5 tips om gezonder te leven

fietsen tips om gezonder te leven

Morgen begint februari, oftewel… een volgend thema in mijn happiness project! In januari heb ik het lijstje met de thema’s bedacht, en ik was eigenlijk een beetje vergeten welke er nu aan de beurt zou zijn. (Ja, dat begint lekker, bij maand 2). 🙂 Gelukkig heb ik ze in een blog gezet, handig, handig. En het thema van februari is… Gezondheid. Daar ben ik eerlijk gezegd wel aan toe, een beetje meer gezondheid. Niet dat ik ongezond ben, verre van zelfs, maar er zijn nogal wat punten op dat gebied die wat verbetering vereisen. #negeertweegschaalalweken #eetnogeenchocoladekoekje #yougetthepoint

Mijn resolution chart & tips om gezonder te leven

Gretchen Rubin wijdde haar eerste maand van haar happiness project aan haar energieniveau. Ze maakte een resolution chart waarop ze elke dag van de maand kon aanvinken welke van de stappen ze gezet had om haar energie te verhogen. Zo ruimde ze haar kasten op, loste ze vervelende taakjes op, en maakte ze actiever gebruik van haar to-do-lijst. Door het actief bij te houden, motiveerde ze zichzelf en kon ze na afloop van de maand zien wat haar het meest had opgeleverd. Ik vind dat een mooie manier om bezig te zijn met mijn eigen happiness project, ik ben per slot van rekening dol op lijstjes en afvinken. Alleen al daar word ik stiekem wat gelukkiger van. 🙂

Tips om gezonder te leven

Als eerste stap heb ik maar eens gegoogeld op tips om gezonder te leven. Daar is natuurlijk heel veel over geschreven. En alhoewel het natuurlijk ook wel een beetje voorspelbaar is, heb ik uit al die informatie 5 tips samen gesteld. Die vormen de basis van mijn gezondheids-resolution-chart.

Gezondheidschart

Op mijn gezondheidschart staan de volgende tips & voornemens:

  • Slaap meer
  • Fiets meer
  • Eet beter
  • Neem de tijd
  • Geniet!

Tip 1: Slaap meer (& blog eerder)

Sinds ik blog, zit ik vaak ’s avonds achter mijn laptop. En wat gebeurt er dan… Juist ja, dan kan ik daarna een paar uur lang niet meer in slaap komen. Iets met een overdosis aan blauw licht en zo. Nu heb ik ooit van een slaapcoach geleerd dat je daar twee dingen aan kunt doen:

  1. Niet meer ’s avonds achter je laptop zitten (maar die blogs schrijven zich niet zelf, dus dat is een beetje een dingetje vrees ik).
  2. Accepteren dat je later gaat slapen.

Nou, die tweede, daar kan ik wel wat mee. Het punt met wel naar bed gaan en dan niet kunnen slapen is dat je je er alleen maar heel ongelukkig door gaat voelen. En dat je er ook niet fitter van wordt. Door niet direct naar bed te gaan, hoef je je in ieder geval minder op te vreten dat je niet slaapt. Alleen… die wekker, die gaat dus wel gewoon om 7 uur. Of zelfs om half 7 als ik in een enthousiaste bui ben. En het plan was eigenlijk dat ik weer net als vorig jaar rond 6 uur op sta, zodat ik lekker veel ’s morgens kan doen.

In mijn geval is het dus belangrijk dat ik mijn blogs op tijd schrijf. En niet (zoals nu) om 10 uur ’s avonds. Dat is dus stap 1 van mijn goede voornemens: eerder beginnen met bloggen. En de laptop altijd uiterlijk om 21.30 uitzetten, zodat ik nog even de tijd heb om te merken dat ik moe ben.

Tip: zet je computer én telefoon minimaal 30 tot 60 minuten voor je gaat slapen uit.

Tip 2: Fiets meer

Toen ik nog in loondienst werkte, fietste ik altijd (ok, vaak) naar kantoor. Dat, plus wat extra rondjes naar school en de voetbalclub, leverde me altijd zeker 100 fietskilometers per week op. Ik keek pas weer eens in de Moves-app op mijn telefoon hoeveel kilometer ik die week gefietst had. 3. Dat is iets minder dan 100 dus…

Nu hoefde ik daar ook niet helemaal voor op mijn telefoon te kijken, dat had ik mezelf ook wel kunnen vertellen natuurlijk. Zeker omdat ik, toen ik die zelfde dag in mijn fietstas keek, ontdekte dat de kerstkaarten van mijn dochter er nog in zaten. Dat loste direct een probleem op (“kijk eens wat mama gevonden heeft!”), maar gaf ook wel een probleem aan. Ik fiets echt veel te weinig. En juist als je zo weinig fietst, word je lui hè. En dan is ineens alles te ver fietsen.

puppyDe laatste tijd loop ik wel veel meer, omdat we een puppy hebben. Dat scheelt natuurlijk enorm. (Voor de puppy dan, die maakt zeker 10 kilometer als we een blokje van 200 meter om gaan, met dat enthousiaste geren. Ik daarentegen…). Gelukkig heb ik met mijn zwager het idee opgevat om samen de Nacht van de vluchteling te gaan lopen. Dus daar moet ik zeker voor trainen. Projectje! En een extra motivatie om te bewegen.

Alles bij elkaar denk ik dat ik in ieder geval weer de fiets als uitgangspunt moet gaan nemen. Als je eenmaal in het ritme zit dat je in principe alles fietst, pak je de fiets ook sneller voor dingen die je normaal gesproken met de tram of de auto zou doen. Zoals de weekboodschappen. Of even naar de stad (ook zeker 5 kilometer hier vandaan). Het grote voordeel van naar mijn werk fietsen vond ik altijd dat ik dan én buiten was geweest, én al gesport had, voor de werkdag überhaupt begonnen was. En dat geldt natuurlijk voor alle vormen van beweging ’s morgens.

Tip: beweeg ’s morgens vroeg. Dan is je hele dag een stuk fitter.

Tip 3: Eet beter

Altijd als ik weinig beweeg en weinig slaap, vind ik dat ik dat mag compenseren met meer snoepen. Kennen jullie dat? Heel vreemd hoe het brein werkt op dat punt. Gelukkig werkt het soms ook andersom: als ik veel gefietst heb, en genoeg geslapen heb, vind ik het vaak zonde om veel te snoepen. Zonde van de calorieën zeg maar. Tenzij ik heel trots ben op mezelf dat ik zover gelopen heb. En daarom wel wat lekkers verdiend heb. You can’t win them all. 🙂

Gelukkig is daar ook wel een goede oplossing voor: ik ga op zoek naar gezonde recepten die ik heel lekker vind. Zo hebben we pas de pappadum ontdekt. Zo’n Indiaas cracker-achtig ding. Daar zit bijna niets in, en die kun je volladen met gezond spul (paprika, komkommer, tomaat, beetje balsamico en wat hüttenkäse… mmm!) Veel lekkerder dan paprikachips, en veel gezonder.

Ik ga de komende tijd dus uitgebreid op zoek naar gezonde recepten die zo lekker zijn dat ze de ongezonde hapjes kunnen vervangen. Tips zijn welkom dus. 🙂

Tip: zoek gezonde alternatieven die zo lekker zijn dat je er de voorkeur aan geeft

Tip 4: Neem de tijd

Als er iets is dat slecht is voor je gezondheid, dan is het wel stress. Tenminste… een beetje stress is vaak juist wel goed, om je in actie te krijgen. Maar als je eigenlijk altijd jezelf voorbij rent, omdat je zoveel te doen hebt… Dat is niet gezond. Open deur: zeker. Herkenbaar? Enorm!

Uit mijn blogs over focus van afgelopen maand bleek waarschijnlijk al dat ik behoorlijk veel plannen en ideeën heb altijd. Daar word ik meestal ook heel blij van, ik houd niet van stilzitten. Maar net zoals dat het moeilijk is om je sleutels te vinden als je gestresst door het huis loopt, is het moeilijk om echt stappen te zetten als je altijd door het leven rent. Meer focus zorgt voor meer resultaat. En minder stress. En dus ook meer gezondheid & geluksgevoel. Over uitdagingen gesproken. 🙂

Mijn goede voornemen is dus om bewust meer tijd te nemen voor dingen als ik merk dat ik gehaast ben of mezelf voorbij loop.

Tip: haal adem en sta even stil. Dan vind je je sleutels. En bereik je meer. 

Tip 5: Geniet!

5 tips gezonder levenEen andere methode om stress te reduceren en je gezondheid te bevorderen is door heel bewust te genieten. Niet alleen door meer tijd te nemen voor wat je doet, maar ook door bewust tijd in te plannen om te genieten. Daar ben ik afgelopen maand al veel mee bezig geweest, in het kader van mijn focusmaand. Door heel bewust de tijd te verdelen tussen mijn werk en mijn gezin, heb ik veel meer leuke dingen met mijn gezin gedaan.

Vanmiddag lukte het me niet om mijn blog te schrijven omdat ik bezig was met een heel irritant administratief klusje (BTW-aangifte – soms is ZZP’er zijn niet zo’n feestje). Daardoor was ik helemaal gestresst toen ik naar school moest om de kinderen op te halen. In plaats van direct naar huis te gaan en het af te maken, ben ik met de kinderen naar het park gegaan. Zo kon de puppy even haar dagelijkse 10 kilometer om me heen rennen, en konden de kinderen hun energie ook even kwijt. Door heel bewust te genieten van de lachende kinderen om die gekke puppy, voelde ik me een stuk beter. Thuis was de aangifte vervolgens zo gebeurd. En was ik mijn stressgevoel helemaal kwijt.

Tip: maak plezier als je ergens niet uitkomt. Dat verlicht de stress en vergroot de kans op een oplossing. 

De komende maand

Ik heb mijn voornemens keurig in de chart ingevuld, en ga ze netjes bijhouden. Ik ben heel benieuwd naar het resultaat!

Heb jij nog goede voornemens voor deze maand? Wat zijn jouw beste gezondheidstips?

Sjoukje

Op de blog Meer geld, minder stress help ik jou met praktische oplossingen voor al je geld(zorgen). Vroeger was ik projectleider en communicatiemanager bij een grote verzekeraar en daarvoor bij een grote bank. De kennis die ik daar heb opgedaan zet ik nu als fulltime blogger graag in om jou te helpen met je geldzaken. Ik schrijf van alles en nog wat over hoe je je geldzaken het beste kunt regelen. Zodat je meer geld overhoudt voor leuke dingen.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: