Time management op basis van geluk: de ideeën van Laura Vanderkam

Wekker time management Laura Vanderkam

Vorige week schreef ik al over time management volgens Brian Tracy. Zijn belangrijkste advies is om prioriteiten te stellen op basis van je eigen waarden en doelen. Vandaag schrijf ik over mijn favoriete schrijfster op het gebied van time én stress management: Laura Vanderkam. Ook zij adviseert om prioriteiten te stellen, maar vanuit een heel andere hoek: je geluk staat hierin voorop. Hoe blijer je ergens van wordt, hoe meer prioriteit je het zou moeten geven. Vandaar mijn enthousiasme voor haar boeken. Ik ben graag blij. En iedereen die me vertelt hoe ik meer uren in de dag blij kan zijn, is mijn held.

Wie is Laura Vanderkam?

lv-headshot-2016-203x300Laura Vanderkam is een Amerikaanse onderzoekster en schrijfster, die gespecialiseerd is in time management. In vergelijking met Brian Tracy heeft ze eigenlijk een omgekeerde ontwikkeling mee gemaakt. Hij had een slechte jeugd en maakte zijn school niet af, en kreeg op latere leeftijd succes. Daar schreef hij over, en kwam toen langzamerhand op het onderwerp van time management. Laura heeft gestudeerd aan de universiteit van Princeton en is toen gaan schrijven. Omdat ze altijd heel erg geïnteresseerd was in time management, heeft ze daar onderzoek naar gedaan en een aantal boeken over gepubliceerd. Toen ze daar succesvol mee was, heeft ze een aantal leuke boeken geschreven over hoe je ook meer succes zou kunnen krijgen. What the most succesful people do before breakfast is daar één van.  Andere boeken uit de serie zijn bijvoorbeeld What the Most Successful People do at Work en What the Most Successful People Do on the Weekend. En haar nieuwste boek I know how she does it vind ik helemaal een aanrader. Daarin legt ze uit hoe succesvolle vrouwen hun tijd inrichten en wat we daarvan kunnen leren.

Iedereen heeft 168 uur per week

De basis achter al haar ideeën en boeken is dat iedereen over dezelfde 168 uur beschikt. Hoe je die inricht, bepaalt je succes. In plaats van te kijken naar de 24 uur die een dag heeft, of de 16 uur die je wakker bent, krijg je een beter idee van je tijd als je het op een hoger niveau bekijkt.

We werken minder

Tijdzones Laura VanderkamLaura heeft ook uitgebreid onderzoek gedaan naar hoe mensen hun tijd inrichten, op basis van dagboeken. Ze adviseert mensen ook om een week een dagboek bij te houden, waarbij elk kwartier genoteerd wordt. Op basis daarvan ontdekte ze dat mensen vaak veel minder werken dan ze denken. Hoe meer mensen zeiden dat ze werkten, hoe meer ze het overdreven, was haar conclusie. Mensen die zeiden dat ze rond de 60 uur werkten, werken vaak rond de 50. En mensen die zeiden dat ze rond de 80 uur werkten, werkten in de praktijk vaak rond de 60. (Als je daarover nadenkt, klopt dat ook wel waarschijnlijk. 60 uur werken, betekent dat je 6 dagen per week 10 uur werkt. Of 5 dagen van 12 uur maakt. Dat is echt heel lang! Niet veel mensen halen dat standaard elke week. Ik niet in ieder geval! (Maar goed, ik werk dan ook maar 36 uur, dus dat is lang geen 60).

En slapen en spelen meer

Het goede nieuws was ook dat mensen dachten dat ze heel weinig tijd met hun kinderen doorbrachten en te weinig tijd hadden om te slapen. In de praktijk sliepen bijna al haar onderzoeksobjecten gemiddeld ruim 7 uur per nacht (wat wel weinig is, maar niet extreem). En brachten mensen iets van twee keer zoveel tijd met hun kinderen door als de dachten. Dat komt waarschijnlijk omdat mensen zorgtaken in hun hoofd niet tellen als quality time, maar het telt natuurlijk wel mee. De drukst bezette mensen uit haar onderzoek lazen hun kinderen ook nog iets van drie keer per week voor.

