10 tips om te besparen op schoolspullen

schoolspullen - weer naar school

Komende maandag gaan mijn kinderen weer naar school. We zijn er wel aan toe inmiddels, weer wat meer regelmaat. 🙂 Dit jaar hadden we van alles aan nieuwe dingen nodig: geen van de bekers sloot nog goed, de brooddozen deden het op zich nog prima, maar zagen er wel wat verwassen uit. De schooltassen hadden geen werkende ritsen meer (danwel schimmelden aan de onderkant…. Geen idee hoe, ze krijgen alleen maar water mee!) En dat van die ritsen, dat is besmettelijk, want ook de regenjas en het etui van de oudste konden niet meer open of dicht. Ook de gymschoenen waren te klein (krimpen die dingen elke nacht of zo?). En de gymtassen… Nou ja, die konden eigenlijk nog best. Joepie, toch nog iets. En dan hebben we het nog niet eens gehad over nieuwe kleren en schoenen, iets dat de commercie toch altijd met “back-to-school” associeert.

En dan zitten mijn kinderen dus nog niet eens op de middelbare school. Waar je naast een goede tas en etui natuurlijk ook nog allerhande ander spul nodig hebt in de vorm van pennen, schriften, kaftpapier… (Alhoewel… ik zag dat ze tegenwoordig ook rekbare kant en klare kaften verkopen. Handig!) En misschien ook nog wel passers, geodriehoeken en rekenmachines. Wiskunde blijft wiskunde blijkbaar. 🙂

Maar… hoe leuk het ook is, om al die nieuwe dingen te kopen… Er zit natuurlijk wel een stevig prijskaartje aan.  Daarom vandaag 10 tips om te besparen op “back-to-school”-shopping.

Bespaartip 1: Maak eerst een lijst

Het is net als met boodschappen doen… Als je zonder lijstje gaat, kom je gegarandeerd met meer thuis dan je eigenlijk nodig hebt. (En vergeet je, als je op mij lijkt, ook precies waarvoor je eigenlijk überhaupt naar de winkel ging. Zucht.) Met een lijstje is het in ieder geval makkelijker om aanbiedingen te negeren.

Bespaartip 2: Kijk eerst wat echt nodig is

Toen wij een lijstje maakte, stonden er ook nieuwe gymtassen op. Maar toen we die nog eens tevoorschijn haalden, bleek het toch echt niet nodig. De brooddozen waren een beetje dubbel. Mijn oudste gebruikt zijn trommeltje al sinds de kleuterschool en het is inmiddels niet meer te zien of hij nou van Feijenoord of Ajax was… En die van mijn dochter sloot met een elastiekje, dat verdwenen was. (Alleen een nieuw elastiekje had ook gekund dus.)

Of iets echt nodig is, is natuurlijk ook wel een beetje afhankelijk van je eigen standaard en budget. Als je wil besparen, dan zul je zien dat dingen vaak een stuk langer mee kunnen.

Wat ook goed is om je te realiseren: je hoeft dit moment niet aan te grijpen om nieuwe spullen te kopen. Ook later in het jaar verkopen ze nog genoeg schoolspullen. En zeker kleren en schoenen! Wij hebben nu in ieder geval geen nieuwe kleren gekocht voor de kinderen. Dat komt over een paar weken wel. Als de herstkleren in de aanbieding zijn.

Bespaartip 3: Budgetteer vooraf (en betrek je kinderen hierbij)

Als je eenmaal precies weet wat je gaat kopen, bepaal dan – voordat je op stap gaat – hoeveel je maximaal uit mag geven. Doe dat per item en in totaal. Dus bijvoorbeeld: maximaal € 7 voor een  brooddoos en maximaal € 100 in totaal (als je naast die brooddoos ook nog tassen, schoenen en passers nodig hebt). Als je het ook per item doet, kun je in de winkel snel beoordelen of iets passend geprijsd is, of toch te duur. Zeker als je op je geld moet letten, is een totaalbedrag ook noodzakelijk. Je moet het geld per slot van rekening wel hebben. En dat kan dus net het verschil maken tussen wel of niet een nieuwe brooddoos als de oude wel lelijk is geworden, maar nog wel gewoon werkt.

Laat je kinderen ook weten wat het budget is, en overleg met hen wat ze het belangrijkst vinden. Zelfs kleine kinderen snappen al heel goed dat je een euro maar 1 keer uit kan geven. Als ze weten dat ze geen nieuwe tas krijgen, als ze per se die dure gymschoenen willen, is het veel makkelijker om je aan je budget te houden.

Bespaartip 4: Ga zonder kinderen

Nog handiger: ga zonder kinderen. 🙂 Met kinderen kom je namelijk per definitie met meer thuis. Been there, done that. Bij oudere kinderen werkt dat zo goed niet meer helaas, dan willen ze echt zelf kiezen. Maar toen mijn kinderen nog kleuters waren, was het een prima manier. Er is zoveel te kiezen in de winkels, ze komen er toch niet uit. En voor je het weet loop je chagrijnige kinderen te troosten met ijsjes en koop je toch maar die net wat duurdere tas met glitters…

Bespaartip 5: Koop tweedehands spullen

Bij onze kringloop hadden ze dit jaar weinig op dit schoolspullengebied, maar ik heb eerdere jaren wel vaker mooie spullen gezien. Er zijn per slot van rekening genoeg mensen die wel jaarlijks alles nieuw aanschaffen en de spullen van vorig jaar inleveren. Zeker als je ook nog kleren nodig hebt, is dit een handige eerste stap.

Bespaartip 6: Koop online

De meeste online winkels hebben op het moment kortingsacties. Door te googelen op de naam van de winkel + kortingscode kom je vaak iets tegen. Bij Bol.com hebben ze momenteel bijvoorbeeld een speciale actie voor studenten. Bovendien kun je online ook veel sneller prijzen vergelijken.

Bespaartip 7: Koop duurzame spullen

Soms loont het om juist iets meer geld uit te geven. Als je een echt goede rugzak koopt, kan je kind daar jaren mee doen. Mijn middelbare school-rugzak ging zeker 4 jaar mee. Nu moet ik wel eerlijk toegeven dat wij hier niet zo heel goed in zijn. Ik las van de week een Facebook-status van een (Amerikaanse) moeder die mopperde dat de brooddoos van Planetbox zo duur waren geworden. Het voordeel was wel dat ze die maar eens per schoolleven hoefde te kopen. Wij geven elke twee jaar geld uit aan een nieuwe Mepal (die we trouwens gewoon in de stad kopen… Deze vind ik bij Bol belachelijk duur.).

Ik gok dat dat wij uiteindelijk meer geld kwijt zijn dan wanneer ik vier jaar geleden ook zo’n mooie duurzame brooddoos had gekocht. En als ik dit eerder had gezien, had ik die wolf ook mooi in de winkel gelaten. Nou ja. Over 2 jaar hebben we weer een kans. 🙂

*Disclaimer: Dit artikel bevat mogelijk affiliate links. Dit betekent dat als ik een kleine commissie ontvang als jij via één van deze links iets aanschaft. Dit kost jou niets extra’s. Ik beveel alleen producten en diensten aan die ik zelf ook gebruik en waar ik voor 100% achter sta. Daarnaast bevat dit artikel afbeeldingen van Shutterstock.com

Sjoukje

Op de blog Meer geld, minder stress help ik jou met praktische oplossingen voor al je geld(zorgen). Vroeger was ik projectleider en communicatiemanager bij een grote verzekeraar en daarvoor bij een grote bank. De kennis die ik daar heb opgedaan zet ik nu als fulltime blogger graag in om jou te helpen met je geldzaken. Ik schrijf van alles en nog wat over hoe je je geldzaken het beste kunt regelen. Zodat je meer geld overhoudt voor leuke dingen.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: