boodschappen

10 keer boodschappen op voorraad: wat wel en wat juist niet!

Zoals iedereen inmiddels wel door heeft, besparen wij graag op onze boodschappen. Dat wil zeggen: op het geld dat we eraan besteden! Ik bespaar liever niet op lekker en/of gezond. ons brood komt van de bakker, en onze fruitschaal is altijd goed gevuld. Dat besparen, dat zit hem dus in andere dingen. Daar heb ik al diverse blogs aan gewijd. Boodschappen op voorraad inkopen als ze in de aanbieding zijn, is een van de tips die altijd terug komt. Maar… soms is dat helemaal niet handig! Bijvoorbeeld bij producten die snel bederven, of producten die je veel te graag eet. 🙂

Daarom hieronder mijn ultieme lijstje van wat wij wel, en wat wij bij voorkeur juist liever niet op voorraad inkopen.

Voors en tegens van een goed gevulde voorraadkast

Hamstertjes…

Het grote voordeel van boodschappen op voorraad groots inkopen als ze in de aanbieding zijn, is natuurlijk dat je per pak, doos of zak veel minder betaalt dan wanneer je het voor de normale prijs koopt. Daar is ook de hele reclamereeks van die blije hamsters ook op gebaseerd natuurlijk. Zeker als je je realiseert dat zo’n beetje alle producten minimaal eens in de 3 maanden in de aanbieding zijn, is dat een heel handig strategie. Het is daarnaast ook fijn dat je niet zo snel misgrijpt in de kast, als je het laatste wc-papiertje van de rol hebt gepeld, of als het regent, en je geen zin hebt om naar de supermarkt te gaan. Ik word er altijd heel blij van als ik met mijn kookboek in de hand een weeklijstje maak, en blijkt dat ik meer dan de helft van de ingrediënten van alle lekkere net uitgekozen gerechten al in huis heb.

…aardappels…

Minder fijn is het als ik eigenlijk zin heb in een aardappelschotel, maar de voorraadkast overloopt van pasta-ingrediënten… Zo’n gevulde voorraadkast schept natuurlijk ook verplichtingen. En het levert ook andere problemen op. Als ik bijvoorbeeld drie blokken kaas koop, om de komende drie weken belegde boterhammetjes te hebben, weet ik eigenlijk nu al dat we daar maar  twee weken mee doen. Niet omdat de kaas bederft, maar blokken kaas hebben in ons huis een onweerstaanbare aantrekkingskracht als het om snaaien gaat… Hoe minder kaas er in huis is, hoe langer we er mee doen. En dat geldt natuurlijk niet alleen voor kaas. Veel producten, van chocoladekoekjes tot wattenschijfjes, gaan een stuk sneller als ze ruim voorhanden zijn. Dat geldt trouwens niet voor pakjes zakdoeken en servetten, zo heb ik gemerkt, daar komen we maar niet vanaf!

…en vieze beestjes

Het meest voor de hand liggende risico, dat iets uit de voorraad bederft, komt natuurlijk ook wel eens voor. Nu zijn wij niet zo heel erg onder de indruk van de voorgedrukte datum op onze etenswaren: als het nog goed ruikt en smaakt, gaat het gewoon naar binnen. Maar schimmel, vieze geurtjes en rare kleuren en zo, daar zijn we dan wel weer een heel bang voor.

De uitdaging & de oplossing

De uitdaging is dus eigenlijk als volgt:

Hoe zorg je dat je de juiste hoeveelheid boodschappen op voorraad houdt, zodat je a) nooit teveel betaalt en b) nooit mis grijpt, maar tegelijkertijd niet overdreven veel gebruikt, danwel je kostbare spullen laat bederven?

Aanbiedingen tellen…

De beste truc die ik ken, is om een beetje bij te houden hoe vaak spullen in de aanbieding zijn. Ik gebruik bijvoorbeeld altijd een bepaald merk shampoo, die als enige mijn krullen redelijk pluisvrij houdt (dat is namelijk een grote frustratie van ons krullende mensen). Die kost normaal gesproken zo rond de € 8 per tube (auw! ja). Die tubes zijn echter ongeveer elke twee maanden in de aanbieding bij de Etos, en meestal een week eerder of later bij Kruidvat en/of Trekpleister. Dan kosten ze zo rond de € 4 per tube. Meestal koop ik ze eens in de 6 tot 8 maanden. Als ik de laatste pak, let ik een paar weken op de aanbiedingen, tot ik ze weer voor de halve prijs kan kopen (ik doe zeker 6 tot 8 weken met zo’n tube namelijk) en dan koop ik weer een heel setje. Ik heb er al geen jaren de normale prijs hoeven betalen. Aangezien shampoo niet echt kan bederven (geloof ik niets van in ieder geval), gaat dat natuurlijk altijd goed.