Harry Potter en prinsessen

Toen ik dit las, realiseerde ik me dat dat voor mij eigenlijk ook wel geldt. Ik werk weliswaar veel, maar ik doe dat ook deels ’s avonds en ’s morgens vroeg, als de kinderen slapen. Ik heb namelijk wel tijd om alle voetbalwedstrijden van mijn zoon te kijken en om met mijn dochter te knutselen. En om mijn kinderen drie keer per week naar school te brengen en twee keer op te halen. Mijn zoon en ik zijn halverwege het tweede boek van Harry Potter en kijken elke dag uit naar het moment dat we verder kunnen lezen. Mijn dochter heeft me afgelopen week 12 keer verslagen met Uno. En we hebben samen 6 prinsessenmandala’s ingekleurd. Dus ja. Ik werk redelijk veel, en besteed ook zeker 25 uur per week aan mijn blog. Maar dat gaat duidelijk niet ten koste van mijn tijd met mijn kinderen. Wel ten koste van mijn slaaptijd… En sporttijd. Maar goed, ik word dus een stuk blijer van kleuren en bloggen dan van hardlopen. Dus heel erg vind ik het ook niet.

Investeer extra vrije tijd in jezelf

E-bookHet idee van Laura Vanderkam is dat je extra vrijgekomen tijd nooit in nuttige dingen moet stoppen, omdat je daar toch wel tijd voor vindt. Als je ineens een uurtje over hebt, bijvoorbeeld omdat de kinderen bij vriendjes spelen, of omdat een vergadering afgelast wordt, dan moet je die niet besteden aan het opvouwen van de was. Of het opruimen van je mailbox. Zo’n uurtje kun je veel beter besteden aan tijd voor jezelf. Ze geeft voorbeelden van mensen die een massage nemen of een boek schrijven in dit soort uurtjes.

En dat vind ik het mooiste inzicht. Niet dat ik nu zit te wachten op massages overigens, maar ze heeft wel een punt. Gisteren waren mijn kinderen allebei bij vriendjes. En in plaats van te genieten van een rustige middag en iets leuks te doen, heb ik allerhande suffe klusje gedaan: pakketjes naar de post gebracht, op marktplaats naar een fiets gezocht en de afwasmachine uitgeruimd. En toen ik nog wat werkemails had beantwoord, was de middag al om. Als ik nu diezelfde uren gestopt had in een mooi boek te lezen, of te brainstormen over leuke blogideeën, dan had ik vast een veel blijer gevoel gehad. Als je stress wil verminderen, is het altijd beter om je kostbare tijd te stoppen in dingen waar je energie van krijgt, dan in dingen die energie kosten. Want het is natuurlijk ook wel zo, dat als ik vanmiddag die afwasmachine niet in had geruimd, ik het na het eten had gedaan. Nu heb ik na het eten op mijn telefoon zitten kijken… Dat is toch echt zonde van de tijd.

De link met Brian Tracy

Ik schreef hier boven al dat Laura over succes schrijft omdat ze verstand heeft van time management. Brian Tracy schrijft over time management omdat hij zo succesvol is. Het is mij ook duidelijk: succes en je tijd goed managen zijn aan elkaar gelinkt. Als ik succesvol wil worden in mijn eigen bedrijf, moet ik dus in ieder geval heel goed nadenken over waar ik mijn tijd in wil stoppen. Op basis waarvan ga ik mijn keuzes maken? Waar krijg ik energie van?

Beide schrijvers zijn ook duidelijk in hoe je moet beginnen: eerst plannen, dan pas doen. Of je nu je prioriteiten bepaalt op basis van je kernwaarden of op basis van hoeveel geluk ze je opleveren: in beide gevallen moet je een plan hebben. Dan deel je je tijd het meest efficiënt in. En dat levert je uiteindelijk het meest op.

Ik vond het heel leerzaam om deze boeken te lezen en de toepassingen voor mezelf eruit te halen. Ik ga morgenochtend op mijn werk maar weer eens proberen om alle taken van de dag op te schrijven, de kikker eruit te halen en die op te eten. En daarna, als ik vervolgens tijd over houd, eens lekker met mijn benen op mijn tafel een lijst met nieuwe blogideeën op te schrijven. Want dat is leuk om te doen. En daar hebben we allemaal wat aan. Toch? 🙂

Wat doe jij meestal met onverwacht extra uurtje? Word je daar blij van? 

*Disclaimer: Dit artikel bevat affiliate links. Dit betekent dat als ik een kleine commissie ontvang als jij via één van deze links iets aanschaft. Dit kost jou niets extra’s. Ik beveel alleen producten en diensten aan die ik zelf ook gebruik en waar ik voor 100% achter sta. Daarnaast bevat dit artikel afbeeldingen van Shutterstock.com 
tijdblijheid
tijdblijheid2

Sjoukje

Op de blog Meer geld, minder stress help ik jou met praktische oplossingen voor al je geld(zorgen). Vroeger was ik projectleider en communicatiemanager bij een grote verzekeraar en daarvoor bij een grote bank. De kennis die ik daar heb opgedaan zet ik nu als fulltime blogger graag in om jou te helpen met je geldzaken. Ik schrijf van alles en nog wat over hoe je je geldzaken het beste kunt regelen. Zodat je meer geld overhoudt voor leuke dingen.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: