Blut? dit kun je ook zeggen

5 x wat je ook zou kunnen zeggen… (als je weer eens blut bent)

Als je fanatiek aan het besparen bent, of het nou is om een schuld af te lossen of omdat je voor iets groots spaart… Het is niet leuk om constant overal maar “nee” of “daar heb ik geen geld voor” op te zeggen als je blut bent. Dat hoeft natuurlijk ook niet. Als je een beetje creatief bent met woorden, kun je deze vragen namelijk heel positief omdraaien.

Antwoord 1: Dat heb ik al

Als je iets leuks in een winkel ziet, is dat niet per se iets dat je echt nodig hebt. Zeker niet als je met iemand anders bent, die iets minder zuinig is ingesteld. Toch hoef je dan niet direct te roepen dat je er geen geld voor hebt. Gewoon (naar waarheid) melden dat je het al hebt, is vaak ook effectief. En klinkt een stuk gezelliger.

“Ohhh, dat jurkje staat je vast fantastisch!” “Ja, inderdaad. Maar ik heb al een jurkje dat er precies op lijkt.”

“Hm, dat lijkt me handig, zo’n pizzasnijder?” “Ja, inderdaad. Of we gebruiken gewoon een scherp mes… Ons messenblok is zo fijn! Multi-inzetbaar.”

Antwoord 2: Het is beter voor het milieu

Als het antwoord “daar heb ik geen geld voor” op het puntje van je tong ligt, is het alternatief “nee, dat is beter voor het milieu” ook bijna altijd geschikt. Kijk maar…

 • “Gaan jullie dit jaar nog met het vliegtuig op vakantie?”
 • “Ga je mee winkelen?”
 • “Dat soort dingen gooi je toch weg na eenmalig gebruik?”
 • “Koop je geen nieuwe kleren meer?”

Nou, verzin er nog maar een paar. Hergebruik, kringloop, en thuis blijven… Het is altijd beter voor het milieu. (En zeker voor je portemonnee, maar daar zouden we het niet meer over hebben).

Antwoord 3: Of… zullen we…

In plaats van nee te zeggen, als iemand iets voorstelt dat leuk én duur is, kun je natuurlijk ook een goedkoper alternatief in de groep gooien. En je kunt dan ook altijd nog gewoon ja roepen, voorafgaand aan je betere, én budgetvriendelijkere idee.

“Ga je mee uit eten?” “Ja, leuk! Of… kom je gezellig bij mij thuis eten? Dan bak ik zelf pizza!

“Zullen we naar een pretpark gaan?” “Ja, gaaf! Of… zullen we gaan picknicken?”

“Zullen we die nieuwe bank kopen?” Jaaaa, die is mooi! Of… zullen we het niet doen? Kijk, daar vliegt een mus! :-)” Want afleiden, dat kan natuurlijk ook.

Dit werkt overigens meestal ook goed op situatie waar je om andere redenen geen zin in hebt. Als je direct “nee” roept op elk voorstel, wordt het vaak niet gezelliger. Door er een ander (hopelijk aanlokkelijker) alternatief achteraan te gooien verzacht je de pijn toch een beetje.

Antwoord 4: Ik heb op Pinterest gezien hoe je dat zelf kan maken

Van kinderfeestjes tot nieuwe kapsels, en van mooie hippe sjaals tot prachtige schilderijen… Alles is voor veel geld te koop. Maar, voor alles is tegenwoordig een geweldige YouTube-tutorial, danwel een handig Pinterest-plaatje om zelf te maken.

Natuurlijk, het is niet hetzelfde. Maar als je een beetje creatief bent, kun je het op zijn minst proberen. (Ok, tenzij je net zo onhandig bent als ik. Of in de valkuil stapt dat de benodigde materialen allemaal bij elkaar duurder zijn dan het eindresultaat in de winkel – been there done that).

Antwoord 5: Ik heb er geen geld voor óver

Tot slot nog eentje die ik mijn kinderen leer als ze vragen waarom we ergens geen geld voor hebben. Want natuurlijk hebben we meestal wel geld om de meest onooglijke rotzooi waar zij spontaan verliefd op zijn geworden te kopen. Zeker gezien het feit dat ze, en volgens mij alle kinderen die ik ken, een grote voorliefde hebben voor plastic troep van nog geen 5 euro… Maar, dat wil niet zeggen dat ik er geld aan uit wil geven.

Zeggen dat we er geen geld voor hebben, is dan natuurlijk een optie. Maar dat leidt er toch toe dat je het gevoel hebt dat je beperkt wordt. Als je echter tegen jezelf en tegen de geldverslindertjes op de achterbank zegt dat je er geen geld voor over hebt, dan voelt dat een stuk beter.

Probeer het maar eens!

Blut? Nee, financieel uitgedaagd!

Zoals met veel zaken in het leven, als je ze omdraait, zien ze er ineens heel anders uit. Als je je antwoorden net wat anders verpakt, lijkt je situatie ineens een stuk rooskleuriger. We zijn dus niet blut, we zijn financieel uitgedaagd. Toch? 🙂

Wat is jouw favoriete antwoord als je ergens geen geld voor OVER hebt? Wat zeg jij in plaats van nee?

 

 

 

 

 

 

This Article Has 7 Comments
 1. Eline schreef:

  Ik moet even kijken of ik dan/dat kan

  Maar verder moet ik meestal aangeven dat ik iets wel kan of voor over heb bij vriendinnen! Lief he?

 2. Katja schreef:

  Toch meestal een combinatie van een alternatief voorstellen en/of een smoesje gebruiken, denk ik. Bijvoorbeeld als een vage kennis voorstelt om samen te gaan wandelen met de honden (ja leuk!), en dan blijkt dat ze met de trein naar de andere kant van NL wil en daar begint met gezellig samen lunchen en na de wandeling wil dineren als afsluiting voordat we terugreizen. Dan zeg ik: “Ehm… nou, ik vind het hartstikke leuk om samen te gaan wandelen, maar het is nogal druk geweest op m’n werk dus ik wil er liever geen hele dag uit van maken, want dan wordt het zo laat. Zal ik om 13.30 bij jou zijn, dan lopen we een rondje in bosindebuurt. Ben benieuwd hoe het gaat met je sollicitaties/schoonmoeder/gezondheid!”
  De meeste van mn vrienden zijn trouwens net zo bespaarderig als ik zelf, dus als iemand voorstelt om thee te drinken dan gaat iedereen er al van uit dat ze bedoelt ‘bij haar in de tuin’, niet op een terrasje. Ik zou het vervelend vinden als ik regelmatig bij vrienden zou moeten uitleggen waarom ik ergens wel of geen geld aan kan of wil uitgeven, gelukkig komt dat zelden voor. Bij familie wel trouwens… daar hoor ik continu ‘waarom koop je geen X, dat moet jij toch makkelijk betalen?’. Uitleggen dat ik geen behoefte heb aan de allerhipste telefoon, een auto, merkhandtas enz heeft geen zin, zij zien dat blijkbaar als superessentiële noodzakelijkheden.

  • Sjoukje schreef:

   Dat vind ik wel een mooi compromis inderdaad: wel doen, maar dan volgens jouw budgetgrenzen. En afleiden werkt dan dus ook 🙂
   Het is bijzonder om te zien he, hoe mensen binnen 1 familie kunnen verschillen in hun opvattingen over wat wel en niet kan en nodig is op financieel gebied.

 3. M - TwoPennies schreef:

  Hele leuke tips! Zelf met een alternatief komen doen wij vaak, zo hebben we de laatste tijd vaak met een bevriend stel omstebeurt gekookt voor elkaar, in plaats van in een restaurant af te spreken 🙂

 4. Nicole Orriëns schreef:

  Mijn tante Dina zei altijd: ”t is mooi spul voor wie het nodig heeft.’ Daar denk ik heel vaak aan. En dan koop ik iets niet.

 5. Daantje schreef:

  Grappig. Ik moet juist leren om gewoon nee te zeggen. Niet eromheen draaien, maar gewoon een duidelijk en krachtig NEE als ik niet wil

Geef een reactie