…en ons inhouden

boodschappentasBij iets meer bederfelijke zaken, koop ik meestal de hoeveelheid die we gebruiken in de periode tot de volgende aanbieding. Ongeveer dan. Als we er met zijn allen af kunnen blijven. Bijvoorbeeld tomaten in blik. Die eten we wel zeer regelmatig, maar die snacken we niet (“jij ook nog een hapje gepelde tomaat?”). 🙂 Ook dingen als jam of thee, waar we soms zomaar ineens van favoriete smaak kunnen veranderen, koop ik nooit in hele grote stapels in. Mijn moeder kocht ooit in Engeland op mijn dringend verzoek een groot aantal potten Marshmallow Fluff, een soort gesmolten marshmellow pasta voor op de boterham. Dat was namelijk het lekkerste van het lekkerste, zo vond ik die week. En alleen die week. Ik weet niet na hoeveel jaar ze de rest weg heeft gegooid. Ik heb het in ieder geval nooit meer gegeten. (Ik wilde eigenlijk mijn zus hiervan de schuld geven, maar ik geloof toch echt bij nader inzien dat die er weinig mee van doen had helaas.)

Bij ons in de voorraadkast

Wat vind je bij ons in de voorraadkast in grote hoeveelheden:

Nummer 1: Wasmiddel

Wasmiddel bederft niet, is standaard ergens in de aanbieding en leidt niet tot extra gebruik bij grote voorraad. Wassen is niet mijn hobby, en ik gooi dus ook nooit een extra wasje in de machine omdat ik zoveel flessen danwel dozen met kledingschoonmaakspul heb staan. Ook gooi ik niet meer in het bakje dan erin past. (Onze wasmachine heeft een “maximale hoeveelheid vloeibaar wasmiddel-bakje dat kleiner is dan de dopjes van de fles, handig!) Dit kopen wij dus altijd op grote voorraad in, meestal eens in de twee jaar. Als de laatste fles danwel doos opengaat, houd ik weer een tijdje aanbiedingen in de gaten. De laatste keren strandde ik dan altijd bij de Lidl trouwens, waar het wasmiddel standaard goedkoper is dan welke aanbieding van willekeurig welk A-merk ook (in de weken dat ik zoek).

Nummer 2: Blikken tomaat en kokosmelk

Wij eten wekelijks een vorm van snelle soep: gefruit uitje, diverse groenten uit de koelkast danwel vriezer, bruine, witte of sojabonen erbij en een blik tomaat. Als ik uitschiet met kruiden, gaat er vervolgens nog een blikje kokosmelk in. Het smaakt elke week anders. Dat is zowel fijn (afwisselend) als minder fijn (“die van de vorige keer was veel lekkerder!”). Maar het is een makkelijke manier om veel vitamines in de kinderbuikjes te krijgen, en het kost niet veel tijd, geld of moeite. En het ruimt de koelkast lekker op, want alle overgebleven groenten passen er in.

Daarom koop ik blikken tomaat en kokosmelk het liefst per pallet. Het gaat altijd op. Overigens gebruiken we ze ook voor curry, pasta, en andere snelle maaltijden, dus sowieso is het handig om in huis te hebben. Dit geldt natuurlijk ook voor allerhande andere blikvoer. Als je weet dat je het eet, koop het groot in. Het bederft niet snel (blikken tomaat gaan soms wel meer dan een jaar mee, viel me laatst op).

Nummer 3: Eten dat je in kunt vriezen

Het gaat me hierbij dus niet per se om diepvrieseten, maar om eten dat makkelijk invriest. Bijvoorbeeld verse pasta, vegetarische balletjes et cetera. En voor de vleeseters dus ook vlees. Van die snel bedervende producten die je, als ze in de aanbieding zijn, eigenlijk normaal gesproken toch maar voor 1 maaltijd koopt, omdat je het niet de hele week wil eten. Als je ze dezelfde dag invriest, kun je ze meestal nog zeker een maand (of als je een goede vriezer hebt nog langer) bewaren. Handig, handig.

Nummer 4: WC-papier

Dat is een hot topic bij ons, want dat vergeten we nog wel eens te kopen. Gelukkig zijn we niet erg merktrouw, en is er elke week wel ergens een aanbieding. Nu hebben we maken we gebruik van een onbekend merk van de Makro, waarbij we 96 rollen voor € 10 konden krijgen. Daar kunnen we wel weer even mee vooruit. Meestal haal ik dit bij de Aldi, en dan iets van 6 pakken tegelijk.

Nummer 5: droge voorraad

HavermoutEtenswaren zoals havermout, pasta, rijst, etc. koop ik ook altijd in meervoud. We eten elke dag havermout, dus daarvan gaat er sowieso een kilo per week van doorheen. Maar ook pasta en rijst zijn veel goedkoper als je het in grootverpakking koopt. Dat geldt ook voor gedroogde bonen bijvoorbeeld. Rijst en bonen kook ik vervolgens per pak en vries ik in porties in. Dan kun je snel aan tafel, zonder eerst uitgebreid te hoeven koken. Dat is een stuk goedkoper dan het per potje of blikje kopen (of per minuutje, zoals met rijst), en het is net zo snel klaar.

Juist niet op voorraad

Producten die ik juist zo min mogelijk in koop, zijn producten die snel bederven, maar niet in te vriezen zijn. En spullen die te snel verdwijnen.

Met stip op 1: snoep, chocola, etc

Allerhande lekkers probeer ik zo min mogelijk te kopen. En als ik het koop, probeer ik wel de aanbiedingen te pakken, maar niet als het “2 voor de prijs van 1” is. Want één rol chocoladekoekjes gaat net zo snel op als twee rollen… Ik zou ook willen claimen dat we snoep voor de kinderen bewaren, maar zoals mijn kinderen ook wel weten: als het in huis is, verdwijnt het sneller dan zij het mogen eten. (hier hoort een blozende smiley achter). Met chocola is het nog erger. Als het er is, is het zo op. Ik moet het gewoon niet kopen, dat vindt de weegschaal ook een beter idee.

Nummer 2: Kaas

Kaas noemde ik hier boven al, dat vliegt ook de koelkast uit. Als oplossing daarvoor koop ik tegenwoordig kaas die ik zelf in ieder geval minder lekker vind. Scheelt een hoop.

Nummer 3: Kindershampoo en soortgelijke producten

Ooit kocht ik een hele rits flessen Andrelon kindershampoo, zowel de meisjes- als de jongensvariant (70% korting!). Nu heeft mijn zoon kort haar, dat we hooguit eens per week wassen. En dus is die troep nog altijd niet op. Op zijn derde was die piratenshampoo echt the bomb, maar nu hij 7 is, denkt hij daar heel anders over. Helaas, helaas, zolang er nog sop uit de fles komt, koop ik geen nieuwe. Ook de roze naar aardbeien geurende prinsessenflessen zijn nog altijd niet leeg. Daar hebben we echter het tegenovergestelde probleem: dat vindt mijn dochter zo lekker ruiken, dat ze het het liefst een hele hand tegelijk gebruikt. En omdat we het in overvloed lijken te hebben, is dat best lastig af te leren. Gelukkig zag ik laatst dat we bij allebei de soorten inmiddels de laatste hebben geopend. Nog een half jaar, en ze mogen eindelijk nieuwe uitzoeken. Als het in de aanbieding is. En dan hooguit twee per kind. Wat een feestje gaat dat worden! 🙂

Nummer 4: Afbakbroodjes

Hoewel afbakbroodjes eruit zien alsof ze jaren meegaan, doen ze dat dus niet… Sterker nog, de meeste afbakbroodjes blijven maar een week of 6 goed. Dat valt me altijd tegen. Bovendien, net als met kaas en met snoep: als ze er zijn, gaan ze ook op bij ons (tenzij ze bovenin de kast liggen en we ze niet zien. Dan komen ze er twee maanden later altijd groen weer uit…).  Als we ze niet hebben, eten we gewoon brood, dus die aanbiedingen zijn eigenlijk nooit geld besparend. Wel plezier verhogend natuurlijk. Gewoon maximaal 2 verpakkingen kopen als ze in de aanbieding zijn, dat is mijn regel.

Nummer 5: Eten dat je eigenlijk zelf wil maken

Soms zijn er producten in de aanbieding die er heerlijk en handig uitzien, zoals soep in een zak of pastasaus in een pot. Die koop ik ook nooit, omdat we dat eigenlijk altijd zelf maken. Het is wel snel klaar natuurlijk, zo’n potje, maar zoveel werk is het zelf in elkaar draaien van een pastasausje ook niet. En die soep al helemaal niet (alles in de pan met water en een bouillonblokje, even doorkoken, staafmixer erop, klaar!). Als je het wel in huis hebt, moet je het ook opeten. Zonde dus om groot in te kopen.

Andere boodschappen op voorraad

Natuurlijk zijn er meer boodschappen op voorraad in te slaan. Daarbij is het natuurlijk handig om vooral op de aanbiedingen te letten, maar soms hoeft dat ook niet. Ik koop bijvoorbeeld pindakaas ook vaak per 3 potjes, omdat mijn zoon dat elke dag eet. En het merk pindakaas dat wij het liefst hebben (biologisch, zonder suiker) is nooit in de aanbieding. Het is vaak een kwestie van afwegen. Ook omdat de voorraadkasten ook weer niet oneindig groot zijn. Toch is er wel veel geld te besparen met goed inkopen. En daar is het uiteindelijk allemaal om begonnen natuurlijk!

Wat staat er altijd in jouw voorraadkast? Koop jij boodschappen op voorraad? Wat wel? En wat juist niet?

This Article Has 25 Comments
 1. Mr FOB schreef:

  “Jij nog een hapje gepelde tomaat” ??. Wij slaan ook in het groot droge spullen (toiletpapier, rijst, pasta,…) in zodra het in de aanbieding is. Kaas laten we een hele in 8 stukken snijden bij de boer zelf en vacuum verpakken, blijft maanden goed in de koelkast (en is dan 20-40% goedkoper dan de boerenkaas op de markt/supermarkt). Maar wij kunnen er wel afblijven, dat scheelt. Chocolade en chips geldt dat niet voor, hebben we daarom ook niet op voorraad.

 2. Wilma schreef:

  Mijn beleid is ongeveer hetzelfde als dat van jou. Met die groene afbakbroodjes heb ik ook ervaring dus die gaan hier tegenwoordig gelijk de vriezer in. Chips koop ik per 1 zak tegelijk en probeer die dicht te laten voor plotselinge visite. Als ie eenmaal open is is bij mij het hek van de dam 🙂
  Pasta koop ik alleen volkoren (biologische penne van AH) en wacht altijd tot er een aanbieding is. Soms hebben ze alle biologische producten met korting. Dan koop ik een zak of 4. We eten het zeker 1x per 14 dagen.
  Die overdaad aan voorraad waar je het over had heb ik ook maar dan met rijst. Ik heb basmati, gewone witte en zilvervliesrijst in overvloed, maar eigenlijk ben ik niet heel gek op rijst….dom he. We eten het dan ook alleen in de vorm van nasi en dat dan 1x per 2 mnd ofzo. Hmmmm dat moet anders.

 3. Batboy schreef:

  Shampoo, douchegel,tandpasta, keukenrol en wc papier heb ik altijd op voorraad. Qua eten eigenlijk niet zoveel. Blikgroenten en frisdrank staan wel in de kelder .

 4. Vlijtig Liesje schreef:

  Dankzij mijn man hebben wij erg veel toiletpapier op voorraad….

 5. Yvonne schreef:

  Bij ons in de voorraadkast staan sowieso altijd blikken groente, blikken tomatenblokjes, bloem, bouillonblokjes, pasta en aardappelpuree. Zo heb ik altijd iets als het verse op is of bedorven blijkt. Ook zeep en wasmiddelen heb ik voorraad maar die gaat niet zo snel op. Net als bij jou.

 6. Resaarcle schreef:

  Wij hebben altijd melk, sojamelk, havermout, passata en toiletpapier met hopen in huis. En een blik chili con carne als iedereen te lui is om te koken. En blikken rijstpap en ananas als dessert!

 7. Saskia schreef:

  Handig deze lijst, ik heb ook vaak wasmiddel op voorraad, heb dat toch altijd nodig.

 8. yvonne schreef:

  wasmiddel, keukenrol, wcpapier, tissues, billendoekjes, schoonmaakdoekjes, vaatwaspoeder, azijn, houdbare melk, spa, frisdrank, vruchtensap, blikfruit, meel, rijst, pasta, bloem, couscous, gedroogde peulen, rozijnen, gedroogd fruit, nak’d bars en bear fruitrollen (ons kindersnoep), jam, muesli, stripzakjes, pedaalemmerzakken, shampoo, sop, deo, … en dan vergeet ik vast nog een heleboel.
  er zit wel een hamster in mij, dat blijkt. Ik koop al dit 1+1 gratis, scheelt een boel geld.
  chips en chocola leg ik ook maar niet op voorraad, dat zou ik meteen opeten. Ik heb altijd koekjes in huis, maar gaan alleen open als er bezoek is.
  Ergens mee blijven zitten gebeurt eigenlijk nooit, afgezien van de berg maandverband die ik op voorraad heb van vóór dat ik 4 kinderen kreeg in 6 jaar, maar daar kan ik dan de komende 6 jaren weer mee vooruit zal ik maar denken 😉

 9. MetMirjam schreef:

  Wij doen het wel aardig hetzelfde qua keukenvoorraad denk ik. Het afbakbroodjes probleem herken ik inderdaad.. heel irritant!

 10. Ellen schreef:

  Ja, die afbakbroodjes heb ik mij ook wel eens flink in vergist. Kom je in de kelder omdat je eens een lekker ontbijtje op zondag wil maken, zitten er allemaal grijze vlekjes op 😉
  Wasmiddel, pasta, tomatenpuree e.d. heb ik altijd op voorraad. Ik moet ook weer eens goed de aanbiedingen afgaan en bijvoorbeeld kattenvoer in de aanbieding kopen. Dat scheelt ook zoveel en blijft ook lang goed.

  • meergeldminderstress schreef:

   Ja, dat scheelt echt he, aanbiedingen van dat soort dingen. Wasmiddel heb ik inderdaad ook altijd op voorraad, maar dat koop ik niet zo vaak. We doen er altijd heel lang mee in ieder geval.

 11. Yvon schreef:

  Voorraden, kon ik die maar wat meer aanleggen. Onze keuken is erg klein en andere opbergruimte hebben we helaas niet.
  Aanbiedingen zoals in Nederland kennen ze hier niet echt, zeker niet bij de internationale winkels.

  Wat ik sinds kort op voorraad heb is tandpasta. Het is me te vaak overkomen dat ik de tube moest leeg schrapen.

  • meergeldminderstress schreef:

   Ja, dat heb ik ook op voorraad, meestal. Het is nu op. Lastig 🙂
   Dat lijkt me wel lastig, heel klein wonen. Wel heel interessant trouwens, dat ze geen aanbiedingen kennen, hoe trekken supermarkten daar hun klanten?

 12. […] ben ik al zo vaak in getrapt. Nu drinken wij niet heel veel melk, maar we kopen wel vaak kaas (zie vorige week…). En die ligt meestal ook achterin bij de […]

 13. Elwa Bos schreef:

  Kaas kun je best in het groot inkopen, ik ben ook gek op kaas. Stop het in de vriezer, dan gaat het niet te snel op.

 14. Ester schreef:

  Ik heb dankzij deze blog onlangs een zak gedroogde bruine bonen gekocht om porties te maken. Moet ik gewoon niet meer doen, echt een ingrediënt waar ik te weinig mee kan. Wat ik ook op voorraad meteen invries is roomboter. Als het in de koelkast ligt, gaat het op maar ik wil het alleen voor in de taart gebruiken en ik impulsief. Dus bevroren roomboter is niet lekker om van te snoepen. Onlangs had de super pakjes amandelspijs voor 50 cent, oude verpakking, die heb ik allemaal gekocht, er kan zoveel met amandelspijs.

  • 🙂 Dat was niet de bedoeling hoor, om je vriezer vol te gooien met bruine bonen. Ik gooi dat in de soep (pakje gezeefde tomaat erbij, een berg losse soepgroenten, en je hebt een gevulde maaltijdsoep).
   Roomboter is ook een slimme om in te vriezen inderdaad.

 15. Kim schreef:

  Goede tips! Ik heb juist (na lange tijd oefenen haha) mínder voorraad in huis. Het was even wennen na het verbreken van m’n relatie, want toen hadden we altijd genoeg in huis om onverwachts een weeshuis te eten te kunnen geven, maar nu heb ik een goede balans gevonden. Ik hoef alleen nog voor mezelf te zorgen en als er bezoek komt dan haal ik zelfgemaakte brownies uit de vriezer. Ik eet veganistisch en gebruik veel verse groenten en fruit en koop weinig kant-en-klare producten, dus mijn voedselvoorraad bestaat nog maar uit dingen als 1 pak havermout, 1 pak zilvervliesrijst, 1 zak volkoren pasta, 2 pakken amandel/haver/sojamelk, 2 blikken gepelde tomaten, diverse zakjes geweekte en gekookte peulvruchten in de vriezer, diverse soorten zelfgemaakte soep in bakken in de vriezer en altijd een pak sperziebonen of bloemkool of doperwjes of zoiets in de vriezer. Daarmee kan ik al ruim een week vooruit voor al mijn maaltijden, want ik haal twee keer per week verse groenten bij. Aanbiedingen gaan meestal over A-merkproducten in pakjes en zakjes en die gebruik ik nauwelijks. Ook geen frisdrank, koek, snoep, ijs, chips enz. Tenzij er bezoek komt, maar dan ga ik dat op die dag voor die specifieke gelegenheid kopen, anders snaai ik het zelf op 🙂

 16. Kim schreef:

  Oh nog een tip: schrijf eens een tijd lang de datum op alle verpakkingen als je een nieuwe fles/zak/pak aanbreekt. Dat geeft inzicht in hoe lang je doet met zo’n verpakking en dus of het zinvol is om een voorraad in te slaan of niet. Ik bleek bijvoorbeeld 8 (!) maanden te doen met een pak wasmiddel voor witte was. Daar hoef ik dus geen voorraad van aan te leggen, tegen de tijd dat de bodem in zicht komt neem ik wel een keer een nieuw pak mee bij de Aldi. Ik had ook altijd vanillesuiker in huis omdat dat ‘hoort’ bij de standaard uitrusting van een keukenkastje. Dat pakje is nu na 5 jaar nog steeds niet op.

  • Wat een goed idee!
   Wij doen inderdaad ook heel lang met wasmiddel. Ik heb ooit een fles van 10 liter gekocht toen mijn jongste nog niet kon lopen. Ze wordt volgende maand 6 🙂 En dat terwijl ik toch elke week een wit wasje draai.

 17. Lea schreef:

  Wasmiddel en tandpasta, douchegel en deodorant etc. heb ik altijd ruimschoots in huis. Ook pasta, gepelde tomaten, knäckebröt, pindakaas, koffiepads, filterkoffie en -zakjes, thee, potten groenten voor als de verse op is, diepvriesgroente, vlees in de vriezer, Slimpie limonadesiroop, hondenbrokken en -kluiven heb ik altijd in huis. Ook maak ik geregeld gerechten voor 2 keer, dus 1 bak voor in de vriezer. Helaas heb ik ook te weinig kastruimte om een betere voorraad te kunnen aanleggen. Wel kijk ik geregeld na of de uiterste houdbaarheidsdatum nadert, zodat ik niets hoef weg te gooien. Zonde van de voordelige aanbieding natuurlijk. Leuk artikel trouwens! 🙂

 18. grietje schreef:

  ik neem alleen meer mee wat ik echt nodig heb. op een markt weet ik kraam die verkoop alles tegen eind datum
  wat je goed kunt bewaren. zo nam ik dus vier doosjes rijst mee . 0,50 cent per stuk.500 gram koffie DE 3.50
  dat is nog eens leuk.

 19. […] Tenminste, ik niet. Ik heb een gezin. En een dure smaak. Op gebied van kaas en pannenkoeken. En kinderwinterjassen in oktober. Maar los daarvan: het is wel een mooi streven! […]

Geef een reactie