7 handige burenhulpjes die je geld, tijd en stress besparen!

Free library - burenhulp

Pas geleden zag ik op Facebook een mooi bericht over een dame die een kastje met boodschappen in haar buurt had opgehangen. Het idee is dat niemand met honger naar bed hoeft, zolang er eten in het kastje zit. Nu is dit misschien wel een beetje heel romantisch, dat je echt mensen kunt helpen met 1 zo’n klein kastje, maar het is natuurlijk wel een mooi streven. Ze kwam op het idee door die boekenkastjes die tegenwoordig bijna overal te vinden zijn, waar je boeken kunt halen en brengen, de free library.

Bij ons aan de overkant hangt ook zo’n leuk boekenkastje. Dat vind ik ook zo’n gezellig idee. Ik loop er elke dag even langs, zet er af en toe een boek in en neem ook regelmatig een boekje mee. Dat breng ik na afloop meestal weer terug voor de volgende gelukkige. Behalve toen er een boek over het laatste WK Voetbal in zat. Daar was mijn zoon dolblij mee. Sindsdien staat ook hij regelmatig in het kastje te neuzen, maar zoveel geluk heeft hij nooit meer gehad (misschien leest een buurtbewoner dit: alle voetbalboeken en Donald Duckjes zijn welkom 🙂 ).

Altijd als ik over dit soort dingen hoor of lees, denk ik dat het wel mee valt met de verharding van de maatschappij, waar tegenwoordig ook zoveel om te doen is. Het contact met de buren is weliswaar anders dan vroeger, in de tijd van onze opa’s en oma’s. Maar of het per se slechter is, dat betwijfel ik. Zeker omdat we tegenwoordig hulp hebben van internet, waarmee we elkaar nog veel sneller kunnen vinden. Daarom hier een overzichtje van allemaal handige burenhulp-sites die het contact met je buren kunnen versterken. Of in ieder geval het leven een stuk makkelijker maken. En, als bonus, nog veel goedkoper zijn dan allerhande commerciële initiatieven.

1. Thuisafgehaaldthuisafgehaald

Via deze site kun je maaltijden met je buurtgenoten delen. Op hun website staat de volgende uitleg:

Thuisafgehaald is een online platform waarop je in heel Nederland maaltijden met je buurtgenoten kunt delen. Je geniet van elkaars kookkunsten én leert gelijk je buur kennen! Wij geloven dat eten verbindt en wij merken dat het je buurt net een stukje leuker maakt.

In mijn directe omgeving zitten maar liefst 12 thuiskoks die hun eten willen delen met een buurtbewoner, zo zie ik op het kaartje. Ik kan kiezen uit allerhande vleesmaaltijden (lekker stoofpotje met rundvlees) en gelukkig ook diverse vegetarische opties. Een half jaar geleden zocht ik ook eens een maaltijd. Toen waren er geen vegetarische opties (waar ik naar op zoek was), maar wel een aanbod voor een verse appeltaart.

Wat dit ook zo aantrekkelijk maakt, is dat het weinig kost. In mijn directe omgeving kan ik een heerlijke vegetarische maaltijd krijgen voor maar € 3,75. En dat eerder genoemde stoofpotje: € 4,25. Dat is toch een heel stuk goedkoper, en gezonder, dan een pizza of iets dergelijks, waar wij meestal naar grijpen als we echt geen zin hebben om te koken. En je komt nog eens bij een buur over de vloer. Win, win, win!

2.croqqer Croqqer

Als je net als ik gezegend bent met twee linkerhanden, is een klus in huis nog wel eens lastig. Nu heb ik een hele lieve vader met twee rechterhanden, die op verzoek met alle liefde lijstjes en lampen ophangt, de voordeur schuurt en lakt, en mini-autootjes met mijn kinderen bouwt. Ondanks zijn pensioen heeft hij het alleen nogal druk. Toen ik hoorde over het Croqqer-netwerk, was ik dan ook direct verkocht. Hoe handig is dat, iemand uit de buurt die tegen een zelfgekozen vergoeding even langs komt om een klusje te doen! Op de site van Croqqer staat het volgende:

Wij geloven in het beter maken van de samenleving en de biosfeer, zonder compromis. Croqqer helpt jou om meer op een slimme en sociale manier te doen of gedaan te krijgen. Denk aan het repareren van een lekkende kraan, boodschappen doen, behangen, kinderopvang, logo design, heg knippen, website creatie, schilderen, organiseren van een feest, gras maaien, als uw personal shopper – je kan het zo gek niet verzinnen: wij vonden Croqqers met de juiste talenten, misschien wel vlak bij je om de hoek!

Het blijkt niet mogelijk te zijn om te grasduinen in alle hulpen die zich aanbieden, maar je kunt wel je klus plaatsen en afwachten wie zich aanbiedt. En je kunt rondkijken in de gevraagde hulp. Zo wil er iemand in Den Haag graag zijn krant delen. Ook heeft er iemand een paar stoelen nodig die alleen nog bij Ikea Eindhoven op voorraad zijn en voor wie het te ver rijden is. De meeste klusjes brengen zo rond een tientje op. Leuk als onkostenvergoeding.

peerby-logo3. Peerby

Peerby is een website waarop je spullen van je buren kunt lenen, die je zelf niet hebt. Op zoek naar een kettingzaag, fietspomp, blender, bordspel, luchtbed of wat dan ook? Het staat er vast op.

Ook op deze site wordt duidelijk het principe uitgelegd:

peerbyPeerby is een klein bedrijfje met grote doelen. Wij geloven in “wij” en niet alleen maar “ik”. Door mensen in contact te brengen en te laten delen proberen we een alternatief te bieden voor de wegwerpcultuur. Wij zijn geen heilige boontjes. Wij vinden dat alles wat “goed” is ook makkelijk, leuk en voordelig mag zijn. Zo is goed voor de planeet, goed voor je buurt en goed voor ons ook gewoon goed voor jou.

Ik typte een willekeurig adres in Den Haag in, en zag dat er 1096 mensen in de directe omgeving iets te leen aanboden! Wow! In mijn eigen postcode kan ik onder andere 14 hamers, 17 koekenpannen, 12 koffers en 16 besteksets lenen. En… daar was ik toevallig naar op zoek: maar liefst 8 snoeischaren. Daar ga ik zo even achteraan, want mijn tuin moet nodig naar de kapper.

4. blablaBlablacar

Toen ik net mijn auto had, reed ik het hele land door naar klanten. Ook de afgelopen jaren heb ik regelmatig in mijn eentje zakelijke ritjes gemaakt naar Leeuwarden, naar Rotterdam en naar Almere (handig centraal…). Het is meer dan eens voorgekomen dat ik op de plaats van bestemming aankwam, om daar een collega tegen het lijf te lopen, die ik voor vertrek nog op kantoor gezien had… Zonde van de benzine en de gezelligheid.

Ook als je niet op dezelfde plek moet zijn als je collega’s, is het natuurlijk een goed idee om samen met anderen de rit te maken. En daarvoor is Blablacar in het leven geroepen. Als je ergens naar toe moet, en alleen in de auto zit, kun je tegen een vergoeding mensen mee nemen. Nu bekijk ik dit als autobezitter als aanbieder, maar dit is natuurlijk ook juist heel handig als je geen auto hebt en wel ergens heen wil. De kosten zijn ook netjes, de adviesprijs is 6,5 cent per kilometer. Een treinrit is stukken duurder.

BlaBlaCar is een betrouwbaar gemeenschapsforum dat bestuurders met vrije plaatsen in contact brengt met passagiers op zoek naar een rit. BlaBlaCar vervoert maandelijks meer dan 2 miljoen passagiers en staat zo aan de wieg van een volledig nieuw, door mensen aangedreven transportnetwerk. Met een toegewijd Member Relations team, een ultramodern internet- en mobiel platform en een snelgroeiende community van members, maakt BlaBlaCar van reizen een sociale, geldbesparende en efficiëntere ervaring voor miljoenen leden over heel Europa.

Binnenkort moet ik weer eens naar Rotterdam voor mijn werk. Ik zal mijn rit online zetten. Ik rij rustig, maar klets wel veel. Wie gaat er mee? 🙂

snappcar5. Snappcar

Als je niet op zoek bent naar een rit, maar naar een hele auto om zelf ergens naar toe te rijden, kun je die vinden op Snappcar. Een auto om te delen dus. Een stuk goedkoper dan wanneer je zo’n rood autootje meeneemt dat altijd een parkeerplaats bezet houdt. En net zo goed voor het milieu. Op de site staat ook die reden mooi toegelicht.

Wist je dat er in Europa 250 miljoen auto’s zijn die gemiddeld 23 uur per dag stil staan? Onzinnig natuurlijk! Als we vaker onze auto met elkaar delen zijn er in totaal minder auto’s nodig. Zo reduceren we de CO2-uitstoot voor de productie van auto’s, gaan we bewuster leven en leren we ook nog eens leuke mensen in onze buurt kennen.

Ook hier is het versterken van het buurgevoel dus een belangrijk argument. Maar vergeet ook niet wat het je op kan leveren als je je auto deelt. Als ik mijn kenteken invoer, lees ik dat ik maar liefst € 1836 per jaar zou kunnen verdienen met het uitlenen van mijn mooie zwarte auto. Wow. Toch maar eens verder in verdiepen. Zeker ook omdat de verzekering geregeld is (tenminste, als ik het goed begrijp. Daar wil ik wel meer van weten als ik hier echt mijn auto op in schrijf. Krijg ik bijvoorbeeld een soortgelijke auto terug, als iemand anders hem total loss rijdt? Of als hij gestolen wordt tijdens het uitlenen?)

Als je een auto wilt lenen, is dit in ieder geval een heel voordelig alternatief. Zoals de site zelf zegt: het is 30 tot 50% goedkoper dan een commerciële autoverhuurder. Toch mooi meegenomen. En het is natuurlijk ook handig dat het auto’s uit de buurt zijn. Want tenzij je in de buurt van een bedrijventerrein of vliegveld woont, zit zo’n verhuurbedrijf meestal niet echt om de hoek. En hoe kom je daar dan weer?

oopoeh-logo6. Oopoeh

Oopoeh vind ik de meest sympathieke van allemaal. Een opa of oma die overdag op je hond, kat of cavia past. Nu hebben wij nog geen huisdier, maar we zijn wel op zoek naar een geschikte hond voor ons gezin. Een van de zorgen die we hadden was altijd, zit zo’n beestje de hele dag alleen als wij aan het werk zijn? Toen we in een tijdschrift over Oopoeh lazen, was de laatste twijfel weg.

Stichting OOPOEH zet zich in voor een actiever leven voor ouderen en een leuker leven voor huisdieren. Voor dit doel zetten wij ouderen in als maatje, als OOPOEH, voor huisdieren in de buurt. OOPOEH slaat hiermee 3 vliegen in één klap: ouderen helpen aan meer gezelschap en beweging, huisdieren helpen aan de aandacht en verzorging die zij nodig hebben en baasjes helpen aan een betrouwbare oppas. We zijn géén commerciële oppasdienst of uitlaatcentrale. 

We zijn nog op zoek naar een hondje, maar de oppas is er al! In onze wijk zijn namelijk maar liefst 4 55-plussers op zoek naar een lieve hond om een of twee dagen per week uit te laten. Toch een heel fijn idee.

En de kosten? € 12,50 per maand. Dat bedrag wordt gebruikt om baasjes en oppassers aan elkaar te koppelen. En van wat er overblijft, nemen ze de oude mensen regelmatig mee uit. Ik zei het al, het is echt het meest sympathieke initiatief van allemaal.

wehelpen7. WeHelpen.nl

De laatste site die ik onder de aandacht wil brengen, vat alles eigenlijk een beetje samen. Op WeHelpen.nl kun je oproepjes plaatsen en vinden van alle vormen van buurthulp die je kunt bedenken. In tegenstelling tot alle andere sites, heeft deze site wel een licht commercieel tintje, hij is opgericht door een aantal commerciële bedrijven en door gemeenten. Dat merk je direct in de omschrijving. Waar je op alle andere een bijna ideologische passie en betrokkenheid leest, staat hier heel kort en zakelijk omschreven wat er van je verwacht wordt. Dat neemt niet weg dat het een heel mooi initiatief is overigens.

Met wehelpen.nl kun je aangeven dat je best een keer iemand een handje wilt helpen. Of aangeven waar je hulp bij kunt gebruiken. Ook kun je samen met bekenden via de website zorgen voor een ander.

Wat die hulp dan precies inhoudt, blijft nog wat vaag. In mijn omgeving zijn er vooral mensen op zoek naar een beetje aandacht. Een man in een rolstoel zoekt iemand die met hem wil gaan winkelen, een oudere dame zoekt iemand om haar eenzaamheid te doorbreken. Ik hoop van harte dat er mensen zijn die hier naar kijken en daadwerkelijk hun hulp aanbieden. Mocht je tijd hebben om eens een kopje thee te drinken met iemand die op zoek is naar contact, ga dan vooral eens kijken op deze site!

Gezelligheid alom

BurenhulpAlles bij elkaar vind ik dat er hele fijne digitale initiatieven zijn tegenwoordig, die bewijzen dat de gemeenschapszin wel degelijk heel erg aanwezig is. Dat had er jaren eerder moeten zijn! Vooral toen ik nog studeerde en de eerste jaren daarna was dit echt een uitkomst geweest: mensen die voor me koken, een auto uit wilden lenen, en mensen die konden helpen met verhuizen bijvoorbeeld. Vooral dat laatste he 🙂

Nu ik volwassen en gesetteld ben, sta ik meer aan de andere kant van de lijn: die auto heb ik dus en koken doe ik al voor vier mensen, dus een vijfde kan daar ook nog wel bij. En een reden om appeltaart te bakken, die is altijd welkom! We leven maar in een mooie tijd!

Heb jij wel eens gebruik gemaakt van een van deze sites? Wat zijn je ervaringen? Brengt het buren inderdaad dichterbij elkaar?

 

PS: deze blog is niet gesponsord. Just in case you’re wondering… Ik vind dit gewoon mooie initiatieven. En voor het geval je Uber mist: die is niet op het versterken van de buurtgedachte gericht. Vandaar.

Sjoukje

Op de blog Meer geld, minder stress help ik jou met praktische oplossingen voor al je geld(zorgen). Vroeger was ik projectleider en communicatiemanager bij een grote verzekeraar en daarvoor bij een grote bank. De kennis die ik daar heb opgedaan zet ik nu als fulltime blogger graag in om jou te helpen met je geldzaken. Ik schrijf van alles en nog wat over hoe je je geldzaken het beste kunt regelen. Zodat je meer geld overhoudt voor leuke dingen.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: