10 keer boodschappen op voorraad: wat wel en wat juist niet!

voorraad2

LET OP: Dit artikel is geschreven in 2016, en houdt geen verband met het aanleggen van een voorraad om te anticiperen op (eventuele quarantaine voor) het Corona-virus. 

Mocht je graag willen inslaan voor het geval dat je tijdelijk geen boodschappen kunt doen, koop dan vooral eten dat je normaal gesproken ook koopt. Een pak extra toiletpapier kan geen kwaad natuurlijk, net als een doosje pijnstillers en een flacon handzeep of iets dergelijks. Ik raad je af om enorme hoeveelheden in te slaan, zodat er genoeg overblijft voor iedereen. 

Ik wens iedereen veel sterkte en gezondheid toe!

Hartelijke groet, Sjoukje Bakker - maart 2020

--------------------------------------

Zoals iedereen inmiddels wel door heeft, besparen wij graag op onze boodschappen. Dat wil zeggen: op het geld dat we eraan besteden! Ik bespaar liever niet op lekker en/of gezond. ons brood komt van de bakker, en onze fruitschaal is altijd goed gevuld. Dat besparen, dat zit hem dus in andere dingen. Daar heb ik al diverse blogs aan gewijd. Boodschappen op voorraad inkopen als ze in de aanbieding zijn, is een van de tips die altijd terug komt. Maar... soms is dat helemaal niet handig! Bijvoorbeeld bij producten die snel bederven, of producten die je veel te graag eet. 🙂

Daarom hieronder mijn ultieme lijstje van wat wij wel, en wat wij bij voorkeur juist liever niet op voorraad inkopen.

Voors en tegens van een goed gevulde voorraadkast

Hamstertjes...

Het grote voordeel van boodschappen op voorraad groots inkopen als ze in de aanbieding zijn, is natuurlijk dat je per pak, doos of zak veel minder betaalt dan wanneer je het voor de normale prijs koopt. Daar is ook de hele reclamereeks van die blije hamsters ook op gebaseerd natuurlijk. Zeker als je je realiseert dat zo'n beetje alle producten minimaal eens in de 3 maanden in de aanbieding zijn, is dat een heel handig strategie. Het is daarnaast ook fijn dat je niet zo snel misgrijpt in de kast, als je het laatste wc-papiertje van de rol hebt gepeld, of als het regent, en je geen zin hebt om naar de supermarkt te gaan. Ik word er altijd heel blij van als ik met mijn kookboek in de hand een weeklijstje maak, en blijkt dat ik meer dan de helft van de ingrediënten van alle lekkere net uitgekozen gerechten al in huis heb.

...aardappels...

Minder fijn is het als ik eigenlijk zin heb in een aardappelschotel, maar de voorraadkast overloopt van pasta-ingrediënten... Zo'n gevulde voorraadkast schept natuurlijk ook verplichtingen. En het levert ook andere problemen op. Als ik bijvoorbeeld drie blokken kaas koop, om de komende drie weken belegde boterhammetjes te hebben, weet ik eigenlijk nu al dat we daar maar  twee weken mee doen. Niet omdat de kaas bederft, maar blokken kaas hebben in ons huis een onweerstaanbare aantrekkingskracht als het om snaaien gaat... Hoe minder kaas er in huis is, hoe langer we er mee doen. En dat geldt natuurlijk niet alleen voor kaas. Veel producten, van chocoladekoekjes tot wattenschijfjes, gaan een stuk sneller als ze ruim voorhanden zijn. Dat geldt trouwens niet voor pakjes zakdoeken en servetten, zo heb ik gemerkt, daar komen we maar niet vanaf!

...en vieze beestjes

Het meest voor de hand liggende risico, dat iets uit de voorraad bederft, komt natuurlijk ook wel eens voor. Nu zijn wij niet zo heel erg onder de indruk van de voorgedrukte datum op onze etenswaren: als het nog goed ruikt en smaakt, gaat het gewoon naar binnen. Maar schimmel, vieze geurtjes en rare kleuren en zo, daar zijn we dan wel weer een heel bang voor.

De uitdaging & de oplossing

De uitdaging is dus eigenlijk als volgt:

Hoe zorg je dat je de juiste hoeveelheid boodschappen op voorraad houdt, zodat je a) nooit teveel betaalt en b) nooit mis grijpt, maar tegelijkertijd niet overdreven veel gebruikt, danwel je kostbare spullen laat bederven?

Aanbiedingen tellen...

De beste truc die ik ken, is om een beetje bij te houden hoe vaak spullen in de aanbieding zijn. Ik gebruik bijvoorbeeld altijd een bepaald merk shampoo, die als enige mijn krullen redelijk pluisvrij houdt (dat is namelijk een grote frustratie van ons krullende mensen). Die kost normaal gesproken zo rond de € 8 per tube (auw! ja). Die tubes zijn echter ongeveer elke twee maanden in de aanbieding bij de Etos, en meestal een week eerder of later bij Kruidvat en/of Trekpleister. Dan kosten ze zo rond de € 4 per tube. Meestal koop ik ze eens in de 6 tot 8 maanden. Als ik de laatste pak, let ik een paar weken op de aanbiedingen, tot ik ze weer voor de halve prijs kan kopen (ik doe zeker 6 tot 8 weken met zo'n tube namelijk) en dan koop ik weer een heel setje. Ik heb er al geen jaren de normale prijs hoeven betalen. Aangezien shampoo niet echt kan bederven (geloof ik niets van in ieder geval), gaat dat natuurlijk altijd goed.

...en ons inhouden

Bij iets meer bederfelijke zaken, koop ik meestal de hoeveelheid die we gebruiken in de periode tot de volgende aanbieding. Ongeveer dan. Als we er met zijn allen af kunnen blijven. Bijvoorbeeld tomaten in blik. Die eten we wel zeer regelmatig, maar die snacken we niet ("jij ook nog een hapje gepelde tomaat?"). 🙂 Ook dingen als jam of thee, waar we soms zomaar ineens van favoriete smaak kunnen veranderen, koop ik nooit in hele grote stapels in. Mijn moeder kocht ooit in Engeland op mijn dringend verzoek een groot aantal potten Marshmallow Fluff, een soort gesmolten marshmellow pasta voor op de boterham. Dat was namelijk het lekkerste van het lekkerste, zo vond ik die week. En alleen die week. Ik weet niet na hoeveel jaar ze de rest weg heeft gegooid. Ik heb het in ieder geval nooit meer gegeten. (Ik wilde eigenlijk mijn zus hiervan de schuld geven, maar ik geloof toch echt bij nader inzien dat die er weinig mee van doen had helaas.)

Bij ons in de voorraadkast

Wat vind je bij ons in de voorraadkast in grote hoeveelheden:

Nummer 1: Wasmiddel

Wasmiddel bederft niet, is standaard ergens in de aanbieding en leidt niet tot extra gebruik bij grote voorraad. Wassen is niet mijn hobby, en ik gooi dus ook nooit een extra wasje in de machine omdat ik zoveel flessen danwel dozen met kledingschoonmaakspul heb staan. Ook gooi ik niet meer in het bakje dan erin past. (Onze wasmachine heeft een "maximale hoeveelheid vloeibaar wasmiddel-bakje dat kleiner is dan de dopjes van de fles, handig!) Dit kopen wij dus altijd op grote voorraad in, meestal eens in de twee jaar. Als de laatste fles danwel doos opengaat, houd ik weer een tijdje aanbiedingen in de gaten. De laatste keren strandde ik dan altijd bij de Lidl trouwens, waar het wasmiddel standaard goedkoper is dan welke aanbieding van willekeurig welk A-merk ook (in de weken dat ik zoek).

Nummer 2: Blikken tomaat en kokosmelk

Wij eten wekelijks een vorm van snelle soep: gefruit uitje, diverse groenten uit de koelkast danwel vriezer, bruine, witte of sojabonen erbij en een blik tomaat. Als ik uitschiet met kruiden, gaat er vervolgens nog een blikje kokosmelk in. Het smaakt elke week anders. Dat is zowel fijn (afwisselend) als minder fijn ("die van de vorige keer was veel lekkerder!"). Maar het is een makkelijke manier om veel vitamines in de kinderbuikjes te krijgen, en het kost niet veel tijd, geld of moeite. En het ruimt de koelkast lekker op, want alle overgebleven groenten passen er in.

Daarom koop ik blikken tomaat en kokosmelk het liefst per pallet. Het gaat altijd op. Overigens gebruiken we ze ook voor curry, pasta, en andere snelle maaltijden, dus sowieso is het handig om in huis te hebben. Dit geldt natuurlijk ook voor allerhande andere blikvoer. Als je weet dat je het eet, koop het groot in. Het bederft niet snel (blikken tomaat gaan soms wel meer dan een jaar mee, viel me laatst op).

Nummer 3: Eten dat je in kunt vriezen

Het gaat me hierbij dus niet per se om diepvrieseten, maar om eten dat makkelijk invriest. Bijvoorbeeld verse pasta, vegetarische balletjes et cetera. En voor de vleeseters dus ook vlees. Van die snel bedervende producten die je, als ze in de aanbieding zijn, eigenlijk normaal gesproken toch maar voor 1 maaltijd koopt, omdat je het niet de hele week wil eten. Als je ze dezelfde dag invriest, kun je ze meestal nog zeker een maand (of als je een goede vriezer hebt nog langer) bewaren. Handig, handig.

Nummer 4: WC-papier

Dat is een hot topic bij ons, want dat vergeten we nog wel eens te kopen. Gelukkig zijn we niet erg merktrouw, en is er elke week wel ergens een aanbieding. Nu hebben we maken we gebruik van een onbekend merk van de Makro, waarbij we 96 rollen voor € 10 konden krijgen. Daar kunnen we wel weer even mee vooruit. Meestal haal ik dit bij de Aldi, en dan iets van 6 pakken tegelijk.

Nummer 5: droge voorraad

Etenswaren zoals havermout, pasta, rijst, etc. koop ik ook altijd in meervoud. We eten elke dag havermout, dus daarvan gaat er sowieso een kilo per week van doorheen. Maar ook pasta en rijst zijn veel goedkoper als je het in grootverpakking koopt. Dat geldt ook voor gedroogde bonen bijvoorbeeld. Rijst en bonen kook ik vervolgens per pak en vries ik in porties in. Dan kun je snel aan tafel, zonder eerst uitgebreid te hoeven koken. Dat is een stuk goedkoper dan het per potje of blikje kopen (of per minuutje, zoals met rijst), en het is net zo snel klaar.

Juist niet op voorraad

Producten die ik juist zo min mogelijk in koop, zijn producten die snel bederven, maar niet in te vriezen zijn. En spullen die te snel verdwijnen.

Met stip op 1: snoep, chocola, etc

Allerhande lekkers probeer ik zo min mogelijk te kopen. En als ik het koop, probeer ik wel de aanbiedingen te pakken, maar niet als het "2 voor de prijs van 1" is. Want één rol chocoladekoekjes gaat net zo snel op als twee rollen... Ik zou ook willen claimen dat we snoep voor de kinderen bewaren, maar zoals mijn kinderen ook wel weten: als het in huis is, verdwijnt het sneller dan zij het mogen eten. (hier hoort een blozende smiley achter). Met chocola is het nog erger. Als het er is, is het zo op. Ik moet het gewoon niet kopen, dat vindt de weegschaal ook een beter idee.

Nummer 2: Kaas

Kaas noemde ik hier boven al, dat vliegt ook de koelkast uit. Als oplossing daarvoor koop ik tegenwoordig kaas die ik zelf in ieder geval minder lekker vind. Scheelt een hoop.

Nummer 3: Kindershampoo en soortgelijke producten

Ooit kocht ik een hele rits flessen Andrelon kindershampoo, zowel de meisjes- als de jongensvariant (70% korting!). Nu heeft mijn zoon kort haar, dat we hooguit eens per week wassen. En dus is die troep nog altijd niet op. Op zijn derde was die piratenshampoo echt the bomb, maar nu hij 7 is, denkt hij daar heel anders over. Helaas, helaas, zolang er nog sop uit de fles komt, koop ik geen nieuwe. Ook de roze naar aardbeien geurende prinsessenflessen zijn nog altijd niet leeg. Daar hebben we echter het tegenovergestelde probleem: dat vindt mijn dochter zo lekker ruiken, dat ze het het liefst een hele hand tegelijk gebruikt. En omdat we het in overvloed lijken te hebben, is dat best lastig af te leren. Gelukkig zag ik laatst dat we bij allebei de soorten inmiddels de laatste hebben geopend. Nog een half jaar, en ze mogen eindelijk nieuwe uitzoeken. Als het in de aanbieding is. En dan hooguit twee per kind. Wat een feestje gaat dat worden! 🙂

Nummer 4: Afbakbroodjes

Hoewel afbakbroodjes eruit zien alsof ze jaren meegaan, doen ze dat dus niet... Sterker nog, de meeste afbakbroodjes blijven maar een week of 6 goed. Dat valt me altijd tegen. Bovendien, net als met kaas en met snoep: als ze er zijn, gaan ze ook op bij ons (tenzij ze bovenin de kast liggen en we ze niet zien. Dan komen ze er twee maanden later altijd groen weer uit...).  Als we ze niet hebben, eten we gewoon brood, dus die aanbiedingen zijn eigenlijk nooit geld besparend. Wel plezier verhogend natuurlijk. Gewoon maximaal 2 verpakkingen kopen als ze in de aanbieding zijn, dat is mijn regel.

Nummer 5: Eten dat je eigenlijk zelf wil maken

Soms zijn er producten in de aanbieding die er heerlijk en handig uitzien, zoals soep in een zak of pastasaus in een pot. Die koop ik ook nooit, omdat we dat eigenlijk altijd zelf maken. Het is wel snel klaar natuurlijk, zo'n potje, maar zoveel werk is het zelf in elkaar draaien van een pastasausje ook niet. En die soep al helemaal niet (alles in de pan met water en een bouillonblokje, even doorkoken, staafmixer erop, klaar!). Als je het wel in huis hebt, moet je het ook opeten. Zonde dus om groot in te kopen.

Andere boodschappen op voorraad

Natuurlijk zijn er meer boodschappen op voorraad in te slaan. Daarbij is het natuurlijk handig om vooral op de aanbiedingen te letten, maar soms hoeft dat ook niet. Ik koop bijvoorbeeld pindakaas ook vaak per 3 potjes, omdat mijn zoon dat elke dag eet. En het merk pindakaas dat wij het liefst hebben (biologisch, zonder suiker) is nooit in de aanbieding. Het is vaak een kwestie van afwegen. Ook omdat de voorraadkasten ook weer niet oneindig groot zijn. Toch is er wel veel geld te besparen met goed inkopen. En daar is het uiteindelijk allemaal om begonnen natuurlijk!

Wat staat er altijd in jouw voorraadkast? Koop jij boodschappen op voorraad? Wat wel? En wat juist niet?

*Disclaimer: Dit artikel bevat afbeeldingen van Shutterstock.com 

Sjoukje

Op de blog Meer geld, minder stress help ik jou met praktische oplossingen voor al je geld(zorgen). Vroeger was ik projectleider en communicatiemanager bij een grote verzekeraar en daarvoor bij een grote bank. De kennis die ik daar heb opgedaan zet ik nu als fulltime blogger graag in om jou te helpen met je geldzaken. Ik schrijf van alles en nog wat over hoe je je geldzaken het beste kunt regelen. Zodat je meer geld overhoudt voor leuke dingen.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: