10 tips waarmee jij beter kunt slapen (en ik ook!)

Als onderdeel van mijn happiness project heb ik me er deze maand op toegelegd om meer slaap te pakken. Dat is om uiteenlopende redenen goed voor je, zo heb ik geleerd. Slecht slapen vergroot stress, het vermindert je beoordelingsvermogen, je komt er door aan, en zo zijn er nog flink wat vervelende gevolgen. Het zijn van die dingen die we allemaal wel weten natuurlijk, maar die er, in ieder geval bij mij, toch nooit toe geleid hebben om er wat beter mijn best voor te doen. Tot deze maand natuurlijk. Want, zo heb ik geleerd van Gretchen, genoeg slaap leidt ook tot meer geluk. En dat was het plan. Dat het stress vermindert, sluit natuurlijk ook weer heel mooi aan bij het streven van mijn site. Net als dat het geld bespaart trouwens (want hoe langer je slaapt, hoe minder tijd je hebt om geld uit te geven). 🙂

Al met al genoeg redenen om er eens goed in te duiken! Meer slaap, minder stress, dat is het motto. Alleen één van de redenen die leidt tot minder slaap is natuurlijk stress. Fijn, zo’n vicieuze cirkel. Gelukkig kun je dat omzeilen, zo heb ik geleerd in mijn zoektocht (tenminste, een beetje).

Tip 1: Ga tellen

tips om beter te slapen - schaapjesDat het aloude schaapjes tellen meestal niet werkt, dat kan ik je wel vertellen. Vond jij dat ook altijd zo irritant, als je als kind je bed uit kwam omdat je echt, echt niet kon slapen, en je moeder gooide die dooddoener in de strijd? Ik in ieder geval wel. Zo irritant zelfs, dat dit zo’n beetje de enige zin is van al die dingen die ik later nóóóit tegen mijn kinderen zou zeggen, die uit is gekomen.

Arme Ernie

Ken je dat filmpje van Sesamstraat, waar Bert tegen Ernie zegt dat hij schaapjes moet tellen? En dat Ernie dat braaf doet, en op een gegeven moment een hele kudde schapen in zijn slaapkamer heeft staan? Dat gebeurde bij mij ook altijd. Tenminste, niet letterlijk natuurlijk, maar als ik hiermee begon, zat ik binnen de kortste keren in mijn hoofd in een weiland me vreselijk druk te maken over dingen die in een weiland konden gebeuren. Zinloze exercitie dus. Sorry mam. 🙂

Adem tellen

De  laatste tijd komt er echter op Facebook steeds vaker een soortgelijk advies rond dwarrelen. Het idee is nu geen schaapjes tellen, maar seconden tellen terwijl je bezig bent met je ademhaling:

  • adem 4 seconden door je neus in
  • houd je adem 7 seconden vast
  • adem 8 seconden uit door je mond
  • Herhaal dit 4 keer

En dan slaap je binnen een minuut, zo is de stelling. Het is mij nog niet gelukt om hiermee in slaap te komen, maar ik hoor er veel enthousiaste verhalen over. Misschien helpt het jou wel? Je vindt meer toelichting hierover op Slaapinfo.nl.

Tip 2: zorg voor veel licht overdag en weinig licht ’s avonds

Ken je dat, dat je bijna in slaap valt, voor de tv. En dan in het donker naar boven stommelt, het badkamerlicht vol aan gooit en weer helemaal wakker bent? Dat dus. Om echt goed te kunnen slapen, is het goed om jezelf overdag aan zoveel mogelijk licht bloot te stellen, en ’s avonds juist heel weinig licht.

Toen mijn kinderen baby’s waren, werd dat ook altijd aangeraden. Overdag veel naar buiten, zodat ze zoveel mogelijk daglicht (of buitenlucht, daar wil ik vanaf zijn) krijgen, dan zouden ze ’s nachts doorslapen. Die boodschap hadden mijn kinderen gemist, die sliepen beiden pas door toen ze dik anderhalf waren. Maar mij helpt het wel (nu ze me ’s nachts meestal met rust laten), om overdag veel buiten te zijn en ’s avonds het licht zoveel mogelijk te dimmen. Wel zo gezellig ook trouwens.

Tip 3: ga naar bed als je moe bent

Hoewel dit heel logisch klinkt, doen toch niet veel mensen dit: naar bed gaan als ze moe zijn. Ik niet in ieder geval. Als ik zit te bloggen, merk ik vaak niet dat ik moe ben. Dat zal wel aan het felle computerlicht liggen. Als ik ’s avonds tv kijk daarentegen, haal ik bijna nooit het eind van het programma. Dan zak ik veel meer onderuit, en voor je het weet, ben ik weg.

Alle uurtjes tellen

Nu weet ik van een officiële slaapcoach dat alle uurtjes tellen, dus ook dat ene uurtje dat ik op de bank lig te slapen. Maar zodra ik dan wakker word, is het nog veel moeilijker om naar bed te gaan. En als ik dan eindelijk boven ben, gaat het badkamerlicht aan, en ben ik weer klaarwakker. Handig. (En nee, dat badkamerlicht moet aan. Tandenpoetsen in het donker gaat nog wel, maar rommelen met lenzen zonder ze kwijt te raken… dat dus niet.)

Ik probeer er deze maand echt actief op te letten, om naar bed te gaan als ik me moe voel. Als ik niet zit te bloggen. Of net uit bed kom. 🙂

Tip 4: kom op hetzelfde tijdstip uit bed, ook in het weekend

tips om beter te slapenMet kleine kinderen is het meestal niet zo’n uitdaging om altijd op hetzelfde tijdstip uit bed te komen. Nu heb ik een uitslaper en een vroege vogel die graag in bed leest, dus dat gaat bij ons niet helemaal meer op. Maar dankzij voetbal op zaterdag en zwemles op zondag zijn wij eigenlijk toch altijd wel rond hetzelfde tijdstip uit bed.

Dat altijd op hetzelfde tijdstip uit bed komen werkt, geloof ik wel. Als je in het weekend veel langer in bed blijft liggen, en vooral als je dan ook weer veel later naar bed gaat, creëer je eigenlijk toch een soort wekelijkse jetlag. Dus logisch is het eigenlijk wel dat dit werkt.

Tip 5: Laat schermen met rust voor je gaat slapen

Goeie tip, negeren we allemaal hè. Of leg jij echt braaf je telefoon beneden voor je naar bed gaat? Ja, ik niet dus. Soms neem ik het me wel voor. En dan slaap ik toch niet echt lekker. Ook omdat ik dan ’s nachts niet weet hoe laat het is. En als ik eenmaal uitgeslapen ben, en het verder nog lekker rustig is in huis, kan ik tenminste even ongestoord op mijn telefoon kijken. Dan is het wel zo lekker als die gewoon naast mijn bed ligt. Dat maak ik me in ieder geval graag wijs. 🙂

Deze tip zie ik dus echt als een soort last resort. Als ik nu echt alle tips heb uitgeprobeerd en ik heb nog steeds het idee dat ik niet goed slaap, koop ik een wekker en laat ik mijn telefoon beneden. Beloofd.

Tip 6: Zet een meditatie of bodyscan aan voor je gaat slapen

Ken je van die rustgevende meditatiefilmpjes? Het idee is eigenlijk dat je niet gaat slapen, maar gewoon volledig tot rust komt. Toch werkt het bij mij altijd heel goed, als ik niet kan slapen, zo’n slaapverwekkende (sorry, rustgevende) stem die mijn aandacht afleidt. Even met je voeten wiebelen, langs je knieën omhoog… Verder dan dat kom ik meestal niet, dan ben ik al in slaap.

Er zijn zelfs boeken die garanderen dat ze je in slaap praten te vinden. En ook die werken heel goed, is mijn ervaring. Niet als je echt gestrest bent trouwens, weet ik ook uit ervaring. Maar als je gewoon druk in je hoofd bent, en daardoor niet kan slapen, is dit een prima middeltje.

Tip 7: Zorg voor frisse lucht (maar maak het niet te fris)

Een koele, goed door geluchte slaapkamer is ook cruciaal voor een goede slaaprust, hoor je altijd. Dat klopt ook wel denk ik. Als het te warm is, kan ik zeker niet slapen. In de zomer hebben we daarom een ventilator in onze slaapkamer. Die maakt ook nog zo’n heerlijk rustgevend zoemgeluid.

In de winter is het echter vaak juist te koud in mijn kamer.  Zeker als het raam de hele dag open heeft gestaan, en de temperatuur tot onder de 15 graden is gedaald. Dan leg ik vaak een extra deken op mijn bed, want anders is het ook lastig om in slaap te komen.

Tip 8: Schrijf alles op wat in je hoofd zit voor je gaat slapen

Om te voorkomen dat je gaat liggen malen, is het een idee om even je hoofd goed leeg te maken voor je gaat slapen. Gewoon even alles op papier (als je kunt schrijven in niet te fel licht…), zodat je zeker weet dat je het niet vergeet.

Pas geleden werd ik ’s nachts wakker met echt een briljant blogidee. Ik was er helemaal enthousiast over en direct klaarwakker. Omdat het drie uur ’s nachts was, leek het me beter om het maar even op te schrijven in plaats van helemaal uit te werken. Met het licht van mijn telefoon (zie je, handig!) heb ik het op papier gekrabbeld. Trots en helemaal weer rustig viel ik direct weer in slaap. De volgende ochtend vond ik mijn briljante idee. Het was grotendeels onleesbaar. En wat ik kon lezen, was verre van briljant. 🙂 Maakt ook niet uit, ik heb er heerlijk door geslapen. En dat is ook wat waard.

Tip 9: Bedenk waarover je wil dromen

tips om beter te slapen - slapende babyWat ik nog wel eens tegen mijn kinderen zeg, als ze niet kunnen slapen is dat ze zouden kunnen bedenken waarover ze willen dromen. Dat helpt mij namelijk ook wel. Het leidt af van waar je mee bezig bent. En het fijne is ook, dat als je echt iets moois of leuks bedenkt, het ook niet zo erg is als je niet in slaap valt.

Ik schrijf in mijn hoofd een hele roman. Het is al jaren ongeveer dezelfde, waar ik steeds een stukje verder mee kom. Op een dag schrijf ik het vast uit (of niet, want het is echt een slecht verhaal!). Maar het helpt wel om er over na te denken. Of ik er ook echt over droom, weet ik eigenlijk niet, dat kan ik me niet herinneren.

Tip 10: Ga uit bed als je ’s nachts langer dan 20 minuten wakker ligt

Mocht je nu alles hebben uitgeprobeerd en heerlijk in slaap zijn gevallen, dan is er toch niets zo vervelend als middenin de nacht wakker worden en niet meer in slaap te kunnen komen.

Uit ervaring weet ik dat het verstandig is om uit bed te komen als je maar blijft malen. Even naar de wc, een slokje water, misschien nog even uitrekken… En dan weer terug naar bed. Meestal werkt dat wel. Als je dus eenmaal jezelf hebt overgehaald om eruit te gaan. Zeker in de winter lukt dat me niet vaak. Nu lig ik de laatste tijd gelukkig niet heel vaak meer wakker, maar als het toch gebeurt, wil ik nooit uit bed. Raar eigenlijk. Want liggen piekeren is ook niet erg leuk. En ik weet dat het werkt, dat even opstaan.

Het lastige met midden in de nacht wakker schrikken, is dat je dan eigenlijk sowieso niet op je best bent. Alle kleine problemen worden ineens heel groot. En je gbv (gezond boerenverstand) werkt dan ook niet erg goed (zie bovenstaand verhaal…). Dat verklaart in ieder geval waarom je op dat soort momenten de meest simpele problemen niet op kunt lossen. En dus ook dat je jezelf er niet van kunt overtuigen dat even opstaan een slim plan is.

Misschien werkt het nu ik het weer even heb opgeschreven. Dat is ook het mooie van dit probleem: nieuwe ronde, nieuwe kansen. Mocht ik vannacht weer wakker schrikken, dan beloof ik dat ik weer een nieuwe poging doe.

Meer lezen over slapen?

Het Slaap Informatie Centrum geeft informatie over slapen. Op de homepage wordt informatie gegeven over de slaapfasen. Je kunt er ook doorklikken naar allerhande informatie over slaapproblemen en tips om beter te slapen.

Bonustip: het boek van Adriana Huffington

Al zoekend naar de beste slaaptips stuitte ik op het boek De slaaprevolutie van Adriana Huffington (je weet wel, van de Huffington Post). Zij vindt slapen heel belangrijk en heeft onderzoek gedaan naar slaapproblemen. Ook geeft ze allerhande tips. Ik ken het boek niet, maar wil het nu heel graag hebben. Voor op mijn lijstje dus! Ken jij het al? Zo niet, go check it out!


Wat is jouw gouden tip om in slaap te vallen? Lig je vaak wakker? Wat doe je dan? Ik ben benieuwd! Vertel het me in de reacties!

Sjoukje

Op de blog Meer geld, minder stress help ik jou met praktische oplossingen voor al je geld(zorgen). Vroeger was ik projectleider en communicatiemanager bij een grote verzekeraar en daarvoor bij een grote bank. De kennis die ik daar heb opgedaan zet ik nu als fulltime blogger graag in om jou te helpen met je geldzaken. Ik schrijf van alles en nog wat over hoe je je geldzaken het beste kunt regelen. Zodat je meer geld overhoudt voor leuke dingen.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: