kiezen. Of een ander gerecht uit dezelfde categorie (bijvoorbeeld spaghetti op dag 1 en lasagne op dag 4).

Aanbiedingen en voorraad als startpunt

Als je het helemaal voordelig wil maken, begin je bij het scannen van de aanbiedingen. Of met de spullen die je al in je kast hebt liggen. Dan kijk je daarna op je lijst wat je daar allemaal mee kunt maken. Handig!

Het antwoord op de bezwaren

De vraag blijft nu natuurlijk nog wel, waarom is die lijst de oplossing voor mijn problemen? Nu weet je toch nog steeds zaterdag niet wat je dinsdag wil eten?

Zaterdag en dinsdag

Dat valt gelukkig mee. in de praktijk blijkt namelijk dat wij zaterdag eigenlijk heel goed weten wat we dinsdag willen eten. We willen namelijk lekker eten. En het moet snel op tafel staan want dinsdag is spitsuurdag, dan hebben we altijd haast.

Er zijn een aantal beproefde recepten die het altijd goed doen. Omdat we ze eigenlijk elke dag wel lusten. En die ook nog eens snel klaar zijn. Broodje knak bijvoorbeeld. (Ja, ja, met biologische vega-knak in ons geval. Het bestaat.) Of soep met een broodje. Of pasta met rode saus (geen tomatensaus, want dat lust niet iedereen in ons huis. Rode saus op basis van … tomaat, dat eten we allemaal met liefde).  🙂

Als je een lijst hebt met favorieten, speciaal voor de dinsdag (of wat jouw probleemdag ook is), dan kun je dat best wel al zaterdag invullen.

Verschuiven als het uitkomt

En, wat je ook niet moet vergeten: het is geen ijzeren afspraak. Stel nou dat je zaterdag bedacht hebt dat je maandag pannenkoeken eet, dinsdag pasta en woensdag pizza (omdat je een p-week hebt blijkbaar). Dan kun je natuurlijk best op maandag besluiten toch maar dan de pizza de oven in te schuiven en die pannenkoeken tot woensdag te bewaren.

De vergeten helft

Dan nog het bezwaar, dat als je nooit alles mee kunt nemen als je het allemaal in één keer haalt. Dat verandert zo’n lijst misschien niet helemaal. Toch denk ik dat het wel helpt. Het maken van een lijst met gerechten, helpt ook bij het onthouden van alle boodschappen namelijk. Doordat je niet meer in je geheugen hoeft te graven naar allerhande recepten, maar ze gewoon voor je neus ziet staan, is het veel makkelijker om te bedenken wat je nodig hebt. De kans dat je de helft van de ingrediënten vergeet op te schrijven, is dus veel kleiner.

Als je bovendien ook op dezelfde lijst gebruikt om je boodschappen en je weekmenu op te schrijven, dan kun je het later nog makkelijk aanvullen. Handig!

Elke keer iets anders

Het bezwaar tot slot dat je altijd hetzelfde eet als je een weekmenu maakt, is ook van de baan met een inspiratielijst.

Zo eten wij elke week wel een keer pasta. Zo uit mijn hoofd kom ik op pasta met rode saus (daar issie weer) en pasta met spinazie en blauwe kaas. Op de lijst staat echter ook lasagne, pasta met (nep)kip en pesto, pastasalade en ga zo maar door.

Wil je ook een inspiratielijst maken voor je weekmenu?

Je kunt een lijst in excel maken. Of gewoon op papier. In een schriftje of zo. Bovenaan de bladzijde of het tabblad schrijf je de categorie. En daaronder alle gerechten die je kunt bedenken. Zodra je er weer eentje bij hebt bedacht, vul je het verder aan.

Sjoukje

Op de blog Meer geld, minder stress help ik jou met praktische oplossingen voor al je geld(zorgen). Vroeger was ik projectleider en communicatiemanager bij een grote verzekeraar en daarvoor bij een grote bank. De kennis die ik daar heb opgedaan zet ik nu als fulltime blogger graag in om jou te helpen met je geldzaken. Ik schrijf van alles en nog wat over hoe je je geldzaken het beste kunt regelen. Zodat je meer geld overhoudt voor leuke dingen.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: